RİSK KAZANÇ ORANI

X oyuncusu gerçekleştirdiği tüm işlemlerden %75’lik bir kazanç sağlarken, Y oyuncusu gerçekleştirdiği tüm işlemlerinden yaklaşık %40 oranında bir kazanç sağlamıştır. Sizce hangi oyuncu daha kârlıdır?

Oyuncuların isabetli işlemlerinde ne kadar kazandıklarını ve isabetsiz işlemlerinde ne kadar kaybettiklerini bilmediğimizden bu soruyu yanıtlayamayız.

Forex işlemlerinde kazanç yüzdesi her zaman en önemli faktör değildir. Elbette hepimiz gerçekleştirdiğimiz tüm işlemlerde kazanmak isteriz, ama hedefimiz sonuçta kâr elde etmekse, kuracağımız kazanç-kayıp denkleminde daha fazla parametreyi dikkate almalıyız. Buna risk/kazanç oranı denir, risk/kazanç oranı para yönetiminin en önemli öğelerinden biridir. Sürekli kar eden bir trader olmaya giden yola açılan kapıdır. Şimdi birkaç örneği inceleyelim:

300 pip kazanç elde etmek için 100 pip’i riske atıyorsanız, risk/kazanç oranınız 1:3’tür ya da potansiyel kazancınızdaki her üç pip için bir pip’lik riskiniz vardır.

200 pip kazanç elde etmek için 100 pip’i riske atı4yorsanız, risk/kazanç oranınız 1:2’dir ya da potansiyel kazancınızdaki her iki pip için bir pip’lik riskiniz vardır.

100 pip kazanç elde etmek için 100 pip’i riske atıyorsanız, risk/kazanç oranınız 1:1’dir ya da potansiyel kazancınızdaki her bir pip için bir pip’lik riskiniz vardır.

50 pip kazanç elde etmek için 100 pip’i riske atıyorsanız, risk/kazanç oranınız 2:1’dir ya da potansiyel kazancınızdaki her bir pip için iki pip’lik riskiniz vardır.

25 pip kazanç elde etmek için 100 pip’i riske atıyorsanız, risk/kazanç oranınız 4:1’dir ya da potansiyel kazancınızdaki her bir pip için dört pip’lik riskiniz vardır.

Yukarıdaki örneklerde, X oyuncusu %75 oranında bir kazanç sağlarken 4:1 risk:kazanç oranını kullanmışsa sonuçta kazanç sağlamamış demektir. Ancak diğer taraftan, Y oyuncusu %40 oranında bir kazanç sağlamasına rağmen 1:2 risk/kazanç oranını kullandığı için daha karlı bir oyuncudur.

Yeni başlayan oyuncuların işlemlerinde 1:2 risk/kazanç oranı kullanmaları önerilir. Örneğin 25 pip’lik bir riskle bir pozisyon açıyorsanız, 50 pip’lik kar, yani iki kat kazanç elde etmeye çalışmalısınız. Ayrıca piyasadaki fiyat hedefinizin yarısına ulaşmışsa, başabaş noktanıza bir stop koyabilirsiniz. Örneğin, 1.2500’den alış yaptıysanız ve koruyucu stopunuzu 1.2475 olarak belirlediyseniz, riskiniz 25 pip’tir. 1:2 risk/kazanç oranı belirlemek, 50 pip’lik potansiyel kazanç için limitli emrinizi 1.2550’lik kâr elde etmek üzere belirlediğiniz anlamına gelir. Piyasa sizin hedefinizin orta noktasından yukarı doğru tırmanma eğilimi gösteriyorsa yani 1.2525’lik bir düzeye yükseliyorsa, koruyucu stop’unuzu 1.2475’ten 1.2500’lük giriş düzeyine çıkarmanız gerekmektedir. Böylece, bu işlemde ya kazanç elde edersiniz ya da işlemi başabaş noktasında kapatmış olursunuz. Böylece, mevcut işleminizi sürekli izlemek zorunda kalmak yerine, yeni bir işlem fırsatı aramak için zaman kazanırsınız.

Add a Comment