Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Esasları Belirlendi
|Döviz, mal, kıymetli maden ve Kurulca belirlenecek diğer varlıkların ticari amaçla kaldıraçlı alım satımı, alım satımına aracılık ve bu işlemlerin gerçekleştirilmesine yönelik hizmetlere ilişkin esaslar düzenlendi.
Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu işlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete’nin cumartesi sayısında yayımlanarak, 3 Ağustos 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Sermaye Piyasası Kurulunun tebliğine göre, piyasa yapıcılığı faaliyetinde bulunacak aracı kurumların, alım satım aracılığı ve türev araçların alım satımına aracılık yetki belgesine sahip olmaları, bu faaliyetler için öngörülen asgari özsermaye yükümlülüğünü yerine getirmiş olmaları gerekiyor.
Ayrıca piyasa yapıcılığı faaliyetinde bulanacak aracı kurumların kaldıraçlı alım satım işlemlerinin denetim ve kontrolünden sorumlu olmak üzere üniversite mezunu ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca türev araçlar lisans belgesine sahip kaldıraçlı alım satım işlemleri ihtisas personelinin bağlı olduğu ve finans piyasalarında en az 3 yıllık deneyime sahip bir birim yöneticisi ile üniversite mezunu, Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca türev araçlar müşteri temsilcisi lisans belgesine sahip yeterli sayıda müşteri temsilcisi ile türev araçlar muhasebe ve operasyon lisans belgesine sahip, en az lise mezunu muhasebe ve operasyon sorumlusunun istihdam etmeleri gerekiyor.
Tebliğe göre, söz konusu işlemlerde müşterilere uygulanacak kaldıraç oranı 100:1′i geçemeyecek. Kurul gerekli gördüğü hallerde bu oranı değiştirme ve varlık bazında kaldıraç oranı belirleme yetkisine haiz olacak.
Kaldıraçlı alım satım işlemlerine başlamadan önce, uygulanacak kaldıraç oranı söz konusu oranı geçmemek kaydıyla aracı kurumlarla müşteriler arasında serbestçe belirlenecek. Kaldıraçlı alım satım işlemlerinde yalnızca yüzde 100′üne kadar nakit olarak Türk Lirası ve konvertibl döviz teminat olarak kabul edilecek.
Teminat oranının hesaplanması, teminat takibi ve teminat tamamlama yükümlülüğü ile pozisyonların otomatik kapanmasına ilişkin esaslar ve teminat olarak yatırılan nakdin başka bir para birimine çevrilmesinde esas alınacak kurlar çerçeve sözleşmede belirlenecek.
Teminatlar rehnedilemeyecek, kullanım amaçları dışında tasarruf edilemeyecek ve üçüncü kişilere devredilemeyecek. Teminatların saklanmasına ilişkin esaslar Kurulca belirlenecek.