19-23 Mart 2012 Haftaya Bakış Analizi…

EUR/USD ANALİZ

Geride bıraktığımız hafta gelen makro-ekonomik verilerin etkisiyle satıcılı bir seyir izlediğimiz EUR/USD paritesi 1,30 desteğine kadar gerilese de bir türlü bu desteği aşağı yönlü kıramadı ve Cuma günü de bu destekten aldığı güçle 1,32 seviyesine kadar yaklaşarak paritenin yönü hakkında bazı kararlar vermemize neden oldu. Her analizimizde üzerinde sıklıkla bahsettiğimiz uzun vadeli düşüş beklentimizin devam ettiğini yineliyoruz. Ancak paritenin düşüşlerini sınırlandırması ve 1,30 gibi psikolojik bir desteği kıramaması acaba parite tekrar 1,3485 seviyesini mi test edecek sorusunu da beraberinde getirmiştik. Teknik olarak haftalık grafiğimizi incelediğimizde 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3517 ve 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3623 paritenin uzun vadeli seyrini etkileyecek en önemli seviyelerdir. Eğer parite yükselişlerine devam etmek istiyorsan özellikle 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3623 seviyesi üzerine çıkması gerekmektedir. Bu durum gerçekleşmediği müddetçe yaşanılacak yükselişler sınırlı kalacağı gibi bu yükselişler uzun vadeli düşüş pozisyonları için uygun satış fırsatı olarak karşımıza çıkacaktır. Alt tarafta da psikolojik bir destek olan 1,300 seviyesi bu hafta da önemini korumaktadır. Bu hafta parite bu desteğin üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareket edeceği gibi bu desteğin kırılması ile var olan uzun vadeli satış baskısı devam edecektir. Paritenin geçen hafta yapmış olduğu hareketleri aslında bir karar aşamasında olduğunun göstergesidir şeklinde yorumlayabiliriz.

GBP/USD ANALİZ

EUR/USD paritesinde belirli düşüşlerden sonra yaşanılan yükselişlerin hemen hemen benzerini GBP/USD paritesinde de görmüş bulunmaktayız. Özellikle paritenin 1,56 desteği üzerinde kalması yukarı yönlü hareketlerin oluşmasına katkı sağladı ve GBP/USD paritesi haftanın son işlem gününde 1,5860 seviyesine kadar yükseldi. 1,60 ile 1,55 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren GBP/USD paritesinde uzun vadeli seyrin net bir şekilde belirlenebilmesi için bu seviyelerden birinin kırılması gerekmektedir. Teknik olarak her ne kadar haftalık trend düşüş olsa da özellikle Dolar Endeksinde yaşanılan düşüşlerin pariteyi yukarı yönlü hareket ettirdiği gözlemlenmektedir. Bu nedenle de satış baskısının alışlara göre daha baskın olduğunu ancak bu baskının doğrulanabilmesi için paritenin 1,55 desteğini kırması gerektiğini söyleyebiliriz. Parite bu seviyeler arasında kaldığı müddetçe destekten al – dirençten sat mantığı ile işlem stratejisi oluşturulabileceği gibi bu seviyelerin dışına çıkması ile uygun uzun vadeli işlem stratejileri oluşturulabilir. 1,60 üzerinde 1,6240 ve 1,6450 hedef olarak belirtildiği gibi, 1,55 altında 1,53 ve 1,5130 seviyeleri hedef olarak söylenebilir.

USD/JPY ANALİZ

79,50 direncini geçtikten sonra uzun vadeli beklentimizin düşüşten yükselişe geçtiğini ve paritenin yükseliş hedefleri ile 85 seviyesini test edeceğini daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Hatta paritedeki uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini açıklarken 80,25 seviyelerindeyken 78 seviyesine zarar durdur belirlenerek 84,50-85,00 seviyelerinin hedef olarak belirtilmesi gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Geride bıraktığımız hafta gerek ABD gerekse Japonya’dan gelen haberlerle paritenin yukarı yönlü hareketlerin gerçekleştirdiğini ve paritenin 84,20 seviyesini test ettiğini gözlemledik. 84,20 seviyesine kadar yükseldikten sonra gelen tepki satışları USD/JPY paritesini 83,20 seviyesine kadar geriletse de parite buradan toparlanmasını bildi ve yeniden 84 seviyesine yaklaşmaya çalıştı. Parite için uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Uzun vadeli yükseliş beklentisi içerisinde olduğumuz USD/JPY paritesinde 85 direnci ilk hedef olarak belirlenirken ikinci hedefimiz ise aylık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 89,30 seviyesi olarak belirlenmiştir. Bu seviyelerin hedeflenebilmesi için USD/JPY paritesinin 78 seviyesi üzerinde kalması yeterlidir.

PETROL ANALİZ

Siyah inci gelen spekülatif haberler ve ABD’den gelen makro-ekonomik haberler neticesinde aşağı-yukarı hareketler gerçekleştirerek dalgalı bir hafta geçirmiş oldu. Hafta içerisinde 108 ile 103,80 seviyesi arasında hareketine devam eden siyah inci için en dikkat çekici FED başkanı Bernanke’nin petrol fiyatları ile ilgili yapmış olduğu konuşmasıydı. Yüksek enerji fiyatlarının enflasyon için sorun olmadığını ve bu durumun sadece geçici olduğunu belirtmesi petrol fiyatlarının yükselişinin herhangi bir tehdit unsuru oluşturmayacağının sinyali olarak algılamalı mıyız sorusunu da beraberinde getirdi. Genel görünüm olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği siyah inci de özelikle de kanalın alt noktası olan 102,50 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam edeceğini ve kanalın üst noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi olan 121,19 seviyesine kadar yükselişler gözlemleyebiliriz. Uzun vadeli baktığımızda ise haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 96,35 dolar desteği uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği en önemli seviyedir. Petrol fiyatlarının bu destek üzerinde yükselişlerine devam edeceğini ve yeni rekor seviyeleri test edeceğini söyleyebiliriz. Hatırlanırsa daha önce (1 mayıs 2011 ) 115 dolar seviyesinden başlayan satışlar 74 dolar seviyesine kadar devam etmişti. Bu düşüş sonrası toparlanan ve kademeli bir şekilde yukarı doğru hareket eden siyah inci de ilerleyen zamanlarda bu direncinde üzerine çıkıp yeni rekor seviyelerinin test edileceğini teknik olarak söyleyebiliriz. Temel olarak İsrail, ABD, AB ve İran arasında özellikle İran’ın petrol ile ilgili yapmış olduğu gelişmeler ilerleyen zamanlarda Orta Doğu’da yaşanılacak hararetli günlerin oluşacağını da göstermektedir. Özellikle de AB’nin İran’a yönelik bankacılık işlemlerini durdurması ile başlayan hareketler daha da üst düzey boyuta taşınabilir. Yaza doğru herhangi bir savaş planının da olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurursak yaşanılacak bu tür endişelerin petrol fiyatlarının tavan fiyat olmasını sağlayabilir. Bu yüzden de güncel gelişmeleri dikkatle takip etmekte fayda var.

ALTIN ANALİZ

3. tur tahvil programı olacak mı, olursa ne zaman olur, olmazsa bir sonraki konuşma da olacak mı, soruları ile piyasalar bir süredir gündemi meşgul etti. Bernanke’nin 3. Tur tahvil ihalesi ile ilgili somut bir konuşma yapmaması, sarı madenin 1800 dolar seviyesinden başlattığı kar satışlarını 1634,44 seviyesine kadar sürdürmesine neden oldu ve buradan güç alarak 1660 dolar seviyesine kadar yükseliş gözlemlendi. Haftalık grafiği incelediğimizde 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1629,65 dolar desteğinin güçlü olması sarı madenin bu desteği kıramamasına neden oldu. Daha önceki yapmış olduğumuz analizlerde altın fiyatlarının 1630-1590 dolar seviyeleri arası dönüşlerin gerçekleşebileceğini ve bu nedenle de bu aralıkta 1530 dolar seviyesi zarar durdur belirleyerek 1800 ve 1920 dolar seviyelerinin hedef olarak belirleneceğini sizlerle paylaşmıştık. Sarı maden belirlediğimiz aralığa çok yaklaştı ancak bu aralığının çok yakınından tekrar yükseldi. Bu düşüş artık sonlandı mı sorusunun cevabını ise altın fiyatlarının yapacağı yükselişin seviyesine bağlı olarak değişir şeklinde verebiliriz. Eğer sarı maden 1634 dolar seviyesinden başlattığı yükselişleriyle 1700 dolar seviyesinin üzerine çıkış gerçekleştirirse o zaman altındaki düşüşlerin sonlandığını ve daha önce kar satışları yaşadığı 1800 dolar seviyesinin geçileceğini ve 2011 yılı tepe noktası olan 1920 dolar seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Eğer altın yeniden kar satışlarına başlarsa bu seferde 1590 dolar seviyesine doğru yeni bir tepki satışları oluşabilir. Eğer böyle bir tepki satışı gerçekleşirse 1530 dolar seviyesi zarar durdur belirlenerek alım işlemlerinde yer alınabilir ve 1800 ile 1920 seviyeleri hedef olarak belirlenebilir.

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR