EUR/USD’da Omuz Baş Omuz Formasyonu mu Gerçekleşiyor…
|EUR/USD ANALİZ
Avrupa hisse senetleri, gösterge endeks Stoxx Europe 600’ün Şubat başından bu yana en hızlı haftalık yükselişini gerçekleştirmesinin ardından, otomobil ve banka hisselerine gelen satışların etkisi ile gevşedi. ABD endeks vadeli kontratları da düşerken, Asya hisseleri fazla bir değişiklik göstermedi. Swiss Life Holding AG, DSV A/S ve Tullow Oil Plc, analistlerin hisse tavsiyelerini düşürmesinin ardından, düşen hisse senetlerine öncülük etti. TNT Express NV, United Parcel Service Inc.’nin şirketi 5.16 milyar euroya satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından değer kazandı. Yazılım şirketi Misys Plc, Vista Equity Partners’ın şirketi satın alma konusunda anlaşmaya varmasının etkisi ile yüzde 6.8’lik bir ralli gerçekleştirdi. Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek Londra saati ile 08:54’te 271.23 puana indi. Endeks geçen hafta, Almanya ve ABD gibi önemli ülkelerde açıklanan verilerin büyümenin güç kazanmakta olduğunu işaret etmesi ve Fed’in dünyanın en büyük ekonomisinin için değerlendirmesini yükseltmesinin olumlu etkisi ile yüzde 2.6 yükselerek, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.3 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yaklaşık yüzde 0.1’lik bir çıkış gerçekleştirdi.
EUR/USD paritesi gün içerisinde sıkışık bir seyirle hareketine devam etmek istemektedir. Özellikle de 1,3130 desteğini kıramaması paritenin yukarı yönlü hareketine devam edecek mi sorusunu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de gün içi stratejimiz 1,3130 seviyesi üzerinde ve altında beklenilen seviyeler olarak belirtebiliriz. 1,3130 seviyesi üzerinde 1,3190 ve 1,3235 hedeflenirken, 1,3130 seviyesi altında 1,31 ve 1,3035 seviyesi hedef olarak belirtilmektedir. Haftanın açılış günü sakin seyrine devam eden EUR/USD için özellikle ABD borsaları açılışı sonrası sakinliğin yerini sert hareketlere bırakabilir. Teknik olarak 1 saatlik grafiği incelediğimizde omuz baş omuz formasyonu oluşma ihtimali gözlemlenmektedir. Şuanda da baş şeklini gözlemlediğimiz parite de bu formasyonun oluşma ihtimalinin güçlenmesi paritenin 1,3060 seviyesine kadar gerilemesi beklenilebilir. Ancak bunun oluşabilmesi için öncelikle 1,3130 desteğinin kırılması gerekmektedir.
Pivot;1,3130
Destek; 1,3100-1,3035-1,2970
Direnç; 1,3190-1,3235-1,3265
GBP/USD ANALİZ
ABD Hazine tahvilleri, Uluslararası Para Fonu İdari Direktörü Christine Lagarde’ın, politika yapıcılara küresel ekonomik istikrara yönelik tehditler konusunda temkinli olma çağrısında bulunmasının ardından değer kazandı. 10 yıl vadeli Hazine tahvili sekiz günlük düşüşünü tersine çevirdi. 10 yıllıkların faizi, geçen haftaki yükselişin abartılı olduğu yönündeki spekülasyonun ardından, Ekim ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeden gevşedi. 30 yıl vadeli ABD tahvilleri, Pacific Investment Management Co. CEO’su Mohamed El-Erian’ın, Portekiz’in ilave yardım istemek zorunda kalacağını ve muhtemelen ikinci bir Yunanistan olacağını söylemesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. CDS dealerları, borç takası sonrası serbest bırakılan Yunanistan CDS’lerinin oranını belirlemek için bugün bir ihale düzenleyecek. Brüksel’de KBC Bank NV araştırma müdürü Piet Lammens, “ABD tahvil faizleri teknik olarak önemli seviyelere yükseldi. Bu nedenle, buradan daha da yukarı çıkması kolay değil” dedi ve “Avrupa’da halen riskler var. Tahvil faizlerinde yükselişlerin devam edeceğini düşünüyoruz. Piyasa bu teknik seviyede soluklanıyor ve nihayetinde satıcılar ortaya çıkacak” değerlendirmesinde bulundu.
EUR/USD paritesindeki sakinliğe inat gün içerisinde yükselişlerine devam eden GBP/USD paritesi 1,5888 ile gün içi zirvesini test etti ve şuanda da bu seviyeye yakın hareket etmektedir. Teknik olarak kısa vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği parite de orta ve uzun vadeli hedeflerin de netlik kazanması beklenilmektedir. Özellikle de eğer parite 1,60 direncini geçebilirse kısa vadeli var olan yükseliş beklentisi uzun vadeli olarak da desteklenecek ve parite yükselişlerine devam edecektir. Aksi takdirde yani haftalık trendin düşüş olduğu GBP/USD paritesinde psikolojik bir direnç olan 1,60 seviyesinin geçilmediği müddetçe düşüşlerin devam edeceğini ve yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Paritenin orta ve uzun vadeli yönünü belirleyeceği bu günlerde paritedeki hareketleri kontrol etmek ve net işlem fırsatı oluşması için sabırla beklemek gerekmektedir.
Pivot:1,5815
Destek; 1,5840-1,5780-1,5740
Direnç; 1,5910-1,5935-1,5965
USD/JPY ANALİZ
Küresel ekonominin Avrupa’daki borç krizine direneceğine yönelik sinyallerin etkisiyle Asya borsalarındaki yükselişin sonucunda, Asya paraları desteklendi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geçtiğimiz hafta Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi’nin kalıcı ve geçici kurtarma fonlarının birleştirilmesi suretiyle fonun genişletilmesini görüştüğünü söylemesi üzerine yüzde 0.2 yükseldi. Güney Kore’de mağaza satışları Ocak’taki yüzde 4.1’lik düşüşün ardından Şubat’ta yüzde 2.9 yükseldi. Tayvan’da da yarın açıklanacak olan ihracat siparişlerinin, 2 ay üst üste kaydedilen düşüşlerden sonra artışa işaret edeceği tahmin ediliyor. Küresel ekonominin toparlandığına ilişkin iyimserliğin hisse senetleri ve reisk iştahını desteklediğini belirten Tokyo’daki Japan Center for Economic Research’ün araştırmacılarından Hideki Hayashi, Avrupa’daki borç krizinin hala devam ettiğini ve her pozitif sinyal ya da gelişmenin risk iştahını olumlu etkilediğini söyledi. Hayashi, Asya’nın fonları çekmeye devam edeceğini öngördü.
79,50 direncini geçtikten sonra uzun vadeli beklentimizin düşüşten yükselişe geçtiğini ve paritenin yükseliş hedefleri ile 85 seviyesini test edeceğini daha önceki analizlerimizde belirtmiştik. Hatta paritedeki uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini açıklarken 80,25 seviyelerindeyken 78 seviyesine zarar durdur belirlenerek 84,50-85,00 seviyelerinin hedef olarak belirtilmesi gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Geride bıraktığımız hafta gerek ABD gerekse Japonya’dan gelen haberlerle paritenin yukarı yönlü hareketlerin gerçekleştirdiğini ve paritenin 84,20 seviyesini test ettiğini gözlemledik. 84,20 seviyesine kadar yükseldikten sonra gelen tepki satışları USD/JPY paritesini 83,20 seviyesine kadar geriletse de parite buradan toparlanmasını bildi ve yeniden 84 seviyesine yaklaşmaya çalıştı. Parite için uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Uzun vadeli yükseliş beklentisi içerisinde olduğumuz USD/JPY paritesinde 85 direnci ilk hedef olarak belirlenirken ikinci hedefimiz ise aylık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 89,30 seviyesi olarak belirlenmiştir. Bu seviyelerin hedeflenebilmesi için USD/JPY paritesinin 78 seviyesi üzerinde kalması yeterlidir.
Pivot: 83,35
Destek: 82,80-82,60-82,40
Direnç: 83,70-83,95-84,20
PETROL ANALİZ
İran Merkez Bankası, ülkenin nükleer programına yönelik ambargo tehdidi ve ekonomik risklerin dolar alımını artırmasıyla Ocak ayında döviz kurunu sabitlemesinin ardından, piyasa seviyesinde döviz işlemleri yapılmasına izin verdi. Bankanın internet sitesinden yaptığı açıklamada, lisanslı takas bürolarına döviz alım-satımı yapma ve piyasanın arz ve talep mekanizması uyarınca müşterilerin ihtiyaçlarının cevaplanmasına izin verildiği belirtildi. Açıklamaya göre, kısıtlamaların gevşetilmesi kararı, Merkez Bankası yetkilileri ve Takas büroları birliğinin temsilcileri arasında görüşmenin ardından alındı. İran Merkez Bankası’nın döviz ilişkileri müdür yardımcısı Minou Kianirad, konuyla ilgili yorum yapmadı. İran Merkez Bankası başkanı Mahmoud Bahmani, geçtiğimiz haftadaki toplantılardan birinde, merkez bankasının kambiyo ofisleri tarafından belirlenen kur oranlarını desteklediğini, bunun, kur seviyelerinin “gerçekçi” olması için gerekli olduğunu söylemişti.
Siyah inci gelen spekülatif haberler ve ABD’den gelen makro-ekonomik haberler neticesinde aşağı-yukarı hareketler gerçekleştirerek dalgalı bir hafta geçirmiş oldu. Hafta içerisinde 108 ile 103,80 seviyesi arasında hareketine devam eden siyah inci için en dikkat çekici FED başkanı Bernanke’nin petrol fiyatları ile ilgili yapmış olduğu konuşmasıydı. Yüksek enerji fiyatlarının enflasyon için sorun olmadığını ve bu durumun sadece geçici olduğunu belirtmesi petrol fiyatlarının yükselişinin herhangi bir tehdit unsuru oluşturmayacağının sinyali olarak algılamalı mıyız sorusunu da beraberinde getirdi. Genel görünüm olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği siyah inci de özelikle de kanalın alt noktası olan 102,50 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam edeceğini ve kanalın üst noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi olan 121,19 seviyesine kadar yükselişler gözlemleyebiliriz. Uzun vadeli baktığımızda ise haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 96,35 dolar desteği uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği en önemli seviyedir. Petrol fiyatlarının bu destek üzerinde yükselişlerine devam edeceğini ve yeni rekor seviyeleri test edeceğini söyleyebiliriz. Hatırlanırsa daha önce (1 mayıs 2011 ) 115 dolar seviyesinden başlayan satışlar 74 dolar seviyesine kadar devam etmişti. Bu düşüş sonrası toparlanan ve kademeli bir şekilde yukarı doğru hareket eden siyah inci de ilerleyen zamanlarda bu direncinde üzerine çıkıp yeni rekor seviyelerinin test edileceğini teknik olarak söyleyebiliriz. Temel olarak İsrail, ABD, AB ve İran arasında özellikle İran’ın petrol ile ilgili yapmış olduğu gelişmeler ilerleyen zamanlarda Orta Doğu’da yaşanılacak hararetli günlerin oluşacağını da göstermektedir. Özellikle de AB’nin İran’a yönelik bankacılık işlemlerini durdurması ile başlayan hareketler daha da üst düzey boyuta taşınabilir. Yaza doğru herhangi bir savaş planının da olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurursak yaşanılacak bu tür endişelerin petrol fiyatlarının tavan fiyat olmasını sağlayabilir. Bu yüzden de güncel gelişmeleri dikkatle takip etmekte fayda var.
Pivot;105,65
Destek; 107,11-104,30-103,60
Direnç; 108,40-109,45-110,35
ALTIN ANALİZ
Bu hafta açıklanacak ekonomik verilerin iyi geleceğine dair beklentiyle altın da petrol ve hisse senetlerindeki yükselişe ayak uydurdu. Spot altının ons fiyatı Singapur’da yüzde 0.3 kadar arttı ve 1665.18 dolardan işlem gördü. Geçen hafta yüzde 3.1 değer yitiren metal 14 Mart’ta 1,634.53 doları görerek 16 Ocak’tan beri en düşük seviyeye inmişti. Bloomberg verilerine ghöre ETP destekli altın varlıkları ise 2,410.186 ton olarak rekor kırdı. Bugün Asya borsaları ve petrol fiyatlarında da yükselişler var. Everbright Futures’da analist olan Sun Yonggang, altının bir süre yatay gidebileceğini belirterek, “Çünkü metal riskli varlıklarla birlikte ralli de yapabilir, azalan güvenli liman talebiyle baskı altında da kalabilir” dedi. Diğer yandan UBS bir aylık altın tahminini 1,775 dolardan 1,550 dolara indirdi. Kuruluş, üç aylık hedefini ise 1950 dolardan 16 00 dolar seviyesine düşürdü.
Sarı maden gün içerisinde 1665 dolar seviyesine kadar yükselse de gün içi beklenilen satış baskısı neticesinde yeniden düşüşlerine başladı ve 1655 dolar seviyesine yakın hareketine devam etmektedir. özellikle de gün içerisinde 1665 dolar seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüşlerine devam edeceği ve geçen hafta gördüğü 1634 dolar seviyesini test edeceğini söyleyebiliriz. artık düşüşler sonlandı ve yerini yükselişlere bıraktı diyebilmemiz için sarı maden’in 1676 seviyesinin üzerinde saatlik kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Genel görünüm kısa vadeli düşüş olmakla beraber uzun vadeli yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Yaşanacak kar satışlarının 1630-1590 arası sona ereceğini ve bu seviyeler arasından yeni bir çıkış gerçekleştireceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle de kısa vadeli yaşanılacak düşüşlerde kısa vadeli satış pozisyonları açılabileceği gibi uzun vadeli beklenilen yükselişler için kısa vadeli yaşanılacak düşüşlerde alım pozisyonlarında yer alınabilir. Özetlemek gerekirse gün içerisinde 1665 dolar direnci altında kaldığı müddetçe sarı maden de düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir.
Pivot; 1665
Destek;1640-1625-1605
Direnç; 1674-1682-1700
Kudret AYYILDIR
LiderForex Başanalist
Mail: [email protected]
Twitter :KudretAYYILDIR