USDTRY ve EURTRY’de ne yapmalıyım?
|Yatırımcılardan gelen mailler üzerine daha önce sizlerle paylaştığım EURTRY ve USDTRY analizlerini güncelleme kararı aldım. Hatırlarsanız daha önce hem USDTRY hem de EURTRY de belirli satış baskıların oluştuğunu ve bazı kritik destek seviyelere dikkat edilmesini, bu kritik seviyelerin kırılmaması durumunda tekrar yukarı yönlü atağın oluşabileceğini aksi durumda düşüş dalgasının devam edeceğini belirtmiştik. Özellikle de USDTRY için 1,74, EURTRY için 2,28 desteklerinin kritik olması kurların bu seviyeleri test edip tekrar yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu. Tabi ki bu zaman içerisinde özellikle de USDTRY için 1,80 üzerinde alım yapan yatırımcılar bu süreci stresli bir şekilde sürdürdüler. Şimdi USDTRY ve EURTRY için güncellediğimiz grafikler ve yapmış olduğumuz yeni analizle kurlardaki beklentimizi sizlerle paylaşacağız.
USDTRY ANALİZ
USDTRY kuruna baktığımızda kritik bir destek olan ve aynı zamanda 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,74 desteği test edildikten sonra bu desteğin kırılamadığını ve tekrar yukarı yönlü atak başlattığını görmekteyiz. Bu çıkışla beraber tekrar 1,8245 seviyesini test eden USDTRY şuanda da 1,81 seviyesine yakın hareket etmektedir. Acaba düşüşler sonlandı mı sorusuna ise yine temkinli yaklaşmamız gerekmektedir. Çünkü gerek Dolar Endeksindeki hareketlilik gerekse Türkiye’deki makro-ekonomik gelişmeler USDTRY için temkinli yaklaşmamıza neden olmaktadır. Ancak şu bir gerçek ki USDTRY için 1,74 altında 1,54 beklenirken psikolojik olarak 1,74 desteğinin kırılamaması yeniden 1,92 seviyelerinin önünü açmış görünümünde. Burada önemli olan alım kararını nerde ve nasıl vermek olacaktır. Finans piyasalarında internet üzerinden alım-satım yapılabildiği gibi eski usul olarak döviz bürolarından alım-satım işlemleri gerçekleştirmektedir. Ancak online olarak yapılan alım-satımlarda kur farkından etkilenmemek ve işlemleri daha hızlı bir şekilde kapatmak açmış olduğumuz pozisyonlarda elde edeceğimiz karları artıracağı gibi elde edeceğimiz zararları da azaltacaktır. Bu nedenle de internetin her yerde olduğu ülkemizde finans piyasalarında yapacağımız alım-satımlarda çok hızlı olmamız gerektiğini ve global ekonomide yaşanılan gelişmelerin gün içerisinde piyasaları ciddi bir biçimde etkilediğini söyleyebiliriz.
Teknik olarak baktığımızda hala daha 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,74 desteğinin kritik bir önem taşıdığı ve bu destek üzerinde kanal içi hareketlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Beklentimiz ise 1,74 seviyesi üzerinde fibonacci %100’lük düzeltme seviyesi olan 1,9236 seviyesinin yeniden test edilmesidir. Şuanda 1,8088 seviyesinde hareket eden USD/TRY için gün içi seviyeleri takip ederek kısa vadeli yaşanılacak geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekir. Ancak yukarıda tekrarladığımız üzere 1,74 desteğine çok dikkat etmemiz gerektiğini ve bu seviyenin altına düştüğünde ise elimizdeki alımları kapatmanın en iyi strateji olacağını söyleyebiliriz.
Gerçekleşmesi Kuvvetli Strateji;
1,74 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe geri çekilmelerin alım olarak değerlendirilmesi ve hedef olarak 1,9236 seviyesinin belirtilmektedir.
Alternatif Strateji;
1,74 desteği kırılması durumunda elimizdeki mevcut alım işlemleri kapatmak ve 1,54 seviyesine kadar yaşanacak düşüşlerde short pozisyonlarında yer almaktır.
EURTRY ANALİZ
EURTRY grafiğine baktığımızda tıpkı USDTRY gibi belirli kritik seviyeden dönüş gerçekleşmiş ve yukarı yönlü atak başlatmıştır. Ancak EURTRY’nin USDTRY’den farkı ise düşüş baskısının devam ettiğidir. Grafiği incelediğimizde 1 ve 2 numaralı bölgelerden yaptığı hareketler gözlemlenmektedir. 1 numaralı bölgeden başlayan yükselişler yükseliş trendi içerisinde sürmüş ve 2 numaralı bölgeye kadar devam etmiştir. Yükseliş trendi içerisinde hareket eden EURTRY belirli düşüşleri gerçekleştirdi ve bu düşüşlerde kontrol noktası olarak görülen ve aynı zamanda 21 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,2870 seviyesinden tekrar yukarı atak başlatmak istemektedir. Şuanda da2,3810 seviyesinde hareketine devam eden EURTRY 2,40**’lı seviyelerden düşüşlerine gün içerisinde devam etmiştir. Yükseliş trendinin orta kanal noktası olan 1,2870 desteği aynı zamanda da kanal içi hareketlerin devam edip etmeyeceğine karar verecek önemli bir nokta olarak belirlenmiştir. Eğer EURTRY bu desteği kırabilirse yükseliş trendinin alt kanal noktasına kadar gerileme gözlemlenebilir. Bu seviye de hem fibonacci %76,4 düzeltme seviyesi hem de 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 2,1205 olarak belirlenmiştir. Bu düşüşlerin genel olarak temel beklentisi Avrupa’daki kısa vadeli çözümlerin uzun vade için sonuç göstermemesi Euro’nun diğer para birimlerine karşı değer kaybına sebep olmaktadır. Bu nedenle de yükseliş trendi içerisinde hareketlerin devam edeceğini ve paritenin 2,2870 desteğini kırması neticesinde tekrar düşüşlere devam edeceğini söyleyebiliriz. Türkiye ayağında ise özellikle Merkez bankasından gelecek olan haberlere dikkat etmeli ve değer kaybeden TRY’nin daha fazla değer kaybedip kaybetmeyeceğini yine gelen açıklamalara bağlı olarak gözlemleyebiliriz.
Gerçekleşmesi Kuvvetli Strateji;
2,2870 desteği kırılması durumunda elimizdeki mevcut alım işlemleri kapatmak ve 2,1205 seviyesine kadar yaşanacak düşüşlerde short pozisyonlarında yer almaktır.
Alternatif Strateji;
2,2870 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe geri çekilmelerin alım olarak değerlendirilmesi ve hedef olarak 2,600 seviyesinin belirtilmektedir.
Kudret AYYILDIR
LiderForex Başanalist
Mail: [email protected]
Twitter :KudretAYYILDIR