Aselsan’ın Siparişleri 4 Milyar Doları Aştı

Savunma sanayiinin önde gelen kuruluşlarından Aselsan’ın 2012-2018 dönemindeki sipariş tutarı, 4,3 milyar dolara ulaştı. AA muhabirinin Aselsan’ın 2011 yılı Faaliyet Raporu’ndan derlediği bilgilere göre, cirosunu her yıl artırarak dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinden biri olma yolunda ilerleyen Aselsan, 2011 yılında 160,7 milyon lira net kar elde etti. Şirketin satış gelirleri ise 23,9 artarak 1,5 milyar lirayı aştı. Satış tutarının 1 milyar 419,4 milyon liralık kısmı yurt içine, 82,5 milyon liralık kısmı ise yurt dışına gerçekleştirildi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyacını karşılaması amacıyla kurulan Aselsan’da 2 bin 340’ı mühendis olmak üzere toplam 4 bin 50 personel çalışıyor. Ar-Ge’ye büyük önem veren şirket, geçen yıl Ar-Ge faaliyetleri için 447 milyon lira harcadı. Bu rakamın 96 milyon lirası şirketin kendi kaynaklarından, 351 milyon lirası dış kaynaklar tarafından finanse edilen Ar-Ge harcamalarından oluştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri için özgün çözümler geliştiren Aselsan, KOBİ’lerle de işbirliğini her geçen yıl geliştiriyor. Aselsan, geçen yıl 267’si KOBİ olmak üzere 338 yurtiçi yan sanayi firmasına 315 milyon lira tutarında ödeme yaptı. Şirket, geçen yıl 3 bin 817 tedarikçi firmaya da sipariş verdi.

Dünyanın en prestijli savunma sanayi şirketleri arasında 80. sırada yer alan Aselsan’ın 2012-2018 döneminde 4,3 milyar dolar tutarında uzun vadeli siparişi bulunuyor.

Piyasa değeri 1 milyar dolar

Kara, hava, deniz ve uzay platformlarında yüksek teknoloji sistem çözümleri geliştiren şirketin piyasa değeri 2011 yılı sonunda 1 milyar dolar olarak belirlendi. Aselsan, geçen yıl ortaklarına 32 milyon 696 bin 135 lira toplam temettü ödedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir kuruluşu olan ASELSAN, Türkiye’de askeri ve sivil haberleşme sistemleri, elektronik harp ve istihbarat sistemleri, radar, komuta kontrol sistemleri, deniz savaş sistemleri, elektro optik sistem ve ürünlerin tasarımı alanlarında teknoloji merkezi konumunda bulunuyor.

Hedef dünyanın en büyük 50 şirketi arasına girmek

Dünyada en büyük 50 savunma sanayi firmasından biri olmayı amaçlayan şirketin önemli projelerinden bazıları şöyle: – Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek ve Elektronik Taarruz (ED/ET) Kabiliyeti Kazanımı Projesi (HAVASOJ) – Tehdit ülkelere karşı gerçekleştirilecek taarruzi hava harekatında, düşmanın her türlü radar ve haberleşme imkanının, tehdit bölgesine girmeden dinlenmesi karıştırılması veya aldatılması maksadıyla hava platformuna entegre edilmiş bir sistem olarak tanımlanıyor.

Milli Gemi Projesi

MİLGEM-S – Genel Maksat Helikopteri – Alçak-Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi – Deniz Platformu Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar Sistemi (ÇAFRAD). Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Hava Savunma Harbi Fırkateyni TF 2000 platformlarının ana sensörü olması planlanan radar sistemleri olarak tanımlanıyor.
Milliyet

Add a Comment