GCM Forex Haftaya Bakış

EUR/USD ANALİZ
EUR/USD paritesi geride bıraktığımız hafta 1,31 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü hareketlerine devam etti. Özellikle de Avrupa ülkelerinin tahvil ihalesi sonuçları sonrasında yukarı yönlü atak başlatan EUR/USD paritesi ABD’den gelen olumsuz büyüme verisi sonrasında yukarı yönlü hareketlerine devam etti. Olumlu haberlerin baskısı paritenin teknik olarak yukarı çıkışlarını tetikledir. Teknik olarak baktığımızda parite için 1,3290 direncinin önemli olduğunu ve paritenin bu direnci geçip-geçmemesine göre kısa vadeli stratejisine devam etmesi beklenilmektedir. Parite için düşüş baskısının devam etmesi ve haftalık trendin düşüş olması ilk etapta 1,3290 direncinin geçilmemesine ve parite de sert satış baskısına maruz kalabilir. Bu nedenle de özellikle haftanın açılış gününe dikkat etmek gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda yukarıda çok önemli dirençlerin olduğu ve paritenin bu dirençleri geçmekte zorlanacağını söyleyebiliriz. Haftalık grafikte orta kanalın üst noktası olan 1,3290 seviyesi, günlük grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3385 seviyesi ile haftalık grafikte kanalın üst noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %61,8 düzeltme seviyesi olan 1,3620 dirençleri paritenin geçmesi gereken en önemli seviyeler olarak belirlenmiştir. Özellikle de haftalık grafikte kanalın üst noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %61,8 düzeltme seviyesi olan 1,3620 seviyesinin geçilmesi durumunda trendin değişiminden söz edebiliriz. Bu nedenle de 1,3620 direnci altında düşüş trendinin devam edeceğini ve uzun vadeli düşüşlerin süreceğini belirtebiliriz. Hedef olarak da 1,2850 ve 1,2620 desteklerini söyleyebiliriz. Kısa ve orta vadeli yön içinse 1,3290 direncini takip etmek gerekmektedir. 1,3290 direncinin geçilememesi durumunda yeniden satış baskısına maruz kalacak olan EUR/USD paritesinde kısa vadeli hedef olarak 1,3155 belirtilirken orta vadeli hedef olarak da 1,30 seviyesi belirlenebilir. Eğer parite 1,3290 direncini geçebilirse bu seferde yukarıda belirlediğimiz direnç noktaları olan 1,3385 ve 1,3620 seviyeleri hedef olarak belirlenebilir.
Temel olarak bu hafta özellikle gözler ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik oranında olacaktır. Diğer önemli haberler ise Avrupa’dan gelecek olan Faiz Oranı açıklaması ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı konuşmadır. Özellikle Draghi Euro bölgesi ile ilgili parasal genişleme ile ilgili herhangi bir somut atacak mı? Ya da yeni bir faiz oranı sinyali verecek mi? Temel olarak belirlenen haberler paritenin gerek kısa gerekse orta ve uzun vadeli yönünün belirlenmesinde etkin rol oynayacaktır.
GBP/USD ANALİZ
GBP/USD paritesi geride bıraktığımız hafta İngiltere’den olumsuz gelen GDP verisine rağmen yukarı yönlü hareketine devam etti ve uzun bir süredir üzerinde sıklıkla durduğumuz takoz formasyonunun geçerliliğinin yitirilmesine neden oldu. Genel olarak baktığımızda yukarı yönlü hareketlerin devam etmesini ve var olan düşüş trendinin yerini yükselişlere bıraktığını söyleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda paritenin daha da yukarılara çıkabilmesi için haftalık grafikte kanalın üst noktası olan, aynı zamanda fibonacci %76,4 düzeltme seviyesi ve 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,6305 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Eğer parite bu direnci geçebilirse yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir. Yukarı yönlü hareketlerde ise hedef olarak 1,6450 ve fibonacci %100’lük düzeltme seviyesi olan 1,6775 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir. Paritenin geçen hafta yaşadığı yükselişlerin baskınlığını düşünürsek bu hafta yukarıda belirlediğimiz kritik direnç olan 1,6305 seviyesini geçemeyerek tepki satışlarına maruz kalması gözlemlenebilir. Böyle bir durumda da parite düzeltme düşüşlerini fibonacci %61,8 seviyesi olan 1,6033’e kadar sürdürebilir. Bu nedenle de bu hafta özellikle 1,6305 direncini takip etmek gerekmektedir. GBP/USD paritesinde alış işlemi gerçekleştirebilmek için bu direncin geçilmesini beklemek gerekmektedir. Aksi takdirde 10 gündür yükseliş gösteren paritedeki olası tepki satışlarına maruz kalabilir ve geri çekilmelerde zararlı işlemler elde edebilirsiniz. Aynı durum satış pozisyonu açacaklar için de geçerlidir. Parite de satış baskısının oluşabilmesi için 1,6305 direnci altında kalması gerekmektedir. Böyle bir durumda var olan tepki satışlarında kısa vadeli düşüşlerde yer alınabilir. Ancak trendin yukarı yönlü olduğunu, tepki satışlarına maruz kalınsa da yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam edeceğini söyleyebiliriz.
USD/JPY ANALİZ
Şubat ayında 79,50 direncini geçtikten sonra düşüş trendinin yerini yükselişlere bırakması paritenin 84,20 seviyesine kadar çıkışını sağladı. Ancak parite 84,20 direncinden başlattığı tepki satışlarını kritik seviye olan 80 desteğine kadar sürdürdü. İlk etapta 80,30 desteğinden dönen ve 81,90 seviyesine yaklaşan USD/JPY paritesi yeniden bu seviyeye yaklaştı ve şuanda da 80,25 seviyesinde hareket etmektedir. Yükseliş trendinde hareketine devam eden USD/JPY paritesi için yeniden düşüşlerin devam edebilmesi için paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 79,50 seviyesi altında günlük kapanış yapması gerekmektedir. Teknik olarak böyle bir durumun gerçekleşmesi ile trendin değişebileceğini ve yeniden satış baskısına maruz kalınabileceğini söyleyebiliriz. Ancak şuanda yükseliş trendinde olduğumuzdan paritenin bu destek üzerinde kalması beklenilmektedir. Özellikle de psikolojik bir destek olan 80 seviyesi üzerinde kalınmasının paritenin uzun vadeli yukarı yönlü hareketlerine devam edebilmesi için önemli olduğunu söyleyebiliriz. Japonya Merkez Bankasından da gelecek olası parasal genişleme haberiyle de yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Şuanda 80,25 seviyesinde hareket eden parite için yukarı yönlü trend olması neticesinde alış pozisyonlarında olmanın riskini minimize edeceğini, paritenin 79,50 desteğinin altında günlük kapanış gerçekleştirmesi durumunda pozisyonun kapatılıp aşağı yönlü işlem düşünülmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Hedef olarak daha önce geçemediği 81,90 direnci ilk hedef olarak belirlenmiştir. 81,90 direncinin geçilmesi ile de 84,20 seviyesi ikinci hedef olarak belirlenmiştir.
PETROL ANALİZ
110 dolar seviyesine yükseldikten sonra tepki satışlarına maruz kalan siyah inci yaşadığı düşüşle ilk etapta 100,60 desteğine kadar geriledi. Buradan almış olduğu güçle yukarı yönlü atağına devam eden siyah inci için tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine karar verecek olan günlük grafikte yükseliş trendinin alt kanal noktası, aynı zamanda da 89 günlük üssel hareketli ortalama ve fibonacci %76,4 düzeltme seviyesi olan 102,04 desteğidir. Bu destek üzerinde kaldığı müddetçe kısa vadeli yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilen siyah inci de hedef olarak 105,30 seviyesi belirlenebilir. Orta vadeli olarak paritenin gerek 102,04 gerekse günlük grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 98,70 desteği üzerinde kaldığı müddetçe kanalın orta noktası olan 108,30 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir. Uzun vadeli olarak ise paritenin haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 97,50 desteği üzerinde kaldığı müddetçe hedef olarak kanalın üst noktası olan 113,50 seviyesi olarak belirlenmiştir. Siyah incinin tepki satışlarına devam etmesi için öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi 102,04 desteğini kırması gerekmektedir. Böyle bir durumda ise hedef olarak daha önce test ettiği ancak kıramadığı 100,60 dolar desteği ve günlük grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 98,70 desteği hedef olarak belirlenmiştir.
ALTIN ANALİZ
Sarı maden geride bıraktığımız hafta özellikle FED’den gelen gerekirse 3. Tur tahvil programını gerçekleştiririz açıklaması ile 1623 dolar seviyesine kadar gerilemesine neden oldu ancak 1610 dolar desteğinin kritik ve güçlü olması düşüşleri sınırlandırdı. 1623 dolar seviyesinden başlattığı yukarı yönlü hareketle 1667 dolar seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren sarı maden kapanışını 1662 dolar seviyesinde gerçekleştirdi. 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 1622 ile 21 günlük üssel hareketli ortalama olan 1673 dolar seviyesi arasında sıkışıp kalan sarı maden için özellikle de 21 günlük üssel hareketli ortalama olan 1673 dolar seviyesi önem arz etmektedir. Gerek tepki satışlarının devamlılığı gerekse orta ve uzun vadeli yükselişlerin devamlılığı için önemli bir direnç olan 1673 seviyesine göre işlem stratejisi oluşturulabilir. Eğer sarı maden 21 günlük üssel hareketli ortalama olan 1673 dolar seviyesini geçemezse yeniden tepki satışlarına maruz kalmasına ve yeniden 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 1622 dolar seviyesine gerilemesi gözlemlenebilir. Ancak sarı maden eğer 21 günlük üssel hareketli ortalama olan 1673 dolar seviyesini geçebilirse yukarı yönlü hareket sertleşeceğinden kanalın üst noktası ve aynı zamanda fibonacci %76,4 düzeltme seviyesi olan 1730 seviyesine kadar çıkış gerçekleşecektir. Kısa ve orta vadeli beklentilerimizi sıraladıktan sonra uzun vadeli altın fiyatları ne yöne gidecek ve hedef ne gibi sorulara ise; Altın fiyatları için 1730 direncinin önemli olduğunu, bu direncin geçilmesi ile birlikte yukarı yönlü hareketlerin teyit edildiğini söyleyebilir, hedef olarak da 1800 ve 1920 dirençleri belirtilebilir. Bu nedenle de altın fiyatlarında olası geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendiremeyenler 1730 direncinin geçilmesini bekleyebilirler. Uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve temel faktörlerin ( 3. Tur tahvil ihalesi beklentisi, Orta doğu’daki gerginlik ve savaş beklentisi ) teknik analizimize destek olacak yönden olduğu gözlemlenmektedir.Kudret AYYILDIR

Add a Comment