ABD İran’a Yaptırım Uygularsa Emtialar Nasıl Etkilenir ?

EUR/USD ANALİZ

Yunanistan’ın eski başbakanı Lucas Papademos, görevinden ayrılmasından bu yana ilk verdiği röportajda, Euro’dan çıkışın Yunanistan için “felaket” sonuçlar doğurabileceğini, etkilerin Euro Bölgesi’nin geri kalanını da zor durumda bırakacağını söyledi. Bu nedenle Avrupa ülkeleri ve kuruluşlarının, bu duruma karşı olası planları değerlendirmeye başladığını söyleyen Papademos, daha fazla detay vermedi. Papademos, “Bu senaryonun gerçekleşme ihtimali düşük olsa ve ne Yunanistan ne de başka bir ülke için istenmese de, Yunanistan’ın Euro’dan çıkışının olası sonuçlarını yönetmeye yönelik hazırlıkların yapılmaya başladığı yok sayılamaz” ifadeleriyle dikkat çekti. Birçok Yunanlının durumun ciddiyetinin farkında olmamasından ötürü endişe duyduğunu söyleyen Papademos, Avrupalı liderlerin Yunanistan’ın önüne “Eurodan çıkmak” ya da “Sorumluluklarına bağlı kalmak” şeklinde iki seçenek koyduğunu belirtti ve “Yunanistan’ın Euro’dan çıkış riski gerçek ve bu da Yunan halkının ekonomik programı uygulayıp uygulamayacağına bağlı” dedi.

EUR/USD paritesi geride bıraktığımız hafta 1,2640 seviyesinden başlattığı atakla 1,28 seviyesinin üzerine çıktı ancak tutunamadığı için yeniden gün içerisinde 1,2645 seviyesini test etti. Şuanda da 1,2670 seviyesinde hareketine devam eden EUR/USD paritesinde genel görünüm olarak uzun vadeli düşüş beklentilerinin devam ettiğini ancak paritenin 1,2620 desteğini kıramaması nedeniyle var olan düşüş baskısının sorgulandığı daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Eğer parite bu destekte tutunmayı sürdürürse haftaya bakışta da değindiğimiz üzere 12 yıldır devam eden kanal içi hareketliliğin de devam edeceğini gözlemleyebilir ve yeni bir yükseliş rallisi başlayabilir. Bu tür hareketin olabilmesi için temel faktörler olarak bir destek gelmektedir. (Örneğin ABD borsalarının düzeltme düşüşlerine son vermesi ya da ABD’den 3. Tur tahvil programına yeşil ışık yakması, vb. ) Bu tür gelebilecek herhangi bir temel veri paritenin yukarı yönlü çıkışına katkı bulunabileceği gibi var olan düşüş trendinin bir süre yok olmasına ve yerini yükselişlere bırakmasına neden olacaktır. Bu nedenle de parite de uzun vadeli düşüş nasıl olsa devam edecek diye her yükselişte satış pozisyonu açmak riskli olacaktır. Garantici işlem açmak adına uzun vadeli satış pozisyonlarda yer almak isteyenler 1,2620 desteğinin kırılmasını beklemesi gerekmektedir. Alış pozisyonları açmak isteyen yatırımcılarımız ise 1,2620 desteğini dikkatle takip edebilir ve buna göre alış pozisyonları açabilir. Ancak muhakkak stop loss yani zararı durdur seviyesi belirlemelidir. Çünkü 1,2620 desteğinin kırılması ilk etapta 1,2510 desteğinin hedeflenmesine neden olabilir.

Gün içerisinde 1,2735 direnci altında düşüşlerin devam etmesi beklenilen parite de 1,262 desteği de kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Eğer parite düşüşlerine devam etmek istiyorsa 1,2620 desteğini kırması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot;1,2735

Destek; 1,2620-1,2600-1,2560

Direnç; 1,2735-1,2780-1,2815

Eurusd322

GBP/USD ANALİZ

2 gündür İngiltere ve IMF’den gelen veriler sterlin’de kan kaybına neden olmakta ve parite düşüşlerini sürdürmektedir. Özellikle faiz oranı beklentisi ve parasal genişleme üzerinde sıklıkla durulan İngiltere’de gelen bu açıklamalar paritenin 1,5850 üzerinde duramamasına neden olmaktadır. Temel verilerin bu etkisi paritenin düşüşlere odaklanıldığının göstergesi mi yoksa sadece temel verilerin bir etkisinden dolayı düşüşler mi bu durumu belirli teknik seviyelerin altında kapanış yapması ile teyit edilecektir. Günlük grafikte yer alan 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5767 seviyesi altında günlük kapanış yapması durumunda yukarıda belirttiğimiz düşüş baskısının oluşması beklenilebilir. Bu nedenle de paritenin günlük kapanışları dikkatle takip edilmelidir. Uzun vadeli olarak baktığımızda ise yükseliş beklentimizin devam edebilmesi için öncelikle paritenin 1,5735 desteği üzerinde kalması, daha sonra da 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5767 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda paritede yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi beklenilmektedir. Aksi takdirde haftalık grafikte belirlenen demark trendline alt kanal noktası olan 1,5480 seviyesi hedef olarak gözlemlenecektir.

Gün içi al-sat yapan yatırımcılarımız ise 1,5820 direncini takip etmesi gerekmektedir. Gün içerisinde 1,5820 direnci altında düşüşlerin devam etmesi beklenilen parite de 1,5735 desteği de kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Eğer parite düşüşlerine devam etmek istiyorsa 1,5735 desteğini kırması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,5820

Destek; 1,5735-1,5695-1,5655

Direnç; 1,5820-1,5845-1,5890

USD/JPY ANALİZ

Dünya’nın en büyük 3. ekonomisi Japonya’da ihracatlar nisan ayında yüzde 7.9 artış kaydetti ve küresel taleplerdeki zayıflamanın, ülkenin geri sıçramasını sınırlayabileceğinin altını çizdi. İthalatın yüzde 8 yükselmesiyle Japonya 520.3 milyar yen (6.5 milyar dolar) dış ticaret açığı verdi. Bloomberg Haber’in anketine katılan 27 analistin medyan tahmini ihracatların Mart ayında yüzde 5.9 artış kaydetmesinin ardından Nisan’da yüzde 11.8 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Deprem sonrasındaki yeniden inşa faaliyetleri ve tüketici harcamalarından sağlanan kazançlar, Japonya’nın ilk çeyrekte yüzde 4.1 büyümesini sağladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings dün ülkenin finansmanındaki bozulmaya dikkat çekerek kredi notunu AA’dan A+’ya indirdi.

Bir yandan Japonya’nın notunun düşürülmesi diğer yandan da Japonya hükümeti faizlerini 0’a yakın bir şekilde tutması neticesinde parite önce yukarı daha sonra da aşağı yönlü sert hareketler gerçekleştirmiştir. Genel olarak baktığımızda 81,90 direnci altında düşüş baskısının sürdüğü USD/JPY paritesinde gün içi işlem gerçekleştirecek olan yatırımcılarımız 79,85 direncini takip etmeliler. Eğer parite 79,85 direnci altında kalmayı sürdürürse düşüşlerine devam edeceği gibi gerek uzun gerekse kısa vadeli hedefleri test etmesi beklenilmektedir. Yaşanılacak olası yükselişler uzun vadeli düşüş fırsatı olarak değerlendirilebilir. Uzun vadeli olarak 79 ve 78 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot: 79,85

Destek:79,45-79,25-79,10

Direnç:79,85-80,15-80,35

PETROL ANALİZ

Ham petrol fiyatları belirli bir yükseliş gerçekleştirdikten sonra dolar endeksinin yükselişinden etkilenmekte ve yeniden geri çekilmeyi sürdürmektedir. Bu geri çekilme petrol fiyatların 90,90 seviyesini test etmesine neden oldu ve şuanda da 91,15 dolar seviyesinde hareketine devam etmektedir. Uzun vadeli olarak da 89,50 desteği önemini korumaktadır. ABD borsalarının yapmış olduğu düzeltme düşüşleri neticesinde Dolar endeksinde ciddi bir yukarı yönlü hareket oldu ve bu durum petrol fiyatlarının gerilemesine neden olmuştur. Eğer ABD borsaları gerçekleştirdikleri düzeltme satışlarına son verirse Dolar endeksinde kısmi bir geri çekilme olacağından petrol fiyatları da yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir. Uzun vadeli beklentimiz olarak 89,50 desteği kırılmadığı müddetçe yukarı yönlü görüşümüz devam etmektedir.

Gün içi işlem yapmak isteyen yatırımcılar ise 92,65 direncine dikkat etmesi gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda gün içerisinde 92,65 direnci altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü beklentimiz sürmektedir. Petrol’de doğru işlem stratejisi gerçekleştirmek için Dolar Endeksini ve ABD borsalarını takip etmek gerekmektedir.

Not: Petrol fiyatları ABD borsaları ile doğru, Dolar Endeksi ile ters korelasyon olarak çalışmaktadır.

Pivot;92,65

Destek; 90,90-90,90-89,50

Direnç; 92,65-93,00-93,75

ALTIN ANALİZ

Traderlara göre Hindistan’daki altın talebi yerel para biriminin rekor düşük seviyeye gerilemesi ile düşüşünü üçüncü bir çeyreğe taşıyabilir. Tüm Hindistan Kıymetli Taş ve Mücevher İşlem Federasyonu Başkanı Bachhraj ‘nın açıklamasına göre mücevher satışları ikinci çeyrekte bir yıl öncesine göre yüzde 30 – 40 düşebilir. Bamalwa tüm yıl talebinin ise yüzde 30 gerileyebileceğini söyledi.

Altın fiyatları 1526’dan başlattığı yukarı yönlü hareketini 1599 ile sınırlandırdı ve yeniden kar realizasyonlarına başladı. Kar realizasyonları sonucu 1555 dolar seviyesine kadar gerileyen altın şuanda da 1560 dolar seviyesinde hareket etmektedir. Kar realizasyonlarının başlaması yeni bir düşüş dalgasının oluşacağına mı işaret yoksa var olan yükselişin tepkisi mi olacağına piyasalardaki hareketlilik karar verecektir. Genel görüşümüz altın fiyatlarının 1520’deki büyük desteğin geçerli olacağı ve yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam etmesidir. Genel olarak baktığımızda hem fiziki olarak hem de sanal olarak altın alımlarında tedirginlikten dolayı alımlarda azlık var. Çoğu yatırımcı altın alırken kısa vadeli hareket etmekte ve kar realizasyonlarına gitmektedir. Piyasadaki mevcut konjonktürün etkisi yatırımcıların tedirgin olmasına neden olmakta ve uzun vadeli alım pozisyonlarında yeterince yer alamamaktadır. Bu durumda da altın fiyatları net yükselişler elde edemiyor. Bu tedirginliğin ortadan kalkabilmesi için temel olarak dış faktörlerin katkısı sağlanması gerekmektedir. Bu faktörler olarak FED’in faizler 2014 sonuna kadar değiştirmeyeceğini ve 3. Tur tahvil programını gerçekleştireceğini söylemesi örnek olarak gösterilebilir. Diğer bir unsur ise ABD’den dün gelen bir açıklama ki bu durum emtia fiyatlarına olumlu yansıması beklenilmektedir. Bilindiği üzere Ortadoğu’da yaşanılan gerginlik ve endişe her zaman kıymetli madenler olan altın,gümüş ve petrol’e yaramıştır. Dün ABD’den gelen haber; ABD Senatosu nükleer programından vazgeçirmek için İran’a sert yaptırımlar öngören yasa teklifini kabul etti. Senato’da pazartesi günü yapılan oylamayla kabul edilen teklif, İran Devrim Muhafızları’nı hedef alıyor. Tasarıda ayrıca Amerikan şirketlerinin İran’la herhangi bir iş ilişkisini ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonuna bildirmesi öngörülüyor. Teklif, İran’a, göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve izleme aygıtları gibi halkı sindirmek için kullanılabilecek teknolojik malzeme tedarik eden kişi ve şirketlere vize verilmemesi ve mal varlıklarının dondurulmasını da içeriyor. Teklifin, İran’la BM Güvenlik Konseyi Daimi üyesi 5 ülke ve Almanya arasında bugün Bağdat’ta yapılacak müzakerelerden iki gün önce kabul edildiğine dikkati çekildi. Bu gelişmeler dikkate alındığında ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları gerçekleştirme ihtimalini doğurmaktadır. Böyle bir durumun söz konusu olması emtia fiyatlarını yeniden yukarıya taşıyacak en önemli temel veri olarak belirlenmiştir.

Teknik olarak baktığımızda ise gün içi düşüş baskısı devam etse de alt noktalardaki kritik seviyeler dikkatle takip edilmelidir. Özellikle de haftalık grafikte 89 günlük üssel hareketli ortalama olan 1544 desteği dönüşler için uygun bir alım noktası olarak gözlemlenmektedir. Genel beklentimiz ise 1520 desteğinin üzerinde kaldığı her durumda yükseliş beklentimizin devam etmesidir. Gün içi al-sat yapacak yatırımcılarımız ise 1577 direncini takip etmesi gerekmektedir. Çünkü 1577 direnci altında gün içi düşüş baskısı devam etmek isteyecektir.

Pivot;1577

Destek;1552-1542-1535

Direnç; 1577-1585-1600

Altin301

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR

Add a Comment