Nikkei Artık İstanbul’da
|Japonya’nın en yüksek trajlı ekonomi gazetesi Nikkei’in İstanbul Bürosu’nun açılışı dolayısıyla, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Nikkei Üst Yöneticisi Tsuneo Kita’nın da katılımıyla bir kokteyl düzenlendi.
Babacan, kokteylde yaptığı konuşmada, Nikkei’in, Japonya’nın, hatta dünyanın en yüksek trajlı günlük ekonomi yayını olduğunu kaydetti.
Geçen yıl Aralık ayında bulunduğu Tokyo’da bir dizi temaslarda bulunduğunu anımsatan Babacan, bu ziyaretinde Nikkei’yi de ziyaret ettiğini ve Grubun Üst Yöneticisi Tsuneo Kita’ya İstanbul Bürosu açmaları tavsiyesinde bulunduğunu anlattı.
Bu ziyaretten yaklaşık 3,5 ay sonra Nikkei’in İstanbul Bürosu’nun açıldığını belirten Babacan, güçlü kültür bağlarına sahip Türkiye ve Japonya’nın siyasi ilişkilerinin de mükemmel düzeyde olduğunu dile getirdi.
Geleneği evrensel değerler ve teknolojiyle birleştiren iki ülkenin, zorluklar yaşadığında birbirine yardım ettiğini vurgulayan Babacan, iki ülke ekonomik ilişkilerinde ise enerji, alt yapı, ulaştırma, elektronik, otomotiv, finans, inşaat sektörlerinin taşıdığı öneme değindi.
Türk ve Japon KOBİ’lerinin işbirliğini artırabilmek için de çaba gösterilmesi gerektiğini söyleyen Babacan, Türkiye’de yatırım yapacak Japon firmalarının bölgedeki operasyonlarını da İstanbul’dan yönetebileceğini belirtti.
Son dönemde önemli Japon finans kuruluşlarının da İstanbul’da ofis açtığına işaret eden Babacan, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana ekonomik, siyasi ve sosyal alanda önemli değişimler geçirdiğine dikkati çekti.
Türkiye’nin, 2008-2009 krizinden önce önemli ekonomik reformları hayata geçirdiğini dile getiren Babacan, “şunları kaydetti:
“Kamu maliyesini, bankacılık sistemini, sosyal güvenlik sistemini reforme ettik. 2008-2009 döneminde hiçbir Türk bankası herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmadı. 2009′da, krizin en derin döneminde pek çok Avrupalı komşumuz devlet harcamalarını, bütçe açığını artırarak krizden çıkma gibi bir çözüm arayışındayken, biz tam tersi bir yol izledik.
Üç yıllık bir Orta Vadeli Program açıkladık. 3 yıl içerisinde mali disiplinimizi nasıl güçlendireceğimizi ortaya koyduk. Hem kriz öncesinde hem de kriz döneminde uygulamalarımız oldukça farklı oldu. Bütün politikalarımızın merkezine güven unsurunu koyduk. Devlete güveni esas aldık.”
Türkiye’de 400′ün üzerinde televizyon ile bin 100 radyonun yayın yaptığını hatırlatan Babacan, Türkiye’deki ilerlemelerin pek çok ülkedeki reform hareketine örnek olduğunu anlattı.
Babacan, “Nikkei’in, tüm bu olup biteni artık bundan sonra yerinden takip edecek ve okuyucularına aktaracak olması, son derece önemli bir gelişme olacak” dedi.
Gazetenin 35. bürosu İstanbul’da açıldı
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki de, Türkiye ile Japonya’nın dostluğunun altını çizerek, “Türkiye’den Japon okurlara doğrudan haber verecek bir büro kurulmasını temenni ediyordum. Bu nedenle Nikke’in İstanbul bürosunun açılmasını sevinçle karşıladım” diye konuştu.
Nikkei Üst Yöneticisi Tsuneo Kita ise, Türkiye’de büro açan ilk Japon medya kuruluşu olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Türkiye’nin geleceğine büyük güven duydum” diyen Kita, Geçen yıl Aralık ayında Başbakan Yardımcısı Babacan ile görüşmesinin ardından Türkiye’nin gözle görülür ekonomik başarılarını Japon okurlara doğrudan ulaştırmanın gerekliliğine karar verdiğini vurguladı.
Nikkei’in, Japonya’nın en büyük ekonomi gazetesi olduğunu belirten Kita, gazetenin sabah baskısının 3 milyon, akşam baskısının 1,6 millyon, online okurunun ise 200 bin olduğunu söyledi.
Japonca’nın yanı sıra Çince ve İngilizce yayın yaptıklarına işaret eden Kita, “Grup olarak 6 televizyon kanalımız, 2 yayınevimiz var. İstanbul büromuz dünya çapındaki 35′inci büromuz” dedi.
“Dünyanın en çok okunan ekonomi gazetesi”
Kokteylde söz alan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Japon İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için yaptıkları çalışmalara değinerek, konseyin 19. ortak toplantısını üç hafta önce Tokyo’da gerçekleştirdiklerini anlattı.
Bu toplantıda, karşılıklı yatırımları ele aldıklarını ifade eden Özilhan, ayrıca, iki ülke işadamlarının yakın coğrafyada ve üçüncü ülkelerdeki işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini ifade etti.
Özilhan, “Sabah baskısında 3 milyon, akşam baskısında 1,5 milyon basan, ülkemizdeki bütün gazetelerin toplam satışı kadar traja sahip, dünyanın en çok okunan ekonomi gazetesi Nikkei’nin İstanbul’da büro açmasını çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz” dedi.
Dünya Gazetesi