Tarım Dışı İstihdam’a Dikkat…
|EUR/USD ANALİZ
Almanya’da sanayi üretimi, inşaat sektörünün desteğiyle Mayıs’ta aylık bazda yüzde 1.6 büyüdü. Sanayi üretimi Nisan’da yüzde 2.1 düşüş kaydetmişti. Bloomberg Haber’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, sanayi üretiminin yüzde 0.2 artacağı yönündeydi. Çalışma günlerine göre ayarlanmış üretim, yıllık bazda değişiklik kaydetti. Borç krizinin, Almanya’nın en büyük ihracat pazarı olan Euro Bölgesi’ni tehdit etmesi üzerine Avrupa Merkez Bankası dün faizleri rekor düşük seviyeye indirdi. Almanya’daki şirket ve yatırım güveni, büyümenin yavaşladığına yönelik sinyallerle gerilerken, rekor düşük seviyedeki işsizlik ve bölge dışından gelen talepler, ülke ekonomisinin krizden korunmasına yardımcı oldu.
Kritik gün geldi çattı. Haftanın son işlem gününde piyasalar Tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Gün içerisinde gelecek olan bu veri sonrasında piyasalarda sert hareketlerin oluşması beklenilmektedir. Tarım Dışı İstihdam verisine dikkat ettiğimizde son ay çalışan insanların sayısında ARTIŞ yani OLUMLU BEKLENTİ yer almaktadır. Bu nedenle de beklentiden daha iyi gelmesi ya da daha kötü gelmesi sonucuna göre işlem stratejisi oluşturarak kazançlı işlemler elde edebiliriz. Ancak sadece Tarım Dışı İstihdam verisine bakmak ve buna göre işlem girmek var olan riskinizi artıracaktır. Çünkü aynı zamanda açıklanacak olan İşsizlik oranı verisine de dikkat etmek gerekmektedir.Eğer İşsizlik Oranı verisi ile Tarım Dışı İstihdam verisi birbirini doğrularsa piyasalarda çok net hareketler olacağı gibi bu haberlerin birbirlerinin tersi yönünde sonuçlar açıklanmasında ise piyasalarda aşağı ve yukarı yönlü sert hareketlerle dalgalanmanın oluşacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de iki veriyi birlikte değerlendirmek gerekmektedir. Örneğin Tarım dışı istihdam verisinin olumlu, işsizlik oranının olumsuz olması durumunda parite de önce aşağı daha sonra da yukarı yönlü hareketler beklenilmektedir. Ancak bu durum ikisi için de pozitif ya da negatif olursa sadece tek bir yöne sert hareketlerin oluşması beklenilmektedir.
Temel verilerin etkisi nedeniyle teknik analiz seviyeleri 15,15-16,15 seviyeleri arasında dikkate alınmayabilir. Bu zaman dilimleri içerisinde makro-ekonomik verilere dikkat etmek ve doğru yorumlamak gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,2420 direnci altında düşüş beklentimizin devam ettiğini ve verilerin olumlu olması durumunda paritede sert satışların oluşabileceğini söyleyebiliriz.
NOT: 1 saatlik grafikte EUR/USD paritesinde formasyonu oluşumu mevcuttur ve Tarım dışı istihdam verisi de bu formasyonun oluşmasına katkı sağlayacaktır. CUP ya da FLAG ( Bayrak ) formasyonu oluşma ihtimalinin yüksek olduğu parite de gün içerisinde 1,2415 direncinin geçilmesi ile CUP formasyonu oluşması beklenilmektedir ve hedef olarak da 1,2525 seviyesi hedeflenecektir. Diğer yandan da eğer parite 1,2360 desteğini kırabilirse FLAG formasyonu oluşacağından 1,2215 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir.
Pivot;1,2415
Destek; 1,2360-1,2320-1,2290
Direnç; 1,2415-1,2460-1,2500
GBP/USD ANALİZ
Avrupa hisse senetleri, bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve Almanya sanayi üretimi verileri öncesi düştü. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, Asya hisse senetleri değer kaybetti. Peugeot SA, yılın ilk yarısında satışlarının azaldığını açıklamasının ardından yüzde 1.7 değer kaybetti. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, HSBC Holdings Plc’nin hisse notunu düşürmesinin ardından yüzde 4 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 08:06’da 256.05 puana indi. Gösterge endeks halen beşinci haftayı da yükselişle tamamlayarak, Ocak ayından bu yana en uzun süreli haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Endeks, merkez bankalarının para politikasını gevşeteceği beklentisinin desteği ile, 4 Haziran’da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 9.5 yükseldi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
GBP/USD paritesi haftanın açılış günü sakin seyirle hareketlerini sürdürmektedir. Gün içerisinde ABD’den gelecek olan veriler parite de hareketliliğe neden olacaktır. Özellikle de TR saati ile 15.30’da ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verisi sonrasında piyasalarda ve dolayısıyla GBP/USD paritesinde sert hareketlerin olması beklenilmektedir. Olumlu beklenilen Tarım dışı istihdam verisinin bu şekilde ya da daha iyi gelmesi durumunda Dolar Endeksi değerleneceğinden parite de sert satışların hakim olması gözlemlenebileceği gibi gelecek olan verinin olumsuz olması paritede tepki alışlarına maruz bırakabilir.
Teknik olarak baktığımızda 1,5570 seviyesi paritenin gün içi hareketlerinde düşüşlerine devam edebilmesi için en önemli direnç noktasıdır. Eğer parite 1,5570 direnci altında kalmayı sürdürürse düşüş baskısına gün içerisinde de devam edecektir ve bu durum pariteyi 1,5470 seviyesine kadar geriletebilir. Satışların sertleşmesi durumunda ise 1,54 seviyesi hedef olarak gözlemlenmiştir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz üzere bugün gelecek olan verilerin sonuçları parite de sert hareketlerin oluşmasına neden olacaktır.
Pivot: 1,5570
Destek; 1,5470-1,5430-1,5400
Direnç; 1,5570-1,5625-1,5655
USD/JPY ANALİZ
Dünyanın en büyük ekonomilerinin merkez bankalarının, küresel yavaşlamanın önüne geçmek için daha fazla adım atacağına dair iyimserliğin etkisiyle Hint rupisi bu hafta Asya paralarının yükselişine öncülük etti. Çin ve Avrupa merkez bankaları dün faizleri indirirken, İngiltere Merkez Bankası tahvil alım programını genişletti. Küresel fonlar bu hafta Endonezya, Filipin ve Güney Kore hisse senedi piyasalarına 461 milyon dolar aktardı. Filipin pezosu, Standard&Poor’s’un, ülkenin kredi notunu yükseltmesinin ardından 4 yılın en yükseğine tırmandı. Yuan, Çin’in ihracatı desteklemek için değer kaybından yana olacağı spekülasyonuyla düştü. Asya’nın durumu daha iyiyken, gelişmekte olan ülkelerin parasal esneme moduna geçtiğini belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.’un Bangkok’taki traderlarından Kozo Hasegawa, bölgeye akan fonların para birimlerini desteklediğini söyledi. Hasegawa, ancak Avrupa’daki borç krizine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini anlattı.
USD/JPY paritesi gün içerisinde 80,02 ile 79,79 seviyeleri arasında hareketlerine devam ederek sıkışık seyrini sürdürmüştür. Genel olarak paritedeki düşüş baskısının sürdüğünü ancak bu düşüşlerin devam edebilmesi için bazı destek noktalarını kırması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu destek noktaları da sırasıyla 79,50 ve 79,10 seviyeleri olarak belirlenmiştir. Eğer parite bu destek üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerle 80,25 seviyesini test etmesi beklenilmektedir. Ancak Yen’deki değerlenmenin ve paritenin yükselişlerdeki yorgunluğu ilerleyen zamanlarda yeni bir satış dalgasını da beraberinde getirebilir. Uzun vadeli 81 ve 80,60 seviyeleri altında düşüşlerine devam etmesini beklediğimiz parite de düşüşlerin teyit edilebilmesi için 79,10 desteğini kırması gerekmektedir.
Kısa vadeli olarak baktığımız da ise Dolar’ın güçlü görünmesi paritenin yukarı yönlü hareket yapma isteğini artırmakta ve bu nedenle de 79,70 seviyesi üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Ancak ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam verisi parite de dolar’ın direk etkilenmesine ve dolayısıyla da parite de sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir.
Pivot: 79,70
Destek:79,70-79,50–79,25
Direnç: 80,10-80,25-80,60
HAM PETROL ANALİZ
77 dolar seviyesinden başlattığı yukarı yönlü atak ile beraber 92,90 seviyelerini hedefleyen petrol fiyatları gün içerisinde gün içinde Avrupa ve ABD’den gelen veriler sonrasında sert hareketlere maruz kalmış ve 88,87 seviyesinden 85,17 seviyesine kadar gerilemiştir. Genel olarak Dolar’ın değerlenmesi ile düşüşlerini sürdüren petrol de bugün ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam verisi önemlidir. Dolar’ın seyrini direk olarak etkileyen bu haber neticesinde dün başlatılan satış baskısı kendisini gösterecek mi yoksa yerini tepki alışlara mı bırakacak? Genel olarak baktığımızda öncü tarım dışı istihdam verisindeki pozitiflik bugün gelecek olan veriyi de pozitif etkileyebilir. Böyle bir durumda petrol fiyatlarında da sert hareketler oluşabilir. Bu nedenle de gelecek olan verinin sonucuna dikkat etmek gerekmektedir.
Pivot;86,00
Destek; 85,10-84,35-83,80
Direnç; 87,50-88,95-89,50
ALTIN ANALİZ
ABD’de tarım dışı istihdamın, ekonomistlerin veri açıklanmadan önceki tahminlerine göre, iki yılı aşkın sürenin en kötü çeyrek döneminin son ayında, artışını hızlandırması bekleniyor. Bloomberg News’un anketine katılan 84 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Mayıs ayında 69,000 artan tarım dışı istihdamın Haziran ayında 100,000’lik bir artış göstermesi bekleniyor. Kamu kuruluşlarının istihdamı dışarıda bırakıldığında ise, istihdam artışının 106,000 ile 2010 yılının ilk çeyreğinden bu yana ki en kötü çeyrek dönemi sonlandırması öngörülüyor. İstihdamın bu beklentiler dâhilinde artması, Mayıs ayına göre biraz iyileşme olmasına karşın, işe almaların daha düşük bir vitese geçtiğinin diğer bir işareti olacak. Bu da tüketicilerin harcama hızlarını artırma imkânlarını kısıtlayacak. İşsizlik oranının ise Mayıs ayı seviyesini koruyarak yüzde 8.2’de kalması bekleniyor. Bu oran, Fed politika yapıcılarının, istihdamın işsizliği düşürecek denli güçlü artmadığı görüşünün altını çiziyor.
ECB’den faiz oranı beklentisinin aynı zamanında Çin’den gelen faiz indirimi piyasalarda yeni sürprizlere neden olurken bu durumunda faydalanan altın gün içinde 1623 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirdi. Ancak ECB başkanı Draghi’nin konuşması sırasında Dolar’a olan talebin artması altın fiyatlarının da gerilemesine ve kritik bir nokta olan 21 günlük basit hareketli ortalama olan 1597,50 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Bu düşüşten sonra tekrar toparlanmak isteyen ancak 1612 direnci altında kalan altın şuanda da 1600 üzerinde hareketlerini sürdürmek istemektedir. Genel olarak baktığımızda 21 ve 89 günlük basit hareketli ortalama arasında sıkışan altın için bu seviyelerin dışına çıkılmasında sert hareketlerin oluşabileceğini söyleyebiliriz ( 21 günlük basit hareketli ortalama = 1597,50, 89 günlük basit hareketli ortalama = 1626). Bir diğer husus ise altın fiyatlarının 1628 direncini geçememesidir. Daha önce yapmış olduğumuz analizlerde 1628-30 seviyesinin kritik olduğunu ve bu direncin geçilememesi durumda 1551 hedeflenebileceğini bu sürece kadar kar satışlarının oluşabileceğini sizlerle paylaşmıştık. Eğer tarım dışı istihdam verisi de olumlu gelirse bugün bu süreci yaşabileceğimizi söyleyebiliriz. Bu düşüşlerin teyit edildiğini ise 1595 desteğinin kırılması ile gözlemleyebiliriz. Ancak tarım dışı istihdam verisinin olumsuz gelmesi durumunda ise kanalın üst noktası yeniden kontrol edilmelidir. 1628-30 dirençlerinin geçilmesi yeni bir alım rallisinin oluşmasını sağlayabilir. Teknik olarak gün içerisinde 1612 direnci altında düşüş baskısının oluşabileceğini söyleyebiliriz.
Pivot;1612
Destek;1595-1584-1573
Direnç; 1612-1625-1632
Kudret AYYILDIR
GCM Forex Başanalist
NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.