Altın’da Sıkışık Seyir Devam Etmektedir…

EUR/USD ANALİZ

EUR/USD paritesi haftanın başından itibaren başlattığı tepki satışlarına tam gaz devam ederken yaşanılan bu satışları gün içerisinde belirli çıkışlardan sonra gerçekleştirmekte ve özellikle de sakin bir seyirde hareketlerini sürdürmektedir. Dün Avrupa merkez bankası başkanı Draghi’nin konuşma içeriğinde bile sert hareketlerin olmadığını söyleyebiliriz. Euro’ya güvenin arttığını ve ekonomik istikrarın devam ettiği müddetçe de bu güvenin devam edeceğini belirten Draghi, ECB olarak fiyat istikrarı için ne gerekiyorsa yaptık ve yapacağız açıklamasında bulundu. Konuşma sonrası kısmi bir şekilde EUR/USD paritesinde yukarı yönlü bir hareket gerçekleşti ancak bu çıkış 1,2970 ile sınırlandı. Ancak bu test sonrasında dün de belirlemiş olduğumuz 1,2985 direncini de geçmeyi başaramayan EUR/USD paritesi tepki satışlarına kaldığı yerden devam etti. Diğer yandan 1 saatlik grafiği incelediğimizde oluşan FLAG formasyonu da paritenin 1,2894 desteğini kırması ile gerçekleşti ve EUR/USD paritesi gün içerisinde 1,2863 seviyesine kadar geriledi.

Peki EUR/USD paritesi bu düşüşlerine devam edecek mi sorusuna ise günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2822 desteğini altında paritenin yapacağı günlük kapanışın düşüşlerine devam ettireceğini, aksi takdirde yani paritenin 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2822 desteği üzerinde günlük kapanış yapmaya devam etmesi durumunda yeniden yukarı yönlü hareketlerin süreceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bu hafta kalan 3 günün günlük kapanışlarına çok dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 1,2950

Destek; 1,2855-1,2822-1,2795

Direnç; 1,2925-1,2950-1,2975

GBP/USD ANALİZ

EUR/USD paritesi gibi GBP/USD paritesi de gün içerisinde belirli sakinlikte hareket etmekte ancak iş tepki satışlarına geldiğinde bu satışlar hızlanmaktadır. Forex piyasasındaki genel kural olan yükselişler hacimsiz ve yavaş, düşüşler ise hacimli ve sert kuralı parite de özellikle de haftanın ilk gününden itibaren devam etmektedir. GBP/USD paritesinin 1,6285 direncini geçememesi nedeniyle başlattığı tepki satışlarının gün içerisinde GBP/USD paritesini 1,6148 seviyesine kadar gerilettiği, 1 saatlik grafikte EUR/USD paritesi gibi FLAG formasyonu tarzında bir formasyonun oluştuğunu ve bu nedenle de paritedeki satışların 1,6185 desteğini kırması ile beraber sertleştiğini söyleyebiliriz. Diğer yandan dün 1,6185 desteğinin bandın alt noktası olduğunu ve bu desteğin kırılması ile sert düşüşlerin oluşabileceğini de belirtmiştik.

Bu düşüşler nereye kadar devam eder sorusuna ise daha önce yapmış olduğumuz bir analizi hatırlatmak istiyorum. Daha önce GBP/USD paritesi ile ilgili bu düşüşlerin oluşmasını özellikle büyük fon yöneten şirketlerin gerçekleştirdiği strateji üzerinde belirtmiş ve buna göre hedefin 89 günlük basit hareketli ortalama olduğunu bildirmiştim. Çünkü bu şirketler 21 günlük basit hareketli ortalamanın kırılışı ile 89 günlük basit hareketli ortalamaya kadar mevcut pozisyonlarına devam eder ve bu noktada kar satışlarına giderlerdi. GBP/USD paritesini incelediğimizde 21 günlük basit hareketli ortalama olan 1,6225 seviyesini aşağı yönlü kıran GBP/USD paritesi bu düşüşünü ilk etapta 89 günlük basit hareketli ortalama olan ve aynı zamanda da fibonacci %76,4 düzeltme noktası olan 1,6134 ile sınırlamak isteyebilir. Bu noktadan sonra eğer kar satışlarına gidilirse kısmi bir çekilme gözlemlenebilir. Tepki satışlarına devam edilmesi durumunda bu noktanın da kırılımı pariteyi diğer kritik destek olan fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 1,6028 seviyesine kadar gerilemesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot: 1,6225

Destek; 1,6134-1,6100-1,6060

Direnç; 1,6225-1,6260-1,6300

USD/TRY ANALİZ

28 Ağustos 2011 tarihinden itibaren USD/TRY paritesinin belirli kanal içerisinde hareket ettiğini ve bu kanalın git gide sıkıştığını görmekteyiz. Genel olarak baktığımızda parite için olumlu beklentimizin devam ettiğini ancak kanalın alt noktasına yaklaştıkça parite üzerindeki baskısının artması var olan yükseliş baskısının sorgulanmasına neden olmaktadır. Gerek Dolar endeksindeki gerileme gerekse Türkiye’de Türk lirasının güçlenmesini sağlayacak makro-ekonomik veriler parite de satış baskısının oluşmasına katkı sağlamaktadır. Şuanda 1,7935 seviyesine yakın hareketlerini sürdüren USD/TRY paritesi için 1,7730 desteğinin önemli olduğunu ve bu desteğin kırılmaması durumunda yeniden yukarı yönlü hareketine devam edeceğini söyleyebiliriz. Paritenin 1,7730 ile 1,8350 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini ve bu iki noktadan hangisi kırılırsa o yöne doğru sert hareketler gözlemlenecektir. Her ne kadar kanal içi hareket gözlemlense de üçgen formasyonuna yakın bir görünüm içerisinde ve kanalın git gide uç noktalara yaklaştığı gözlemlenmektedir. Bu durum paritenin ilerleyen zamanlarda sert hareketlerin oluşmasının sinyallerini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de bu hafta özellikle yukarıda belirlemiş olduğumuz iki seviyeyi dikkatle takip etmeliyiz. Eğer USD/TRY paritesi 1,8350 direncini yukarı yönde geçerse 1,8765 seviyesi hedeflenecekken 1,7730 desteğini aşağı yönde kırması durumunda da 1,7338 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,8000

Destek; 1,7885-1,7850-1,7800

Direnç; 1,7970-1,8000-1,8030

USD/JPY ANALİZ

Avrupa’daki borç krizi ve Çin’deki yavaşlamanın ihracatı aşağı çekmesiyle Japonya’nın en büyük imalatçıları bu çeyrekte karamsarlaştı ve bu ay sürpriz bir şekilde parasal genişleme önlemlerini artıran Japonya Merkez Bankası üzerinde daha fazla adım atması baskılarını artırdı. Bloomberg anketine katılan 12 ekonomist, 1 Ekim’de açıklanacak olan Japonya Merkez Bankası’nın Tankan Endeksi’nin eksi 4’e gerileyerek, dördüncü çeyrekte de karamsarlığın iyimserliğin önüne geçtiğine işaret etmesini bekliyor. Bu durum, Japonya’nın 2010’un ortalarında küresel resesyondan çıkmasından bu yana en uzun süreli negatif değerlere işaret ediyor. Tankan raporu, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin yılın ikinci yarısında yeniden daralma riskini artırarak, BOJ’un deflasyonla mücadelesini de baltalıyor. Japonya’da iki gün içinde açıklanacak olan TÜFE verisinin, Ağustos’ta yıllık bazda yüzde 0.3 düşüşe işaret edebileceği tahmin ediliyor. BOJ’un enflasyon hedefi ise yüzde 1’de seyrediyor.

USD/JPY paritesini incelediğimizde gerek kısa vadeli gerekse orta ve uzun vadeli düşüşlerin devam ettiğini net bir şekilde görmekteyiz. Genel olarak paritenin düşüş kanalı içinde hareket ettiğini ve 77,90 desteğini kırdıktan sonra satıcıların parite üzerindeki düşüş baskısına inandıkları görülmektedir. Şuanda da düşüş kanalının ortalarında hareketlerine devam eden parite de kanalın alt noktası olan 76,80 seviyesinin orta vadeli olarak hedeflendiği söyleyebiliriz. Ancak bu seviye öncesinde 77,30 seviyesinin de önemli olduğunu ve ilk etapta bu destekte biraz oyalanabileceğini söyleyebiliriz. 77,30 desteğinin gün içi hedef olduğunu ancak bu düşüşün gerçekleşebilmesi için paritenin 77,95 direnci altında kalması gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer bu direnç altında kalmayı sürdürürse düşüşlerin devam etmesi de kaçınılmaz olacaktır.

Pivot: 77,95

Destek: 77,60-77,30-77,00

Direnç: 77,95-78,10-78,35

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrol fiyatları için özellikle fibonacci %76,4 düzeltme noktası olan 93,90 direncinin önemli olduğunu ve yükselişlerin devam edebilmesi için bu direnç noktasının geçilmesi gerektiğini söylemiştik. Ham petrol fiyatları dün gün içerisinde 93,17 seviyesine kadar yükselse de belirlediğimiz direnç noktasını geçemedi ve yine üzerinde sıklıkla durduğumuz fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 90,78 seviyesinin test edilmesi sağlandı. Şuanda da 90,82 seviyesinde hareketine devam eden ham petrolde orta vadeli düşüş baskısının devam ettiği, bu nedenle de ham petrol fiyatlarını 90,78 desteğini kırması durumunda kritik bir nokta olan fibonacci %50 düzeltme noktası olan 88,25 seviyesi hedeflenmesi beklenilmektedir. 90,78 desteğinin kırılmaması durumunda ise dünkü zirve seviyesi ve aynı zamanda da 55 günlük basit hareketli ortalama olan 93,17 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Kısa vadeli baktığımızda gün içi gelecek olan ham petrol stokları verisi parite üzerinde etkili olması beklenilmektedir. Daha önce hatırlanırsa kasırga sonrası petrol üretime kaldığı yerden devam edilen ve bu nedenle de stokların artmasına neden olan ham petrol de geçen hafta stok artışları nedeniyle sert düşüşler gerçekleşmiş ve bu düşüş ham petrol fiyatlarını 90,78 seviyesine kadar taşımıştı. Bugün gelecek olan ham petrol stoklarında ise azalma beklenilmektedir. Eğer ham petrol stoklarında azalış gözlemlenirse yukarı yönlü bir hareketin oluşması gözlemleneceği gibi gün içi belirlediğimiz 55 günlük basit hareketli ortalamanın test edilmesi gözlemlenebilir. Diğer yandan da stokların artmaya devam etmesi durumunda ise mevcut satışlara ilave satış baskısının oluşacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de gelecek olan veriye dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot; 91,80

Destek: 90,00-88,95-88,25

Direnç; 91,80-93,17-94,40

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatları ABD borsalarının yaşadığı çıkışla birlikte yukarı yönlü hareketlerini sürdürmüş ancak bu çıkış altın fiyatlarını 1775 seviyesine kadar taşımıştır. Ancak Altın fiyatlarında gerçekleşen kar realizasyonların etkisinin sürmesi altın fiyatlarını yeniden aşağı yönlü sürüklenmesine neden olmaktadır. Çünkü piyasa genelinde tepki satışlarının devam etmesi (EUR/USD, GBP/USD, Ham petrol, Gümüş) Altın fiyatlarını da geri çeken en önemli unsurlardan birisidir. Diğer yandan da dün özellikle bu konu ile ilgili bir çalışmayı sizlerle paylaşmış ve bu haftanın özellikle de Cuma gününün öneminden bahsetmiştik. “28 Eylül 2012 tarihi hem haftanın, hem ayın hem de 3. Çeyreğin son işlem günüdür. Cuma günü Fon yöneticilerin ve Traderların performanslarının hesaplandığı gündür. Bu nedenle de özellikle Altın, Gümüş, EUR/USD gibi en çok işlem gören varlıklarda Cuma günü öncesinde ve özellikle Cuma günü pozisyon kapamalar gözlemlenebilir. Bu pozisyon kapamalarda piyasalarda sert hareketler gözlemlenebilir.” Özeti ile belirtebileceğimiz bu çalışmanın aslında bu hafta için Altın’da zor ve kritik bir hafta olduğunu sizlerle paylaşmış ve dikkatli olunması konusunda sizleri bir nebze olsun uyarmıştık. Bu süreç içerisinde kısa vadeli işlemlerde bulunmak ve muhakkak bu işlemlerde zararı durdur ( stop loss ) ile çalışmak riskinizi minimize edecektir.

Kısa vadeli baktığımızda 1754 desteğinin hala daha önemli ve satışları durduran en önemli destek olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle de var olan kar realizasyonlarının devam edebilmesi için öncelikle bu desteğin kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde 1779-1754 bandının bir müddet daha devam etmesi beklenilmektedir. Kontrol noktası olarak 1770 direnci önemlidir. Çünkü altın fiyatları 1770 direnci altında gün içi düşüşlerine devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot;1770

Destek;1754-1747-1736

Direnç; 1770-1779-1788

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment