EUR/USD’da OBO Formasyonu İhtimali…
|EUR/USD ANALİZ
Dün Yunanistan ile ilgili açıklanan yeni bütçe tahmini, kreditörlerin 8 ay önceki en kötü senaryolarını aşmasından ötürü ülkenin mali zorluklardan çıkışına yönelik inançlarının azalmasına neden oldu. Atina, ülkenin borç/GSYH oranının önümüzdeki yıl % 189’a, 2014’te de % 192’ye tırmanacağını öngördü ve Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerinin Mart’taki kurtarma anlaşmasındaki % 167 oranındaki borç oranının üzerine işaret etti. Uluslararası Para Fonu’nun Mart’ta hazırladığı ve karamsar ekonomik ve mali tahminleri baz alan “kötü senaryoda” dahi borç oranının, gayri safi yurtiçi hasılanın % 171’e tırmanacağı düşünülüyordu. Yeni borç tahminleri, Yunanistan’ın borç oranının 2020 itibariyle GSYH’nin % 120’ine çekileceği umutlarını da söndürdü. İngiliz Financial Times gazetesine konuşan kıdemli AB yetkilileri, Atina’ya, kurtarma paketi altında anlaşılan hedeflerini tutturması için daha fazla zaman tanımak zorunda kalabileceklerini söyledi.
PİİGS yani ( Portekiz, İtalya, İrlanda, Yunanistan ve İspanya ) ülkelerin ekonomik sıkıntılarının piyasalar üzerinde etkili olduğunu, yöneticilerin uzun vadede bu ülkeleri kurtarmak yerine sadece kısa vadeli günü kurtarma düşüncesi ile yukarıda belirlediğimiz ülkelerin ekonomik anlamda net bir çıkış sergileyemediği gözlemlenmiştir. Daha birkaç hafta önce piyasalar İspanya ve İtalya krizi ile ilgilenirken şuanda da Yunanistan ile ilgili gelişmeler piyasa da hareketlenmelere neden olacaktır. Ardından sırada Portekiz ve İrlanda gelecektir. Ancak bu ülkelerin ortak sorunlarının ülke ekonomilerinin kötü olduğu ve bu konuda gerek Avrupa birliği gerekse Avrupa Merkez bankasının uzun vadeli çözüm önerisinde bulunmadığı görülmektedir. Hal böyle olunca da uzun vadeli Euro bölgesindeki sorunların parite üzerinde de negatif bir etkisi görülebilir. Dün gerçekleşen toplantı da daha önce konuşulanlar dışında extra bir gelişme olmadığı gibi piyasaların bu konuşma sonrasında Euro’da yaşanılan değer kayıpları paritenin de aşağı yönlü hareketlerini gerçekleştirmesini sağladı.
Teknik olarak dün 1,3020 ve 1,3050 dirençlerinin geçilememesi nedeniyle paritenin 1,2950 seviyesine kadar gerileyeceğini sizlerle paylaşmıştık. EUR/USD paritesi 1,3019 seviyesinden başlattığı satıcılı seyirle gün içerisinde 1,2951 seviyesine kadar geriledi ve şuanda da 1,2956 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. 1 saatlik grafiği incelediğimizde OBO diye adlandırdığımız Omuz Baş Omuz Formasyonunun oluştuğunu, bu formasyonun tamamlanabilmesi içinse EUR/USD paritesinin 1,2950-45 destek noktalarının aşağı yönlü kırılması gerektiğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda Omuzdan Baş’a kadar olan düşüş kadar yeniden satış baskısı oluşması beklenilmektedir. Bu düşüş ise yaklaşık 60 pips olarak değerlendirilmiştir. Yani eğer EUR/USD paritesi 1,2945 desteğini kırabilirse 1,2880 desteğine kadar gerilemesi kuvvetlenecektir. Aksi takdirde yani parite 1,2950-45 destek noktasını geçemezse yeniden yukarı yönlü hareketler gerçekleştirmesi ve dün kıramayacağı 1,3020 direncine tekrar yaklaşması beklenilebilir.
Gün içerisinde gelecek olan makro-ekonomik verilere de dikkat etmek gerekmektedir. Salı günü açıklanmayan Tüketici şartlarının bugün açıklanacak olması, Öncü tarım dışı istihdam, istihdam talepleri ve ISM imalat indeksi verileri parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır. Bu veriler ABD’den gelecek olan günün en önemli verileri olarak belirlenmiştir.
Pivot: 1,2945
Destek; 1,2945-1,2920-1,2880
Direnç; 1,2990-1,3020-1,3050
GBP/USD ANALİZ
İngiltere’nin en büyük şirket lobisi CBI, ülkenin üçüncü çeyrekte yeniden artı büyümeye dönmesinin ardından büyüme tahminini yukarı çekti ve İngiltere Merkez Bankası’nın büyük ihtimalle önümüzdeki hafta daha fazla teşvikten kaçınacağını öngördü. İngiliz Sanayi Konfederasyonu (CBI) bugün yayınladığı raporuyla İngiltere ekonomisinin bu yıl durağan olacağını ve 2013’te yüzde 1.4 büyüyeceği tahmininde bulundu. Kuruluş Ağustos’ta bu yıl için yüzde 0.3 daralma ve önümüzdeki yıl için yüzde 1.3 büyüme öngörmüştü. CBI, büyümenin 2014’te yüzde 2 genişleyebileceğini söyledi.
EUR/USD paritesindeki düşüşlerden etkilenmeyerek gün içi sakin bir şekilde hareketlerini sürdüren GBP/USD paritesi 1,6120-30 aralığında çıpalandı. Yukarı yönlü hareketlerini sürdürmek isteyen ve bu nedenle de belirli düşüşleri gerçekleştirmeyen GBP/USD paritesini 4 saatlik grafikte incelediğimizde sakin seyrin indikatörlerce desteklendiği görülmektedir. Belirli çıkış sonrası yükselişlerde yorulan parite için gün içinde gelecek olan makro-ekonomik verilere de dikkat etmek gerekmektedir. Salı günü açıklanmayan Tüketici şartlarının bugün açıklanacak olması, Öncü tarım dışı istihdam, istihdam talepleri ve ISM imalat indeksi verileri parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır. Bu veriler ABD’den gelecek olan günün en önemli verileri olarak belirlenmiştir. Diğer yandan İngiltere’den de gün içerisinde gelecek olan İmalat PMI verisi de gün içi hareketliliğe katkı sağlayacak önem derecesi yüksek haberlerden birisidir.
Teknik olarak baktığımızda 1,6085 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılmadan düşüşlerden bahsedilemeyeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite 1,6085 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse gün içi 1,6155 direncini test etmesi kaçınılmaz olacaktır. Aksi takdirde yani paritenin 1,6085 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda dün gerçekleştiremediği satış baskısının bugün başlayacağını gözlemleyebiliriz.
Pivot: 1,6085
Destek; 1,6085-1,6035-1,6000
Direnç; 1,6155-1,6185-1,6235
USD/TRY ANALİZ
Not artırım ihtimallerinin konuşulduğu bu aralar özellikle İMKB’nin zirve yapması Türk Lirasının değerlenmesine USD/TRY paritesinin de satış baskısına maruz kalmasına neden olmaktadır. Bu ihtimallerin USD/TRY paritesini gün içerisinde 1,7906 seviyesine kadar gerilettiği, bu gerileme sonrasında paritenin tekrar yukarı yönlü hareketlerine devam etmek istediği gözlemlenmiştir. Gün içerisinde 1,7970 seviyesinin önemli olduğunu, bu direnç noktası geçilmediği müddetçe yaşanılacak yükselişlerin satış fırsatı olacağını söyleyebiliriz. Çünkü paritedeki düşüşlerin gerek temel gerekse teknik faktörlerce desteklendiği görülmektedir. Bu nedenle de yükseliş baskısının oluşabilmesi için USD/TRY paritesinin 1,7970 direncini geçmesi gerekmektedir. Diğer yandan gün içerisinde gelecek olan makro-ekonomik verilere dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle de ABD’den gelecek olan veriler parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır. Bu haberler Öncü tarım dışı istihdam, istihdam talepleri, ISM imalat indeksi ve Tüketici şartları olarak belirlenmiştir.
Pivot: 1,7970
Destek; 1,7900-1,7860-1,7820
Direnç; 1,7770-1,7790-1,8020
USD/JPY ANALİZ
USD/JPY paritesi 79,50 seviyesinden başlattığı yukarı yönlü hareketlerine gün içerisinde 80,11 seviyesine kadar devam etmiş ve şuanda da 80,03 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Uzun vadeli olarak 80,53 direncinin kritik olduğunu, bu direnç altında 77,90 ve 76,85 seviyelerinin hedefleneceğini daha önce sizlerle paylaşmıştık. USD/JPY paritesi 80,36 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirse de 80,53 direncini geçemedi ve var olan satış baskısının devam etmesine katkı sağladı. Bu stratejimizin hala daha devam ettiği pariteyi kısa vadeli olarak incelediğimizde ise 79,70 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası kırılmadan kısa vadeli satış baskısının oluşmayacağını, 79,70 desteğini kırması durumunda da satışların sertleşebileceğini söyleyebiliriz. Eğer parite 79,70 desteği üzerinde kalmaya çalışırsa uzun vadeli kritik nokta olarak belirlediğimiz 80,53 direncine yaklaşmak isteyecektir.
Pivot: 79,70
Destek: 79,70-79,45-79,20
Direnç: 80,15-80,30-80,53
HAM PETROL ANALİZİ
Dün açıklanması gereken ham petrol stokları verisinin bugüne ertelenmesi nedeniyle dünü sakin geçiren ham petrol fiyatları gün içerisinde 86,40 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda da bu seviyeye yakın hareketini sürdürmektedir. Genel olarak baktığımızda 86,95 ile 85,35 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştiren ham petrol de 85,85 seviyesi kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Kanalın alt noktasına mı yoksa üst noktasına mı hareket edecek sorusuna kontrol noktası ile cevap verebiliriz. Eğer ham petrol fiyatları 85,85 seviyesinin üzerinde kalırsa 86,95 direncini test edeceği gibi bu direnci de geçmek isteyecektir. Aksi takdirde yani ham petrol fiyatlarının 85,85 desteğini kırması durumunda ise kanalın alt noktası olan 85,35 seviyesi hedefleneceği gibi bu bant noktasının aşağı yönlü kırılması için çabalayacaktır.
Temel olarak baktığımızda bugün ABD’den gelecek olan veriler ham petrol için önemlidir. Salı günü açıklanmayan Tüketici şartlarının bugün açıklanacak olması, Öncü tarım dışı istihdam, istihdam talepleri ve ISM imalat indeksi verileri parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır. Bu haberlerden sonra gelecek olan ham petrol stokları verisi de var olan hareketliliği sertleştirecek en önemli ve kritik haberlerden birisidir. Bu nedenle de ABD’den gelecek olan önemli verilere dikkat etmek gerekmektedir.
Pivot; 85,85
Destek: 85,85-85,35-84,40
Direnç; 86,95-87,50-88,25
ALTIN ANALİZ
Altın fiyatları 1698 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü hareketlerine devam etmek istese de gün içerisinde sadece 1725 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirebilmiştir. Yarın gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisine odaklanan piyasalar Altın fiyatlarının sakin olmasını sağlamaktadır. Bu durumun şuanda sıkışık ve sakin bir seyirle hareket eden Altın’ı “fırtına öncesi sessizlik” olmasına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle de haftanın son iki işlem gününde dikkatli olmak gerekmektedir. Altın fiyatlarının hareketlenmesine neden olacak gün içi ABD verilerine baktığımızda Öncü tarım dışı istihdam, istihdam talepleri, ISM imalat indeksi ve Tüketici şartları verilerinin Altın için önemli olduğunu, bu verilerle birlikte hafta içi yaşanılan sakinliği geride bırakabileceğimizi söyleyebiliriz.
Teknik olarak baktığımızda 1711 desteğinin önemli olduğunu, bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam edeceğini ve 1730 seviyesini test edeceğini söyleyebiliriz. Eğer altın 1711 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse Altın fiyatlarında yükseliş beklentisi inancının daha da artacağını ve bu nedenle de altın fiyatlarında yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir. Ancak özellikle bugün ve yarın gelecek olan verilerin sonuçlarının altın üzerindeki etkisini incelemek gerekmektedir.
NOT: Uzun vadeli olarak hala daha 1660 seviyesi üzerinde yükseliş beklentimiz devam etmekle birlikte 1800 ve 1860 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de yaşanılacak olası geri çekilmeler uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Pivot;1711
Destek; 1711-1704-1698
Direnç; 1730-1735-1742
Kudret AYYILDIR
GCM Forex Başanalist
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.