Moody’s Bekleneni Veremedi…

EUR/USD ANALİZ

Eurogroup toplantısı sonucu açıklandı. Özellikle Yunanistan’ın acil bütçe açığını kapama ve Euro bölgesini yeniden mali sağlığına kavuşturmaya çalışan bakanlar, IMF ile yaşanan anlaşmazlıktan ötürü Brüksel’deki görüşmelerde Yunanistan’ın bütçe azaltma planı üzerinde anlaşamadı. Almanya’nın öncülüğündeki yeni para desteği ya da borçların azaltılmasına karşı çıkan kreditörlerin etkisiyle, maliye bakanları Yunanistan’ın borç yükünün 2014’te gayrisafi yurtiçi hasılasının % 190’ına geriletilmesi için yeterli fonlama sağlanmasında uzlaşma sağlamayı başaramadı. Brüksel’de uzun süre devam eden görüşmede Atina hükümetinin ekonomik denetimi öven bakanlar, ülkenin finansman paketine ilişkin kararın 26 Kasım’daki bakanlar toplantısına ertelendiği açıklandı. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, yetkililerin, Yunanistan’ın borcunun sürdürülebilir hâle getirilmesini hedefleyen pakette ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Piyasaların Euro bölgesi liderlerinin zirvesi ile yapacağı toplantının etkisiyle başladığı yeni hafta da özellikle Euro verileri piyasalarda hareketliliğe neden olurken bir yandan da gelen veriler neticesinde EUR/USD paritesinde belirli tepki alışları gerçekleşti. Ancak dikkat edilirse paritenin 1,28 seviyesi üzerinde kalma çabası bir türlü gerçekleşememektedir. Özellikle de haftanın ilk gününden beri gün içi 1,28 seviyesine çıkış gerçekleştiren ancak yeniden satış baskısına maruz kalan EUR/USD paritesi dün de gün içerisinde 1,2828 seviyesine kadar yükselse de yeniden satış baskısına maruz kaldı. Yunanistan konusunda anlaşamayan maliye bakanları toplantıyı 26 Kasım’a erteletirken bu anlaşamama durumu neticesinde EUR/USD paritesinde sert düşüşler gözlemlendi. 1,2828 seviyesinden başlatılan düşüşlerin ilk etapta 1,2735 seviyesinde sınırlı olduğunu görmekteyiz

EUR/USD paritesinde dikkat edilmesi gerekilen husus gelen makro-ekonomik verilerin de paritedeki trend yönünde hareket etmesine katkı sağlamak olduğudur. EUR/USD paritesindeki geri dönüşlere hazırlıklı olunması gerektiğini haftanın ilk gününden itibaren belirtmiştik. Peki şimdi nasıl bir strateji izlenmeli sorusuna ise alt nokta olarak belirlediğimiz 1,2655 desteği kritik bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer EUR/USD paritesi bu desteği kırabilirse satıcılı seyir devam edecektir. Böyle bir durumda ilk etapta 1,2470 seviyesi hedeflenebilir. Ancak parite eğer 1,2655 desteğini kıramazsa yeniden tepki alışlarına maruz kalmak isteyecektir.

Gün içerisinde ise gelecek olan makro-ekonomik verilere dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle de Almanya 10 yıllık tahvil ihalesi ile ABD istihdam talepleri verisi günün en önemli haberleridir. Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,28 seviyesinin önemli olduğunu, bu direnç noktası altında kaldığı müddetçe EUR/USD paritesinde satış baskısının devam etmek istediğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,2800

Destek; 1,2720-1,2690-1,2655

Direnç; 1,2800-1,2830-1,2855

Eurusd593

GBP/USD ANALİZ

Yunanistan konusunda Euro bölgesi maliye bakanlarının anlaşamaması EUR/USD paritesinde sert satışların oluşmasını sağlarken bir yandan da GBP/USD paritesinin gerilemesine katkı sağladı. Gün içerisinde 1,5930 seviyesine yakınken EUR/USD paritesindeki satış baskısının GBP/USD paritesini de 1,5899 seviyesine kadar geriletmeyi sağladı. Genel olarak baktığımızda GBP/USD paritesi için 1,5885 desteğinin önemli olduğunu, bu destek kırılmadan satış baskısından bahsedemeyeceğimizi söyleyebiliriz. Eğer parite düşmek istiyorsa bu desteği kırması gerekmektedir. Böyle bir durumda yani paritenin 1,5885 desteğini kırması durumunda satıcı rallisinin başlayabileceğini, gün içinde de 1,5840 seviyesine kadar gerilemenin gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Ancak eğer parite 1,5885 desteği üzerinde kalma konusunda ısrarcı olursa gün içerisinde tepki alışlarının devam etmesi kaçınılmaz olacaktır ve böyle bir durumda parite 1,60 seviyesine yükselmek isteyecektir.

Pivot: 1,5885

Destek; 1,5885-1,5855-1,5815

Direnç; 1,5935-1,5965-1,6000

USD/TRY ANALİZ

Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından, Moodys’ten de benzer bir hamlenin gelip gelmeyeceği konusu piyasalarda merakla beklenen önemli bir haberdi. Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu teyit etmekle yetinerek, beklenen yatırım yapılabilir notunu vermekten kaçındı. Türkiye’nin ülke notunu teyit eden Moody’s, notun görünümünü de pozitifte tuttuğunu açıkladı. Moody’s’in Türkiye ekonomisine ilişkin 2012 yılı raporunda, Türkiye’nin şoklara karşı giderek güçlü bir görünüm sergiliyor olmasına karşın, dış riskler nedeniyle dengesizliklerin de oluşabileceği belirtildi. Ülke notlarının belirlenmesinde, ekonomik, kurumsal, mali güçler ve ekonominin duyarlılığı üzerinde durulduğu ifade edilen Moody’s raporunda, ”Uluslararası ekonomik ortamın giderek daha zorlu olmasına ve Türkiye ekonomisinin büyümesinin giderek yavaşlıyor olmasına rağmen “Türkiye’nin öncelikli genel dengesinin artıda olacağını, borçluluk seviyelerinin önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde azalmaya devam edeceğini beklemektedir” tespitlerine yer verildi.

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu 1994 yılından beri ilk defa yatırım yapılabilir seviyesine çıkarması ile birlikte Türk lirası güçlü seyrini sürdürmüş, bu durum özellikle de Türkiye Merkez bankasının dikkatini çekmiştir. Bu bağlamda Türkiye Merkez bankası başkanı Erdem Başçı Türk lirasının “güçlü seyirde” devam ettiğini, bu nedenle de “faizlerde indirime” gidilebileceğini açıklamıştı. Genel olarak baktığımızda piyasalarda faiz oranlarının %5.75 seviyesinde sabit kalmasını, ancak gecelik borç verme faizinin %9.50’den % 50 baz puanlık bir indirim gelmesi ile %9.00’a çekilmesi beklenilmekteydi.

“Dün gerçekleşen toplantı sonuçlarına göre Türkiye Merkez bankası faiz göstergesini %5,75 olarak sabit bırakmış ancak gecelik borç verme faizini %9.50’den %9.00’a indirmiştir.“ Bütün bu açıklamalar ile birlikte Türk lirasının haber açıklandığı anda değer kazandığını ve USD/TRY paritesinin 1,7919 seviyesine kadar gerilediğin görmekteyiz. Gecelik borç verme faizindeki indirim nedeniyle gelen değerlenmenin sadece haber kaynaklı olduğunu, bu nedenle de USD/TRY paritesinin bu düşüşlerden sonra yeniden toparlanmak istediğini gözlemlemekteyiz.

Burada önemle durulması gereken unsur ise USD/TRY paritesinin 1,8095 direncinin üzerine çıkıp çıkmamasıdır. Eğer USD/TRY paritesi 1,8095 direncini geçemezse yeniden kritik bir nokta olan 1,7730-1,7690 bandına gerilemek isteyecektir. Kurda yükselişlerin devam edebilmesi için de ( 1,8350 hedeflenebilmesi için ) 1,8095 direncinin muhakkak geçilmesi gerekmektedir. Kısa vadeli baktığımızda ise 1,80 seviyesinin önemli olduğunu, bu direncin geçilememesi durumunda yeniden satıcı baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde gelecek makro-ekonomik veriler parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayabilir.

Pivot: 1,8000

Destek; 1,7920-1,7880-1,7820

Direnç; 1,8000-1,8050-1,8095

Usdtry183

USD/JPY ANALİZ

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya’nın ihracatı, Avrupa’daki borç krizi, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Çin ile yaşanan diplomatik krizin ülkedeki imalatçılara zarar vererek, resesyon riskini artırması sonucunda 2009’dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Japonya’da ihracat Ocak-Ekim döneminde yıllık bazda % 2.3 düşüşle 53.5 trilyon Yen’e geriledi. Ülkenin 2012’deki dış ticaret açığı bu zamana kadar 5.3 trilyon yene ulaştı. Moody’s’in dün yatırım notunu çöp seviyesinin yalnızca bir kademe yukarısına çektiği Panasonic Corp. ile daha da gün yüzüne çıkan Japonya’nın ihracat şampiyonlarındaki gerileme, yerel talebi harekete geçirme gereksinimini artırıyor. Japon siyasi partiler önümüzdeki ay seçime gidiyor.

Japonya’dan gelen olumsuz verilerin parite üzerindeki yukarı yönlü çıkışa katkısı USD/JPY paritesinin 81,96 seviyesine kadar yükselmesini sağladı. Japonya’dan dün ve bugün gece gelen olumsuz veriler Yen üzerinde negatif bir etki sağladığı için paritenin yükselmesi devam etti. Daha önce 81,57 ve 81,97 dirençlerinin tepki satışları için önemli olduğunu ve bu seviyelere dikkat edilmesi gerektiğini söylemiştik. Gün içerisinde 81,97 direnci test edildi ancak ilk etapta bu direnç geçilmedi. Eğer parite tepki satışlarına maruz kalmak istiyorsa bu direnci geçememesi gerekmektedir. Böyle bir durumda 80 seviyelerine kadar tepki satışları oluşabileceği gibi bu direncin geçilmesi sonrasında da 84 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde de 81,55 desteği önemlidir ve bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 81,55

Destek: 81,55-81,3081,00

Direnç: 81,97-82,20-82,45

HAM PETROL ANALİZİ

Alçalan takoz formasyonunu geçtikten sonra 89,77 seviyesine kadar yükselişe geçen ancak bir türlü 90,30 direncinin geçemeyen ham petrol fiyatları yeniden satış baskısına maruz kaldı ve bu durum ham petrol fiyatlarını 86,60 seviyesine kadar taşıdı. Şuanda da 86,92 seviyesinde hareketlerini sürdüren ham petrolde gün içi 88,60 direnci önemini korumaktadır. Eğer ham petrol bu direnç altında kalmayı sürdürmesi durumunda daha önce test edip kıramadığı 84,05 seviyesine kadar gerilemek isteyecektir. Aksi takdirde yani ham petrol fiyatlarının 88,60 direncini geçmesi durumunda yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini ve bu sefer 90,30 direncini geçmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Temel olarak bugün ABD’den gelecek olan İstihdam talepleri ve Ham petrol stokları verisi petrol fiyatlarını direk olarak etkileyecek önemli haberler olarak belirlenmiştir.

Pivot; 88,60

Destek: 85,15-84,50-84,05

Direnç; 88,60-89,75-90,30

ALTIN ANALİZ

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, uzun vadeli federal bütçe açığını kısmaya yönelik bir anlaşmanın ekonomik büyüme önündeki engelleri kaldırabileceğini söyleyerek, mali uçurumu ihmal etmenin toparlanmaya “açık bir tehdit” olacağını dile getirdi. Bernanke, “Mali netlik ortaya koyabilmek için gereken işbirliği ve yaratıcılık -özellikle toparlanmaya zarar vermeden ülkenin uzun vadeli bütçe sorunlarını çözmek için bir plan- önümüzdeki yılı ABD ekonomisi için çok harika bir yıl yapabilir” derken, mali uçurumu görmezden gelmenin ağır sonuçları olabileceğini belirtti. Bernanke’nin yüzde 7.9’luk işsizliği aşağı çekebilmek adına her ay gerçekleştirdiği 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alımı, Kongre’nin ABD bütçesi gelir ve giderleri konusundaki anlaşmazlıkları tarafından gölgede bırakılmış durumda. Bernanke aynı zamanda Fed politikasının toparlanma sağlamlaşana kadar genişletici kalacağını sözlerine ekledi.

Avrupa bölgesinden gelen olumsuz verilerin etkisi ve Altın fiyatlarının uzun süre 1735 seviyesinde takılıp kalması tepki satışlarının oluşmasını sağladı. Bu nedenle de Altın fiyatları bu geri çekilmelerle birlikte gün içerisinde 1719 seviyesine kadar gerilemiştir. Genel olarak baktığımızda 1735 direncinin önemli olduğunu, bu direnç altında kaldığı müddetçe tepki satışlarına maruz kalacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de alıcılı seyir için 1735 direncinin geçilmesini beklemek gerekmektedir. Eğer altın 1735 direnci altında kalmayı sürdürürse geçen hafta gerçekleştirdiği dip nokta olan 1705 seviyesini test etmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot;1735

Destek;1717-1711-1705

Direnç; 1729-1735-1742

Altin576

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment