“Bernanke + FOMC = Parasal Genişleme, Etkisi ise Altın ve Gümüş’te”
|Makro-Ekonomik Gelişmeler
Merkez bankalarında sürpriz yok
Piyasalar FED başkanı Ben Bernanke’nin konuşmasına odaklanmışken, sabahki BOJ kararlarından sonra öğleden önce piyasalarda Avrupa merkezli gelişmeler ve FOMC üyelerinin konuşmalarının etkili olduğu görüldü. Para ve faiz politikasında değişikliğe gitmeyen BOJ’un ardından BOE’nin toplantı tutanaklarından da sürpriz çıkmazken, Banka’nın varlık alımı oylamasında önceki toplantılarda olduğu gibi mevcut plan ile devam edilmesi kararının 6’ya karşı 3 oy ile alındığı görüldü. Başkan King ile birlikte üç üyenin 9 Mayıs’taki toplantıda tahvil alımlarına 25 milyar Sterlin’lik ek yapılması yönünde görüş bildirmesi dikkat çekti.
İngiltere’de Perakende Satışlar Nisan’da sert düştü
Son haftalarda İngiltere’den gelen olumlu verilere rağmen varlık alımlarında artırım yapılması gerektiğini düşünen üyelerin fikirlerinde bir değişiklik olmadığının görülmesi ve beklentilerin altında gerçekleşen ada ülkesinin perakende satış verileri GBP/USD paritesinin 1.51’in altına kadar sarkmasına neden olurken, parite şu sıralar söz konusu seviyenin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Tüketimdeki zayıflığın sürdüğünü gösteren perakende satışlar verisi %-1.3 ile %0.0 olan tahmin rakamının altında gerçekleşti.
Piyasalar Bernanke ve FOMC kayıtlarına odaklandı
Günün devamında ekonomi takviminde, son yılların en yüksek rakamının beklendiği ABD’nin şu anki ev satışları verisinden sonra FED Başkanı Bernanke’nin Kongre’deki sunumu piyasalarda çok sert hareketlerin görülmesine neden olabileceği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek. Parasal genişlemenin geleceğine ilişkin Bernanke’nin kullanacağı ifadelerin her biri çok büyük önem taşırken, Başkan’ın FED’in varlık alımlarına devam etmesi gerektiği yönünde konuşması bekleniyor.
Tahvil alım programı FED Başkanlarını bölecek mi?
Diğer taraftan Bernanke’nin Kongre’deki sunumundan sonra bugünün önemli gelişmelerinden bir tanesi de FOMC toplantı kayıtları olacak. Faiz ve varlık alımında değişikliğe gidilmeyen 1 Mayıs’taki toplantının kayıtlarında, üyelerin parasal genişlemeye ilişkin görüşleri dikkatle incelenecek. 1 Mayıs’taki toplantıdan sonra yapılan açıklamada FED’in ekonomik gelişmeleri çok yakından takip edeceği ve verilerin durumuna göre varlık alımların miktarını aşağı ya da yukarı yönlü ayarlayabileceği ifadeleri kullanılmıştı. Bu paralelde, tutanaklarda, ABD’ye ilişkin son gelen dataları FED üyelerinin ne yönde değerlendirdiği dikkatle incelenecek. FED yetkililerinin genel anlamda parasal genişlemeye devam edilmesi gerektiği yönünde fikir birliği içerisinde olduklarının görülmesi, dün Bullard’ın konuşması ile biraz olsun gevşeyen ABD Doları’nda yatırımcıların endişelerinin azalması ile değer kayıplarının devamına yol açabilir. Tutanaklarda tahvil alımları hakkında üyelerin görüş ayrılığının derinleştiğinin gözlemlenmesi halinde ise, parasal genişlemenin yıl sonundan önce bitirilebileceği beklentisinin oluşması ile EUR/USD ve GBP/USD gibi paritelerde sert düşüşler yaşanabilir.
Piyasalardaki son duruma göz atıldığında, ABD’den gelecek önemli haberler öncesinde yatırımcıların temkinli hareket etmeye başladığı görülüyor. Avrupa borsalarında hafif satıcılı bir seyir gözlemlenirken, Dolar’da da değer kayıpları dikkat çekiyor.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Çarşamba
Zaman Haber Beklenti Önceki
15:30 CAD Çekirdek Perakende Satışları (Aylık) 0.2% 0.7%
15:30 CAD Perakende Satış (Aylık) 0.2% 0.8%
17:00 USD Fed Başkanı Bernanke Tanıklığı
17:00 USD Şuan ki Ev Satışları 4.99M 4.92M
17:30 USD Benzin Stokları 0.022M 2.588M
17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -0.4M -0.6M
21:00 USD FOMC Toplantı Kayıtları
EUR/USD ANALİZ
“Gözler Bernanke ve FOMC toplantı tutanaklarında”
Haftanın başından itibaren gelen açıklamalar ve teknik göstergeler EUR/USD paritesinin tepki alışlarına maruz kalmasını sağlamış ve bu durum EUR/USD paritesini 1,28 seviyelerinden 1,2954 seviyesine kadar taşımıştır. Gün içerisinde 1,29 seviyesine kadar gerileyen ancak sabah analizimizde belirtmiş olduğumuz 1,2895 desteğini kıramayan parite yukarı yönlü çıkışına devam etme görünümü içerisindedir. Ancak bu çıkışın devam edip etmeyeceği konusunda gözler Bernanke ve FOMC toplantı tutanaklarında olacaktır.
Teknik olarak baktığımızda 1,28 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren ve kritik bariyerlere tek tek yaklaşan parite de önemli ve kritik bir bariyer daha kaldı. O da 200 günlük basit hareketli ortalamadır. Ayrıca bu bariyer ichimoku indikatöründe bulutun üst noktasıdır. Bilindiği gibi paritenin 200 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlar yapması parite de satış baskısının oluşmasını sağlamıştı. Şuanda da fiyatlar hala daha 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3022 seviyesi altındadır. Eğer bugün gerçekleşecek toplantı sonucuna rağmen hala daha bu seviye altında kalmayı başarırsa satıcılar yeniden harekete geçmek için hazırlanacaklardır. Bu bağlamda bugün TR saati ile 17.00’den itibaren daha dikkatli olmak gerekmektedir.
Kısa vadeli olarak incelediğimizde EUR/USD paritesinde 1,2895 desteğinin önemli olduğunu, bu destek kırılmadığı müddetçe yukarı yönlü çıkışların devam etmek isteyeceğini, satıcıların piyasada yer alabilmesi için bu desteğin aşağı yönlü kırması gerektiğini söyleyebiliriz.
Pivot: 1,2895
Destek; 1,2895-1,2855-1,2805
Direnç; 1,2955-1,2995-1,3030
GBP/USD ANALİZ
Dün İngiltere’den gelen olumsuz verilerin etkisiyle gerileyen GBP/USD paritesi bugün İngiltere merkez bankasından gelen verilerin etkisiyle de düşüşlerine kaldığı yerden devam etti. 1,53 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyrine 1,5073 ile devam eden GBP/USD paritesi şuanda 1,5096 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik bazda incelediğimizde gün içi zirve noktası olan 1,5172 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
NOT: GBP/USD paritesinde 1,56 seviyesinden itibaren düşüş baskısının öneminden bahsetmiş ve bu konu ile ilgili ayrıntılı raporlarımızı sizlerle paylaşmıştık. Şimdi de bu düşüşe devam edip etmeyecek mi sorusunu bir müddet sorgulayacağız. Hatırlarsanız daha önce 1,5030 seviyesi test edilmiş ancak kırılamayarak tekrar yukarı yönlü atak başlatmıştı. Bu nedenle de 1,5030 bariyerine dikkat etmek gerekmekte ve satıcılı seyir için aceleci davranılmamaktadır.
Pivot: 1,5172
Destek; 1,5070-1,5030-1,4990
Direnç; 1,5135-1,5172-1,5225
USD/TRY ANALİZ
“1,8535 bariyeri USD/TRY paritesinin son hareketleri için önemlidir”
USD/TRY paritesi dün gün içerisinde 1,8540 seviyesine kadar yükselmiş ve bu yükseliş sonrasında çoğu işlemcinin kafasındaki tek soru acaba parite buradan döner mi olarak belirlenmişti. Haftalık grafiğe baktığımızda yükseliş kanalının üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1,8535 seviyesi aslında ilk etapta trendin tersine doğru açılacak en net işlem fırsatı olarak görülmektedir. Çünkü burası kanalın üst noktası ve riskin minimize olduğu ve olası durumlarda zararın çok net belli olacağı noktalardır. Ancak bu stratejinin devam edebilmesi için muhakkak kanalın üst noktası olan 1,8535 direnci altında kalmalı ve işlemlerimizde muhakkak bu kanalın üzerinde stop loss yani zarar durdur seviyesi belirlemek gerekmektedir. Çünkü işlemci trendin tersine pozisyon açtığı için zararını sınırlaması gerekmektedir. Eğer stratejisi işe yarar ve parite aşağı yönlü baskı oluşturursa 1,8330 ve 1,8120 seviyeleri uygun kar hedefleri olabilir ve özellikle de 1,8120 seviyesi yeniden yükselişler için fırsat kollanacak yer olması beklenilmektedir. Trendin tersine pozisyon açmak istemeyen yatırımcı ise alıcılı düşüncesi ile ya kanalın alt noktasının test edilmesi ile yükselişlerde yer alır ya da kanalın üst noktası olan 1,8535 bariyerini geçilmesini beklemelidir.
NOT:Genel anlamda baktığımızda USD/TRY paritesi beklediğimiz dönüş sinyalini 1,8540 seviyesinden başlattığı satışlarla bize gösterse de dikkatli olmak ve gelecek olan makro-ekonomik verileri dikkatle takip etmek gerekmektedir. Unutmamalıyız ki yaşanılacak tepki satışları olsa da şuanda bu düşüşler tamamen geçicidir. Özellikle de unutmamak gerekir ki hala daha yükseliş trendindeyiz ve satışlar sonlandıktan sonra tekrar yukarı yönlü baskı kendisini gösterecektir.
Pivot: 1,8535
Destek; 1,8380-1,8330-1,8290
Direnç; 1,8535-1,8625-1,8745
USD/JPY ANALİZ
“103,25 direnci bugünkü verilerden sonra güncelliğini koruyacak mı?”
USD/JPY paritesi için üzeride ısrarla durduğumuz 103,25 direnci bir süredir parite için tepki satışları düşüncesinin oluştuğu bir bariyer olarak gözlemlemiş ve bu bariyerin son durumuna göre sizlere bu konuda bildirimleri sağladık. Paritenin genel görünüme ve son 1 haftalık performansını incelediğimizde 103,25 ile 101,85 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini ve şuanda sadece yatay bir bantta hareketler gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu bağlamda parite de net bir şekilde yön tahmini yapabilmek için USD/JPY paritesinin belirlediğimiz bandın dışına çıkmasını beklemeliyiz. Genel görünüme baktığımızda 103,25 direncinin kar satışları için önemli bir fırsat olduğunu ancak bu düşüncenin devam edebilmesi için temel makro-ekonomik verilerin bu düşüşü desteklemesi gerekmektedir. Özellikle de bugün gerek FED başkanı Bernanke gerekse FOMC toplantı tutanakları sonuçları USD/JPY paritesinin sert hareketlere maruz kalmasını sağlayacaktır.
Pivot: 103,25
Destek: 102,65-102,35-102,05
Direnç: 103,25-103,60-104,00
HAM PETROL ANALİZ
“Bernanke ve FOMC açıklamaları önemli, 97,20 ve 98,20 dirençleri kritik”
Ham petrol ile ilgili son zamanlarda 97,20 ve 98,20 bariyerlerinden bahsetmiş ve özellikle de alıcıların rahat edebilmesi için 98,20 direncinin geçilmesi gerektiğini belirtmiştik. Ham petrol fiyatları dün gün içi 97,20 seviyesine kadar yükseldi ancak ilk etapta bu direnci geçemeyerek satış baskısına maruz kaldı. Bu düşüş sonrasında şuanda 95,65 seviyesinde hareket eden ham petrol fiyatları için 95,40 desteği önemlidir. Hem tekrar toparlanıp yukarı çıkış için bir işaret hem de 97,20’den dönüşlerin teyidi için önemli bir noktadır. Bu bağlamda da tepki satışları devam edecek mi sorusunun cevabını alacağımız bir gün olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de gün içi FED başkanı Bernanke’nin gerçekleştireceği toplantı ve FOMC toplantı tutanakları dikkatle takip edilmelidir.
Pivot; 95,40
Destek: 95,40-94,70-94,00
Direnç: 96,70-97,20-98,20
ALTIN ANALİZ
“ Bernanke + FOMC = Parasal Genişleme, Etkisi ise Altın ve Gümüş’te ”
Parasal Genişleme ile ilgili yapılan açıklamalar altın ve gümüş gibi kıymetli madenleri net bir şekilde etkilemekte ve bu durumu da geçmişteki fiyat hareketlerinden görebilmekteyiz. Dün FOMC üyesi Bullard’ın parasal genişlemeyi destekleyici konuşmasının ardından 1360 desteğinden toparlanan ve yukarı yönlü çıkışlarını sürdüren altın fiyatları şuanda 1385 seviyesinde ve akşam saatlerindeki FED başkanı Bernanke’nin konuşması ile FOMC toplantı tutanaklarının sonucunu beklemektedir. Bildiğiniz gibi parasal genişleme de devam kararı altına pozitif, azaltılması ya da bitmesi yönündeki açıklamalar ise altın fiyatları için negatif bir açıklamadır. Öncelikle bu sonuca giden açıklamaya bakmak ve ardından altındaki fiyat hareketlerini kontrol etmek yatırım stratejisi kararında doğru uygulama gerçekleştirmek için önemlidir.
Gün içi baktığımızda altın fiyatlarının 1355 ile 1400 seviyesi arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de bandın alt noktası olan 1355 desteği üzerinde kalmayı sürdürmesi durumunda yukarı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini ve 1400 seviyesinin üzerine çıkmak isteyeceğini söyleyebiliriz. TR saati ile 17.00’de FED başkanı Bernanke’nin gerçekleştireceği konuşma ile birlikte de bir müddet teknik analize ara temel analize merhaba diyeceğiz. Bu bağlamda da TR saati ile 17.00’den sonra daha temkinli ve dikkatli olmak gerekmektedir.
Pivot; 1355
Destek; 1371-1355-1340
Direnç; 1400-1415-1430
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
GCM Forex analizlerini Ücretsiz Takip Etmek