10-14 Haziran 2013 GCM Forex Haftaya Bakış Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları

Geride bıraktığımız hafta küresel piyasaların gündeminde FED’in parasal genişlemesine ilişkin spekülasyonlar varlık fiyatlarındaki yönü belirleyen ana faktör olarak öne çıkarken, yurtiçi gelişmeler de, özellikte BIST-100 endeksinde sert hareketlerin görülmesine neden oldu. Bunun yanında Mario Draghi’nin, ECB faiz kararından sonraki basın toplantısında kullandığı kelimeler haftanın önemli başlıkları arasında yer aldı.

ABD’nin tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinden bir gün önce özellikle EUR/USD paritesinin süratli bir şekilde değer kazanmasını tetikleyen ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildi. Başkan, daha önceki söylemelerinden çok da farklı ifadeler kullanmazken, ECB’nin gerektiğinde ekonomiye destek vermeye hazır olduğunu yineledi. Draghi ayrıca, faiz indirimine ilişkin daha soğuk ifadeler kullanırken, Başkan’ın bu tavrı Euro’da yükselişlerin başlamasına neden oldu. Daha sonra aynı gün Avrupa seansının sonlarına doğru, Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri öncesinde artan tedirginlikler, özellikle güvenli liman Yen’e olan talebi artırırken, Dolar’dan net çıkışların gerçekleşmesine yol açtığı görüldü.

Haftanın son iş gününe gelindiğinde, yatırımcıların merakla beklediği tarım dışı istihdam değişimi verisi ve işsizlik oranı Dolar’da bir gün önce görülen değer kayıplarının nispeten geri kazanılmasını sağladı. Beklentilerin üzerinde olumlu açıklanan tarım dışı istihdam verisinin yanında işsizlik oranının %0.1 puan yükselerek, %7.6’ya çıktığı görüldü. Yatırımcıların 175K ile tahminlerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisini fiyatlamaları ile Dolar değer kazanırken, EUR/USD’da ve emtia fiyatlarında sert düşüşler izlendi.

Yurt içinde ise, İstanbul’daki Gezi Parkı ile başlayan protesto gösterilerinin ülkenin geneline yayılması ve şiddetlenmesi ile oluşan endişeler, haftanın ilk günü BIST-100 endeksinde %10 değer kayıplarının gerçekleşmesine neden olurken, USD/TRY paritesinin 1.90 seviyesine kadar yükselmesine yol açtı. Yurt dışı gezisine çıkan Başbakan Erdoğan’ın Tunus’taki konuşmasında gösteriler karşısında sert tavrının devam ettiğinin görülmesi ise hafta içinde paritenin 1.9070’lere kadar çıkmasına neden olduğu görüldü. Erdoğan’ın, yurda döndükten sonra söylemlerini yumuşatarak bir konuşma yapmasının ardından haftanın son iş günü BIST-100 endeksi %3.21 yükselirken, TL değer kazanmaya başladı ve USD/TRY paritesi 1.8750’lere kadar geriledi.

Hafta sonu Çin’den açıklanan verilere baktığımızda ise ticaret dengesinin ve enflasyonun beklentilerin altında olumsuz geldiğini görüyoruz. %2.5 olan tahminlerin altında kalan CPI verisinin %2.1 olarak gerçekleşmesi dikkat çekerken, rakam, Çin ekonomisinin soğumaya devam ettiğine işaret etti.

Yeni haftada öne çıkanlar

FED’in para politikasına ilişkin spekülasyonların piyasaları oldukça meşgul ettiği bir haftanın ardından yeni işlem dönemine dönecek olursak, ekonomik veri akışı açısından nispeten daha sakin bir hafta olacağını söyleyebiliriz. Ancak FED endişeleri ve Avrupa merkezli gelişmeler ile birlikte Japonya’nın yine yatırımcıların gündeminde önemli bir yer tutacağını ve piyasada sert hareketlerin oluşmasına neden olabileceğini ifade edebiliriz.

BOJ kararları Yen’i dalgalandırabilir

FOMC üyesi Bullard’ın konuşmasının öne çıktığı haftanın ilk iş gününden sonra BOJ’un para politikası ve basın toplantısının önemli gelişmeler arasında olduğunu görüyoruz. Ülkenin para birimi Yen ve Nikkei endeksindeki yaşanan son gelişmelerden sonra, Banka’nın yapacağı açıklamalar piyasalarda sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir.

Alman Anayasa Mahkemesi’nin ECB kararı merakla bekleniyor

Ayrıca iki gün sürmesi beklenen Almanya’nın Anayasa Mahkemesi’ndeki ECB’ye ilişkin dava da Salı günü yatırımcıların merceği altında olacak. ECB’nin tartışmalı politikası, sorunlu ülkelerin tahvillerini satın almasının görüşüleceği mahkemeye Draghi de profesyonel tanık olarak davet edilse de, katılım göstermesi beklenmiyor. Başkan’ın yerine ECB Yönetim Kurulu üyesi olan Asmussen katılacak. Mahkemede eğer Banka’nın tahvil alımlarının yasalara aykırı olduğuna yönelik karar çıkarsa, tahvil piyasasındaki hareketlenmeler, kıtanın ortak para birimi Euro üzerinde de etkili olabilir. Mahkemenin Çarşamba günü sonuçlanması bekleniyor.

Diğer taraftan haftanın ortasında açıklanacak olan İngiltere’nin alacaklı sayım değişimi verisi de piyasalarda etkili olabilecek göstergeler arasında yer alıyor. İşsizlik ile ilgili taleplerin azalmasının beklendiği görülürken, azalma hızının tahminlerden daha fazla artması Sterlin’de değer kazanımlarının yaşanmasına neden olabilir. -6.8K olan beklenti rakamından daha yukarıda gelebilecek olumsuz bir veri ise, İngiltere’nin para biriminde değer kayıplarının görülmesine yol açabilir. Haftanın veri akışı açısından yoğun geçecek günlerinden biri olacağını söyleyebileceğimiz Çarşamba gününün, diğer önemli rakamlarının ise İngiltere verileri dışında, Euro Bölgesi’nin sanayi üretimi ve ABD’nin 10-Yıllık tahvil ihalesi olduğunu ifade edebiliriz.

ABD perakende satışlarında artış bekleniyor

Perşembe günü ise Yeni Zelanda Merkez Bankası RBNZ’nin faiz beyanatı ve Avustralya’nın istihdam verilerinden sonra, haftanın kritik verilerinden sayılabilecek ABD’nin perakende satışlar verileri yatırımcıların merceği altında olacak. Perakende ve çekirdek perakende satış verilerinde önceki döneme göre artış olması bekleniyor. Tahminlerin üzerinde, ABD ekonomisinin toparlandığına işaret edecek veriler, FED’in parasal genişlemesini kısabileceği beklentisinin güçlenmesine neden olarak, Dolar’da değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilir. Bunun yanında tahminlerin altında kalacak perakende satışlar, FED endişelerinin gevşemesine ve Dolar’ın kayıplar yaşamasına neden olabilir.

Haftanın son iş gününe gelindiğinde ise Euro Bölgesi enflasyon rakamlarının yanında ABD’nin PPI verisinin öne çıktığı görülüyor. Ayrıca sanayi üretimi ve Michigan hassasiyeti verileri, dünyanın en büyük ekonomisi hakkında piyasa katılımcılarına bilgiler verecek göstergeler olacak.

Geçtiğimiz haftanın yoğun haber akışının ardından, Haziran ayının ikinci haftasında da önemli verilerin açıklanacağı görülüyor. Bu açıdan yatırımcıları yine hareketli bir işlem döneminin beklediğini ifade edebiliriz.

EUR/USD TEKNİK ANALİZ

“EUR/USD’da Son viraj 1,3310 bariyerinde”

Geride bıraktığımız hafta özellikle Dolar endeksinde yaşanılan sert düşüşler nedeniyle yükseliş gerçekleştiren EUR/USD paritesi hafta içerisinde 1,3305 seviyesine kadar yükseldi ancak parite de düşüş trendi olarak belirlemiş olduğumuz 1,3310 seviyesini geçemeyerek tekrar satış baskısına maruz kalmıştır. 1,3310 seviyesi özellikle de paritenin düşüş trendini aktif bir şekilde kullanabilmesi için önemlidir Orta vadeli olarak beklenilen düşüş baskısının devam edebilmesi için paritenin 1,3310 altında kalması yeterlidir. Bu bağlamda düşüşlerin devamlılığı için bu hafta bu seviye dikkatle takip edilmelidir. Aşağıda ise özellikle de düşüşlerin devam edip etmeyeceğini sorgulayacağımız diğer nokta ise bollinger bandının orta noktası olan 1,3095 seviyesidir Bu seviye de olası geri dönüşlerde düşüşler devam edecek mi sorusuna yanıt verebilecek önemli seviyelerden birisidir. Çünkü eğer parite eğer düşüşlerine devam eder ve hafta içerisinde 1,3095 desteğini aşağı yönde kırarsa yeniden satış baskısının oluşması kaçınılmaz olacaktır. Hedeflere baktığımızda ise yükselişlerde ise 1,3310 bariyerinin geçilmesi durumunda 1,3490 ( bollinger bandının üst noktası ) , 1,3095 seviyesinin kırılması durumunda ise 1,2715 ( bollinger bandının alt noktası ) seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Teknik olarak baktığımızda da 1,3310 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısı devam etmektedir. Buna göre haftalık olarak EUR/USD paritesi ile ilgili açıklamalarımızı özetlersek; yükselişlerin devamı için 1,3310 direncinin geçilmesi, düşüşlerin devamı içinse 1,3095 desteğinin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 1,3310

Destek; 1,3095-1,2975-1,2830

Direnç; 1,3310-1,3390-1,3490

eurusd

GBP/USD TEKNİK ANALİZ

“1,5605 geçildi ancak 200 günlük basit hareketli ortalama geçilemedi”

Geride bıraktığımız hafta dolar endeksindeki satış baskısı nedeniyle gerek EURUSD gerekse GBPUSD paritelerinde oluşan yükseliş baskısı GBP/USD paritesinin hafta içi 1,5680 seviyesine kadar çıkmasını sağlayarak 1,5605 seviyesi üzerinde trend değişti mi sorusunun sorulmasını sağlamıştır. Özellikle de 1,5605 direncinin geçilmesi sonrasında paritedeki yükselişlerin devam edeceğini düşünen yatırımcıların daha fazla dikkatli olması gerektiğini, çünkü hala daha paritenin 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5702 seviyesi altında kaldığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda da 1,5605 geçildi diye düşüş trendi yerini yükselişlere bıraktı dememiz yanlış olacaktır. Peki, doğrusu nedir diye soracak olursanız 1,5605 seviyesini geçtikten sonra 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5702 seviyesi üzerinde 1 kere günlük kapanış yapmalıdır. Bu şartlar sağlanırsa yükselişler devam edebilir. Şuan ki genel görünüme baktığımızda 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5702 seviyesi altında kapanışlarına devam ettiği müddetçe satış baskısı devam etmektedir.

Pivot: 1,5702

Destek; 1,5350-1,5230-1,5075

Direnç; 1,5605-1,5702-1,5880

gbpusd

USD/TRY TEKNİK ANALİZ

“Kurdaki yükselişlerden sonra TCMB müdahalede bulunur mu?”

Dünya borsalarından alıştığımız sert düşüşlerden sonra Türkiye borsası olan BİST endeksinde de görülen satış dalgaların özellikle TRY’li paritelerde işlem yaparken daha dikkatli olmamızı sağlamaktadır. Nitekim Başbakan’ın son konuşması sonrasında sert satış baskısına maruz kalan BİST endeksi nedeniyle 1,91 seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren parite de acaba müdahale olur mu sorularının cevabı aranırken Dolar endeksindeki gerilemelerin desteği ile yeniden satış baskısına maruz kalan parite şuanda 1,8820 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,8570 desteğinin hafta içi dikkatle takip edilmesi gerekilen bir nokta olduğunu, bollinger bandının orta noktası olan 1,8570 desteğinin kırılmaması durumunda yeniden yükseliş baskısının kendisini göstermesini beklemekteyiz. Buna ilaveten eğer TCMB’den herhangi bir müdahale sinyali alır ve bu durum 1,8570 desteğini aşağı yönlü kıracak olursa kar satışlarının devam edeceği anlamına gelecektir. Bu bağlamda bu hafta 1,8570 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,8570

Destek; 1,8660-1,8570-1,8410

Direnç; 1,9000-1,9100-1,9200

usdtry

USD/JPY TEKNİK ANALİZ

13 Kasım 2012 tarihinden itibaren devam eden yükseliş trendi geçtiğimiz hafta paritenin 55 günlük basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da kanalın alt noktası olan 98,95 desteğinin aşağı yönlü kırılması ile satış baskısına maruz kaldı ve bu durum pariteyi hafta içi 95 seviyesine kadar geriletti. Bu düşüş sonrasın tekrar toparlanan ve şuanda da 98,30 seviyesinde hareketlerini sürdüren parite de düşüşlerin devamı iççin fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 94,45 desteğini aşağı yönlü kırması, yükselişlerin devamı içinse 55 günlük basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da kanalın alt noktası olan 98,95 seviyesinin üzerine yeniden çıkması gerekmektedir. Bu bağlamda da bu hafta bu seviyelere dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle de 55 günlük basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da kanalın alt noktası olan 98,95 parite de düşüşler geçici mi kalıcı mı olacak sorusunda bize cevap verecek en önemli stratejidir.

Pivot: 94,45

Destek: 96,90-95,70-94,45

Direnç: 98,95-100,30-101,72

usdjpy

HAM PETROL TEKNİK ANALİZ

“97,20 ve 98,30 bariyerleri gündemde”

Ham petrol fiyatları ABD borsalarının değer kaybetmesi ile birlikte satış baskısına maruz kalarak hafta içi 91,25 seviyesine kadar gerileyen ham petrol fiyatları ichimoku indikatöründe bulutun alt noktasının etkisi ile yeniden yükselme eğilimine başladı ve bu durum petrol fiyatlarının 91,25 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü çıkışlarla devam etmesini sağlayarak kritik bariyerlerin test etmesi sağlandı Özellikle de yukarıda belirlemiş olduğumuz iki kritik bariyerler geçilmediği müddetçe hala daha yükselişlerin sınırlanacağını söyleyebiliriz Özellikle de 98,30 bariyeri geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmesi kaçınılmazdır. Ancak uzunca bir süredir geçilemeyen 98,30 bariyerinin geçilmesi durumunda 100 seviyesinin üzerine çıkmakta zorlanmayacağı, hatta bu seviye üzerinde tutunmak için savaşacağını söyleyebiliriz Ancak unutulmamalıdır ki hala daha 98,30 seviyesi altında satış baskısı devam etmektedir.

Pivot; 98,30

Destek: 94,30-93,00-91,26

Direnç: 97,20-98,30-100,48

petrol

ALTIN TEKNİK ANALİZ

“RSI indikatörü hala daha 50 seviyesinin altında”

Daha önce de 1425 bariyerine yaklaşan ancak bir türlü geçemeyen altın fiyatları geçtiğimiz hafta da aynı senaryoyu gerçekleştirdi. 1423 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren altın fiyatları 1425 bariyerine takılarak yükselişleri sınırladı. Üzerinde ısrarla durduğumuz RSI (Göreceli Güç Endeksi) indikatörü son zamanlarda 50 seviyesini test ettikten sonra satış baskısına maruz kalmakta ve bu da şuan ki durumda daha dikkatli olmamızı sağlamaktadır. Back-test yaptığımızda her seferinde RSI indikatörün 50 seviyesine yakın noktalarda ya da 1-2 puan üzerinden gerçekleştirdiği satıcılı seyirle kendisinden söz etmiş ve bu durum altın fiyatlarının 1321 seviyesine kadar gerilemesini sağlamıştı. Bu bağlamda bu hafta RSI indikatöründe 50 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Buna ilaveten uzun bir süredir 1425 seviyesi altında kaldığını ve yükselişlerin sınırlı kaldığını görmekteyiz. Bu bağlamda da yükseliş beklentisi olan yatırımcıların 1425 direncinin geçilmesini beklemek önemlidir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi hala daha RSI indikatörü 50 seviyesinin altında ve bu da satış baskısının güçlü bir şekilde devam ettiğinin göstergesidir.

Pivot; 1485

Destek: 1369-1335-1320

Direnç; 1425-1445-1475altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

GCM Forex analizlerini Ücretsiz Takip Etmek

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment