Piyasalar karar için FOMC sonucunu beklemektedir
|19 Haziran 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Analizi ( Sabah Analizi – 08:36)
Makro-Ekonomik Gelişmeler
Küresel piyasaların merakla beklediği ve son haftalarda ekonomi gündeminin tartışmasız ilk sırasında yer alan FOMC toplantısı ile birlikte Başkan Ben Bernanke’nin konuşması, bugün tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayacak. Yatırımcıların, özellikle FED’in tahvil alım miktarının, yaz aylarının sonlarına doğru miktarının azaltılıp azaltılmayacağına ilişkin ipuçları arayacağı Bernanke’nin konuşması, piyasalar açısından kritik bir öneme sahip.
Dün, sakin bir seyir izleyen Avrupa borsalarının ardından Wall Street hisseleri olumlu algılanan ABD verileri ile artış kaydederken, Japon Nikkei endeksi, düşük değerli Yen ile ihracatın 2010’dan bu yana en hızlı yükselişini kaydetmesinden destek buldu. Sabah saatlerinde bir konuşma yapan Draghi’nin ise, gerektiğinde ekonomiye destek vermeye hazır olduklarını yinelediği görüldü.
Bugünün veri akışına bakıldığında genel anlamda sakin bir seyir gözlemlense de, piyasalarda kırılma noktası niteliğinde olabilecek gelişmeler yer aldığı söylenebilir. BOE’nin Para Politikası Kurulu’nun (MPC) ve FOMC toplantı kayıtları ile birlikte Bernanke’nin konuşması piyasalara yön verebilecekken, İsviçre için açıklanacak ZEW endeksi, Alman 10-Yıllık tahvil ihalesi ve ham petrol stokları takip edilecek diğer verileri olarak öne çıkıyor.
“İngiltere’de gözler BOE’nin toplantı tutanaklarında”
Başkan Mervyn King’in son toplantısında, üyelerin parasal genişlemenin artırılmasına ilişkin ne yönde oy verdiklerinin görüleceği kayıtlar, BOE’nin ilerleyen aylardaki politikaları için belirleyici olabilir. Her ne kadar tahvil alım miktarının 25 milyar Sterlin artırılması gerektiğini düşünen 9 üyeden 3 tanesinin sayısında bir değişiklik olması beklenmese de, oylamadaki sürprizler ülkenin para birimi üzerinde sert etkiler yaratabilir. Önceki toplantılara göre daha fazla üyenin parasal genişlemenin artırılması yönünde oy kullandığının görülmesi Sterlin’de değer kayıplarına neden olabilecekken, tahvil alım miktarının artırılma ihtimalini düşürecek, daha az üyenin varlık alımını desteklediğinin görülmesi ise GBP’de keskin yükselişin görülmesini sağlayabilir.
“Finans piyasalarının odak noktası Bernanke”
Tüm dünyanın dört gözle beklediği bu akşamki FOMC beyanatı ve Başkan Bernanke’nin konuşması, piyasalarda yönün bulunmasını sağlayacak ana unsur olarak öne çıkıyor. FED’in uygulamakta olduğu aylık 85 milyar Dolar’lık tahvil alım programının ne zaman azaltılmaya başlanacağının belirsizliği, varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken, yatırımcılar FED Başkanı’nın konuya ilişkin konuşmasından ipuçları almaya çalışacaklar.
Bernanke’nin konuşmasında neler söyleyebileceği ile ilgili beklentilere baktığımızda, Başkan’ın son haftalardaki dalgalanmalardan sonra piyasaları rahatlatmaya yönelik açıklamaların ağırlık kazandığını görüyoruz. Bu doğrultuda, tahvil alımlarının azaltılmasının henüz erken olduğu mesajını verebilecek Başkan’ın konuşmasından sonra, piyasa dolanımındaki Dolar miktarının bol olmaya devam edeceği düşüncesi ile ABD’nin para biriminde değer kayıpları oluşabilir. Diğer taraftan, Bernanke’nin sürpriz yaparak, Kongre’deki konuşması paralelinde, piyasalarda parasal genişlemenin yakın bir tarihte azaltılabileceği algısının oluşmasına neden olması ise Dolar’da sert değer yükselişler görülmesini sağlayabilir.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Çarşamba
Zaman Haber Beklenti Önceki
11:30 GBP MPC Toplantı Kayıtları
12:00 CHF ZEW Beklentileri 10.0 2.2
EUR Almanya 10-Yıllık Tahvil İhalesi
15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) 0.5% 0.3%
17:30 USD Ham Petrol Stokları 0.5M 2.5M
19:40 CAD BOC Başkanı Poloz Konuşması
21:00 USD FOMC Beyanatı
21:00 USD FOMC Faiz Beyanatı 0.25% 0.25%
21:30 USD FED Başkanı Bernanke Konuşması
EUR/USD ANALİZ
“Uzun vadeli DÜŞÜŞ trendi sorgulanmaktadır, Gözler 1,3490 seviyesi ve FOMC toplantısında”
Uzun bir süredir EUR/USD paritesi ile ilgili kısa vadeli analizlerimizde yükseliş baskısından bahsederken bir yandan da uzun vadeli olarak 1,3490 bariyerinin tekrar dönüşler için önemli olduğunu, bu bağlamda da özellikle 1,3490 seviyesine yaklaşımları sonrasında yatırım kararı vermesi noktasında dikkatli olunması gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Özellikle uzun zamandır piyasalardaki uzun vadeli düşüş beklentisi aslında 1,3490 seviyesinin geçilmemesine bağlı. Eğer parite 1,3490 seviyesi altında kalmayı sürdürür ve bu akşam sonuçlanacak FOMC toplantı kayıtları açıklamaları da bu bariyerin geçilmesini engellerse parite uzun vadeli düşüşlerine devam edecektir. Bir yandan da dolar endeksini incelediğimizde şuanda 80,76 seviyesinde hareket eden endeks eğer 79,70 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse yükseliş trendine devam edebileceği gibi EUR/USD paritesinin düşüşlerine devam etmesine katkı sağlayacak. Bu bağlamda bugün gözler FOMC toplantı tutanakları sonucunda, aynı zamanda da EURUSD paritesinde 1,3490, Dolar endeksinde ise 79,70 seviyesinde olacaktır.
FOMC toplantı tutanakları ve Bernanke konuşma öncesi piyasaları kısa vadeli incelersek EUR/USD paritesinin gün içerisinde 1,3340 ile 1,3430 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de belirlediğimiz bant noktaları dışına çıkması durumunda daha net hareketler gözlemleyebileceğimizi söyleyebiliriz.
Pivot: 1,3340
Destek; 1,3340-1,3300-1,3260
Direnç; 1,3430-1,3460-1,3490
GBP/USD ANALİZ
“1,58 seviyesi altında düşüş baskısı uzun vadeli devam etmektedir”
200 haftalık basit hareketli ortalamanın 1,58 seviyesinde oluşu ve paritenin bu seviyeyi test edemeden sert satış baskısına maruz kalması GBP/USD paritesindeki uzun vadeli “short (satış) ” pozisyonları açan yatırımcıların piyasada ne denli aktif olduğunu kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır. EUR/USD paritesine göre düşüşlerde daha baskın olduğunu gösteren paritede tıpkı EUR/USD paritesinin seyrini etkileyecek olan tüm gelişmeler bu parite içinde geçerli olacaktır. FOMC toplantı tutanakları, ardından FED başkanın Bernanke’nin konuşması piyasalarda etkili olacakken bir yandan Dolar endeksinin yükseliş trendine devam edip etmediği kontrol edilirken bir yandan da GBP/USD paritesinin 1,58 seviyesinin altında mı yoksa üzerinde mi olduğu kontrol edilmelidir. Genel beklenti olarak 1,58 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısı devam etmektedir.
FOMC toplantı tutanakları ve Bernanke konuşma öncesi piyasaları kısa vadeli incelersek GBP/USD paritesinin gün içerisinde 1,5725 ile 1,5560 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de belirlediğimiz bant noktaları dışına çıkması durumunda daha net hareketler gözlemleyebileceğimizi söyleyebiliriz. Buna ilaveten gün içi 1,5680 bariyeri geçilmediği müddetçe satış baskısı devam etmesi beklenilmektedir.
Pivot: 1,5680
Destek; 1,5605-1,5560-1,5525
Direnç; 1,5680-1,5725-1,5765
USD/TRY ANALİZ
“Yeni bir müdahale olabilir mi?”
FOMC toplantı tutanakları ve FED başkanı Bernanke’nin gerçekleştireceği basın açıklaması öncesinde TCMB gerek politika faiz oranlarında gerekse alt ve üst bant faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek bekle-gör politikasını benimsemiş ve bu durum gerek BİST gerekse TRY üzerinde çok da fazla bir etki görülmemesini sağlamıştır. Teknik olarak baktığımızda tekrar yukarı yönlü çıkışları sürdüren parite şuanda 1,8850 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. Genel anlamda baktığımızda TCMB’nin bundan sonra herhangi bir müdahale gerçekleştirmesi için öncelikle bugün FOMC toplantı tutanakları ve FED başkanı Bernanke’nin gerçekleştireceği basın açıklamasını geride bırakması gerekmektedir. Bu nedenle de faizlerde değişikliğe gitmeyen TCMB ABD’den gelecek olan sonuçlara göre yeniden hareket haline geçecektir. Bu bağlamda da bugün ABD’den gelecek olan sonuçlara dikkat etmek gerekmektedir.
FOMC toplantı tutanakları ve Bernanke konuşma öncesi piyasaları kısa vadeli incelersek USD/TRY paritesinin gün içerisinde 1,8930 ile 1,8745 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de belirlediğimiz bant noktaları dışına çıkması durumunda daha net hareketler gözlemleyebileceğimizi söyleyebiliriz. Buna ilaveten gün içi 1,5680 bariyeri geçilmediği müddetçe satış baskısı devam etmesi beklenilmektedir.
Pivot: 1,8745
Destek; 1,8775-1,8745-1,8690
Direnç; 1,8880-1,8930-1,9000
USD/JPY ANALİZ
“Yükselişlerin devamı için 95,90 geçilmesi ŞART”
USD/JPY paritesi 93,75 seviyesine kadar geriledikten sonra toparlanarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştirerek önce 94,50 daha sonra da 95 seviyesi üzerine çıkarak şuanda 95,30 seviyesine yakın hareket etmesini sağlamış ve yükseliş baskısının ne denli güçlü olduğunu bizlere göstermek istemektedir. Ancak bu çıkışların devam edebilmesi için günlük grafikte yer alan ve kırılış gerçekleştirilen yükseliş trendinin alt kanal noktası olan 95,90 bariyerinin geçilmesi gerekmektedir. Dün bu seviyeye yaklaşan ancak geçemeyen parite de bugün gerek FOMC toplantı tutanakları gerekse Bernanke’nin gerçekleştireceği basın açıklamaları sonucu paritenin bu direnci geçip geçmeyeceğini sorgulamamızı sağlayacaktır. Eğer parite yeniden yükselişlerine devam etmek istiyorsa belirlediğimiz 95,90 seviyesini muhakkak geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sert satış baskısı kendisini gösterecektir.
FOMC toplantı tutanakları ve Bernanke konuşma öncesi piyasaları kısa vadeli incelersek USD/JPY paritesinin gün içerisinde 95,90 ile 94,60 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de belirlediğimiz bant noktaları dışına çıkması durumunda daha net hareketler gözlemleyebileceğimizi söyleyebiliriz.
Pivot: 94,60
Destek: 94,90-94,60-94,30
Direnç: 95,50-95,90-96,30
HAM PETROL ANALİZ
“98,30 üzerinde kalmayı sürdürerek 100,50 seviyesine göz kırpmaktadır”
Haftanın ilk işlem günü Ham petrol fiyatları yukarı yönlü çıkış gerçekleştirerek uzun bir süredir geçemediği 98,30 seviyesini geçerek gün içi 98,87 seviyesine kadar yükselmiş ve 100,50 seviyesi hedefi için önemli bir adım atmıştır. Haftanın ilk gününde sonra dün de ham petrol fiyatları 98,30 seviyesi üzerinde tutunmayı başarmış ve yükseliş baskısının kısa vadeli devam ettiğini bize kanıtlamıştır.
Genel olarak baktığımızda kısa vadeli yükseliş baskısının devam ettiğini gözlemlediğimiz ham petrol fiyatlarında 97,50 desteği dikkatle takip edilmelidir. Eğer ham petrol fiyatları bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir. FOMC toplantısı öncesinde ham petrol fiyatlarının 98 seviyesine yakın seyretmesi de önemlidir. Özellikle de bugün sonlanacak olan toplantı kayıtları içeriği ile FED başkanı Bernanke’nin gerçekleştireceği basın açıklaması, Ham petrol gibi karar aşamasında olan EURUSD, GBP/USD, Dolar endeksi, Altın ve Gümüş gibi finansal varlıkların daha rahat karar vermesini sağlayacaktır.
Pivot; 97,50
Destek:98,00-97,50-96,90
Direnç: 99,60-100,00-100,50
ALTIN ANALİZ
“FOMC sonrası Altın kararını verecektir”
Uzun bir süredir Altın fiyatları için hem 1425 bariyerinin etkisini hem de RSI (Göreceli Güç Endeksi) indikatöründe 50 seviyesinin geçilememesi nedeniyle satış baskısının devam etmek isteyeceğinden bahsetmiş, yatırımcılarımızın alımlarda dikkatli olması gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Genel görünüme baktığımızda her seferinde 1425 seviyesini test etmek için uğraşan ancak geçemediği için hayal kırıklığına uğrayarak sert satış baskısına maruz kalan Altın fiyatları özellikle son zamanlarda ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarında gerçekleşen artışlardan dolayı negatif seyrini sürdürmektedir. Bu bağlamda gerek tekniksel gerekse temel anlamda altın fiyatlarındaki düşüş devam etmektedir. Buna ilaveten bugün FOMC toplantı tutanakları ve Bernanke konuşmasının altın fiyatları üzerinde direk olarak etkili olacağını beklemekteyiz. Özellikle de negatif seyrin devam etmesi konusunda gelecek olan açıklamalar daha baskın olarak gözükse de alternatif senaryolara da dikkat etmek gerekmektedir.
FOMC toplantı tutanakları ve Bernanke konuşma öncesi piyasaları kısa vadeli incelersek Altının gün içerisinde 1382 ile 1354 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de belirlediğimiz bant noktaları dışına çıkması durumunda daha net hareketler gözlemleyebileceğimizi söyleyebiliriz.
Pivot; 1382
Destek; 1354-1338-1321
Direnç; 1370-1382-1395
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.