Gözler FOMC Toplantı Tutanaklarında
|31 Temmuz 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Akşam Analizi ( 14;35 )
Makro-Ekonomik Gelişmeler
Küresel piyasaların odak noktası olan ABD’nin GDP verisi ve bugün sona erecek FOMC toplantısı öncesinde günün ilk yarısında, varlık fiyatlarında dalgalanmalar gerçekleştiği görüldü. İçeride dış ticaret rakamları gündemde yer alırken, öğleden önce Avrupa’da Almanya ve Euro Bölgesi verileri takip edildi.
Haziran ayında %18.9 artarak 7.2 milyondan 8.5 milyon Dolar’a yükselen dış ticaret açığı iç piyasalarda incelenen maddeler arasında yer buldu. Bunun yanında, TCMB bugün miktar bazlı repo ihalesi açmayarak istisnai gün ilan etti. Banka’nın Başkanı Erdem Başçı dün, birer günlük ek parasal sıkılaştırmalar yapılabileceğini dile getirmişti.
Avrupa seansı içerisinde açıklanan rakamlar ise Euro ve kıta borsalarında dalgalanmalara neden oldu. Almanya’da %1.5 azaldığı görülen perakende satışların yanında, işsizlik değişimi, tahminlerin altında olumlu gerçekleşti. Euro Bölgesi için yayınlanan rakamlar ise, parasal birlikte enflasyonun %1.6’da kaldığına işaret ederken, işsizlik oranı beklentilerin altında açıklandı. Ortak para birimini kullanan ülkelerin genelinde %12.2 ile rekor kıran işsizlik, Haziran’da %12.1 olarak açıklandı. Ancak AB Komisyon’u yaptığı açıklamada Euro Bölgesi’ndeki işsizlik oranının “korkunç derecede yüksek” seyretmeye devam ettiğini belirtti.
Kritik FOMC sonuçları öncesinde açıklanan veriler EUR/USD paritesinin dünden sonra bir kez daha 1.33 sınırına kadar yükselmesini sağlarken, çift, Dolar endeksindeki yükselişler ile yeniden 1.3250 civarına geriledi. BOE’nin, diğer büyük merkez bankalarına kıyasla parasal genişlemeye ek önlemler alamaya daha yakın oluğu düşüncesi Sterlin’deki değer kayıplarının sürmesine yol açarken, USD/JPY paritesi son bir ayın en düşük seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor. Emtia fiyatlarında ise dalgalanmalar görülürken, TRY, yurt içi verilerin de etkisi ile değer kayıpları yaşadı. Yaşanan salınım hareketlerinin sonrasında küresel yatırımcılar ABD’den gelecek veriler ile yön arayışı içerisinde olacaklar.
“ABD için maraton başlıyor”
İlk iki işlem gününü genel olarak zayıf bir ekonomik veri akışı ile tamamlayan yatırımcıların yoğun mesaisi bugün başlıyor. Piyasa katılımcılarının merakla beklendiği ve varlık fiyatlarının trend yönlerinde son derece etkili olabilecek ABD verileri tüm dünyanın odak noktası olacak. Dünyanın en büyük ekonomisinden öğleden sonra gelecek GDP sonrasında, FOMC’un dün başlayan ve bugün sonlanacak olan toplantısından çıkacak sonuçlar kritik önem taşıyor.
“ABD ekonomisi yavaşlıyor mu?”
Bugün FOMC toplantısı öncesinde açıklanacak olan büyüme oranı, yayınlanma zamanı nedeni ile de önemini bir kat daha artırırken, ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğine oranla daha yavaş büyümesinin beklendiğini yansıtıyor. Toplantı kayıtları açıklanmadan önce piyasa katılımcılarının sert fiyatlamalar yapmasına neden olabilecek GDP verisinin %1.1 olarak gerçekleşmesinin tahmin edildiği görülüyor. Yılın ikinci çeyrek büyümesine ilişkin ilk öngörü rakamında, birinci çeyrektekine göre düşüş beklenilmesinin en önemli nedeni ise hükümet harcamalarındaki düşüş olarak dikkat çekiyor. Kişisel tüketim ve yatırım harcamalarında artışın devam edeceği tahmin ediliyor ancak, Bush döneminden kalan vergi indirimlerinin yıl başında sona ermesi ve hükümetin bütçe açığı sorunu ile harcamalarda kesintiye gitmesi, GDP’nin yeni çeyrek içerisindeki düşüşünün tahmin edilen sonuçları olarak takip ediliyor. Verinin piyasadaki olası etkilerine baktığımızda ise, açıklanacak büyüme oranının tahminlerin altında kalması, FED’in tahvil alımlarına hız kesmeden devam edeceği beklentisini destekleyerek Dolar’da değer kayıplarının gerçekleşmesine neden olabilir. Ancak rakamın, ABD ekonomisindeki büyümenin düşünüldüğü kadar yavaşlamadığına işaret edecek, %1.1 olan tahminlerin üzerinde açıklanması, parasal genişlemenin bu yıl azaltılmaya başlanacağı düşüncesini besleyerek Dolar’da değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilir.
“Tahvil alım miktarı azaltılacak mı?”
İki ayı aşkın bir süredir küresel piyasaların ana gündem maddesi olan FED’in para politikasına ilişkin spekülasyonlar, Dolar’da sert hareketlere ve dolayısı ile diğer varlık fiyatlarında da değişimlere neden olmaktadır. Piyasa katılımcılarının öncelikli takip edilecek maddesi ise, bugün gelecek farklı önemli veriler olasına rağmen, FOMC kararları olacaktır.
Bernanke’nin konuşmalarının piyasalarda yarattığı dalgalanmalar sonrasında, diğer FOMC üyelerinin de tahvil alım miktarına ilişkin görüşlerinin genel olarak görülebileceği bugün sonlanacak toplantı sonuçları büyük bir önem taşıyor. Her ne kadar FED Başkanı, son Kongre konuşmasında, parasal genişlemenin azaltılması için önceden planlanmış bir takvim olmadığını ifade ederek piyasaları rahatlatsa da, yatırımcılar, FOMC yetkililerinin genelinde hakin olan fikrin ne olduğunu görmek istiyorlar. Dolar’ın önümüzdeki günlerdeki değeri konusundaki haritayı da şekillendirebilecek olan bugün yayınlanacak toplantı kayıtlarında, FED kararlarında oy verme yetkisine sahip üyeler arasında tahvil alım miktarının yıl içerisinde azaltılmasının gerektiğini savunanlar yakında incelenecek. Üyeler arasında fikir ayrıklarının derinleştiğinin görülmesinin yanında varlık alımlarının yıl sonuna kadar azaltılmaya başlanması düşüncesinin ağırlık kazandığı görülürse, Dolar’da sert yükselişler görülebilir. Ancak genel piyasa beklentisine bakıldığında, FOMC’un önceki toplantılarından çıkan sonuçlardan daha farklı ifadeler kullanmasının tahmin edilmediği görülüyor. Bu çerçevede, piyasalar için yeni bir girdi sağlamayacak toplantı kayıtları, son Bernanke konuşmasının etkisi ile Dolar’ın yönündeki son aşağı doğru olan seyrin devam etmesine yol açabilir.
Kritik bu gelişmelerin yanında ekonomi takviminde ham petrol stokları, ADP tarım dışı istihdam değişimi yine önem derecesi yüksek veriler arasında yer alırken, Chicago PMI rakamları da yoğun gündem arasında gözden kaçırılmaması gereken bir veri olarak öne çıkıyor.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Çarşamba
Zaman Haber Beklenti Önceki
15:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 179K 188K
15:30 USD GDP (çeyreklik) 1,1% 1,8%
15:30 CAD GDP (Aylık) 0,2% 0,1%
16:45 USD Chicago PMI 53,7 51,6
17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -2.1M -2,8M
21:00 USD Faiz Oranı Beyanatı 0,25% 0,25%
21:00 USD FOMC Beyanatı
GBP/USD ANALİZ
GBPUSD paritesi güncel makro-ekonomik gelişmelere daha fazla kayıtlı kalarak EURUSD paritesinden daha net hareketler gerçekleştirmektedir. Özellikle de karakteristik özelliği nedeniyle gerçekleşen işlemlerin daha net ve hacimli olması dikkat çekicidir. FOMC öncesinde GBPUSD paritesini incelediğimizde genel anlamda 1,54**’lü seviyelerden satış baskısına maruz kalarak orta ve uzun vadeli düşüş baskısının devamı için uygun bir fırsat yaratmış ve ichimoku indikatörü ile bu düşüşleri desteklemiştir. Genel anlamda baktığımızda 1,5390 bariyeri altında orta vadeli düşüş baskımız devam etmektedir. FOMC ve ABD Büyüme oranından (GDP) çıkacak olan sonuçların parite üzerinde sert hareketlere maruz kalacağını, bu nedenle de haber açıklama zamanlarında daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyebiliriz.
FOMC öncesi kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,5260 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe yaşanılacak kısa vadeli yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumda 1,5130 seviyesine doğru geri çekilmeler gözlemlenebilir. Yükseliş beklentisi içerisinde işlem stratejisi oluşturmak isteyen yatırımcılar 1,5260 seviyesinin geçilmesini beklemelidir.
Pivot: 1,5260
Destek; 1,5170-1,5130-1,5090
Direnç; 1,5260-1,5290-1,5350
USD/TRY ANALİZ
“Kur’daki kararsızlık FOMC ile karara bağlanabilir”
TCMB’nin 75 baz puan üst bant faiz oranında gerçekleştirdiği yükseliş sonrasında 1,90 seviyesine kadar gerileyen ancak düşüşlerin iştahlı olmaması nedeniyle yeniden yükselişe geçerek 1,93 seviyesi yakınlarında hareketlerine devam eden parite de bugün 1,90 mı yoksa 1,9550 mi olacağına karar vereceğimiz bir gün içerisinde olacağımızı söyleyebiliriz. Özellikle ABD Büyüme oranı ile başlayacak veri akışının FOMC toplantı tutanakları ile son bulacağına bakacak olursak hareketlerin Dolar bazlı olacağını ve bu nedenle de parite üzerinde sert hareketlerin oluşacağını söyleyebiliriz. Hatta FOMC sonucunda kur’daki hareketlilik TCMB’nin önümüzdeki süreçte atacağı önemli müdahale kararlarını da etkileyecek en önemli gelişmedir. Bu bağlamda da gelecek olan ABD verileri dikkatle takip edilmelidir. Gün içi paritenin seyrini incelediğimizde 1,9230 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 1,9230
Destek; 1,9230-1,9175-1,9130
Direnç; 1,9380-1,9450-1,9550
USD/JPY ANALİZ
Haftanın ilk iki işlem gününde gerek Yen’in değerlenmesi gerekse Dolar endeksindeki dalgalanma USDJPY paritesinde dalgalı bir seyrin oluşmasını sağlasa da genel anlamda aşağı yönlü baskının devam ettiği görülmektedir. Bugün FOMC toplantı tutanakları sonucuna göre kısa vadeli tepki satışları mı yoksa orta vadeli alış baskısı mı etkili olacağı konusunda parite kararını verecektir. Gün içi baktığımızda 98,50 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Özellikle de FOMC sonucuna göre paritenin tekrar 100 seviyesine kadar yükselmeli mi yoksa kritik bir nokta olan 93,75 seviyesine gerileyecek mi sorusunu en net cevaplayacağımız bir gün olarak ifade edebiliriz.
Pivot: 98,50
Destek: 97,50-97,20-96,80
Direnç: 98,10-98,50-99,00
HAM PETROL ANALİZ
109,30 seviyesine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalan ham petrol yükseliş trendi içerisinde hareketlerine devam etmekte ve şuanda da FOMC öncesinde karar vermeye çalışmaktadır. Genel şablonda pastanın bütününe bakmamı gerekirse 97,50 desteğinin önemli olduğunuz uzun vadeli olarak söyleyebiliriz. Pastanın dilimine baktığımızda ise 98 seviyelerine kadar gerileme olacak mı sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bağlamda 103,50 bariyeri kararını net bir şekilde verecektir. FOMC öncesinde ham petrol kendisini 103,50 bariyeri altına gerileterek satış baskısını sağlamış ancak yine de bugün sonuçlanacak olan FOMC içeriklerine dikkat etmek gerekmektedir. Kısa vadeli olarak baktığımızda 104,30 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısısın kısa vadeli devam etmesini beklemekteyiz. Yükselişlerde yer almak isteyenler belirlemiş olduğumuz bariyerin geçilmesini beklemelidir.
Pivot; 104,30
Destek: 103,00-102,00-100,80
Direnç:104,30-105,35-106,40
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.