Gözler Tarım Dışı İstihdam ve işsizlik Oranı Verisinde
|05 Temmuz 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Analizi ( Sabah Analizi –08:25)
Makro-Ekonomik Gelişmeler
Dün küresel piyasalara Avrupalı merkez bankalarının politika beyanatları damgasını vurdu. ABD’den gelecek kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde BOE ve ECB, paritelerde sert hareketlerin görülmesine neden olurken, Sterlin ve Euro’da net değer kayıpları izlendi. Her iki banka da para ve faiz politikasında değişiklikler yapmazken, beyanatların yapılma şekilleri ve içeriklerinde piyasalar açısından yeni birçok faktörün bulunduğu görüldü. Draghi’nin konuşmasından sonra %3 civarı yükseliş kaydeden Avrupa borsalarından sonra bu sabah Asya’da da alımlar etkili oluyor. Dün tatil nedeni ile kapalı olan ABD piyasaları ise bugün tekrar işleme açılıyor.
“BOE ve ECB, piyasalara rehberlik ediyor”
BOE’de yeni Başkan Mark Carney’nin ilk toplantısından sonra, Banka’nın kararlarını açıklama şeklinde daha detaylı bilgi vermeyi seçmiş olması olumlu karşılandı. Bunun yanında açıklanan raporda, İngiltere’de enflasyonun uzun vadede %2’ye geri döneceği beklentisinin ifade edilmesi, BOE’nin parasal genişleme miktarını artırabileceği düşüncesinin oluşmasına neden olarak, ada ülkesinin para biriminde hızlı değer kayıplarının görülmesine yol açtı. GBP/USD paritesi bir ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi.
BOE’nin ardından ‘ileriye yönelik rehberlik’ politikası çerçevesinde ECB Başkanı Draghi’nin konuşmaları, Euro’da sert değer kayıpları görülmesine neden oldu. Banka, politikalarında herhangi bir değişikliğe gitmemesine rağmen, basın konferansında Draghi’nin, %0.50’nin en düşük faiz oranı olmadığını ifade ederek, faiz indirim sinyali vermesi, EUR/USD paritesinin bir aydan fazla bir süredir ilk defa 1.29’un altına düşmesine neden oldu. Başkan, ilerleyen aylarda gevşek para politikasının gerektiği sürece devam edeceğinin altını çizerken, ECB’nin bundan sonra da, uygulayabileceği politikaları konusunda piyasalara bilgi vereceğini belirtti. Hem BOE’nin hem de ECB’nin piyasaları daha açık bir şekilde bilgilendirme konusundaki bu değişiklikleri, küresel piyasalarda şaşırtıcı olarak bulundu.
“Artık gözler ABD’ye çevrilecek?”
Draghi’nin konuşması ile yön bulan piyasalarda bugün yatırımcıların merakla beklediği ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi verisi ve işsizlik oranı büyük bir dikkatle takip edilecek. Söz konusu rakamlar varlık fiyatları ve özellikle Dolar üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olabileceği için büyük önem taşıyor.
“Dolar, tarım dışı istihdam ile yön bulabilir”
FOMC üyelerinin de yakından takip ettiği bilinen tarım dışı istihdam verisi, FED’in yılsonuna kadar tahvil alım programını kısmaya başlayıp başlamayacağına ilişkin bilgiler verebilir. Geride kalan ayda ABD ekonomisinin 163 bin yeni Amerikalıya iş sağlamış olmasının beklendiği görülürken, tahminin FED’in istediği eşiklerin henüz uzağında olduğu görülüyor. Banka, 85 milyar Dolar olan aylık varlık alım miktarının azaltılması için tarım dışı istihdam verisinde istikrarlı olarak 200 binin üzerinde rakamlar görmek istemesine rağmen, göstergenin son dört ayda sadece bir kez söz konusu limitin üzerine çıktığı görüldü. Ancak, Bernanke’nin son konuşmalarından sonra oluşan FED’e ilişkin endişeler piyasaların özellikle bu veriye oldukça hassas bir hale geldiğini ifade edebiliriz.
Bugün açıklanacak verinin 163 bin olan beklentinin üzerinde gelmesi halinde, FED’in tahvil alım miktarını yakın bir tarihte kısmaya başlayacağı endişeleri ile Dolar’da sert yükselişler görülebilir. Bunun yanında, önceki rakama göre daha az sayıda kişinin iş bulmasının beklendiği verinin tahminlerin altında kalması, FED’in varlık alımlarını kısmak için daha ileri tarihleri bekleyeceği düşüncesinin oluşmasına ve Dolar’ın değer kaybetmesine yol açabilir.
“ABD’de işsizliğin azalması bekleniyor”
ABD’nin diğer bir önemli göstergesi olan işsizlik oranı ise tarım dışı istihdam ile birlikte yine yatırımcıların merceği altında olacak önemli veriler arasında yer alıyor. Art arda üç ay düştükten sonra Mayıs’ta %0.1 puan yükselen orana ilişkin tahminin, %7.5 ile geride kalan döneme göre olumlu beklendiği görülüyor. Rakamın düşük oranlarda, tahminin altında olumlu gelmesi Dolar’da değer kazanımlarını sağlayabilecekken, beklentinin üzerindeki olumsuz veriler de ABD’nin para biriminde düşüşler görülmesine neden olabilir. Ancak gerçekleşen rakamın, beklenti ile arasındaki farkın yüksek olması halinde, piyasadaki fiyatlamaların ABD borsalarında yapılabileceği unutulmamalıdır.
Ekonomik takvimdeki diğer verilere göz atıldığında Kanada’dan gelecek verilerin de ülkenin para biriminde etkili olabileceği görülüyor. Bunun yanında Avrupa cephesinde ise İsviçre’nin CPI verisi ve Alman fabrika siparişleri, ABD’nin kritik verileri öncesinde yakından takip edilecek rakamlar arasında yer alıyor.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Cuma
Zaman Haber Beklenti Önceki
10:15 CHF CPI (Aylık) -0.1% 0.1%
13:00 EUR Alman Fabrika Siparişleri (Aylık) 1.3% -2.3%
15:30 USD İşsizlik Oranı 7.5% 7.6%
15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi 163K 175K
15:30 CAD İşsizlik Oranı 7.1% 7.1%
15:30 CAD İstihdam Değişikliği -4.2K 95.0K
17:00 CAD Ivey PMI 59.6 63.1
EUR/USD ANALİZ
“Düşüşleri Draghi destekledi, gözler Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerinde”
Avrupa merkez bankası başkanı Mario Draghi dün gerçekleştirmiş olduğu basın açıklamasında önümüzdeki aylarda gerçekleştireceği olası faiz indirimi düşüncesini basın yetkilileri ile paylaştıktan sonra EUR/USD paritesinde satış baskısının devam ettiğini ve gün içi 1,29 seviyesi altına gerilediği gözlemlenmiştir. Gün içerisinde 1,2882 seviyesine kadar gerileyen EUR/USD paritesi şuanda 1,29 seviyesinde hareket etmektedir. Düşüşlerin devam edebilmesi için haftalık grafikte demark kanalının alt noktası olan 1,2915 seviyesi altında iki gün üst üste günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir. Dünkü kapanışın 1,2915 seviyesi altında oluşu, bugünün daha fazla önem taşımasını sağlamaktadır ki bu durum gün içi Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini daha fazla önemli kılmaktadır. Orta vadeli en az 500 pip’lik işlem stratejisi düşünen yatırımcıların günlük kapanışa dikkat etmesi önemlidir.
Kısa vadeli olarak bakacak olursak EUR/USD paritesi için 1,2945 ve 1,2995 bariyerlerinin önemli olduğunu, bu bariyerler altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 1,2945
Destek; 1,2875-1,2840-1,2790
Direnç; 1,2945-1,2995-1,3040
GBP/USD ANALİZ
“Hem Draghi hem de Carney düşüşlere destek oldu”
Avrupa ve İngiltere merkez bankası başkanlarının gün içi gerçekleştirmiş olduğu konuşmalar sonrasında satış baskısına maruz kalan GBP/USD paritesi gün içerisinde 1,526*’lı seviyelerden başlatmış olduğu satış baskısı sonrasında 1,5026 seviyesine kadar gerilemiş ve şuanda da 1,5045 seviyesinde hareketlerine devam etmiştir. Düşüşlerin devam edebilmesi için haftalık grafikte yükseliş trendinde kanalının alt noktası olan 1,5090 seviyesi altında iki gün üst üste günlük kapanış gerçekleşmesi gerekmektedir. Dünkü kapanışın 1,5090 seviyesi altında oluşu, bugünün daha fazla önem taşımasını sağlamaktadır ki bu durum gün içi Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini daha fazla önemli kılmaktadır. Orta vadeli en az 450 pip’lik işlem stratejisi düşünen yatırımcıların günlük kapanışa dikkat etmesi önemlidir.
Kısa vadeli olarak bakacak olursak GBP/USD paritesi için 1,5125 bariyerinin önemli olduğunu, bu seviye altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 1,5125
Destek; 1,5000-1,4950-1,4900
Direnç; 1,5085-1,5125-1,5170
USD/TRY ANALİZ
“1,95**’li seviyeler müdahale bölgesi”
Daha önce 1,8570 seviyesine kadar yükselen USD/TRY paritesinde TCMB müdahaleler gerçekleştirmiş ve paritenin 1,91**’li seviyelere kadar gerilemesine destek olmuştu. Ancak Dolar’ın küresel piyasalarda diğer para birimleri karşısında değer kazanması ile oluşan yükseliş baskısı paritenin dün de 1,9580 seviyesine kadar yükselmesini sağladı. TCMB yeniden müdahale gerçekleştirse de parite 1,95 seviyesinin altında ancak henüz yeterli değil. Bu nedenle de gözler bugün TCMB döviz ihalesinde olacaktır. Bunun yanı sıra bugün ABD’den açıklanacak olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verisi de kur da müdahalenin boyutu hakkında bize bilgi verecek en önemli göstergedir. Eğer gelecek olan haberler Dolar endeksinde satış baskısı oluşturursa TCMB’nin müdahalesine ihtiyaç duymadan parite satış baskısına maruz kalabilir. Bu nedenle de TR saati ile 15:30’a dikkat etmek gerekmektedir.
Teknik olarak baktığımızda 1,9545 ile 1,9340 seviyeleri arasında gün içi hareket gerçekleştiren USD/TRY paritesinde 1,9475 seviyesi kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Bandın alt ya da üst noktası hedefi için 1,9475 desteği dikkatle takip edilmelidir.
Pivot: 1,9340
Destek; 1,9400-1,9340-1,9280
Direnç; 1,9475-1,9545-1,9580
USD/JPY ANALİZ
Dolar endeksinin piyasadaki tüm para birimi üzerindeki etkisi ve son zamanlardaki güçlülüğü nedeniyle diğer para birimlerine karşı gerçekleştirmiş olduğu güçlü ilerleyiş USD/JPY paritesinin de yukarı yönlü hareketler gerçekleştirmesini sağlamıştır. Bu bağlamda USD/JPY paritesi gün içerisinde 99,48 seviyesine kadar geriledikten sonra gerek Dolar’ın değerlenmesi gerekse 55 günlük basit hareketli ortalama olan 99,23 seviyesinin önemli oluşu paritenin tekrar yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmek istemesini sağladı ve parite de bu teyitlerle gün içerisinde 100 seviyesinin üzerinde hareketlerini sürdürdü. Şuanda da 100,30 seviyesinde hareketlerine devam eden parite de 99,65 desteği önemlidir. Eğer parite gün içi 99,65 seviyesi üzerinde kalmaya devam ederse yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve bu durumun pariteyi 100,80 seviyesine yeniden çıkartmak isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten bugün TR saati ile 15:30’da ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerine dikkat etmek gerekmektedir.
Pivot: 99,65
Destek: 100,00-99,65-99,25
Direnç: 100,45-100,80-101,20
HAM PETROL ANALİZ
102,15 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdikten sonra 102,62 seviyesine takılan ve bu bariyeri geçemediği için tepki satışlarına maruz kalan ham petrol fiyatları şuanda 101 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. Özellikle 102,62 seviyesi günlük grafikteki yükseliş trendinin üst noktası olarak belirlenmiştir ve tepki satışları için önemli bir noktadır. Bu bağlamda ham petrol fiyatlarının 102,62 seviyesi altında kaldığı müddetçe satış baskısının tepkisel nitelikte olabileceğini ve 99-98 seviyeleri arsı hareketlerin sınırlı kalacağını söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak baktığımızda 99,80 desteği önemli ve bu destek noktası üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir.
Pivot; 99,80
Destek: 100,70-99,80-99,20
Direnç: 101,60-102,40-103,00
ALTIN ANALİZ
“Draghi’ye rağmen Altın düşmedi, gözler kritik ABD verilerinde”
Haftanın ilk işlem gününden itibaren Altın fiyatları ile ilgili tepki alımları düşüncesinin güçlü olduğunu, 1200-1158 seviyeleri aralığından gerçekleşecek dönüşler nedeniyle Altın fiyatlarının 1300-1330 aralığına yerleşmek istediğini sizlerle paylaşmış ve bu düşüncelerimizi analizlerimizde de belirtmiştik. Altın fiyatları geçtiğimiz hafta 1180 seviyesine kadar geriledikten sonra gerçekleştirmiş olduğu tepki alışlarla 1268 seviyesine kadar yükselmiş ve şuanda da 1244 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Dün ECB başkanı Draghi’nin konuşmasına rağmen gerilemeyen Altın fiyatlarında bugün TR saati ile 15:30’da ABD’den açıklanacak olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Özellikle de bu veriler altın fiyatlarının kısa vadeli yönü konusunda bize çok net adımlar atmamızı sağlayacaktır.
Kısa vadeli olarak bakacak olursak 1230 desteği hala daha önemli ve bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.1230 öncesinde de 1239 seviyesi ilk destek, 1263 öncesinde de ilk bariyer olarak 1253 olarak gözlemlenmiştir.
Pivot; 1230
Destek; 1230-1220-1210
Direnç; 1253-1263-1272
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Add a Comment
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.