Ortadoğu gerginliği gündemdeki yerini korumaktadır

28 Ağustos 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’ye ilişkin açıklamaları sonrasında derin dalgalanmalar gerçekleşirken, bu sabah Asya borsalarında yatırımcıların riskten uzaklaşmak istemesi ile düşüşlerin ağırlık kazandığı gözlemleniyor. Yen ve altın gibi güvenli varlıklara olan talep artarken, gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları devam ediyor.

Dünyanın güçlü ülkelerinden siyasi liderler Suriye’ye ilişkin açıklamalarda bulunurken, halka karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ile karşı karşıya olan ülkeye askeri bir müdahalenin yapılacağı beklentileri artıyor. Arz endişeleri ile petrol fiyatları son 24 ayın en yüksek seviyelerine tırmanırken, Türk Lirası ve Hindistan Rupisi gibi gelişmekte olan ülke para birimleri Dolar karşısında yeni rekor düşük seviyelere gerilemeye devam ediyor. Dün TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın iddialı açıklamalarına rağmen USD/TRY paritesi 2.06’nın üzerine çıkarken, EUR/TRY 2.76 seviyelerinde rekorlar tazeliyor.

Ekonomik takvimin Suriye gerginliği ile bir miktar geri plana düşmesinin ardından bugün parite ve emtia fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasına neden olabilecek önemli verilerin yer aldığı görülüyor. Almanya’dan, büyük bir değişiklik olmasının beklenmediği Gfk tüketici güveninin yanında, içeride de aynı veri yatırımcıların takibinde olacak. Günün en önemli ekonomik verileri arasında ise BOE Başkanı Marc Carney’nin konuşması ve ABD’nin beklemedeki ev satışları rakamları olacak.

“İngiltere’de gözler Cameron ve Carney’de”

Suriye’ye uluslararası düzeyde askeri bir müdahalenin gündeme gelmesi ile tatilde olan İngiliz Parlamentosu’nu yarın için olağanüstü toplanmaya çağıran Başbakan David Cameron ve BOE’nin para politikaları hakkında önemli ipuçları verebilecek Banka’nın Başkanı Carney, ada ülkesinde bugün yakından izlenecek iki isim olarak öne çıkıyor.

Piyasada oluşan genel beklentiye göre Carney’nin yatırımcıları cari faiz seviyesinin bulunduğu düşük seviyelerde kalacağına ikna etmeye çalışacağı tahmin ediliyor. İleriye yönelik rehberlik politikası ile piyasaları bilgilendirecek Başkan büyük ihtimalle, işsizlik oranı %7’ye gerileyene kadar faizlerin düşük tutulacağı mesajını yenileyecek. Diğer taraftan Carney’nin işsizlik oranının 2016’ya kadar %7’ye düşmeyeceği tahminini de ifade etmesi beklentiler arasında.

“ABD Konut satışlarında yine sürpriz olur mu?”

Geçtiğimiz hafta Cuma günü 394 bin ile beklentilerin çok altında açıklanarak hayal kırıklığı yaşatan yeni ev satış verilerinin ardından bugün, beklemedeki ev satışları verisinde %0.2’lik bir artış olacağı tahmin ediliyor. Satışa çıkarılan konut sayısındaki değişiklikler ile arz tarafında yaşanan gelişmeler sonucu zaman zaman yeni ve bekleyen ev satışlarının ayrıştığı görülüyor. Kontratları imzalanarak satışın tamamlanmasını bekleyen ev sayısı konusunda bilgi veren rakamın tahminlerin üzerinde açıklanması Dolar’ın değer kazanmasına neden olabilecekken, verinin tahminlerin altında kalması ABD’nin para biriminde düşüşlerin görülmesine yol açabilir.

FED’in Eylül ayındaki toplantısında tahvil alım miktarını azaltabileceği endişelerinin yanında, Avrupa’da Yunanistan ve İtalya’daki sorunların devam ettiği görülüyor. diğer taraftan ekonomik verileri gelmeye devam ederken yatırımcıların, Suriye için yapılabilecek açıklamalar konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Ülkeye askeri müdahale ihtimalini artıran açıklamalar petrol başta olmak üzere güvenli limanlara olan talebi artırabilecekken, pariteler cephesinde sert dalgalanmaların görülmesine neden olabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR GFK Tüketici Güven Endeksi 7,1 7,0

10:00 TRY Türkiye Tüketici Güveni 78,50

11:00 EUR M3 Para Kaynağı (Yıllık) 2,0% 2,3%

13:00 GBP CBI Gerçekleştirilmiş Dağıtıcı Ticaretleri 19 17

14:45 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması

17:00 USD Beklemedeki Ev Satışları (Aylık) 0,2% -0,4%

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri 0.5M -1,4M

EUR/USD ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimiz bugün EURUSD paritesinin Euro bölgesinden gelen olumlu verilerle kısa vadeli çıkış gerçekleştirmesi gözlemlenirken bu çıkışların sınırlanarak yeniden satış baskısına maruz kaldığı gözlemlenmiştir. Ortadoğu gerginliği, FED belirsizliği piyasalarda makro-ekonomik gelişmeleri ön plana çıkmasına neden olurken teknik olarak daha dikkatli olmak gerektiğini söyleyebiliriz. Sabırsız ve aceleci davranılan işlem stratejileri şuan ki spekülatif ortamda yatırımcın en büyük zaafı olarak görülmektedir. Bu bağlamda bu psikolojiye sahip olarak uygun kar – zarar oranları belirlenerek işlemler gerçekleştirilmelidir.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesi incelediğimizde 1,3415 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,3415

Destek 1,3330-1,3290-1,3250

Direnç; 1,3415-1,3455-1,3500

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“200 günlük basit hareketli ortalama önemli”

Daha önceki analizlerimizde (Haftaya bakış ve günlük analizlerde) 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,5745 ile 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5505 seviyesinin önemli olduğunu, özellikle de 1,5505 seviyesi altında günlük kapanış yapılması durumunda satıcıların yeniden aktif olabileceğini sizlerle paylaşmıştık. GBPUSD paritesinin haftanın ilk işlem gününden itibaren aşağı yönlü hareketlerine devam etmesi ve bu tutumun 200 günlük basit hareketli ortalamaya kadar gerilemesi bugünden itibaren paritenin günlük kapanışlarını önemli kılmaktadır. Artık günlük kapanışlar paritenin düşüşlerine devam edip etmemesi konusunda bizlere katkı sağlayacaktır. Bu yüzden de paritenin bundan sonraki seyri çok önemli.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,5605 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. 1,5605 öncesinde de 1,5560 bariyeri ilk kritik bariyer olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyeler altında kısa vadeli düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5560

Destek; 1,5490-1,5450-1,5400

Direnç; 1,5560-1,5605-1,5645

USD/TRY ANALİZ

TCMB başkanı Başçı’nın ifadelerinin BİST-100 endeksindeki kayıplarını artırması Türk lirası üzerinde de olumsuz bir etki yaratırken kısa vadeli bu etkinin USD/TRY paritesinin yukarı yönlü çıkışını destekledi. Buna ilaveten Ortadoğu gerginliğini de eklediğimizde kurdaki çıkışlar 2,0659 seviyesine kadar devam etti. Şuanda da 2,0650 seviyesinde hareketlerine devam ede USDTRY paritesinde 2,08 ve 2,10 seviyelerinin hedeflenme ihtimallerinin kuvvetli olduğunu, Ortadoğu gerginliğin devam etmesi durumunda Türk lirasında değer kayıpların olabileceği, BİST-100 endeksindeki geri çekilmelerin süreceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten teknik olarak BİST-100 endeksi için 64.000 bariyerinin 200 haftalık basit hareketli ortalama olarak uzun vadeli çıkışları desteklediğini, bu nedenle de eğer 64.000 üzerinde kalabilirsek BİST-100 endeksi için olumlu senaryoları konuşabileceğimizi, bu durumun USDTRY için tepki satışı oluşturma ihtimallerini konuşabiliriz. Ancak şu da bir gerçek ki USD/TRY paritesindeki bu çıkışı yükseliş trendi de desteklemektedir.

Pivot: 2,0400

Destek; 2,0500-2,0400-2,0300

Direnç; 2,0700-2,0800-2,1000

usdtry

USD/JPY ANALİZ

“99,25 bariyerinin önemli bir yer olması ve paritenin geçtiğimiz hafta bu bariyerden geri dönüş gerçekleştirmesi, günlük grafikteki kanal içi hareketlerine devam etme ihtimallerini güçlendirmekte ve bu durum paritenin yeniden 97 seviyesine kadar gerileme olasılığını güçlendirmektedir. Bu nedenle de gün içerisinde 98,55 ve 98,85 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir. Eğer parite bu seviyeler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini ve 97 seviyesine doğru atak başlatmak isteyeceğini söyleyebiliriz.”

99,25 seviyesinin önemi ve bu bariyerinin geçilememesi nedeniyle satış baskısının kısa vadeli oluşabileceğini gerek haftaya bakış gerekse günlük analizlerde sizlerle paylaşmış ve bu düşüşlerin oluşabilme ihtimallerinin güçlü olduğunu ifade etmiştik. USD/JPY paritesi gün içi gerçekleştirmiş olduğu satış baskısı nedeniyle 96,80 seviyesine kadar gerilemiş ve bu gerileme sonrasında şuanda 97,15 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 99,25 ile 96,50 seviyeleri arasında kanal içi hareketler mevcuttur. Bu bağlamda da kanal kırılacak mı yoksa tekrar 99,25 seviyesi mi test edilecek sorusunun cevabını olası düşüşlerde 96,50 seviyesini takip ederek karar vereceğiz. Kısa vadeli baktığımızda 97,60 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe kritik bir seviye olan 96,50 seviyesinin test edilme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. 97,60 bariyerinin geçilmesi durumunda dönüş sinyalleri aldığımızı ve olası dönüşlerle kanal içi hareketlerin oluşma ihtimalini de göz ardı etmemek gerekmektedir.

Pivot: 97,60

Destek: 96,50-96,10-95,70

Direnç: 97,60-98,10-98,55

HAM PETROL ANALİZ

“Ortadoğu gerginliği Petrol’ün yükselişini desteklemektedir”

Ortadoğu ile ilgili yaşanılan gelişmeler ve ABD’nin olası müdahalesini basın ile açık bir şekilde dile getirilmesi savaş senaryolarında en başta akla gelen finansal varlık olan Petrol fiyatlarının yükselmesini tetikledi. Ham petrol fiyatları gün içerisinde 108 seviyesine yaklaşmak isterken savaş senaryolarının yüksek sesle konuşulmaya başlanması ham petrol fiyatlarının 112 seviyesine kadar yükselmesini sağlamıştır. Teknik olarak baktığımızda uzun vadeli olarak 115 seviyelerine kadar çıkışların oluşabilme ihtimalleri hali hazırda mevcuttu ancak temel verilerin belirsizliği bu çıkışları engellemişti. Savaş senaryoları ile teknik beklentinin birbirini desteklediği ve bu nedenle de yaşanılan çıkışlar sonrası ham petrol fiyatlarını incelediğimizde teknik olarak 115 seviyesine doğru yükselişlerin olabilme ihtimalinin kuvvetli olduğunu, Ortadoğu ile ilgili gerginliğin devam etmesi durumunda ise bu ihtimalin destekleneceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda da spekülatif olarak hareket eden ham petrol fiyatlarında güncel gelişmeler dikkatle takip edilmelidir. Kısa vadeli olarak 109 desteği üzerinde yükseliş beklentimiz devam etmektedir.

Pivot; 109,00

Destek: 110,10-109,00-107,80

Direnç: 112,80-114,00-115,50

ALTIN ANALİZ

“1432 dikkatle takip edilmelidir”

ABD ekonomisinin son yıllara göre 2013 yılına pozitif başlaması ve önemli kalemlerinin (Tarım dışı istihdam, İşsizlik oranı, İstihdam Talepleri, GDP, vb) ılımlı toparlanması ile parasal genişleme ihtimallerinin azaldığı bir ortamda Altın fiyatlarının aşağı yönlü hareketler gerçekleştirdiğini ve 1795 seviyesinden 1180 seviyesine kadar gerilediğini gözlemledik. Bu düşüş sonrasında piyasa katılımcıların Altın fiyatlarındaki düşüş beklentisini yinelemesi ve bu düşüncenin yüksek seslerle konuşulmaya başlanması piyasadaki spekülasyonlar nedeniyle Altın fiyatlarının tekrar yükselmesini sağladı. Bu çıkışı Dünya Altın konseyindeki olumlu açıklamalar ve fiziki altın fonlarına olan talepler de destekledi. En son destekleyen temel gelişmeler ise gerek Ortadoğu’daki gerginlik gerekse FED’in parasal genişleme ile ilgili kararsızlığı olarak söyleyebiliriz. Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte gerek Ortadoğu gerekse FED’den gelecek olan açıklamalar dikkatle takip edilmelidir. Özellikle gerginliğin Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenler üzerinde pozitif etki yarattığını gözlemlemekteyiz ve gerginliğini sürmesi durumunda bu çıkışların spekülatif olarak devam etme ihtimalleri ifade edebiliriz. Diğer yandan FED’in 17-18 Eylül’deki toplantısında Parasal Genişleme ile ilgili gerçekleştireceği açıklama Altın ve Gümüş’ün şuan ki yükselişlerine devam edip etmeyeceği konusunda bizlere sinyal verecektir. FED’in parasal genişlemenin devam etmesi gerekiyor ifadesi kullanması ile kıymetli madenlerde yükselişler devam etmek isterken, parasal genişleme azalmalı ifadeleri ise kıymetli madenlerde satış baskısının oluşmasını sağlayacaktır.

Altın fiyatları için ilk etapta 1432 bariyeri orta vadeli yükseliş trendi için önemli bir realizasyon seviyesi olarak belirlenmiştir. Eğer altın fiyatları 1432 seviyesini geçemezse kar satışları ile 1385 ve 1335 seviyelerine kadar geri gelme ihtimallerini söyleyebiliriz. Ancak Ortadoğu gerginliği devam eder ve FED belirsizliği sürecek olursa 1432 bariyerinin geçilme ihtimallerini de konuşacağımız için bu sefer de son iki yılın en çok dikkat edilen seviyesi olan 1520 yeniden gündemimizde olacaktır. Bu bağlamda gerek güncel gelişmeler gerekse 1432 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Kısa vadeli olarak da 1399 desteği üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmek istemesidir.

Pivot; 1399

Destek; 1399-1390-1380

Direnç; 1432-1440-1450

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment