04-08 Kasım 2013 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi
|Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüneburadan
Makro-Ekonomik Gelişmeler
“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”
Küresel piyasaların gündeminde geride kalan hafta Asya’dan, Avrupa ve ABD’ye kadar birçok gelişme gündemde yer aldı. Japonya ve Yeni Zelanda merkez bankalarının faiz oranı beyanatları uzak doğudan gelen önemli haberler arasında yer alırken, Çin ekonomisine ilişkin olumlu sinyaller yatırımcıların notları arasına alındı. Diğer taraftan, parite ve emtia fiyatlarında çok sert hareketler gerçekleşmesine neden olan FOMC toplantısı ve Euro Bölgesi’nden gelen veriler, kritik yeni bir haftaya girilirken piyasaları derinden etkileyen başlılar arasında yer aldı.
ABD’den haftanın ilk günlerinde açıklanan bekleyen ev satışları ve tüketici güveni gibi rakamlar, ülke ekonomisinin rayında gitmediği yönünde sinyaller vermişti. Ancak iki gün süren toplantısını Çarşamba akşamı tamamlayan FOMC yetkileri, yayınlanan karar metni ile piyasadaki hakim beklentilerin değişikliğe uğramasına neden oldu. FED, beklendiği gibi varlık alım miktarını değiştirmezken, piyasaları sarsan gelişme, Banka üyelerinin, ABD hükümetinin Ekim ayı içerisinde 16 gün boyunca kapalı kalmasını çok fazla dikkate almayarak, ekonominin olumlu seyrine devam ettiği yönünde görüş bildirmeleri oldu. Dünyanın en büyük ekonomisinde geride kalan haftalar içerisinde yaşanan politik gelişmeleri ekonominin içerisinde değerlendiren FED’in varlık alımlarını yakın bir tarihte azaltacağı düşüncesi piyasaların gündemine yeniden yerleşti. Bu paralelde Dolar’da sert değer kazanımları gözlemlenirken, altın başta olmak üzere değerli metallerde hisselerde kayıplar görüldü. Hafta sonuna doğru açıklanan ABD verilerinin de beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, varlık alımlarının Mart ayından önce kısılacağı beklentisini destekledi.
Haftanın önemli gelişmelerinden bir tanesi de Euro Bölgesi’nden açıklanan CPI ve işsizlik oranı verileri oldu. %12.2 ile Euro Bölgesi tarihinin en yüksek seviyesinde kalan işsizlik oranı ve %0.7 ile son dört yılın en düşüğüne gerileyen yıllık enflasyon rakamı, 7 Kasım’daki ECB toplantısı öncesinde faiz indirim ihtimalini yeniden gündeme getirdi.
Piyasa psikolojisinde ve beklentilerde sert değişikliklerin oluştuğu geçen hafta, önemli virajların eşiğine gelinmesine neden olan bir işlem dönemi olarak geride kaldı. Yeni haftanın yoğun takviminde ise küresel piyasa katılımcıları beklentilerini destekleyebilecek açıklama ve ekonomik verilere odaklanacak.
“Yeni haftada öne çıkanlar”
Varlık fiyatlarındaki değişimlerin keskin bir şekilde gerçekleştiği geride kalan hafta sonrasında piyasaları oldukça yoğun bir ekonomik takvim bekliyor. Asya ülkeleri, Euro Bölgesi ve ABD’den gelecek önem derecesi yüksek verilerin yanında büyük merkez bankalarının faiz beyanatları yatırımcıların gündeminde yer alacak. ECB ve BOE’nin para politikası açıklamaları ile birlikte ABD’nin tarım dış istihdam değişimi verisi kritik önem taşıması nedeni ile haftanın öne çıkan gelişmeleri olarak dikkat çekiyor.
“ABD verileri FED’e yönelik beklentileri şekillendirecek”
FOMC üyelerinin yapacakları konuşmalar ve ABD verileri, FED’in parasal genişleme programını ne zaman kısmaya başlayacağına ilişkin ipuçlarının aranacağı, piyasalara yön veren ana unsur olarak takip edilmektedir. Bunların arasında ise, geçen hafta açıklanması gereken ancak hükümetin kapalı kalması nedeni ile verilerin derlenmesi için 8 Kasım’a ertelenen tarım dışı istihdam değişimi rakamının büyük önem taşıdığı görülmektedir.
Hükümetin kapanmasının ardından piyasalar FED’in politikalarına ilişkin beklentilerini şekillendirmek için dikkatlerini yeniden ekonomik faktörlere çevirdiler. Geçen hafta FED’in, son politik gelişmelerin ekonominin içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmesi ile aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alımlarının daha yakın bir tarihte kısılabileceği düşüncesi piyasalarda ağırlık kazanmıştı. Bu nedenle FED’in yakından izlediği ABD tarım dışı istihdam değişimi verisi ve işsizlik oranı rakamları parite ve emtia fiyatlarında Dolar’daki değer değişimleri nedeni ile sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. Özellikle tarım dışı istihdam verisinin, 126 bin olan beklentinin üzerinde olumlu açıklanması, FED’in parasal genişlemeyi kısmaya başlayacağı tarihi yakına alabileceği beklentisini destekleyeceği için Dolar’da hızlı değer kazanımlarını görülmesine yol açabilir. Diğer taraftan rakamın tahminlerin altında kalması Banka yetkilerinin bekle-gör stratejisine devam edeceği düşüncesinin ağırlık kazanmasını sağlayabilir. Bu gibi bir durumda ise ABD’nin para biriminde değer kayıpları gerçekleşebilir. Söz konusu verinin etkisi sadece Dolar üzerinde değil, borsalardan emtia ve tahvil fiyatlarına kadar görülebilir.
“ECB’den son ayların en kritik toplantısı”
Mayıs ayındaki faiz indiriminden sonra ECB Başkanı Draghi, ileriye yönelik rehberlik politikası çerçevesinde faiz oranlarında indirim yapılabileceği yönünde piyasalara sinyal vermişti. Temmuz toplantısındaki bu ifadeler sonrasında piyasadaki gündemin farklı noktalarda odaklanması Banka’nın faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentileri rafa kaldırmış bir görünüm içerisinde idi. Ancak ABD’deki son gelişmeler sonrasında geçtiğimiz hafta açıklanan Euro Bölgesine ilişkin olumsuz veriler, yakın bir zamanda ECB’den faiz indirimi gelebileceği düşüncesini yeniden gündeme taşıdı.
Euro Bölgesi’nin tarihinin en uzun resesyon döneminden çıkmasını da içeren olumlu veri serisinin yavaş yavaş sona ermesi sonrasındaki işsizlik ve enflasyon rakamları, piyasaların Draghi ve ekibine ilişkin yeni beklentiler oluşturmasına yol açtı. Son dört yılın en düşük yıllık CPI rakamı Bölge’deki zayıf ekonomik aktiviteye işaret ederken, Euro Bölgesi tarihinin en yüksek işsizlik oranı, ECB’nin bu ay olmasa da faiz indirimine yakın olacağı düşünesine destek verdi. Beklentiler faiz de Perşembe günü yapılacak toplantıda bir değişiklik olmayacağı yönünde ancak Draghi’nin son verileri nasıl değerlendireceği ve bir faiz indimi sinyali verip vermeyeceği merakla beklenecek. Banka’dan sürpriz bir faiz indiriminin gelmesi halinde geçen haftaki kayıpların ardından Euro’da sert düşüşler gözlemlenebilecekken, değişiklik gelmemesi durumunda gözler Draghi’ye çevrilecek. Başkan’ın net bir ifade ile faiz indirimi sinyali vermesi bu kez de Euro’da değer kayıplarına yol açabilecekken, Draghi’nin önceki ifadeleri çerçevesinde son verilere ilişkin beyanatlarda bulunması ECB’nin faiz indirimine gidebileceği beklentilerini kırabilir ve Euro’da değer kazanımlarını hız kazandığı görülebilir.
“Sterlin için gözler BOE ve İngiltere verilerinde”
Ülkenin ekonomisine ilişkin son ay içerisindeki sık değişiklikler, İngiltere para biriminde de sert değişiklikler gerçekleşmesine neden oldu. Dolar’daki değişiklikler de GBPUSD paritesinde genel anlamda yönü belirleyici olurken, bu haftaki BOE toplantısı son derece kritik bir önem taşıyor. Ada ülkesinin ekonomisi adına yakından izlenen PMI verilerinin yanında BOE’nin para politikalarında değişiklik yapmaması beklenen beyanatı Sterlin’deki hareketlerin yönünü tayin edebilir. ABD’den gelecek rakamların yanında, BOE’den gelebilecek sürpriz bir karar ya da İngiltere ekonomisinin gidişatına ilişkin bilgi verecek ve tahminlerden farklı gerçekleşebilecek PMI verileri, bu hafta Sterlin için yakından incelenecek
Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek PMI verileri, Avustralya Merkez Bankası faiz beyanatı ile birlikte ülkenin kritik önem taşıyan rakamları, Yeni Zelanda, İsviçre ve Kanada ekonomik göstergeleri ve Çin ekonomisi dataları, yukarıda bahsedilen başlıkların yanında dünya ekonomi gündemini oluşturacak diğer unsurlar olarak sıralanabilir. Özellikle dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e yönelik rakamlar piyasalardaki risk iştahına yön verebileceği için yakından izlenmelidir. Ancak ABD verileri ve ECB beyanatının küresel piyasalarda en çok merakla beklenen gelişmeler olduğu unutulmamalıdır.
EUR/USD ANALİZİ
Şimdiki KRİTİK seviye “1,3315”
Geride bırakmış olduğumuz hafta EURUSD paritesi için 1,3880 seviyesinin önemli olduğunu, bu seviyenin daralan kanal içi harekette kanalın üst noktası olduğunu ve bu direncin geçilememesi durumunda tepki satışlarının 1,3500 seviyesine kadar devam etme ihtimalinden bahsetmiştik. EURUSD paritesi hafta içerisinde test etmiş olduğu 1,3816 seviyesi sonrası (gerek Dolar endeksinin değerlenmesi gerekse Euro bölgesinden gelen olumsuz veriler sonrası Avrupa merkez bankasının (ECB) bu hafta faiz indirme ihtimalinin tekrar gündeme gelmesi ile değer kaybeden Euro’nun katkısıyla) tepki satışlarına maruz kalmış ve bu tutum paritenin haftanın son işlem günü 1,3479 seviyesini test etmesini sağlamıştır.
Peki, bundan sonraki süreçte tepki satışları devam edecek mi?
Bu sorunun cevabını gerek fibonacci %50’lik düzeltme noktası gerekse 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3315 karar verecektir. Eğer EURUSD paritesi var olan tepki satışlarını devam ettirmek istiyorsa yukarıda belirlediğimiz kritik destek noktası olan 1,3315 seviyesini aşağı yönlü kırması gerekmektedir. Böyle bir durumda da gerek kanalın alt noktası gerek fibonacci %23,6 düzeltme noktası gerekse 100 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3015 seviyesine kadar geri çekilme beklentisi güçlenecektir. Ancak geçen hafta gerçekleştirilen düşüşler ve bu hafta gelecek olan önemli kritik makro-ekonomik verilerle birlikte parite 1,3315 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse tepki satışların sonuna geldiğimizi ve yeniden 1,38**’li seviyelere doğru yol almak isteyeceğimizi söyleyebiliriz.
Pivot: 1,3315
Destek; 1,3448-1,3315-1,3181
Direnç; 1,3615-1,3725-1,3832
GBP/USD ANALİZİ
EURUSD paritesinde nasıl 1,3880 direncinden bahsettiysek GBPUSD paritesi için de 1,6305 seviyesinin öneminden bahsetmiş hatta bu seviyeye ilaveten 1,6255 bariyerini de eklemiştik. Yani özetle geçtiğimiz hafta 1,6255 ve 1,6305 bariyerlerinin önemli olduğunu, bu bariyerlerin altında kaldığımız müddetçe 5 yıldır devam eden kanal içi hareketlerin süreceğini ifade etmiştik. GBPUSD paritesi geride bıraktığımız hafta 1,6206 seviyesine kadar yükseldi ancak gerek 1,6255 gerekse 1,6305 bariyerlerinin güçlü olması nedeniyle yeniden satış baskısına maruz kaldı. Bu tutum GBPUSD paritesini 1,59 seviyesine yaklaştırdı. Bu süreçten sonra parite de tepki satışları devam eder mi sorusuna ise 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,5730 desteği devreye girmektedir. Eğer GBPUSD paritesi 200 haftalık basit hareketli ortalama altında günlük kapanış gerçekleştirebilirse tepki satışlarının devam etmesi ve son 5 yıldır devam eden kanal içi hareketin bir kez daha teyit alabileceğini ifade edebiliriz. Buna ilaveten eğer GBPUSD paritesi 1,5730 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirirse 1,5595 ve 1,5460 seviyelerinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Aksi takdirde, GBPUSD paritesi 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,5730 seviyesi üzerinde günlük kapanışlarına devam edecek ve bu tutum GBPUSD paritesini yeniden 1,62**’li seviyelere taşımak isteyecektir.
Pivot: 1,5730
Destek; 1,5850-1,5730-1,5595
Direnç; 1,6050-1,6175-1,6305
USD/JPY ANALİZİ
“Şimdi sıra 99,10 bariyerinde”
Uzun bir süredir devam eden kanal içi hareketlerin hala daha güncel bir şekilde hareketlerini sürdürmesi, dolar endeksinin güçlü seyri ve Japon Yen’in değer kaybını sürdürmesi ile 97,00 seviyesinden başlayan yükseliş baskısının kanal içi hareketleri desteklediğini gözlemlemiş olduk ve parite geride bıraktığımız hafta 98,84 seviyesine kadar yükselmiştir. Kanal içi hareketler nedeniyle demark kanalının üst noktası olan 99,10 direnci tıpkı 97,00 desteği kadar önemli ve kritik bir seviye olarak belirlenmiştir. Burada sorulması gerekilen soru ise parite uzun bir süredir devam eden kanal içi hareketlerine mi devam edecek yoksa kanalın üst noktasını geçerek yükseliş trendi için önemli bir sinyal daha mı verecek? Bu sorunun cevabının kanalın üst noktası 99,10 ve bu seviyeye göre gerçekleşecek günlük kapanış dikkate alınacaktır. Eğer kanal içi hareketler gözlemlenir ve bu nedenle de parite kanalın üst noktası olan 99,10 bariyeri altında kalmayı sürdürürse kanalın alt noktası olan 97,50 desteği test edilmek istenecektir. Alternatif senaryo olarak da USDJPY paritesi kanalın üst noktası olan 99,10 direnci üzerinde günlük kapanış gerçekleştirerek hem kanal içi hareketlerin sonuna gelmiş hem de yükseliş başlangıcı için önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu bağlamda bu hafta 99,10 bariyeri dikkatle takip edilmelidir.
Pivot: 99,10
Destek: 98,10-97,50-96,55
Direnç: 99,10-99,75-100,60
USD/TRY ANALİZİ
Gerek Dolar endeksinde yaşanılan yukarı yönlü çıkış gerekse BİST endeksinde gerçekleşen satış baskısı ile değer kaybeden Türk lirası USDTRY paritesinin yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmesini sağlamış ve bu tutum paritenin hafta içerisinde 2,0215 seviyesinin test edilmesini sağlamıştır. Bu süreçten sonra USDTRY paritesinin son halini incelediğimizde genişleyen kanal görünümlü hareketlerde kanalın alt noktası olarak belirlediğimiz 1,9570 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe orta vadeli olarak yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Kısa vadeli baktığımızda ise 1,9900 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz.
Pilot: 1,9900
Destek; 1,9900-1,9780-1,9570
Direnç; 2,0215-2,0422-2,0550
HAM PETROL ANALİZİ
“Teknik olarak baktığımızda 103,96 bariyerinin kritik olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer ham petrol fiyatları 103,96 direnci altında kalmaya devam ederse kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 91,50 seviyesinin test etme ihtimali kuvvetlenecektir.”
Geride bırakmış olduğumuz hafta ham petrol fiyatları ile ilgili yukarıdaki ifadelerimizi sizlerle paylaşmış ve özellikle de aşağı yönlü baskının ham petrol yönü için önemli olduğunu ifade etmiştik. Ham petrol fiyatları 99 seviyesinden başlatmış olduğu satış baskısına 94,35 ile devam etmiş ve şuanda da bu seviyeye yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda düşüş baskınının fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 98,91 bariyeri altında kaldığı müddetçe devam ettiğini, yaşanılacak düşüşlerin kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 91,50 seviyesini hedeflemek isteyeceğini söyleyebiliriz.
Pivot; 98,91
Destek: 93,60-91,50-89,15
Direnç: 95,97-98,91-100,55
ALTIN ANALİZİ
Önce 1432 daha sonra da 1360 bariyerinin önemi üzerinde ısrarla durarak var olan yükselişlere şüphe ile yaklaşılması gerektiğini hatta yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olması gerektiğini ifade etmiştik. Buna ilaveten FOMC toplantı tutanaklarının Altın’ın düşüşünü desteklemesi durumunda 1360 direncinin altında kalarak kanalın alt noktası olan 1272 desteğine doğru yol almak isteyeceğini ifade etmiştik. 1360 direncini geçemeyen ve makro-ekonomik verilerle yaşanılan bu gerilemenin desteklenmesi Altın fiyatlarının 1306 seviyesine kadar gerilemesini sağlamıştır. Bu süreçten sonra düşüşler devam edecek mi sorusuna teknik olarak böyle bir ihtimalin olduğunu ancak son kararın temel makro-ekonomik gelişmeler sonrasında netleşeceğini ifade edebiliriz. Teknik olarak baktığımızda hala daha 1360 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığımız müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebilir ve yükseliş düşüncesine sahip olan yatırımcıların ise 1272’den gerçekleşecek olası yükselişleri ya da 1360 bariyerini geçmesi durumunda alış düşüncesine sahip olmalıdır. Bu senaryo dışında genel beklenti olası yükselişlerin satış fırsatı olma ihtimali üzerinde stratejiler oluşturulmalıdır.
Pivot; 1360
Destek: 1299-1272-1243
Direnç; 1339-1360-1385
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.