“Kritik gün geldi çattı”
|20 Kasım 2013 Forex Piyasası Akşam Analizi
Makro-Ekonomik Gelişmeler
FOMC toplantı tutanakları ve ABD verileri öncesinde günü ilk yarısında piyasalarda yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler gündemde yer aldı. FED’in aylık tahvil alım miktarını ne zaman azaltmaya başlayacağına yönelik ipuçları alınmasının beklendiği FOMC kayıtları küresel piyasa katılımcılarının öncelikli gündem maddesi olmaya devam ediyor.
İç piyasalarda Başbakan Erdoğan ve yardımcısı Ali Babacan’ın konuşmaları takip edilirken, TCMB’nin ekonomistlere yaptığı sunumun detayları incelendi. Erdoğan “Türkiye’de yatırım, üretim ve ihracat artıyor” şeklinde konuşurken, Başbakan Yardımcısı Babacan, krizden bu yana ülkede 6 milyonun üzerinde istihdam yaratıldığını ifade etti. TCMB sunumunda ise, para politikasındaki temkinli duruşun, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflere uyumlu hale gelene kadar devam edeceği bir kez daha vurgulandı. Sunumda ayrıca 1 ay vadeli repo ihalelerinin sona erdirilmesinin faizlerin %7.5’e yakın oluşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
Euro Bölgesi’nde Almanya’nın tahminlerin altında kalan PPI verisinin yanında Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi olan Weidmann’ın açıklamaları gündemde yer buldu. Weidmann, ECB’nin kullanabileceği seçeneklerinin sonuna gelmediğini ifade ederken, enflasyona ilişkin beklentiler genişlemeci para politikasının haklılığını gösteriyor şeklinde konuştu.
“BOE politika faizini daha uzun bir süre düşük tutabilir”
7 Kasım’da yapılan İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısının bugün yayınlanan tutanaklarında, işsizlik oranın %7’nin altına inmesi halinde bile Banka’nın %0.50 olan faiz oranını artırmayabileceğini ifade ettiği görüldü. BOE toplantı kayıtlarında ayrıca, toparlanmanın sağlamlığına ilişkin bazı belirsizliklerin olduğu görüşü yer alırken, 9 üyeli Para Politikası üyelerinin tamamının faiz ve parasal genişlemenin sabit bırakılması yönünde oy kullandığı görüldü. Tutanakların yayınlanmasının ardından Sterlin’de dalgalanmalar yaşandı.
Öğleden önce parite emtia fiyatlarında kritik ABD verileri ve FOMC kayıtlarının etkisinin devam ettiği görüldü. Özellikle altın fiyatlarındaki son 5 haftanın en düşük seviyesi civarına görülen sert düşüş dikkat çekerken, Dolar endeksinde salınımlar izlendi. Günün devamında ABD’den enflasyon, perakende ve konut satışları rakamları ile birlikte FOMC üyelerinin konuşmaları incelenecek. Günün ve haftanın en önemli gelişmesi olarak ifade edebileceğimiz FOMC toplantı tutanakları ise TSİ 21:00’da yayınlanacak.
“FOMC tutanakları öncesinde ABD verileri piyasalara yön verebilir”
Parasal genişlemenin ne zaman azaltılacağına yönelik sinyaller alınması beklenen FOMC toplantısının yayınlanacak tutanakları öncesinde ABD’den gelecek enflasyon, perakende ve konut satışlarına ilişkin veriler varlık fiyatları üzerinde fiyatlamaların yapılmasına neden olabilir. Dolayısı ile Avrupa seansı içerisinde dünyanın en büyük ekonomisinden gelecek rakamlar dikkatle takip edilmelidir.
Aynı saatte açıklanacak enflasyon ve perakende satış verileri, hükümetin kapanması nedeni ile yeniden düzenlenen veri takvimi ile yaklaşık bir hafta geç yayınlanmış olacaklar. TSİ 15:30’da açıklanacak söz konusu verilere ilişkin beklentilerde, hükümetin Ekim ayı içerisinde 16 gün boyunca kapalı kalmasının tüketiciler üzerindeki olumsuz etkisi görüyoruz. Rakamların genel anlamda beklentilerin altında gelmesi Dolar’da değer kayıplarına yol açabilecekken, tahminlerin üzerinde olumlu bir tablo çizecek 15:30 ABD verileri Dolar’a yükselişler getirebilir. Ancak şu anki ev satışları verisini unutmamak gerekir.
30 Ekim’de tamamlanan FOMC toplantısından sonra yapılan açıklamada konut sektörünün ‘bir şekilde’ yavaşlama sinyalleri verdiği yönünde bir değerlendirme yapılmıştı. Ekim ayına ait veride konut satışlarında önceki aya göre bir düşüş beklediği görülüyor. FED’in yakından takip ettiği önemli sektörlerden birisi olan emlak piyasasına ilişkin bugün yayınlanacak şu anki ev satışları verisinin 5.17 milyon olan tahminlerin altında açıklanması ABD’nin para biriminde kayıplar görülmesine neden olabilecekken, beklentinin üzerinde satış gerçekleştirildiğine işaret edecek rakamlar Dolar’da yukarı yönlü hareketlere destek verebilir.
“ Gözler FOMC tutanaklarında”
Küresel varlık fiyatlarına yön veren, FED’in tahvil alım miktarını ne zaman azaltmaya başlayacağına ilişkin beklentiler yatırımcılar için kritik bir önem taşımaktadır. Bugün açıklanacak, FED’in 30 Ekim’de tamamlanan toplantısının ayrıntılı kayıtlarında piyasa katılımcıları, üyelerin parasal genişlemeyi ne zaman azaltmaya odaklandıklarını görmeye çalışacaklar. FOMC yetkililerinin tahvil alımlarının Aralık ayındaki toplantıda azaltmasına yakın bir tutum içerisinde olduklarının görülmesi, Dolar’da sert değer kazanımlarının gerçekleşmesine neden olabilir. Ancak üyelerin, parasal genişleme programının kısılması için daha çok kanıt görmek istedikleri görüşünde çoğunluk sağladıklarının görülmesi halinde ise piyasalarda tahvil alımlarının azaltılma planlarının öteleneceği düşüncesinin oluşabilir. Bu gibi bir durumda ise Dolar’da değer kayıpları izlenebilir. Analist ve ekonomistlere yapılan son anket sonuçlarında FED’in Mart ayından önce tahvil alımlarını azaltmayacağı görüşünün ağırlıkta olduğu görülüyor. Ancak tahminlerin çok üzerinde açıklanan son tarım dışı istihdam verisi sonrasında Aralık ayında parasal genişlemenin kısılacağı düşüncesinde olan anket katılımcılarının sayısının arttığını belirtmekte fayda vardır.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Çarşamba
Zaman Haber Beklenti Önceki
15:30 USD Çekirdek CPI (Aylık) 0,1% 0,1%
15:30 USD Çekirdek Perakende Satışları (Aylık) 0,1% 0,4%
15:30 USD CPI (Aylık) 0,0% 0,2%
15:30 USD Perakende Satış (Aylık) 0,1% -0,1%
15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) 0,4% 0,5%
17:00 USD Şuan ki Ev Satışları 5,17M 5,29M
17:00 USD FOMC Üyesi Dudley Konuşması
17:30 USD Ham Petrol Stokları -0.2M 2.6M
19:10 USD FOMC Üyesi Bullard Konuşması
20:30 GBP BOE Üyesi Weale Konuşması
21:00 USD FOMC Toplantı Tutanakları
23:15 CAD BOC Başkanı Poloz Konuşması
EURUSD ANALİZ
“Kritik gün geldi çattı”
Haftanın ilk işlem gününden itibaren gerçekleştirilen FOMC üyelerinin konuşması ardından dün akşam başlayan ve bu akşam sonuçlanacak FOMC toplantı tutanakları tüm yatırımcılar tarafından pür dikkat takip edilecektir. 6 Aralık’ta İstihdam raporu, 18 Aralıktaki FED toplantısı öncesindeki FOMC tutanaklar olması nedeniyle özellikle dikkat edilmesi gerekilen unsurların en başında “Parasal Genişleme” gelecektir. Parasal genişleme azalacak ancak bu durum için ekonomik datalardaki istikrar önemlidir, Parasal genişleme azalsa bile devam edecek ve son olarak da Parasal genişleme şu tarihte azalacaktır gibi belirli kalıpların toplantı içinde yer almak isteyeceğini ifade edebiliriz. Özellikle de bu açıklamaların Dolar üzerindeki etkisi dikkate alınırsa bugünkü tutanakları yakından takip etmemiz gerektiğini ifade edebiliriz.
EURUSD paritesini incelediğimizde gün içerisinde Dolar endeksindeki değer kayıpları EURUSD paritesinin yükseliş gerçekleştirerek 1,3577 seviyesine kadar yükselmesini sağlasa da paritenin haftaya bakış raporunda ifade ettiğimiz günlük kapanış gerçekleştireceği seviyeler (1,3545 ile 1,3315) henüz aşılabilmiş değil. 1,3537 ile günü kapatan ve 1,3545 seviyesi üzerinde kapanışı bugünde gerçekleştiremeyen parite de bugün FOMC tutanakları sonrasında daha net hareketlerle üzerinde kapanış yapıp yapmayacağını gözlemleyeceğiz.
FOMC tutanakları öncesinde EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 4 saatlik grafikte 21 periyotlu basit hareketli ortalama olan 1,35 desteğinden güç alarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştirmekte ancak bu çıkışı yine aynı zaman diliminde 200 periyotlu basit hareketli ortalama olan 1,3577 ile sınırlamaktadır. Bu nedenle de özellikle de daha net hareketler için belirlediğimi seviyelerde gerçekleştirilecek 4 saatlik kapanışı beklemek önemlidir. Yani düşüşlerin devamı için 1,35 seviyesi altında 4 saatlik kapanış ya da yükselişlerin devamı için de 1,3577 üzerinde gerçekleşecek 4 saatlik kapanış dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm 1,35 seviyesi üzerinde yükseliş baskısı devam etmektedir.
Pivot: 1,3500
Destek 1,3470-1,3430-1,3390
Direnç; 1,3577-1,3610-1,3650
GBP/USD ANALİZ
Yukarıda EURUSD paritesi analizimizde FOMC tutanakları ile ilgili gerçekleştirmiş olduğumuz tüm açıklamalarının GBPUSD paritesi için de aynı şeyleri ifade ettiğini, bu nedenle de aynı ifadeleri tekrar burada gerçekleştirmek istemediğimizi söyleyebilirim. Özetle parasal genişleme ile ilgili açıklanacak sonuçlar Dolar endeksi üzerinde sert hareketlere neden olacağından dolayısıyla da GBPUSD paritesinde sert hareketlerin olması kaçınılmaz olacaktır.
FOMC öncesinde İngiltere Para Politikası kuruluda Faiz oranı ve Parasal genişleme miktarındaki değişikliklerle ilgili gerçekleştirilen oylama da 9 üye herhangi bir değişikliğe gitmemiş ve bu tutum GBPUSD paritesini 1,6160 seviyesine kadar yükseltmiştir. Bu süreçten sonra haftanın başından itibaren önemli bir direnç noktası olan 1,6150 de güncelliğini yitirmiş ve yükselişler için önemli sinyaller vermiştir. Günlük kapanış olarak 1,6130 üzerinde gerçekleşecek olası kapanışlar paritenin yeniden 1,6255 seviyesine çıkışını hızlandıracaktır. Bu bağlamda bugün günlük kapanış dikkatle takip edilmelidir. Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde gün içi 1,6070 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz.
Pivot: 1,6070
Destek; 1,6100-1,6070-1,6030
Direnç; 1,6160-1,6205-1,6255
USD/TRY ANALİZ
TCMB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini açıkladıktan sonra Türk lirası üzerindeki baskının kısmi olarak sonuç verdiğini ve kurun 2,0235 civarından gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyrin 2,0050 seviyesine kadar devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Bu süreçten sonra şuanda da 2,0135 seviyesinde hareketlerine devam eden kur için 2,0235 direnci önemlidir ve bu direnç noktası altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer kur 2,0235 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü hareketlerine devam etmek isteyeceğinden psikolojik bir destek noktası olan 2,000 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Yükseliş düşüncesine sahip olan foreks katılımcısı ise kurun 2,0235 direncinin geçilmesi ile piyasada yer alması gerektiğini ifade edebiliriz.
Pivot: 2,0235
Destek; 2,0030-1,9950-1,9890
Direnç; 2,0150-2,0235-2,0300
USD/JPY ANALİZ
99,50 seviyesine yaklaştıktan sonra düşüşlerini sınırlandıran ve bu sınırlama ile yeniden yukarı yönlü çıkışına devam eden USDJPY paritesi gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerle gün içi 100,21 seviyesine kadar yükselmiş ancak daha sonra yeniden satış baskısına maruz kalarak 99,77 seviyesine kadar gerilemiştir. Şuanda da 99,85 seviyesinde hareketlerine devam eden parite FOMC tutanakları öncesinde 100,40 ile 99,70 seviyeleri arasında bant hareketine devam etmektedir. Bu bağlamda da daha rahat hareketler için öncelikle bu bandın dışına çıkılmasını beklemek gerekmektedir. Özellikle de 100,40 direncinin geçilmesi durumunda alıcıların daha etkin bir şekilde piyasada yer almak isteyeceğini ifade edebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyen Forex işlemcileri ise 99,70 desteğinin kırılmasını takip etmelidir.
Pivot: 99,70
Destek: 99,70-99,40-99,00
Direnç: 100,40-100,80-101,20
HAM PETROL ANALİZ
92,50 desteğine kadar geriledikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile 95 seviyesine yaklaşan ham petrol fiyatları bu hafta özellikle 94 seviyesine yakın hareketlerine devam etmekte ve şuanda da 94,00 seviyesinde seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 92,50 desteği hala daha önemli olmakla birlikte bu destek üzerinde kaldığımız müddetçe düşüşlerin sınırlı kalacağını ifade edebiliriz. Buna ilaveten daha kısa vadeli bakacak olursak 93,35 ile 94,55 seviyeleri arasında bir bant hareketi gerçekleştirildiğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılmasını beklememiz gerektiğini ifade edebiliriz.
NOT: Uzun bir süredir Ham petrol fiyatları ile ABD borsaları arasında doğru korelasyon olduğunu ancak Parasal genişleme ile ilgili 2013 Ağustos ayında alınan sürpriz bir kararla bu korelasyonun bozulduğunu görmekteyiz. Bu nedenle de artık çok rahat bir şekilde ABD borsaları yükseliyor, Ham petrol yükselecektir ifadesini kullanmamız yanlış olacaktır.
Pivot; 93,35
Destek: 93,35-92,50-91,70
Direnç:94,55-95,35-96,15
ALTIN ANALİZ
“FOMC öncesinde Altın da negatif seyir devam etmektedir”
Altın fiyatları, haftanın başından itibaren 1280 ve 1286 bariyerlerinin etkisi altında kalarak hareketlerine devam etmiş ve son zamanlardaki sıkışıklık sonrasında FOMC toplantı tutanakları öncesinde satış baskısına maruz kalarak 1260 seviyesine kadar gerilemiştir. Genel görünüm olarak zaten mevcut düşüş baskısını sürpriz olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Çünkü uzun bir süredir altın fiyatları düşüş trendi etkisi altında kalmakta ve gerek günlük gerekse 4 saatlik grafikler altındaki düşüşlerin oluşumu için net bir şekilde sinyaller vermektedir. Bu şartlar altında düşüşlerini hızlandıran altın için 1280 direnci önemlidir ve eğer altın bu bariyer altında kalmayı sürdürürse satış baskısına devam etmesi kaçınılmaz olacaktır. Altın fiyatlarında düşüşlerde hedefler neresidir diye sorulan sorulara verilecek en önemli cevap, 1280 seviyesi altında kaldığı müddetçe 1252 ile 1243 olarak ifade edilebilir.
NOT: Altın fiyatları için uzun bir süredir düşüş trendinin devam ettiğini sizlerle paylaşmış ve yükselişlerin satış fırsatı olması konusunda sizleri bilgilendirmiştik. Görüldüğü gibi altın fiyatları düşüşlerine devam etmekte ve stratejilerimizi benimseyen Forex işlemcileri kazançlı işlemlerini sürdürmektedir.
Bugün FOMC toplantı tutanakları öncesinde altın fiyatlarında yaşanılan bu gerileme, gerilemelerin devam edeceğine mi işaret yoksa FOMC tutanakları ile yükseliş gerçekleştirmek isteyen Altın için bir tuzak mı olup olmadığını sorgulanmaktadır. Psikolojik olarak bildiğimiz ve sizlerle paylaşmış olduğumuz senaryo olarak “teknik analiz sinyal verir – temel analiz teyit eder” mantığı ile yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olması gerektiğini, FOMC sonucunun bu düşünceyi destekleyip desteklememesi dikkatle takip edilmelidir.
Pivot; 1280
Destek; 1269-1260-1252
Direnç; 1270-1280-1286
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.