02-06 Aralık 2013 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüne buradanulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Önceki hafta yayınlanan FOMC toplantı tutanaklarının gölgesinde başlayan Kasım ayının son 5 günlük işlem döneminde piyasalarda ekonomik veri akışı etkili oldu. ABD’den açıklanan konut ve istihdam rakamlarının yanında, “Şükran Günü” nedeni ile dünyanın en büyük ekonomisinde borsaların haftanın sonlarına doğru tatil olması da piyasalarda nispeten düşük bir işlem hacminin görülmesine yol açtı.

FED’in tahvil alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağına yönelik belirsizlikler göz önünde bulundurularak incelenen ABD verileri, yılın son ayına girmeden önce piyasaların gündeminde yer aldı. Konut sektörünün sağlığına ilişkin yayınlanan rakamlarda karışık bir görünüm öne çıkarken, istihdam talepleri göstergesi, ülkede istihdam piyasasında gelişimin devam edebileceğine yönelik ipuçları verdi. Çarşamba günü yayınlanan Chicago PMI ve Michigan hassasiyeti verileri tahminlerin üzerinde gelerek, FED’in Aralık ayında tahvil alım miktarını azaltmaya başlayabileceği sinyalleri verirken, ekonomistlere yapılan anketlerde FED’in bu yıl içerisinde parasal genişleme programını kısmayacağı yönünde beklentilerin ağırlıkta olduğu görüldü.

Avrupa cephesinde ise Almanya’nın beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri sonrasında haftanın son işlem günüde Euro Bölgesi’nde de CPI rakamı %0.9 ile tahminlerin aşarken, değişiklik olmasının beklenmediği işsizlik oranında düşüş gerçekleşti. ECB’nin önümüzdeki hafta yapılacak olan faiz toplantısı öncesinde açıklanan bu veriler yatırımcılar tarafından yakından incelendi. Avrupa kıtasında dikkat çeken gelişmelerden bir diğeri de İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) kriz zamanından bu yana uyguladığı mortgage kredileri desteğini 2014 yılı ile özel banklardan çekeceğini duyurmasıydı. Enflasyon raporunun sunumunda faizlerin düşük kalmaya devam edeceğini ifade eden BOE Başkanı Mark Carney, işsizlik oranının %7’ye gerilemesinin bir tetikleyici olmayacağını bir kez daha vurgulamasına rağmen, Kredi İçin Finansman uygulamasının durdurulacağının açıklanması, BOE’nin para politikasını sıkılaştırma hamlelerinin ilki olabilir şeklinde yorumlandı. Diğer taraftan ada ülkesinin yılın üçüncü çeyreğinde %0.8 büyüdüğü görüldü.

Yılın son ayına girilirken yeni haftada piyasaları yoğun bir ekonomik takvim bekliyor olacak. FED’e yönelik beklentileri şekillendirebilecek kritik ABD verileri ile birlikte ECB ve BOE’nin toplantılarından çıkacak sonuçlar küresel piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Küresel piyasalar yılın son ayına oldukça yoğun bir ekonomik takvim ile başlayacak. Asya’dan Avrupa ve ABD’ye kadar açıklanması beklenen veriler ve politika yapıcıların konuşmaları varlık fiyatlarında sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabilecekken, yeni trendlerin de oluşmasını sağlayabilir.

“Gözler tarım dışı istihdam değişimi verisinde ”

Aralık ayının 18’inde tamamlanması beklenen FOMC toplantısı öncesinde ABD’den gelecek her bir veri, parite ve emtia fiyatları için büyük bir önem taşımaktadır. FED’in aylık 85 milyar tutarındaki parasal genişleme programını ne zaman azaltmaya başlayabileceğine yönelik ipuçları vermesi beklenen, başta tarım dışı istihdam değişimi olmak üzere ABD’nin ekonomik sağlığına ilişkin yayınlanacak veriler, Dolar’ın ve dolayısı ile birçok finansal varlığın fiyatında sert değişikliklere yol açabilir.

Bu haftaya ise piyasalar FED Başkanı Ben Bernanke’nin konuşmasını izleyerek başlayacaklar. Başkan’ın Aralık ayı FOMC toplantısı öncesinde tahvil alımlarına yönelik değerlendirmelerde bulunması halinde, parasal genişlemeye ilişkin beklentilerde değişiklikler olabileceği için, kullanacağı her bir ifade büyük önem taşımaktadır. Diğer taraftan yine Pazartesi günü, açıklanacak olan ISM imalat endeksi ile başlayacak önemli veri akışı, hem ABD ekonomisi için, hem de FED’in atacağı para politikası adımlarında değişiklikler yapmasına neden olabileceği için dikkatle incelenecek. Çarşamba günü ise konut ve ticaret dengesi rakamları ile birlikte takip edilecek ISM imal olmayan PMI verisinin yanında, ADP tarım dışı istihdam değişikliği kritik önem taşıyan veriler arasında yer alacak. ABD’deki özel sektör istihdamına ilişkin bilgiler verecek ADP göstergesi, Cuma günü yayınlanacak tarım dışı istihdam değişimi verisi öncesinde yatırımcılara yol gösterebilir.

Perşembe günü ECB ve BOE’nin faiz kararlarını açıklayacağı yoğun takvim arasında ise istihdam talepleri ve GDP (büyüme oranı) verileri yatırımcıların merceği altında olacak. ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğindeki büyümesine ilişkin ikinci hesaplama olacak GDP rakamının %3.1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayındaki ilk tahminde %2.8 ile tahminlerin üzerinde açıklanan büyüme oranında revize yapılacağının tahmin edildiği görülüyor.

Haftanın son günü ise piyasaların merakla beklediği ve FED’in de yakından izlediği tarım dışı istihdam değişikliği verisi ile birlikte işsizlik oranı açıklanacak. Hükümetin kapalı kaldığı Ekim ayı için yayınlanan ve piyasaları şaşırtarak 204 bin Amerikalının iş bulduğuna işaret eden verinin bu kez 184 bin olarak yayınlanması bekleniyor. FED yetkilileri, ekonomik iyileşmenin istikrar kazandığına yönelik kanıtların güçlenmesi halinde parasal genişlemenin azaltılabileceğini ifade ediyorlar. Özellikle istihdam sektöründeki toparlanmanın da, FED’in öncelikli amaçları arasında yer aldığı bilindiği için, açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, Banka’nın politikalarındaki değişiklikler açısında yakından izlenecek. Bu paralelde, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde olumlu açıklanması, FED’in tahvil alım miktarını Aralık ayı, ya da daha yakın bir tarihte azaltabileceği düşüncesini destekleyeceği için Dolar’da değer kazanımlarına yol açabilir. Ancak, rakamın 184 bin olan tahminlerin altında yayınlanması, Banka’nın parasal genişleme programını daha ileriki aylarda kısacağı beklentisinin güç kazanmasını sağlayarak, Dolar’da sert kayıpların görülmesine neden olabilir. İşsizlik oranı tarafına göz atılacak olursa, yıl genelinde olumlu bir tablo çizen rakamın, %7.2’ye gerileyeceğinin tahmin edildiği görülüyor. Açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ile birlikte söz konusu işsizlik oranı da yatırımcıların merceği altında olacak.

“ECB yeni bir adım atacak mı?”

Enflasyondaki kademeli düşüş gerekçesi ile Kasım ayında faiz indirerek piyasaları şaşırtan Avrupa Merkez Bankası ECB’nin, Euro Bölgesi’ndeki devam eden ekonomik sorunlara önlem olarak yeni bir adım atıp atmayacağı, Avrupa’daki öncelikli gündem maddesi olarak dikkat çekiyor. Hafta içerisinde Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek önemli verilerin arasında ECB’nin 5 Aralık’taki kararı merakla bekleniyor.

Ekim ayı sonunda yayınlanan yıllık enflasyon rakamı %0.7’ye kadar gerileyerek, kıtada ekonomik aktivitelerin yavaşladığı yönünde ipuçları vermişti. Bu gösterge sonrasında ECB, politika faiz oranını 25 baz puan düşürerek %0.25’e çekti. Geride kalan hafta içerisinde gerek Almanya’dan gelen gerekse Euro Bölgesi için yayınlanan CPI (enflasyon) verilerinde ise bir toparlanma görüldü. Bu sinyaller ECB’nin yeni bir hamle yapması için henüz erken olabileceği yönünde değerlendirilse de, negatif mevduat faizi ve yeni bir LTRO (Uzun vadeli refinansman operasyonu) Banka’nın gündeminde yer alan maddeler arasında olabilir. Faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmeyen ECB’nin basın konferansında Başkan Draghi’nin bu konular ile ilgili yapacağı açıklamalar Euro üzerinde etkili olabilir.

Draghi’nin, para politikasının daha fazla gevşetilebileceğine yönelik ifadeler kullanması Euro’da kayıplara neden olabilecekken, faiz indiriminin şimdilik yeterli olduğunu ve ECB’nin yeni bir adım için beklemede kalacağı yönünde sinyallerini vermesi, kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketlere destek verebilir. Başkan’ın özellikle enflasyon oranına ilişkin değerlendirmeleri yakından izlenecektir.

“İngiltere ekonomisi ve BOE faiz kararı”

2013 yılı içerisinde gelişmiş ülkeler arasında en iyi ekonomik toparlanma sürecini yaşayan ülkelerden birisi kuşkusuz İngiltere oldu. Krizden çıkış içerisinde hızlı adımlar atan ada ülkesi için bu hafta açıklanacak PMI verileri ve BOE’nin toplantısı, yatırımcıların dikkatlerini üzerine çekecek.

Geçtiğimiz hafta mortgage kredileri için sağlanan kolaylığın 2014 yılında sona erdirileceğini açıklayan BOE’nin bu hamlesi, İngiltere ekonomisinin olumlu sinyaller vermesi sonucu Banka’nın para politikasını sıkılaştırmaya başlamasının ilk adımı olarak değerlendirildi. %0.50 olan faiz oranı ve 375 milyar Sterlin olan toplam parasal genişleme programlarında bir değişiklik yapması beklenmeyen BOE’nin İngiltere ekonomisi için yapacağı değerlendirmeleri yakından takip edilecek. Banka’nın kararları sonrasında ya da Başkan Mark Carney’nin açıklamalarında BOE’nin gevşek para politikasını kısmaya başlayabileceğine yönelik ipuçları alınması halinde Sterlin’de yukarı yönlü hareketler hız kazanabilecekken, genişlemeci para politikalarının devam edeceğine yönelik ifadeler, ada ülkesinin para biriminde değer kayıplarına neden olabilir.

Haftanın öne çıkan bu gelişmelerinin yanında Avustralya, Kanada, Japonya ve İsviçre gibi önemli ülkelerden de gelecek veriler incelenecek. Avustralya ve Kanada merkez bankalarının faiz beyanatlarının yanında, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’den açıklanacak rakamlar da izlenecekken, haftanın en önemli konusunun yine, FED’in tahvil alımlarını ne zaman azaltacağına ilişkin beklentilerin olacağı söylenebilir.

EUR/USD ANALİZİ

“1,3315 üzerinde yükseliş baskısı devam etmektedir”

Gerek Euro bölgesinden gelen veriler gerekse Dolar endeksindeki dalgalanma EURUSD paritesinde yükselişlerin sınırlanmasını sağlasa da paritenin 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,3315 üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi yükseliş baskısının ne denli güçlü olduğunun kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yılın son ayına girdiğimiz ve özellikle aralık ayının ilk iki haftasının makro-ekonomik anlamda yoğun olması EURUSD paritesinin sert hareketlere maruz kalacağı anlamına gelecektir. Özellikle de temel analiz verilerinin sonuçları teknik seviyelerinin önüne geçebileceğinden bu hafta güncel gelişmeleri daha fazla takip etmemiz gerektiğini ifade edebiliriz. Aralık ayında gerçekleşecek FOMC toplantısı öncesinde gerek Avrupa merkez bankası başkanı Draghi’nin konuşması gerekse ABD’den gelece olan Tarım dışı istihdam ile İşsizlik oranı verileri dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak baktığımızda haftayı 1,36 seviyesi altında kapatan EURUSD paritesinde tepki satışı oluşacak mı oluşmayacak mı sorusunun cevabını 1,3645 direncine göre belirleyeceğimizi ifade edebiliriz. Uzun bir süredir yukarı yönlü hareketler gözlemlediğimiz EURUSD paritesinin 1,3645 direncini bir türlü geçememesi önemli bir sinyal olarak karşımızdadır. Eğer bu tutum devam eder ve gelecek makro-ekonomik veriler bu düşünceyi desteklerse yeniden 1,33** seviyelerin test edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Alternatif olarak da 1,3645 direncinin geçilmesi durumunda da yeniden 1,38**’li seviyeler test edilecektir. Bu bağlamda da bu hafta 1,3645 direnci dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,3315

Destek; 1,3490-1,3315-1,3200

Direnç; 1,3645-1,3710-1,3830

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

“1,6305 üzerinde kapanışlar gerçekleşti”

Uzun bir süredir GBPUSD paritesi için 5 yıldır devam eden kanal içi hareketten ve bu nedenle de 1,6305 direncinin çok önemli olduğunu paylaşmıştık. Düşüşlerin devam etme ihtimalinin 5 yıldır devam eden kanal olması nedeniyle güçlü olduğunu, ancak bazı şartların sağlanması durumunda bu senaryonun değişebileceğini ifade etmiştik. Bu senaryolardan birisi iki gün art arda 1,6305 seviyesi üzerinde günlük kapanış, 1,6305 seviyesi üzerinde bir seferlik haftalık ya da aylık kapanış olarak sizlere bildirmiştik. Sonuç olarak baktığımızda GBPUSD paritesi geride bıraktığımız hafta iki defa art arda günlük kapanış + haftalık kapanış + aylık kapanış gerçekleştirerek kanalın bozulmasına ve paritenin yükselişlerine devam etmek isteyeceğini net bir şekilde gözlemledik. Bu nedenle de artık parite için yaşanılacak olası düşüşlerin alış fırsatı olabileceğini ifade edebiliriz.

“Geçen haftanın en dikkat çekici haberi”

Geçtiğimiz hafta İngiltere merkez bankası başkanı Marc Carney’in gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında ülkede mortgage kredilerinin canlanması için uygulanmakta olan Kredi Finansman (FLS) programının 1 Ocak 2014′ten itibaren sona ereceğini duyurdu. Buna ilaveten konut fiyatlarında yükselişin finansal istikrar için tehdit olduğuna dair kanıtların küçük olduğunu, yakın bir tehdit görmediklerini de vurguladı.

Yukarıdaki bu açıklama GBPUSD paritesinin yükselişlerine devam etmesi için önemli bir sinyaldi ve teknik olarak da 1,6305 seviyesi üzerindeki kapanışlar bu teoriyi destekledi.

Peki, GBPUSD paritesi bundan sonraki süreçte hangi seviyelere kadar yükseliş gerçekleştirebilir?

5 yıldır devam eden kanalın bozulması sonrasında yukarı yönlü atağına devam etmek isteyen GBPUSD paritesinde uzun bir süredir geçilemeyen 1,5850 önemli bir seviye olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreçten sonra uzun vadeli olarak 1,5850 desteği üzerinde yükseliş baskımız devam etmektedir. Tepki satışları oluşur mu sorusuna ise Eylül 2011’den beri bir türlü geçilemeyen 1,6390 direnci karşımıza çıkmaktaydı ancak GBPUSD paritenin haftanın açılışında bu bariyeri de rahatlıkla geçmesi tepki satışı düşüncesini düşünmememize neden olmuştur. (Haftanın açılışında 1,6440 test edildi) Bu bağlamda da tepki satışları düşüncesi için günlük grafikte yer alan kanalın üst noktası olarak belirlediğimiz 1,6530 ve aylık grafikte yer alan 200 aylık basit hareketli ortalama olan 1,6630 dönüşlerin oluşacağı olası seviyeler olarak belirlenmiştir. (Satış pozisyonları mevcut ve pozisyonları kapatmak isteyen işlemciler için önemlidir) Ancak genel görünüme baktığımızda yaşanılacak olası geri çekilmeleri alış fırsatı olarak değerlendirmek ve trend yönündeki pozisyonlarla hareketi sürdürmek önemli bir strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pivot: 1,6150

Destek; 1,6370-1,6260-1,6150

Direnç; 1,6440-1,6530-1,6630

gbpusd

USD/JPY ANALİZİ

“6 aydır verilemeyen karar artık verilmiştir”

USDJPY paritesi son 6 aydır yükselişlerine devam etse de aylık grafikte ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası üzerinde aylık kapanış gerçekleştirememiş ve bu nedenle de son aylarda dalgalı bir seyir gerçekleştirmişti. Ancak geçtiğimiz ayın kapanışına baktığımızda gerek ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası üzerinde aylık kapanış gerçekleşmekte gerekse down kumo olarak bildiğimiz düşüş bulutu yerini up kumo yani yükseliş bulutu olarak değiştirmiştir. Bu nedenle de USDJPY paritesinde bundan sonraki süreçte daha net yükselişler devam etmek isteyecektir. Özellikle de Japonya hükümetinin bundan sonraki süreçte atacağı adımlarda Yen’in değer kaybetmek isteyeceğinin de göz önünde bulundurursak yukarı yönlü çıkışlarını aylık grafikte kanalın üst noktası olarak gözlemlediğimiz ve aynı zamanda da fibonacci %38,2’lik düzeltme noktası olan 105,57 direncinin yeni hedef olacağını ifade edebiliriz. Bu nedenle de yaşanılacak olası geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Orta vadeli olarak fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 99,85 desteği üzerinde kaldığı müddetçe kanalın üst noktası olan 105,57 hedefimiz devam etmektedir.

Pivot: 99,85

Destek: 101,35-99,85-98,30

Direnç: 102,80-103,70-104,60

usdjpy

USD/TRY ANALİZİ

TCMB’nin kur üzerindeki baskısı, BİST ve Dolar endeksindeki dalgalanmalar ve yılsonu hazırlıkları nedeniyle dalgalı bir seyirde hareketlerine devam eden USDTRY paritesi geride bırakmış olduğumu hafta 1,9935 seviyesine kadar gerilese de tekrar toparlanarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştirdi ve bu çıkışlarla haftayı 2,02 seviyesine yakın kapattı. Bundan sonraki süreçte USDTRY paritesindeki son durum nedir sorusuna ise teknik olarak 20 günlük basit hareketli ortalama olan 1,9885 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe geçtiğimiz ayın tepe noktası olan 2,0610 direncini test etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak kur 20 günlük basit hareketli ortalama olan 1,9885 desteğini kırar ve bu seviye altında haftalık kapanış gerçekleştirirse yükseliş trendi sona ermiş olacak ve bu tutum satıcıların tekrar harekete geçmesine neden olacaktır. Bu nedenle de bundan sonraki süreçte 1,9875 desteği dikkatle takip edilmelidir.

NOT: Kur için önemli bir destek noktası olarak ifade ettiğimiz 1,9875 seviyesi öncesinde yükseliş trendinin alt kanal noktası olarak belirlenen 2,000 desteği ilk başta dikkatle takip edilmesi gerekilen seviye olarak belirlenmiştir. Olası tepki satışlarında nereden dönüş gerçekleşecek sorusuna verilecek en net cevap yükseliş trendinde kanalın alt noktası olan 2,00 seviyesi olarak belirlenmiştir.

Pilot: 1,9885

Destek; 2,0000-1,9885-1,9750

Direnç; 2,0280-2,0430-2,0610

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

“4 yıldır devam eden yükseliş trendi bozulacak mı?”

Yeni yıla sadece 1 ay kala ham petrol fiyatlarının uzunca bir süredir ifade ettiğimiz kanal içi hareketlerine devam ettiği gözlemlenmektedir. 2009 Mart’tan itibaren devam eden yükseliş kanalının alt noktası olan 91,30 ile bu kanal öncesinde yer alan 200 haftalık basit hareketli ortalama olarak gözlemlediğimiz 91,90 desteği ham petrol fiyatlarının uzun vadeli yükselişlerine devam etmesi için önemli seviyeler olarak belirlenmiştir. Yani yukarıda belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktası aslında var olan düşüşlerin sınırlanmasını sağlayacak en önemli dönüş noktalarıdır. Bu bağlamda da düşüşler devam mı edecek yoksa sonlanacak mı sorusunun cevabını yukarıda belirtmiş olduğumuz 2 seviye ve bundan sonra sonuçlanacak makro-ekonomik gelişmeler karar verecektir. Eğer ham petrol fiyatları yukarıda belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktasını kırabilirse satıcıların daha da aktif bir şekilde piyasada yer alacağını ifade edebilir ve böyle bir düşünce yapısı ile 85,00 seviyesinin hedeflenmesi sağlanabilir. Ancak kanal içi hareketlerin devam etme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünürsek belirlediğimiz destek noktaları üzerinde yükseliş baskısının daha etkin olacağını ve yükselişlerin devamı için kritik bir bariyer olarak belirlediğimiz 95,77 seviyesine kadar yükselişlerin devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot; 91,30

Destek: 91,90-91,30-90,00

Direnç: 94,65-95,77-97,20

petrol

ALTIN ANALİZİ

“1325 direnci altında negatif seyir devam etmektedir”

2013 yılının son ayına girdiğimizde özellikle son 13 yılın en kötü performansını geçiren bir sezonu da geride bırakacağımızı ifade edebiliriz. Özellikle altın fiyatlarının 1520 desteğini kırması sonrasında gerçekleşen ayı piyasası Altın fiyatları için aşağı yönlü hedeflerin güncellenmesini sağlarken halen daha bu düşüşlerin aktif bir şekilde devam ettiği gözlemlenmektedir. 1520 kırılışı sonrasındaki beklentilerimizi düşüş olarak değiştirerek yatırımcılarımızın altındaki olası yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmesi gerektiğini her seferinde yinelemiş ve bu tutumumuzu gerek haftalık gerek günlük analizlerde ifade etmiştik. Sonuca baktığımızda altın fiyatlarındaki düşüş baskısı devam etmekte ve yatırımcılarımız olası yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirerek trend yönünde pozisyonlarını sürdürmekte, kazançlı işlemlerine devam etmektedir.

Geride bıraktığımız hafta altın fiyatlarını incelediğimizde 1226 ile 1258 seviyeleri arasında hareketlerine devam ettiğini gözlemledik. Haftalık kapanışını da 1250 üzerinde gerçekleştiren altın için tepki alışı düşüncesi mevcut olsa da altın fiyatlarındaki yükselişe duyulan isteksizlik sarı madenin çıkışını sınırlamaktadır. Bu bağlamda da tepki alışının sürebilmesi ve yenide 1300 seviyesine çıkış gerçekleştirebilmesi için uzunca bir süredir ifade ettiğimiz 1261 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Eğer bu şart sağlanırsa orta vadeli olarak kritik bir seviye olan 1325 seviyesine yaklaşmak isteyecektir. Teorik olarak trend is your friend mantığı ile 1261 direnci geçilse dahi alıcılı bir seyirde yer almamak gerekmektedir. Çünkü önemli olan trend yönünde pozisyonda yer almak ve bu tutum yatırımcıların olası yükselişlerini satış fırsatı olarak değerlendirmek olacaktır. Bu nedenle de 1261 direnci geçilmesi durumunda 1261-1325 arasında kademeli bir şekilde short pozisyonları orta ve uzun vadeli düşüş beklentisi açısından önemlidir. Buna ilaveten 1261 direncinin geçilememesi ve 1226 desteğinin kırılması durumunda da 1180 ile 1158 yeni hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot; 1325

Destek: 1226-1208-1180

Direnç; 1261-1285-1325

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Kudret Google+ takip

Add a Comment