Gün içi gelecek verilere DİKKAT!

05 Aralık 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda ABD’den gelen açıklamalar ve ekonomik veriler FED’e yönelik beklentiler ile varlık fiyatlarında sert dalgalanmalara neden olmaya devam ediyor. Merkez banklarının bugünkü faiz beyanatları ve dünyanın en büyük ekonomisinin büyüme oranı (GDP) öncesinde, Wall Street endeksleri sonrasında bu sabah Asya borsalarında da satışların öne çıktığı görülüyor. Piyasaları bugün önemli haberlerin yer aldığı kritik bir ekonomik takvim bekliyor.

ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bütçe konusunda anlaşmaya varmaya yakın oldukları haberleri basında yer alırken, genelde FOMC toplantılarından iki hafta önce yayınlanan Bej kitapta ülkenin büyümesine ilişkin görünüme ait olumlu ifadeler kullanıldı. ABD’den gelen verilerde ise rakamlar karışık bir tablo çizdi. İstihdam ve konut verileri tahminlerin üzerinde olumlu açıklanırken, ISM endeksi tahminlerin altında kaldı. Diğer taraftan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İspanya’nın ‘C’ olan kredi notunu olası bir artırım için izlemeye aldı ve görünümünü negatiften durağana yükseltti.

Parite ve emtia fiyatlarında Dolar endeksindeki hareketler etkili olmaya devam ederken, altın son 5 ayın en düşük seviyelerinden gelen alımlar ile dün yükseliş kaydetti. Ham petrolde ise günlük üretim hedeflerinin değiştirilmediği OPEC toplantısı ve sert bir şekilde azaldığı görülen ABD’deki stoklar sonrasında yaklaşık son bir ayın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor.

“İngiltere’de BOE öncesinde gözeler sonbahar raporunda”

İngiltere’de mali gözlemci olarak tanımlanan, hükümetin ‘Bütçeden Sorumlu Ofis’i (OBR) sonbahar tahmin raporunu bugün yayınlanacak. Bu raporda ekonomik görünüm ve hükümetin gelecek yılki bütçesi görülebilmektedir. Ada ülkesindeki son ekonomik ilerleme sonrasında bağımsız bir birim olan OBR’nin ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri dikkatle izlenecek. Maliye Bakanı George Osborne’nun, İngiltere’nin 2013 yılı içerisindeki olumlu gelişimine rağmen bütçe açığını kapama ajandasına bağlı kalınması gerektiğini savunması bekleniyor. Avrupa’da borç problemleri yaşayan hükümetler arasında yer alan İngiltere, bütçe açığını kapatabilmek için harcama kesici politikalar uygulamaya başlamıştı. Bugünkü sonbahar tahmin beyanatında OBR’nin Mart ayındaki 2013 yılı büyüme tahmini olan %0.6’yı, %1.4’e çıkarmasının, 2014 yılı için ise %1.8’den %2.3’e çıkarmasının beklendiği görülüyor. BOE toplantısı öncesinde başlaması beklenen oturum, Sterlin üzerinde de sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabileceği için yakından izlenecek. Ayrıca OBR’nin beyanatı hükümetin öncelikli harcama alanlarının da anlaşılabilmesi için anahtar bir rapor olarak değerlendiriliyor.

“BOE, para politikasında yeni bir adım atacak mı?”

Gelişmiş ülkeler arasında toparlanması hız kazanarak dikkat çeken İngiltere’de, BOE’nin bu değişime nasıl ayak uyduracağı merakla beklenen konular arasında yer alıyor. Yılın ikinci çeyreğinde belirginleşmeye başlayan olumlu ekonomik veriler, BOE’nin de gevşek para politikasını yavaş yavaş sıkılaştırmaya başlayacağı beklentilerinin ağırlık kazanmasını sağlıyor. Ancak Banka’nın başkanı Mark Carney, bu beklentilerin endişelere neden olarak, piyasa faizlerini erken bir şekilde artırmasından ve tüketici güveninin zarar görmesinden korkuyor. Bu nedenle işsizlik %7’ye düşene kadar faizlerin artırılmayacağı yönündeki ifadelerini, hızlanan ekonomi karşısında bir miktar değiştirerek, %7’ye inen işsizliğin, faizi artırmak için bir tetikleyeceği olmayacağını konuşmalarında öne çıkarmaya başladı. Bugün sonlanacak BOE toplantısı sonrasında yapılacak açıklamada %0.50 olan politika faiz oranının ve 375 milyar tutarındaki toplam parasal genişlemenin değiştirilmesi beklenmiyor. Ancak %7’lik bir işsizlik oranı eşiği belirlemiş olan Carney’nin üzerinde, gelişen ekonomik aktivitelerin, bu rakamın daha aşağı bir rakama revize edilmesi yönünde baskı yaptığı söylenebilir. Diğer taraftan Banka’nın özel bankalara, bireylere verilen mortgage kredileri için sağladığı ucuz finansmanı 2014 yılında sona erdireceğini duyurması, para politikasının sıkılaştırılmaya başlanması için ilk adımlardan biri olarak değerlendirildiği ifade edilebilir. Bu gelişmelere rağmen Carney ve ekibinin parasal genişleme ve faiz oranı tarafında hamle yapmak için aceleci davranmak istemeyecekleri bekleniyor.

BOE’nin İngiliz ekonomisindeki gelişmeleri dikkate alarak sürpriz bir şekilde gevşek para politikalarını kısmaya başlayabileceği yönünde sinyaller vermesi Sterlin’de sert yükselişler görülmesine yol açabilir. Ancak Banka’nın piyasaları, faiz ve para politikasındaki mevcut durumun uzun bir süre daha devam edeceğine ikna etmek için çalışmalarına devam etmesi ada ülkesinin para biriminde değer kayıplarına neden olabilir.

“Dikkatler Draghi’nin üzerinde yoğunlaşacak”

Enflasyon verisinin Ekim ayında %0.7’ye kadar gerilemesinin ardından Kasım toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimine giden ECB’nin bugünkü toplantısından çıkacak sonuçlar piyasa katılımcıları tarafından merakla izlenecek. Banka’dan yeni bir faiz hamlesi beklenmese de, Draghi’nin konuşması sırasında piyasaları yeniden şaşırtabilme ihtimali nedeni ile ECB’nin basın konferansı yatırımcıların ilgisini üzerinde toplamaya yetecektir. Kasım ayı için Euro Bölgesi ve Almanya’dan açıklanan enflasyon verilerinin bir miktar toparlanma kaydetmeleri ECB’nin yılın son toplantısında bekle-gör stratejisi ile yetinmesine yol açabileceği düşünülüyor. Ancak, kıtadaki sorunların devam ediyor olması ve düşüş ekonomik aktivite, kuzey ve güney Avrupa ülkeleri arasında kalan Draghi’nin yeni bir gevşek para politikasına adım atmasına neden olabilir. Seçenekler arasında ise negatif mevduat faizi ve yeni bir LTRO’nun (Uzun vadeli refinansman operasyonu) yer alabileceği, ECB’nin bir sonraki hamlesini bu politikalar ile birlikte yapabileceği beklentiler arasında yer alıyor. Başkan’ın bugünkü basın toplantısında söz konusu bu politikalarda söz ederek yakın zamanda uygulanabileceği yönünde sinyal vermesi Euro’da, daha gevşek para politikaları beklentisi ile değer kayıpları görülmesine neden olabilir. Ancak Draghi’nin geçtiğimiz ay yapılan faiz indiriminden sonra yeni bir adım atmaktan ve bir ipucu vermekten kaçınması, ECB’nin aceleci davranmayacağı düşüncesinin ağırlık kazanmasına yol açabilir. Bu gibi bir durumda ise kıtanın orak para biriminde yukarı yönlü hareketler hız kazanabilir.

“ABD’de büyüme ve istihdam verileri gündemde”

ECB’nin basın toplantısının başlayacağı sırada açıklanacak olan ABD’nin büyüme oranı ve istihdam talepleri verileri, yarınki tarım dışı istihdam değişimi öncesinde yakından izlenecek. FED’in tahvil alımlarını ne zaman azaltmaya başlayabileceğine ilişkin bilgiler verebilecek rakamlardan, ABD’nin üçüncü çeyrek büyümesine ilişkin ikinci hesaplama olarak yayınlanacak GDP için tahmin, veride bir revize yapılacağı yönünde. %2.8’den %3.0’a çıkarılması beklenen rakam, ülke ekonomisinin sağlığına ilişkin önemli bilgiler verecek. Diğer taraftan geçen hafta tahminlerin oldukça altında açıklanarak istihdam piyasasına ait olumlu bir tablo çizen istihdam talepleri verisinin ise 29 Kasım ile biten haftada daha fazla Amerikalının işsizlik sigortasından yararlanmak için başvurduğuna işaret etmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam değişimi öncesinde FED’in parasal genişleme programında yapılabilecek değişikliklere ait ipuçları verebilecek verilerin tahminler iyi gelmesi Dolar’da değer kazanımları görülmesini sağlayabilecekken, verilerin beklentileri karşılamaması, ABD’nin para biriminde değer kayıplarına yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

13:15 GBP Sonbahar Tahmin Beyanatı

14:00 GBP Faiz Oranı Beyanatı 0,50% 0,50%

14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme 375B 375B

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,25% 0,25%

15:30 USD GDP (çeyreklik) 3,0% 2,8%

15:30 EUR ECB Basın Konferansı

15:30 USD İstihdam Talepleri 328K 316K

15:30 USD Hazine Bakanı Lew Konuşması

15:30 CAD Yapı Ruhsatları (Aylık) 1,2% 1,7%

17:00 USD Fabrika Siparişleri (Aylık) -0,9% 1,7%

17:00 CAD Ivey PMI 59.0 62,8

EURUSD ANALİZ

Haftanın son iki işlem gününe geldiğimizde bugün ve yarın açıklanacak olan makro-ekonomik göstergelerin piyasalar üzerinde sert hareketlere neden olacağını ve bu nedenle de gelecek olan bu haberleri dikkatle takip etmemiz gerektiğini ifade ederek analizimize başlamak istiyorum. Özellikle de bugün gerçekleştirilecek Avrupa merkez bankası (ECB) toplantısı ve başkan Draghi’nin açıklamaları EURUSD paritesinde direk olarak etki edecek haberlerin başında yer almaktadır.

EURUSD paritesini haftalık performansına baktığımızda 1,3625 seviyesinin altında hareketlerini sürdürmüş ve her seferinde 1,36**’lı seviyelerden satış baskısına maruz kalmıştır. Dolar endeksinin 81,02 direncini geçememesi nedeniyle satış baskısına maruz kalması EURUSD paritesinin de yeniden 1,36 seviyesinin üzerine çıkmasına katkı sağladı. Şuanda da 1,36 seviyesi üzerinde hareketlerine devam eden parite de 1,3625 ile 1,3535 seviyeleri arasında bant hareketi mevcuttur ve bu seviyelere ilaveten 1,3575 ise kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Bandın alt mı yoksa üst noktasını mı test edecek, bandın hangi yönde dışına çıkacak sorusunun cevabını ECB başkanı Draghi’nin konuşması öncesinde net bir şekilde karar verecektir. Sahneye Draghi çıktıktan sonra ise gerçekleştireceği açıklamalar ile daha aktif yön tayin edilecektir.

Pivot: 1,3575

Destek 1,3575-1,3535-1,3490

Direnç; 1,3625-1,3665-1,3710

eurusd

GBP/USD ANALİZ

EURUSD nasıl 1,3625 direncinden satış baskısına maruz kalıyorsa GBPUSD paritesi de bu hafta 1,6445 direnci altında kaldığı her an satış baskısına maruz kalmış ve bu durum paritenin hafta içi satış baskısının devam etmesini sağlamıştır. 1,6445 seviyesinden başlatılan satış baskısı ile 1,6325 seviyesine kadar gerileyen GBPUSD paritesi daha sonra Dolar endeksinin 81,02 direncini geçememesi nedeniyle yeniden toparlanarak yukarı yönlü hareketler gerçekleştirdi ve şuanda da 1,6388 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.

Teknik olarak baktığımızda 1,6445 ile 1,6325 seviyeleri arasında bant hareketinin devam ettiğini, bu iki seviyenin paritenin yön tayini açısından önemli olduğunu, gün içi gerek Avrupa gerekse İngiltere merkez bankalarının toplantılarının parite üzerinde sert hareketlere maruz kalacağını ifade edebiliriz. Daha net ve riski minimum işlem stratejileri için bandın dışına çıkılması gerektiğini, riskini biraz artırmak isteyen yatırımcılar ise bant içi hareketlerine devam edebilir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki parite bu hafta 1,6445 direncini geçemeyerek satış baskısına maruz kalmıştır.

Pivot: 1,6445

Destek; 1,6360-1,6325-1,6290

Direnç; 1,6405-1,6445-1,6485

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

BİST-100 endeksindeki gerileme nedeniyle Türk lirasının değer kaybetmesi kurun önce 1,9885 daha sonra da 2,000 seviyelerinden destek almasına katkı sağlamış ve kur yukarı yönlü hareketine 2,0543 ile devam etmiştir. Şuanda da 2,0464 seviyelerinde hareketlerini sürdüren kuru takip ettiğimizde 2,0400 ve 2,0320 desteklerinin önemli olduğunu, bu destek noktaları üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısına devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Bu süreçten sonra tepki satışı oluşur mu gibi soru soran işlemcilere ise vereceğimiz cevap kurun 2,0320 desteğini kırmasını beklemek olacaktır. Çünkü parite bu destek noktası üzerinde 2,0610 ve 2,0830 seviyelerini test etmek isteyecektir.

Pivot: 2,0320

Destek; 2,04002,0320-2,0240

Direnç; 2,0550-2,0610-2,0680

usdtry

USD/JPY ANALİZ

103,35 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyri Dolar endeksinin güçsüz olması ile devam ettiren ve bu tutumu 101,98 ile tamamlayan USDJPY paritesi tepki satışlarına devam edecek mi etmeyecek mi sorusunun cevabını aramaktadır. Özellikle de 102,00 ile 101,80 seviyeleri arası bu sorunun cevabını bulmamıza katkı sağlayacak en önemli aralık olarak belirlenmiştir. Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki tepki satışlarının devamı için paritenin 101,80 desteğini kırması gerekmektedir. Eğer böyle bir şart sağlanırsa 101 ve 100 seviyeleri yeniden gündemimize girecektir. Ancak paritenin 102,00 ile 101,80 arasında oyalanması acaba yeniden dönüş mü gerçekleştirecek sorusunu da sormamıza sağlamaktadır. Bu bağlamda da gün içi daha dikkatli ve temkinli yaklaşmak önemli bir strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 102,45 ve 102,85 direnç noktaları paritenin satış baskısına devam etmesi için önemli bariyerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu baskının devam edebilmesi için yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 101,80 desteğini kırması gerektiğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler 102,00- 101,80 arasından gerçekleştirecek olası dönüşleri ya da 102,85 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 102,85

Destek: 101,80-101,40-101,00

Direnç: 102,45-102,85-103,30

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

91,90 ve 91,30 desteklerinin haftalık grafiklerde önemli olduğunu, bu destek noktaları üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini daha önceki analizlerimizde ifade etmiştik. Ham petrol fiyatları da 91,78’den 97,50 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi ve bu aralıkta long pozisyonlarında yer alanlar net kazançlar elde ettiler.

Peki, bu süreçten sonra ham petrol fiyatlarında yükselişler devam edecek mi?

Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmeliyim ki ham petrolün 4 yıldır devam ettirdiği kanalı kıramaması yükselişlerin devamı için önemli bir sinyal. Ancak günlük grafikte gerek İchimoku indikatöründe bulutun üst noktası (101,10) gerekse 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,56 bariyerlerin güçlü duruşu yükselişler sınırlı kalacak mı sorusunu sormamızı sağlamaktadır. Bu bağlamla da son kararı gün içi gelecek makro-ekonomik gelişmeler verecektir. Özellikle de bugün ve yarın açıklanacak olan haberler ham petrol fiyatlarının 101,10 ve üzerine mi yoksa yeniden kanalın alt noktasına mı gideceğine ilişkin önemli sinyaller verecektir.

Gün içi işlemciler için kısa vadeli olarak ham petrol fiyatlarını incelediğimizde 96,00 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktaları üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmesini ve yukarıda ifade ettiğimiz kritik bariyerlere yaklaşmak isteyeceğini söyleyebiliriz.

NOT: Ham petrol fiyatlarının 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,56 üzerinde gerçekleştireceği günlük kapanışlar ya da ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası olan 101,10 üzerine çıkması yükseliş sinyalinin en önemli göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer bu şart sağlanmazsa tepki satışı düşünen katılımcı sayısı artacaktır.

Pivot; 96,00

Destek: 96,00-94,60-93,80

Direnç: 97,85-98,89-100,00

petrol

ALTIN ANALİZ

Gün içerisinde Dolar endeksinin 80,88 seviyesine kadar çıkması ve bunun akabinde Altın fiyatlarının 1211 seviyesine kadar gerilediği gözlemlenmiş ancak Dolar endeksinin 4 saatlik grafikteki düşüş trendinde kanalın üst noktası olan 81,02 direncini geçemeyerek yeniden satış baskısını fırsat bilen altın 1200 öncesinde 1211 seviyesinden toparlanmış ve bu toparlanma Altın fiyatlarının 1251 seviyesini test etmesine katkı sağlamıştır. Bundan sonraki süreçte altın yükselişlerine devam edecek mi sorusunun cevabına geldiğimiz kısa vadeli olarak Dolar endeksi satış baskısını sürdürdüğü müddetçe altın fiyatlarının da yükselmek isteyeceğini ancak bu yükselişlerin sınırlı kalınmasının trend göstergesi olduğunu ifade edebiliriz. Uzun bir süredir geçilemeyen 1261 direnci en başta dikkat edilecek seviyelerden birisi olarak karşımızdadır. Eğer altın 1261 direncini geçebilirse tepki alışı düşüncesi gündeme gelecek ve bu durum 1281 ve 1302 seviyelerinin önünü açacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki Altın fiyatları uzun bir süredir 1261 direncini geçemedi. Bu bağlamda da kısa vadeli alıcıların aceleci davranmaması, 1261 direncinin geçilmesini beklemesi gerekmektedir. Çünkü hali hazırda düşüş trendi nedeniyle satıcıların tetikte olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Şuanda 1239 seviyesinde hareketlerine devam eden Altın için kısa vadeli bakacak olursak 1230 ile 1251 seviyeleri arasında hareketler gerçekleştirdiğini, 1261 ya da 1211 için öncelikle bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. Özellikle gün içi makro-ekonomik verilerin yoğunluğunu da düşünürsek temel göstergeleri doğru yorumlamak, buna ilaveten Dolar endeksinin 81,02 seviyesinin altında düşüş trendine devam edip etmeyeceğini gözlemlemek Altındaki pozisyonlarımızda başarı oranımızı artıracaktır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki 1261 direnci altında kalan Altın her zaman satış baskısı ile karşı karşıya kalacak en önemli sinyal olarak bilinmektedir.

Pivot; 1230

Destek: 1230-1220-1211

Direnç; 1251-1261-1281

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment