30 Aralık 2013 – 03 Ocak 2014 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi
|Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüne buradanulaşabilirsiniz.
Makro-Ekonomik Gelişmeler
“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”
Geride kalan hafta içerisinde yurtdışı piyasalarda Noel tatili nedeni ile düşük bir işlem hacmi görülse de parite ve emtia fiyatlarında gelecek yıla ilişkin beklentiler, ABD ekonomisinden gelen veriler ve politika yapıcıların konuşmaları ile hareketli günler yaşandı. İçeride ise gündeme siyasi risk damgasını vururken, ‘rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturmasına ait yapılan açıklamalar piyasalarda sert hareketlerin görülmesine neden oldu.
Yılın son işlem günlerine yaklaşılırken geçen hafta piyasalardaki canlılık kaybolmadı. ABD’den açıklanan veriler beklentiler daha iyi bir görünüme işaret ederken, ülkenin merkez bankasına yönelik beklentiler finansal araçlardaki fiyatlamaların hız kazanmasına destek verdi. Dünyanın en büyük ekonomisine ait endeksler yeni rekor seviyelere tırmanırken FED’in gelecek yıl tahvil alım miktarını düzenli bir şekilde azaltacağı düşüncesini de güçlendirdi. Bu paralelde yatırımcılar pozisyonlarını ABD tahvillerinde güncellemeye giderken, 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi %3’ün üzerine kadar çıktı. Bu paralelde Dolar’da değer kayıpları ilenirken, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Üyesi Weidmann’ın açıklamaları Euro’daki yükselişin güçlenmesine katkı sağladı. Weidmann, “Faiz oranlarının düşük tutulması politik reformları tehlikeye atabilir” şeklinde konuştu. Bunun yanında hafta sonu Alman Der Spiegel’e verdiği bir röportajı yayınlanan ECB Başkanı Mario Draghi’nin daha fazla faiz indirimine gerek olmadığı yönünde ifadeler kullandığı görüldü. Başkan ayrıca Euro Bölgesi’nde Japonya’dakine benzer bir deflasyona yönelik işaretler olmadığı vuguladı.
İçeride ise gündem ekonomiden çok, 17 Aralık’ta başlayan ve bazı Bakanların çocuklarını da kapsayan sorgulamaya ilişkin gelişmeler olarak öne çıktı. Savcı Akkaş’ın açıklamaları da piyasalardaki gerginliğin artmasına yol açarken, hükümetin milletvekillerinden gelen istifalar siyasi risklerin daha da artabileceğine, Başbakanı istifaya davet eden Bakan Erdoğan Bayraktar’ın konuşmaları ile birlikte işaret etti. Türk Lirası, Dolar ve Euro başta olmak üzere birçok para birimi karşısında rekor düşük seviyelere gerilerken, BIST-100 endeksinde de sert satış dalgaları görüldü.
Yeni haftaya geçilirken, yeni bir yılın da başlayacağı ve tatil günlerinin yaşanacağı bir işlem dönemine girileceğini belirtmek faydalı olacaktır. Bu paralelden yatırımcılar işlem hacminin düşük kalabileceği günleri ve tatil takvimini kontrol etmeleri, pozisyonları açısından önem taşımaktadır.
“Yeni haftada öne çıkanlar”
Küresel piyasaları, 31 Aralık 2013 ve 1 Ocak 2014 günlerinde yoğunlaşacak tatillerin bulunduğu, yeni yılın başlayacağı bir hafta bekliyor. Özellikle Çarşamba günü yılın ilk günü olacağı için neredeyse dünyanın tamamında piyasalar işlemlere kapalı olacak. Ancak geride kalan haftaya benzer şeklide bu haftada tatiller öne çıkarken, yine piyasaları önemli veriler ve gelişmeler bekliyor olacak. Ekonomik veri akışı açısından ABD ve İngiltere’den açıklanacak rakamların öne çıktığı görülüyor. Türkiye’de ise soruşturmaya ilişkin yetkililerin yapacağı açıklamalar yine yakından takip edilecek ana gündem maddesi olarak dikkat çekerken, Salı günü ise ticaret açığı verisi izlenecek. Euro Bölgesi’nde tatil sonrası açıklanacak PMI rakamları yatırımcıların takibinde olacak.
“ABD verileri yeni yıl beklentilerini şekillendirebilir”
ABD’den bu hafta yılın son günleri ve 2014’ün ilk işlem günlerinde açıklanacak rakamlar dikkatle incelenecek. Piyasalarda FED’in tahvil alımlarını azaltması ve yeni yılda da azaltmaya devam edeceği düşüncesi ağırlıkta olsa da, yatırımcıların FED’in politikalarına yönelik endişelerine dair fiyatlamalarında farklılıkların olduğu görülüyor. ABD’den gelen beklentilerden iyi veriler, ülkenin ekonomisine ilişkin olumlu düşünceleri desteklerken, iyimserliğin Wall Street endekslerine alımlar getirdiği görülüyor. Yani piyasalar FED’in varlık alımlarını azaltmasından eskisi kadar kaygılanmıyorlar. Ancak tahvil alımlarının yeni yılda düzenli bir şekilde azaltılacağı beklentisi, ülkenin tahvil faizlerinde yükselişler görülmesine yol açarken, Dolar’da kayıpların oluşmasına neden oluyor. Diğer taraftan, gelecek verilerin olumlu ekonomik ilerlemenin güç kazanarak süreceği yönünde sinyaller vermeye devam etmesi halinde piyasaların fiyatlama davranışlarının öncelikli olarak dikkatle izlenmesi fayda sağlayacaktır.
Geçen hafta olduğu gibi beklentilerden daha iyi gelen verilerin, ABD tahvil faizlerinin (Özellikle 10-Yıllık Hazine tahvili) yükselmesine neden olması Dolar’daki kayıpların devam etmesine yol açabilir. Yatırımcıların tahvil piyasasındaki fiyatlamalarının benzer şekilde devam etmesi bu noktada dikkat edilmesi gereken ilk nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak geride kalan yıl içerisinde genelde izlediğimiz gibi, para arzına yönelik beklentiler ile pozisyon alınması durumunda, olumlu veriler Dolar’da değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilir. Olumsuz gelecek veriler ise ABD’nin para biriminde, tahvil ve para arzı fiyatlamalarındaki olumlu etkilerin tersi şeklinde hareketlere neden olması beklenebilir. Bu paralelde özellikle haftanın ilk günü açıklanacak beklemedeki ev satışları verisi yatırımcı davranışlarını gözlemleyebilmek adına önem taşımaktadır. Diğer günlerde ise tüketici güveni, istihdam talepleri ve ISM İmalat PMI rakamları öne çıkan göstergeler olarak ABD ekonomisi ve piyasalar adına önem arz etmektedir.
“İngiltere’den olumlu veri akışı devam edecek mi?”
İngiltere ekonomisi için 2013 yılı diğer gelişmiş ülkelerden daha iyi bir ekonomik performansın yakalandığı bir yıl olarak geride kalırken, bu haftaki veriler de ülke ekonomisi ve Sterlin’in değeri için yakından takip edilecektir.
İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) ada ülkesinden gelen olumlu ekonomik sinyaller sonucunda parasal genişleme miktarını azaltabileceği ve politika faiz oranını daha yakın bir tarihte artırmaya başlayabileceği yönündeki beklentiler, ülkenin para biriminin değer kazanımların da son derece belirleyici bir faktör oldu. Dolayısı ile bu hafta öne çıkan imalat ve yapı PMI verileri Sterlin’de sert hareketlerin oluşmasına neden olabileceği için yatırımcıları merceği altında yer alacak. Söz konusu veriler İngiliz ekonomisi için dikkatle takip edilen ve ülkenin para biriminde sert hareketlere yol açabilen rakamlar arasında öne çıkmaktadır. Verilerin beklentilerin üzerinde olumlu açıklanması BOE’nin para politikasını sıkılaştırmaya başlayabileceği düşüncesine destek verebileceği için Sterlin’de yükselişlerin görülmesine neden olabilecekken, tahminlerin altında kalacak PMI rakamları, Banka’nın sıkı para politikası konusunda aceleci davranmayacağı beklentisini güçlendirebilir. Böyle bir durumda ise ada ülkesinin para biriminde kayıplar yaşanabilir.
“Euro için gözler PMI verilerinde”
Önemli para birimlerinin çoğu karşısında geride kalan hafta içerisinde politika yapıcıların konuşmaları ile değer kazanan Avrupa kıtasının ortak para birimi için yeni 5 günlük işlem döneminde PMI verilerinin öne çıktığı görülüyor. Weidmann ve Draghi’nin açıklamaları, Euro’ya destek vermeye devam edebilecek mi sorusu, bu hafta cevap arayacakken, Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek PMI rakamları yakından izlenecek.
İtalya, İspanya, Fransa, Almanya gibi ülkelerin yanında Euro Bölgesi geneli için yayınlanacak imalat PMI verileri Perşembe günü açıklanacak. Genel anlamda rakamlarda öncekilerine göre büyük değişiklikler gerçekleşmesinin beklenmediği görülüyor. Ancak verilerin genel olarak Euro Bölgesi’ne ilişkin olumlu bir tablo oluşturabilmesi halinde ortak para biriminde yukarı yönlü hareketler destek bulabilecekken, verilerin tahminlerin altında kalması, Euro’da kayıpların yaşanmasına yol açabilir.
Hafta ortasında yeni bir yıla başlayacak olan piyasalarda, hafta genelinde oluşabilecek düşük işlem hacmi ve zaman zaman görülebilecek sert hareketlere karşı yatırımcıların dikkatli olmasını belirtmekte fayda vardır.
EUR/USD ANALİZİ
“DİKKAT! EUR/USD paritesi 1,3960 bariyerini geçemedi.”
EURUSD paritesi için uzun bir süredir 1,3960 bariyerinin öneminden bahsetmiş ve bu seviyenin son 8 yıldır devam eden kanalın üst noktası ve aynı zamanda da ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası olduğunu ifade etmiştik. Yılın son günlerine geldiğimizde Dolar endeksindeki aşağı yönlü hareketlerin sürmesi ile güçlenen EURUSD paritesi her ne kadar 1,3892 seviyesine kadar yükselse de uzun vadeli satıcıların baskısı altında kalarak satışların oluşmasını sağladı ve parite haftayı 1,3750 seviyesine yakın kapattı. 1,3960 seviyesi altında uzun vadeli satıcılar ile 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3315 seviyesi üzerinde orta vadeli alıcıların kıyasıya bir mücadelesi söz konusudur. Orta vadeli yükselişler mi yoksa uzun vadeli düşüşler mi oluşacak sorusunun cevabını da yukarıda belirlemiş olduğumuz kritik iki nokta ( 1,3960 ve 1,3315 ) karar verecektir.
Bu haftaya baktığımızda ise piyasaların noel tatili nedeniyle bazı günlerde erken kapanış bazı günlerde de tam gün kapanış gerçekleştireceğini görmekteyiz. Bu bağlamda da bu hafta yeni yıl (tatil havası) nedeniyle sakin bir hafta geçirebilir. Teknik olarak baktığımızda bu hafta 1,3625 desteğinin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Paritenin 1,3960 mı yoksa 1,3315 mi hedeflenecek sorusunun cevabını 1,3625 desteğinin karar vereceğini ifade edebiliriz.
Pivot: 1,3625
Destek; 1,3705-1,3625-1,3490
Direnç; 1,3805-1,3895-1,3960
GBP/USD ANALİZİ
“1, 6260 seviyesi üzerinde yükseliş baskısı devam etmektedir.”
Günlük grafiği incelediğimizde uzun bir süredir yükseliş eğiliminde hareketlerini sürdüren GBPUSD paritesi yükseliş kanalının alt noktası olan 1,6260 desteğinden güç almakta ve bu tutum paritenin yukarı yönlü çıkışını sağlamaktadır. Buna ilaveten Dolar endeksinin de 82 seviyesi altında negatif seyrini sürdürmesi ile yukarı yönlü hareketlerin daha etkin olma ihtimalini güçlendirmektedir. Bu bağlamda da yükseliş kanalında kanalın alt noktası olarak gözlemlediğimiz 1,6260 destek noktası bu hafta da dikkatle takip edilmelidir. Diğer taraftan GBPUSD paritesinde yön ve hedefler nelerdir sorusuna ise 1,6260 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceği ve bu tutumun pariteyi 1,67 seviyesine kadar yaklaştırmak isteyebileceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 1,6260
Destek; 1,6390-1,6260-1,6155
Direnç; 1,6575-1,6630-1,6700
USD/JPY ANALİZİ
“Japonya merkez bankası parasal tabanının 60-70 trilyon yen artırma planında herhangi bir değişikliğe gitmese de Yen’in Dolar karşısında değer kaybetmeyi sürdürmesi, ilaveten Dolar endeksinin 81 seviyesine yaklaşma hatta geçme isteği ile güçlenen Dolar, paritede yükseliş baskısının oluşmasına katkı sağlamış ve USDJPY paritesi hafta içi 104,62 seviyesine kadar yükselmiştir. USDJPY paritesinde 101,40 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebilir, daha önceki analizlerimizde de ifade ettiğimiz gibi bu yükselişin 105,50 seviyesine kadar devam etme ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz.“
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğumuz analizimizde paritenin 101,40 desteği üzerinde yükseliş baskısına devam etmek isteyeceğini ve bu yükselişlerin 105,50 seviyesine kadar devam etme ihtimalinin güçlü olduğunu ifade etmiştik. USDJPY paritesi geride bıraktığımız hafta 103,76 seviyesinden başlatmış olduğu yükseliş eğilimini hedef olarak belirlediğimiz 105,50 seviyesine yaklaştırdığını ve hafta içerisinde 105,17 seviyesine kadar yükseldiğini gözlemlemekteyiz. USDJPY paritesi eğer bu hafta da geçtiğimiz haftanın dip noktası olan 103,76 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse uzun bir süredir üzerinde durduğumuz 105,50 seviyesi hedeflenmek isteyebilir ve buna ilaveten bu bariyerin de geçilmesi ile var olan yükseliş isteğini 200 aylık basit hareketli ortalama olan 107,34 seviyesine kadar sürdürebilir. Bu bağlamda da yükselişlerin devamı için 103,76 desteğinin üzerinde kalması yeterlidir.
Pivot: 103,76
Destek: 104,30-103,76-103,16
Direnç: 105,50-106,60-107,34
USD/TRY ANALİZİ
Yaşanılan operasyon sonuçları ve bu sonuçların yurtiçi piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi kurların yukarı yönlü çıkışlarına katkı sağlamış ve USDTRY kuru geçtiğimiz hafta 2,1766 seviyesine kadar yükselmiştir.
BİST-100 endeksinin son zamanlarda yaşadığı değer kaybıyla Türk lirasının değer kaybetmesi USDTRY başta olmak üzere EURTRY ve Gram Altın (GAUTRY) gibi finansal varlıkların yükselmesine ve yeniden rekor seviyeleri kaydetmesine neden olmuştur. Bundan sonraki süreçte kurda yukarı yönlü hareketlerin devam etme ihtimali yüksektir. Ancak kurdaki olası yükselişlere karşı merkez bankası olası bir müdahale ve bu müdahalenin piyasa üzerindeki etkisi dikkatle takip edilmelidir.
Teknik olarak baktığımızda USDTRY için 2,1940, EURTRY için 3,0150 ve Gram Altın (GAUTRY) için de 85,10 bariyerleri önemlidir. Eğer TCMB döviz satım müdahalelerinde başarılı olur ve kurlarda baskıyı hafifletebilirse tepki satışlarının oluşması bu seviyeler altında gerçekleştirilebilir. Ancak unutmamalıyız ki yaşanılacak olası geri çekilmeler tam anlamıyla düzelte düşüşleri & tepki satışları olarak nitelendirilmelidir.
Pivot: 2,1940
Destek;2,1470-2,1350-2,1220
Direnç; 2,1770-2,1930-2,2100
HAM PETROL ANALİZİ
Yeni yıla sadece birkaç işlem günü kala ham petrol fiyatlarının 200 günlük basit hareketli ortalama olan 99,00 seviyesi üzerinde günlük ve haftalık kapanış yaptığını ve yukarı yönlü önemli bir sinyal verdiğini görmekteyiz. Bu bağlamda da 105 ve 110 seviyelerinin testi için gerçekleştirilen önemli bir sinyal aldığımızı ve bu sinyalin daha da güçlenebilmesi için özellikle de bir müddet daha bekle-gör politikası içerisine girmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu hafta yıl başı havasında olacak piyasaların daha anlamlı ve agresif hareketler içerisine gireceği dönem 6 Ocak 2014’ten sonradır diyebiliriz. Bu bağlamda da bu hafta ham petrol fiyatları için bekle-gör politikası en doğru karar olacaktır. Bu hafta da ben işlem yapmak istiyorum ham petrol de diyen Forex işlemcisi de günlük grafikte ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası aynı zamanda da hem günlük hem de haftalık grafikte fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 101,20 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyerin geçilmesi durumunda yükseliş baskısının devam edeceğini, aksi takdirde yeni yükselişler öncesinde tepki satışına maruz kalabileceğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da bu hafta 101,20 direnci dikkatle takip edilmelidir.
Pivot; 101,20
Destek: 99,00-97,50-96,00
Direnç: 101,20-102,20-103,30
ALTIN ANALİZİ
Yeni yıla sadece birkaç gün kalmışken Altın fiyatlarının yılı hangi seviyeden kapatacağı merakla beklenilmektedir. 1180 seviyesine kadar geriledikten sonra bir daha bu seviyeyi test etmeyen ancak her fırsatta bu seviyeye yaklaşan altın son testinde 1188 seviyesinden geri dönüş gerçekleştirdi ve tepki alışına maruz kaldı. Gerçekleştirilen tepki alışları ile geçtiğimiz hafta 1219 seviyesine kadar yükselen ancak geçtiğimiz hafta üzerinde ısrarla durduğumuz 1227 direncini geçemeyen Altın fiyatları yeniden satış baskısına maruz kaldı ve şuanda da 1210 seviyesi altında hareketlerine devam etmektedir. Bazı günler borsaların erken bazı günlerde ise tam gün kapalı olması nedeniyle düşük işlem hacimli bir hafta gözlemleyebiliriz. Teknik anlamda Altın fiyatlarını incelediğimizde bu hafta 1227 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Eğer altın fiyatları tepki alışlarını devam ettirmek istiyorsa 1227 bariyeri önce test edilmeli ardından da geçilmelidir. Aksi takdirde mevcut düşüş trendi etkinliğinde düşüşlerin devam etme ihtimali artacak ve bu tutum Altın fiyatlarının yeniden 1180 desteğini test etmesine yardımcı olacaktır. İlaveten 1180 desteğinin kırılması durumunda 1168 ve 1150 seviyeleri de yeni hedefler olarak belirlenmiştir.
Pivot; 1227
Destek: 1192-1180-1168
Direnç; 1227-1240-1252
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.