13 – 17 Ocak 2014 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüne buradanulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Yeni yılın, tüm hafta boyunca işlem yapılan ilk haftasında küresel piyasalarda son derece önemli ekonomik veri ve haberler gündemde yer aldı. İçeride siyasi ve politik risklere ilişkin gelişmeler yatırımcılar tarafından yine dikkatle takip edilirken, dünyadaki önemli merkez bankaları yakından incelendi.

Haftanın yoğun gündemi, ABD Merkez Bankası’ndaki (FED) görevi Ocak ayı sonunda dolacak olan Ben Bernanke’nin yerine Başkanlık koltuğuna oturacak Janet Yellen için Senato’da yapılan oylamadan onay çıkması ile başladı. Çarşamba günü ise Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 18 Aralık’ta tamamlanan toplantısına ait tutanaklar ABD cephesinden takip edilirken, FED yetkililerinin parasal genişlemenin kısılma hızını ekonomik verilere bağladığı görüldü. Bunun yanında genel olarak Komite’nin çoğu üyesinin tahvil alımlarının azaltılması kararını desteklemesi tutanakların satır aralarında dikkat çeken noktalara arasında yer aldı. Ayın en kritik verileri olarak değerlendirilen ABD’nin tarım dışı istihdam değişimi (TDİ) ve işsizlik oranı rakamları ise hafta boyunca merakla beklenirken, açıklanan datalar piyasaları oldukça şaşırttı. TDİ verisi, 74 bin ile 196 bin olan tahminlerin çok altında gelirken, işsizlik oranı %6.7 ile beklentilerden çok iyi gerçekleşti. Rakamların açıklanmasının ardından Dolar’da değer kayıpları gözlemlenirken, Dow Jones endeksinde kayıplar izlendi ve ABD tahvillerine olan talep arttı. Bu paralelde tahvil faizlerinde düşüşler izlendi.

Avrupa kıtasında da merkez bankalarının para politikası beyanatları gündemin en önemli gelişmeleri olarak takip edildi. %0.8 ile öngörünün altında kalan Euro Bölgesi enflasyon verisi sonrasında Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz beyanatında %0.25 olan politika faiz oranını değiştirmezken, Banka’nın Başkanı Draghi’nin basın toplantısındaki ifadeleri dikkatle izlendi. Draghi, enflasyonun uzun bir dönem hedeflerin altında kalabileceğini dile getirirken, ECB’nin önlem olarak kullanabileceği politika araçları konusunda net bir ifade kullanmadı. Başkan’ın konuşmalarının ardından Euro’da kayıplar gerçekleşti. Bunun yanında İngiltere Merkez Bankası (BOE) da tahminler paralelinde faiz oranı ve toplam parasal genişleme miktarında bir değişiklik yapmadı.

Haftanın diğer öne çıkan gelişmeleri arasında ise Almanya’nın genel olarak tahminlerin üzerinde gelen ekonomik göstergeleri ve Çin’in öngörüyü karşılamayan, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesinin yavaşladığına yönelik endişelere artmasına neden olan ticaret dengesi verisi izlendi. Yoğun haber akışı ve varlık fiyatlarında sert hareketlerin gözlemlendiği geride kalan haftanın ardından piyasalarda yeni 5 günlük işlem döneminde yine önemli makro-ekonomik verilerin öne çıkacağını ifade edebiliriz.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Merkez bankalarına ilişkin haberler ve kritik ABD verileri ile küresel piyasalarda hareketli bir hafta geride kaldı. Ocak aynın ikinci işlem haftasına başlarken yatırımcıların gündeminde yine önemli verilerin takip edileceğini söyleyebiliriz. Özellikle İngiltere ve ABD’den açıklanacak rakamlar gündemde yer bulacakken, piyasaların yakından takip ettiği ülkelerden genel olarak enflasyon, perakende satışlar, istihdam ve konut piyasasına yönelik göstergelerin dikkat çektiği ifade edilebilir. Ayrıca ABD’den FOMC üyeleri ve FED Başkanı Ben Bernanke’nin konuşmaları dikkatle izlenecek.

“ABD verileri yakından izlenmeye devam ediliyor”

Cuma günü açıklanan istihdam rakamları sonrasında dünyanın en büyük ekonomisinden bu hafta da önem derecesi yüksek makro veriler takip edilecek. Japonya bankalarının kapalı olacağı Pazartesi gününe nispeten daha sakin bir veri akışı ile başlanacakken, federal bütçe dengesi ABD’nin gündeminde olacak. Ancak haftanın ilerleyen günlerinde ekonomi takvimi yoğunlaşacak.

FED’in tahvil alımlarını nasıl bir tempo ile azaltacağına yönelik ipuçları vermesi açısından izlenen TDİ ve işsizlik oranı verilerinin ardından ekonomik gidişatın sağlığına yönelik sinyaller verecek ABD verileri, Banka’nın bu ay ve gelecek aylardaki toplantılarındaki olası kararlarına ait beklentiler için yine yatırımcıların merceği altında olacak. FED’in yakından takip ettiği istihdam piyasasındaki gelişmelerin yanında enflasyon ve konut sektörü verileri ise bu hafta öne çıkıyor. Çarşamba günü açıklanacak PPI verileri sonrasında haftanın dördüncü gününde açıklanacak CPI rakamları ise bu paralelde dikkat çekiyor. %0.3 artış kaydetmesi beklenen aylık enflasyon ile birlikte %0.1 yükseleceği tahmin edilen çekirdek CPI verileri, FED politikalarının değerlendirilmesi için önem teşkil ediyor. Verilerin tahminlerin altında kalarak, zayıf ekonomik aktiviteye işaret etmesi FED’in tahvil alımlarını daha düşük bir tempoda azaltacağı düşüncesini destekleyerek Dolar’da değer kayıplarının oluşmasına neden olabilir. Ancak tahminlerin üzerinde gelecek veriler ise, FED’in yıl içinde parasal genişleme programını hızlı bir şekilde kısabileceği beklentisini kuvvetlendirerek, ABD’nin para biriminde yukarı yönlü hareketlere güç verebilir. Aynı gün açıklanacak istihdam talepleri verisi ise yine yatırımcıların merceği altında olacak önemli veriler arasında olduğu için göz ardı edilmemelidir.

Dünyanın en büyük ekonomisinden Salı günü açıklanacak perakende satış rakamları ise haftanın önem derecesi yüksek verileri arasında yer alıyor. Aralık ayında perakende satışların önceki aya göre daha düşük bir oranda artış göstermesi beklenirken, otomobil satışları hariç tutularak hesaplanan çekirdek veride %0.4 ile Kasım ayındaki aynı oran ile artış olacağı tahmin ediliyor. ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin bilgiler verecek söz konusu veriler yine FED’in para politikasına yönelik beklentiler ile piyasalarda fiyatlanabilir. Aynı gün ise FOMC üyeleri Plosser ve Fisher’in konuşmaları yakından izlenecek. Bernanke’nin de Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde yapacağı konuşmada kullanacağı ifadeler dikkatle takip edilecekken, Başkanı’nın FED’in para politikalarına değinmesi halinde piyasalarda sert hareketler gözlemlenebilir.

Haftanın son gününe gelindiğinde ise ABD’den konut verileri başta olmak üzere sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve Michigan hassasiyeti gibi verilerin öne çıktığı görülüyor. Özellikle yapı izinleri ve konut başlangıçları rakamları Cuma günü yakından takip edilecek ve emlak piyasasındaki gelişmeler hakkında bilgi verecek. Bu rakamlar FED’in yakından takip ettiği konut sektörü verileri arasında yer aldığı için Banka’nın tahvil alım programında alacağı kararlarda etkili olabilir.

“Avrupa’da BOE sonrası İngiltere verileri öne çıkıyor”

Geçen hafta para politikalarında değişiklik yapmayan BOE’nin ardından bu hafta İngiltere’den açıklanacak veriler, Sterlin’in değeri için piyasanın gündeminde olacak. Enflasyon ve perakende satış rakamları ise öne çıkan göstergeler olarak dikkat çekiyor.

Ada ülkesinde Haziran ayında %2.9 olan yıllık CPI verisi, daha sonra bir gerileme sürecine girerek, BOE’nin hedefi olan %2.0’a doğru yaklaşmaya başladı. Kasım ayında ise %2.1 olarak gerçekleşirken, oranda Aralık ayında bir değişim olması beklenmiyor. CPI’da beklentinin altında gelecek bir rakam BOE’nin genişlemeci para politikalarına devam edeceği düşüncesine destek verebilecekken, Sterlin’de kayıpların oluşmasına neden olabilir. Ancak rakamın yeniden yükselişe geçeceği endişelerine neden olabilecek tahminlerin üzerindeki bir CPI verisi, BOE’nin gevşek para politikasını sıkılaştırmaya başlayabileceği beklentisinin ağırlık kazanmasına yol açabilir. Bu gibi bir durumda ise ada ülkesinin para biriminde yukarı yönlü hareketler gözlemlenebilir. Diğer taraftan, haftanın son işlem gününde İngiltere’den gelecek perakende satış verileri de yakından takip edilecek. Geride kalan ayda %0.5 arması beklenen satış oranının, tahminlerin altında ya da üzerinde açıklanması halinde yine BOE’ye ait beklentiler ile Sterlin’de fiyatlamalar gerçekleşebilir.

“Euro Bölgesi’nde veri akışı devam ediyor”

ECB’nin enflasyon verisine ait değerlendirmelerinden ve açıklanan öncü CPI rakamlarından sonra Perşembe günü yayınlanacak nihai enflasyonda bir değişiklik olmasının beklenmediği görülüyor. 18 üyeli Birlik’ten ayrıca hafta içerisinde kıtanın ortak para birimi üzerinde etkili olabilecek ticaret dengesi ve sanayi üretimi dataları da önem taşıyor. ECB’nin para politikasında atacağı adımlara yönelik beklentilerin oluşmasına yol açabilecek söz konusu verilerin beklentileri karşılamaması halinde Euro’da değer kayıpları gözlemlenebilecekken, olumlu ekonomik sinyaller ise ECB’nin gevşek para politikalarını uygulamaya koymak için aceleci davranmayacağı düşüncesine güç verebilir. Bu gibi bir durumda ise Euro’da yukarı yönlü hareketlerin destek bulduğu gözlemlenebilir.

“Makro-ekonomik veri haftası”

Öne çıkan bu rakamların yanında dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden açıklanacak veriler küresel piyasa katılımcıları tarafından dikkatle takip edilecek. Bunlar arasında Asya tarafından Japonya’dan için açıklanacak göstergelerin yanında Avustralya’nın istihdam verileri öne çıkarken, Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelecek rakamlarda dikkat çekiyor. Yurtiçinde ise siyasi gündeminde yanından işsizlik oranı gündem olacak.

Yeni yılın ikinci işlem haftasında genel anlamda ekonomik verilerin öne çıktığı görülüyor. Bu rakamlar ise ilgili ekonomiye ait merkez bankalarının gelecekteki olası politikalarına ışık tutması açısından yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

EUR/USD ANALİZİ

“1,3560 desteği gücünü korumaktadır”

Geride bırakmış olduğumuz kritik Avrupa merkez bankası başkanı Draghi’nin konuşması ve Tarım dışı istihdam haftası özellikle EURUSD paritesinde haftalık grafikte kanal içerisindeki kanalın alt noktası olan 1,3560 desteğinin kritik bir seviye olduğundan ve bu seviyenin tepki satışları devam edip etmeyeceği konusunda dikkatle takip edilmesi gerektiğini üzerinde durmuş ve bu durumu yatırımcılarımız ile hemen hemen her analizimizde paylaşmıştık. Geride bırakmış olduğumuz hafta gerek Euro gerekse ABD bölgesinden gelen verilerle sert hareketler gerçekleştiren EURUSD paritesi 1,3547 seviyesine kadar gerilese de 1,3560 üzerindeki günlük kapanışlar nedeniyle yukarı yönlü hareketlerini sürdürdü ve haftalık kapanışını 1,3668 seviyesinde gerçekleştirdi. Teknik olarak baktığımızda bundan sonraki süreçte de 1,3560 desteği dikkatle takip edilecek ve bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe aylık grafikte uzun vadeli satıcıların son kalesi olan 1,3960 seviyesi hedeflenmek isteyecektir. Şuanda 1,3960 seviyesi altında uzun vadeli satıcılar ile 1,3315 üzerinde orta vadeli alıcıların kıyasıya mücadelesi devam etmektedir. 1,3560 üzerinde günlük kapanışlarına devam ettiği müddetçe satıcıların kalesine yaklaşmak istenilecektir. Satıcıların tekrar aktif olabilmesi için gelecek olan olası makro-ekonomik verilerle birlikte paritenin 1,3560 seviyesi altında günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Bu şart sağlanması ile 1,3315 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot: 1,3560

Destek; 1,3560-1,3490-1,3400

Direnç; 1,3720-1,3815-1,3900

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

“Yükseliş baskısı devam etmektedir”

Geride bırakmış olduğumuz hafta GBPUSD paritesi için 1,6250 desteğinin öneminden bahsetmiş ve yükseliş trendinin devam edip etmeyeceği konusunda 1,6250 destek noktasının karar vereceğini ifade etmiştik. GBPUSD paritesi 1,6335 seviyesine kadar geriledikten sonra toparlanmış ve bu toparlanma GBPUSD paritesinin yukarı yönlü çıkışını destekleyerek 1,65 seviyesinin üzerine çıkılması sağlanmıştır. Haftayı da 1,6481 seviyesinde kapatan GBPUSD paritesi için yukarı yönlü hareketlerin daha yüksek bir ihtimal olduğunu ifade edebiliriz. Sırasıyla 1,6375, 1,6335, 1,6295 ve 1,6250 desteklerinin her birisi başlı başına önemli seviyeler olmakla birlikte bu destek noktaları üzerinde yükseliş baskısı yükseliş kanalı nedeniyle daha olasıdır. Özellikle de 1,6335 ve 1,6250 destek noktaları tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine karar verecek noktalar olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda da yaşanılacak olası geri çekilmelerde bu destek noktaları dikkatle takip edilmeli ve bu düşüşler alış fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Genel olarak baktığımızda 1,6335 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmesi ve daha önce test ettiği zirve noktası olan 1,6600 seviyesini geçme ihtimalinin kuvvetli bir ihtimal olduğunu ifade edebiliriz.

Pivot: 1,6335

Destek; 1,6375-1,6335-1,6295

Direnç; 1,6515-1,6600-1,6700

gbpusd

USD/JPY ANALİZİ

“Tepki satışının devamı için 103,76 seviyesi altında günlük kapanış gerekmektedir”

USDJPY paritesi gerek Yen’deki gerekse Dolar endeksindeki dalgalanmalar neticesinde 105,45 ile 103,76 seviyeleri arasında bant hareketini devam ettirmiş ve özellikle de Cuma günü açıklanan olumsuz Tarım dışı istihdam verisi ile haftanın son işlem gününde 103,82 seviyesine kadar gerilemiştir. Daha sonra toparlanarak yeniden 104 seviyesi üzerine çıkış gerçekleştiren parite haftalık kapanışını 104,16 seviyesinde gerçekleştirmiştir. Genel olarak baktığımızda düşüş baskısının devam ettiği ancak günlük grafikteki RSI ( Göreceli Güç Endeksi) indikatörünün olası dönüş için dikkatli olmamız gerektiğine dair uyarısı paritenin uzun bir süredir kıramadığı 103,76 desteğinin dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda da bu hafta 103,76 desteği dikkatle takip edilmelidir. Özellikle de tepki satışları düşünen Forex işlemcilerinin paritenin 103,76 seviyesi altında gerçekleştirilecek günlük kapanışlarla birlikte bu strateji ile hareketlerine devam edeceğini, aksi takdirde 103,76 – 105,45 arası bandın bir müddet daha devam edeceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 103,76

Destek: 103,76-102,85-102,15

Direnç: 104,80-105,45-106,15

usdjpy

USD/TRY ANALİZİ

“2,1570 seviyesine Dikkat”

Yurtiçinde yaşanılan olumsuz gelişmeler ve bu gelişmelerin BİST-100 endeksine yansıttığı olumsuz seyir Türk lirası üzerinde olumsuz bir etki yaratırken USDTRY, EURTRY gibi kurların yukarı yönlü çıkış gerçekleştirerek rekor seviyelere ulaşmasını sağlamış ve USDTRY kuru 2,20 seviyesine yaklaşmış görünümünde hareketlerini sürdürmekteydi. Haftanın son işlem günü özellikle de ABD bölgesinden açıklanan olumsuz Tarım dışı istihdam verisi ile satış baskısına maruz kalan kur haftayı 2,1637 seviyesinde kapatmıştır. Bu süreçten sonra USTRY kuru satış baskısına maruz kalacak mı sorusunun cevabını aramaktayız ve karşımıza 2,1570 desteği çıkmaktadır. Eğer kur tepki satışlarına devam etmek isteyip kritik bir destek noktası olan 2,1320 seviyesini test etmek istiyorsa geçtiğimiz haftanın dip noktası olan 2,1570 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu şart sağlanması durumunda kritik bir bariyer olan 2,1320 seviyesi yeniden gündeme gelecektir. Aksi takdirde yani kurun 2,1570 seviyesi üzerinde günlük kapanışlarına devam etmesi durumunda yeniden 2,20 seviyesine doğru çıkışlar devam etmesi ve bu sefer psikolojik bir bariyer olan 2,20 seviyesinin geçilmek isteneceğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da bu hafta 2,1570 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 2,1570

Destek;2,1570-2,1440-2,1320

Direnç; 2,1815-2,1945-2,2075

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

“200 haftalık basit hareketli ortalamaya dikkat”

Geride bırakmış olduğumuz hafta ham petrol fiyatları için uzunca bir süredir ifade ettiğimiz 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 92,40 seviyesinin günlük ve haftalık kapanışlarına dikkat edilmesi gerektiğini, gün içi aşağı yönlü kırılmalar gerçekleştirilse dahi önemli olan günlük ve haftalık kapanışlar olduğunu yatırımcılarımız ile paylaşmıştık. Ham petrol fiyatları gün içerisinde 92,40 seviyesini aşağı yönlü kırarak 91,23 seviyesini test etse de gerek günlük gerekse haftalık kapanışlarını 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 92,40 üzerinde gerçekleştirerek düşüşler için henüz hazır olmadığını ifade etmiştir. Bu bağlamda da daha önceki hareketleri incelediğimizde 200 haftalık basit hareketli ortalamadan belirli spike atarak yatırımcıların işlem stratejilerinde kararsızlığa sürüklese gibi bir görünüm gerçekleştirse de genel anlamda dönüşler önemini kazanmıştır. Bu bağlamda da özellikle 17 Haziran 2012’den itibaren devam eden bu döngü içerisinde yukarı yönlü hareketlerin daha güçlü bir ihtimal olduğunu ifade etmekteyiz. Senaryomuzun geçersiz olabilmesi için 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 92,40 seviyesi altında günlük ya da haftalık kapanış gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eğer bu şart sağlanırsa 89 ve 87 seviyeleri hedeflenebilir. Aksi takdirde 100 seviyesi yeniden gündemimize girecektir.

Pivot; 92,40

Destek:92,00-90,90-89,37

Direnç: 93,50-94,57-95,26

petrol

ALTIN ANALİZİ

“Düşüş trendi etkisini sürdürmektedir”

Altın fiyatları için uzunca bir süredir yaşanılacak olası yükselişlere şüphe ile yaklaşılması gerektiğini, hatta bu yükselişlerin satış fırsatı olabileceğine ilişkin 1253-1272 seviyeleri arasında dikkatli olmamız gerektiğini gerek günlük gerekse haftaya bakış analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. 1180 seviyesinden alınan destek ile yukarı yönlü hareketlerini sürdüren ve olumsuz tarım dışı istihdam verisi ile 1250 seviyesine yaklaşan altın fiyatlarının haftayı 1248,20 ile kapattığını görmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda hala daha düşüş trendinin devam ettiğini 1253 ve 1272 bariyerlerinin çok önemli seviyeler olduğunu, 1272 bariyerinin günlük ve haftalık grafiklerde düşüş trendi içerisinde kanalın üst noktası olduğunu, orta vadeli satıcılı seyrin devamı için bu seviye altında günlük & haftalık kapanışların devam etmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Genel görünümde özellikle de 1272 seviyesi altında günlük kapanışa devam ettiği müddetçe var olan düşüş trendinin devam etmek isteyeceği ve bu tutumda yaşanılacak kısa vadeli olası yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Olası satış pozisyonlarında zararı durdur olarak 1272 üzerindeki günlük kapanış dikkat edileceği gibi hedef olarak da 1217 ve 1200 belirlenebilir. Özellikle de dipten döndü artık yükselecek gibi tavırların şuan için yanlış olduğunu, öncelikle bunu konuşabilmek için 1272 seviyesi üzerinde günlük & haftalık kapanışın gerçekleşmesi gerektiğini ifade etmekteyiz.

Pivot; 1272

Destek: 1233-1217-1200

Direnç; 1253-1272-1298

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment