“Bugün Günlerden Tarım dışı istihdam”
|10 Ocak 2014 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi
Makro-Ekonomik Gelişmeler
Küresel piyasalarda gözler dün Avrupalı merkez bankalarına çevrilmişti. Bugün ise yatırımcıların odak noktasında dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’den gelecek kritik tarım dışı istihdam değişimi verisi olacak. ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararlarında son derece etkili bir ekonomik gösterge olan söz konusu rakam, piyasaların dikkatle izleyecekleri öncelikli gündem maddesi olarak dikkat çekmektedir.
Dün, para politikalarında herhangi bir değişiklik yapmayan Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının ardından piyasalarda dalgalı bir seyir izlenirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmalarının ardında Euro’da değer kayıpları görüldü. Draghi, enflasyonun Euro Bölgesi’nde düşük kalmaya devam edebileceğini ifade ederken, ECB’nin hangi araçlar ile müdahalede bulunacağına yönelik ipucu vermedi. Haftanın son iş gününe geldiğimizde ise sabah Çin’den gelen ticaret dengesi verilerinde, ülkenin ticaret fazlasının, artan ithalat ve azalan ihracat nedeni ile gerilediği görüldü. Ayrıca sabahın erken saatlerinde kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Almanya’nın notunu teyit ettiği açıklaması geldi. S&P, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinin notunu AAA olarak onayladığını belirtirken, Alman ekonomisinin orta vadede istikrarlı şekilde büyüyeceğini ifade etti.
Kritik tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri öncesinde piyasalarda bekleyiş sürerken, ABD tarafında, bu sene Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı olan Minneapolis FED Başkanı Kocherlakota’nın, teşviklerin artırılması ile FED’in ekonomik hedeflerine daha kolay ulaşabileceğini ifade etti. Diğer taraftan 4. çeyrek bilançolarının açıklanmaya başladığı bilanço sezonu alüminyum üreticisi Alcoa ile başlarken, şirket yılın son çeyreğinde fiyatların düşmesi ile 2.34 milyar Dolar net zarar ettiğini duyurdu.
Haftanın son iş gününe geldiğimizde küresel piyasa katılımcılarının gözleri, ABD’den gelecek veriler üzerinde olacakken, günün ilk yarısında Avrupa tarafından açıklanacak rakamlar izlenecek. Fransa ve İngiltere’den üretim verileri öne çıkarken, İsviçre’nin enflasyon göstergesi yakından takip edilecek.
“ABD verileri öncesinde Avrupa’da gözler ekonomik verilerde”
ABD’den açıklanacak kritik istihdam verileri öncesinde Avrupa’da İsviçre, İngiltere ve Euro Bölgesi için açıklanacak veriler öne çıkıyor. Dün İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikalarında değişiklik yapmadığı toplantısını ardından ada ülkesinden bugün imalat ve sanayi üretimi rakamları dikkat çekiyor.
İngiltere’de toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’i imalat sektöründen oluştuğu için, özellikle Kasım ayında %0.4 artış kaydetmesi beklenen imalat üretimi verisi öne çıkmaktadır. Diğer taraftan, gelecek verileri bir bütün olarak değerlendirmek daha fayda olacaktır. İngiltere’den son aylarda görülen olumlu ekonomik ilerleme ile birlikte rakamların tahminlerin üzerinde olumlu açıklanması, BOE’nin sıkı para politikasına geçiş süreci hızlandırabileceği düşüncesini destekleyeceği için Sterlin’de yukarı yönlü hareketler görülmesini sağlayabilecekken, verilerin tahminlerin altında kalması, ada ülkesinin para biriminde değer kayıplarına yol açabilir.
Euro Bölgesi tarafında ise, Birlik ekonomisinin 2013 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verisinin gündemde olduğu görülüyor. İlgili dönem için açıklanacak nihai veride bir değişiklik yapılmasının beklenmediği görülürken, tahminler %0.3 büyümeye işaret ediyor.
“FED’in para politikalarının rehberi; Tarım Dışı İstihdam Değişimi”
2013 yılı içerisinde finans dünyasının gündemi ağırlıklı olarak, FED’in aylık 85 milyar Dolar olan parasal genişleme miktarını ne zaman azaltacağına yönelik beklentilerden oluşmuştu. Yeni yılda ise son gelişmelere bakılacak olursa yatırımcılar bu kez, FED’in nasıl bir tempoda tahvil alımlarını azaltacağını tartışmaya devam edecekler.
Aralık ayındaki FOMC toplantısında varlık alımlarını 10 milyar Dolar azaltma kararı alan FED yetkilileri piyasaları şaşırtmıştı. İlgili toplantının bu hafta yayınlanan ayrıntılı tutanaklarında ise yatırımcılar, FED’in parasal genişlemeden çıkış için bir harita belirlemediklerini gördüler. Yani ekonomik gelişmeler çerçevesinde parasal genişlemeden çıkış hızında da değişiklikler yapılabilecek sonucu, önemli bir çıkarım olarak dikkat çekmişti. Bu da, yeni yıl da, ABD ekonomisindeki gelişmeler FED’in para politikasındaki ana unsur olacak ve dünyanı en büyük ekonomisine yönelik veriler dikkatle izlenecek. Tabi ki bu verilerin başında da tarım dışı istihdam değişimi (TDİ) verisi geliyor.
TDİ verisinin son aylardaki rakamları incelendiğinde, ABD’nin istihdam piyasasında olumlu bir performansa işaret ettiği söylenebilir. Son iki ay içerisinde (her ay için) 200 binin üzerinde Amerikalı iş sahibi olurken, işsizlik oranı da %7.0’a geriledi. Bugün yayınlanacak verilere göz attığımızda ise işsizlik oranında bir değişiklik olması beklenmezken, TDİ verisinin de yine 200 bin seviyelerine yakın, 196 bin olarak açıklanmasını beklendiği görülüyor. Rakamın tahminlerin üzerinde olumlu açıklanması halinde, FED’in yıl içerisinde tahvil alım miktarını azaltmaya hızlı bir şekilde devam edeceği düşüncesi destek bulabilecekken, Dolar’da yükselişler gözlemlenebilir. Ancak verinin 196 binin altında olumsuz gelmesi halinde ise, FED’in varlık alımlarını daha düşük bir tonda azaltacağı beklentisi oluşabileceği için, ABD’nin para biriminde de kayıplar izlenebilir.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Cuma
Zaman Haber Beklenti Önceki
09:45 EUR Fransa Sanayi Üretimi (Aylık) 0,6% -0,3%
10:15 CHF İsviçre CPI (Aylık) -0,1% 0,0%
11:30 GBP Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,4% 0,4%
11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık) 0,4% 0,4%
12:00 EUR GDP (Büyüme Oranı) 0,3% 0,3%
15:30 USD İşsizlik Oranı 7,0% 7,0%
15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi 196K 203K
15:30 CAD İşsizlik Oranı 6,9% 6,9%
15:30 CAD İstihdam Değişikliği 14,4K 21,6K
17:00 USD Toptan Satış Envanterleri (Aylık) 0,4% 1,4%
17:00 GBP NIESR GDP (Büyüme Oranı) Tahmini 0,8%
EURUSD ANALİZ
“1,3560 seviyesi hala daha KRİTİK”
Haftanın ilk işlem gününden itibaren üzerinde ısrarla durduğumuz ve her fırsatta tepki satışları tamam mı devam mı diye sizlere bildirim yaptığımız EURUSD ve bu paritedeki 1,3560 seviyesi dün de gün içerisinde test edildi. 1,3547 seviyesine kadar gerilese de yeniden toparlanan ve yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren EURUSD paritesi günlük kapanışını 1,3560 üzerinde 1,3607 seviyesinde gerçekleştirdi ve şuanda da 1,3608 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Genel olarak baktığımızda Çarşamba ve Perşembe günleri EURUSD paritesinin 1,3560 seviyesini test edip ardından günlük kapanışlarını 1,3560 üzerinde gerçekleştirmesi yükselişlerin devam etmesi ( tepki satışlarının sonlanması ) açısından önemli bir sinyaldir. Ancak bugün ABD’den gelecek kritik veriler öncesinde bu şekilde bir yön tayin etmek doğru olmayacaktır. Ama şunu net bir şekilde ifade edebiliriz ki gün içerisinde 1,3560 test edilsin / edilmesin paritenin bugünkü günlük / haftalık kapanışı 1,3560 seviyesi üzerinde gerçekleşirse EURUSD paritesinin yükselişlerine devam edebilmek için önemli bir sinyal alacağını ifade edebiliriz.
Gün içi baktığımızda eğer ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verileri EURUSD paritesinin 1,3560 desteğini kırmasına destek olursa aşağı yönlü istek kendisini göstermek isteyebilir ve bu tutum paritenin 1,3490 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağlayabilir. Aksi takdirde yukarıda ifade ettiğimiz yükseliş baskısı paritenin 1,3560 üzerinde kalmasına katkı sağlayabilir ve bu tutum yeniden 1,39 seviyesinin gündeme gelmesine katkı sağlayacaktır. 1,3645 bariyerinin geçilmesi durumunda bu yükselişin gündeme gelme ihtimali güçlenecektir.
NOT: Bu tür önemli makro-ekonomik veriler zamanında destek-direnç ve pivot noktalarında esnemelerin olma ihtimalinin güçlü olduğunu, bu bağlamda da işleme giriş, kar al ve zararı durdur seviyelerinde daha dikkatli ve temkinli olmak gerektiğini ifade edebiliriz. Örneğin, dün EURUSD 1,3560 altına düşerek 1,3547 seviyesini test etti ancak bu tutum destek noktası kırıldı diye tabir etmemiz anlamına gelmemeli. Bu tür zamanlarda En az 15 pip’lik esneme paylarının olduğunu unutmamak gerekmektedir
Pivot: 1,3645
Destek: 1,3560-1,3520-1,3490
Direnç; 1,3645-1,3675-1,3715
GBP/USD ANALİZ
“Yükseliş isteği veriler tarafından desteklenecek mi?”
İngiltere ve Avrupa merkez bankalarından çıkan sonuçlar sonrasında GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6400 seviyesi üzerinde hareketlerine devam etmiş ve bu tutum paritenin gün içi 1,65 seviyesine kadar yükselmesine katkı sağlamıştır. Şuanda da 1,6480 seviyesine yakın hareketlerine devam eden parite için gün içerisinde önce İngiltere’den daha sonra da ABD’den gelecek olan verilerin sert hareketler oluşturma ihtimalinin güçlü olduğunu ifade edebiliriz. Yükseliş eğiliminde hareketlerini sürdüren GBPUSD paritesinde gelecek olan veriler eğer herhangi bir negatiflik yaratmazsa GBPUSD paritesinin yukarı yönlü çıkış isteğinin net bir şekilde kendisini hissettireceğini ve 1,6500 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler gerçekleştirmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Aksi takdirde 1,6430 ve 1,6390 destek noktalarının hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır.
Pivot: 1,6430
Destek; 1,6430-1,6390-1,6350
Direnç; 1,6505-1,6550-1,6600
USD/TRY ANALİZ
“2,2000 seviyesi psikolojik bir seviye olarak etkisini göstermektedir”
2,19 seviyesi üzerine çıkan ve rekor seviye olarak bildiğimiz 2,1944 seviyesine yaklaşan USDTRY kurunun bu süreçten sonra yeniden tepki satışlarına maruz kaldığını gördük ve bu tutum kurun şuanda 2,1776 seviyesinde hareket etmesine katkı sağlamaktadır. Her ne kadar orta vadeli yükseliş beklentisi yer alsa da kurun 2,20 seviyesi altında kalması psikolojik olarak tepki satışları düşüncesinin daha net oluşmasını sağlamıştır. Ancak bunu destekleyecek makro-ekonomik gelişmelerin yaşanması durumunda belirlediğimiz bu teori gerçekliğe dönüşecektir. Aksi takdirde mevcut yükseliş trendi ile yeniden rekor seviyeleri test ederek hatta yeni rekor seviyelere imza atması kaçınılmaz olacaktır. Gün içerisinde 2,1690 desteği tepki satışlarının devam edip etmeyeceği konusunda bize ipucu verecektir. Eğer kur bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi beklenilmektedir.
Pivot: 2,1690
Destek; 2,1690-2,1600-2,1520
Direnç; 2,1845-2,1944-2,2000
USD/JPY ANALİZ
“Bant içi hareketler bugün Tarım dışı istihdam verisi ile bozulabilir”
Kısa vadeli olarak 104,55 ile 105,15 arasında uzun bir süredir bant hareketini sürdüren “USDJPY paritesi orta vadeli olarak da 103,76 ile 105,45 seviyeleri arasında sıkışık bir seyirle bant hareketini sürdürmektedir. Gerek Dolar gerekse Yen’deki dalgalanmalar neticesinde her ne kadar yükseliş beklentimiz devam etse de son zamanlardaki bant arası hareketler yatay trend oluşmasını sağladı. Bu bağlamda da kısa ve orta vadeli belirlediğimiz bant noktalarının dışına çıkılması işlem stratejileri için önemlidir. Gün içerisinde ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ile İşsizlik oranı verilerinin USDJPY paritesi üzerinde etkili olmak isteyeceğini ve özellikle belirlemiş olduğumuz bantların dışına çıkma ihtimalinin mevcut olduğunu ifade edebiliriz.
Pivot: 104,55
Destek: 104,55-104,15-103,76
Direnç: 105,15-105,45-105,85
HAM PETROL ANALİZ
“Bugünün kapanışı çok önemli”
Ham petrol fiyatları uzun bir süredir konuştuğumuz ve kritik bir nokta olduğunu ifade ettiğimiz yükseliş kanalının alt noktası, aynı zamanda da 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 92,40 seviyesinin iki gündür test edildiğini hatta bu seviye altında bazı kısmi bir miktar aşağıya yönlü hareket gerçekleştirdiğini gözlemledik. (91,23 seviyesine kadar geriledi)
Haftalık bir grafik incelediğimizde daha doğru kararlar alabilmek için haftanın kapanışını görmek en ideal ve riski minimum yöntemlerden birisidir. Bu bağlamda da mevcut yükseliş trendi devam mı edecek yoksa trend değişerek düşüşler sürecek mi sorusunun cevabını bugün piyasa kapanış fiyatının 92,40 seviyesi üzerinde mi yoksa altında mı olduğu takip edilmelidir. Bu karara göre 97,00 ya da 87,00 seviyelerinin hedeflenme belirtileri ortaya çıkacaktır.
Kısa vadeli olarak baktığımızda 93,70 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında satış baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer ham petrol fiyatları 93,70 seviyesi altında hareketlerine devam etmek istiyorsa aşağı yönlü hareketleri 92,40 seviyesi altına düşmek isteyebilir. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kırılmasından ziyaden bu seviyeye göre yapılacak kapanış bizim bundan sonraki süreçte rotamızı belirlemesi için önem arz etmektedir.
Pivot; 93,70
Destek: 92,15-91,20-90,40
Direnç: 92,95-93,70-94,80
ALTIN ANALİZ
“Kısa Vadeli Yükselişler, Orta Ve Uzun Vadeli Düşüş Fırsatı Olabilir”
1180 seviyesinin etkisi ile yukarı yönlü hareketlerini kısa vadeli sürdürmek isteyen ve bu çıkışları 1247 seviyesine kadar devam ettiren Altın fiyatları daha sonra 1 dakika içerisinde gerçekleştirdiği sert düşüşler nedeniyle 1217 seviyesini test etmiş ve akabinde tekrar toparlanarak yukarı yönlü çıkışlar gerçekleştirmişti. Bu süreçten sonra 1217 desteğine FOMC tutanakları ile yaklaşıldığını ancak bu destek noktasının kırılamadığını gördük. Altın fiyatları da 1217 desteğinden güç alarak tepki alışlarına hız kesmeden devam etti ve şuanda da 1237 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Günlük grafiği incelediğimizde düşüş trendinde kanalın üst noktası 1272 seviyesi olarak belirlenmiştir. Bu seviye orta vadeli düşüş trendinin devamı için geçilmemesi gereken bir seviyedir ve özellikle de 1253-1272 aralığının düşüş trendinin devamı için önemli işlem fırsatlarının oluşacağı bir alan olarak ifade edebiliriz. Ancak altın fiyatları bu seviyeleri test eder mi sorusuna ise karşımıza 1243 seviyesi çıkmaktadır. Eğer altın fiyatları 1243 direncini geçebilirse 1253-1272 seviyeleri için bir hazırlık yapabilir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki mevcut düşüş trendinde her ne kadar tepki alışları yatırımcıların iştahını kabartsa da yapılması gereken strateji trend doğrultusunda açılacak pozisyonun hangi noktada açılması gerektiğinin bilinmesidir. Bu bağlamda da 1243, 1253 ve 1272 bariyerleri dikkatle takip edilmelidir. Gün içerisinde ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerinin de Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenler üzerinde sert hareketlere neden olacağını ifade edebiliriz.
Pivot; 1227
Destek: 1227-1217-1207
Direnç: 1243-1253-1272
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.