Gözler Tarım Dışı İstihdam verisinde…
|07 Şubat 2014 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi
Makro-Ekonomik Gelişmeler
Merakla beklenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasından sonra piyasalarda gözler bugün ABD’den gelecek istihdam raporunda olacak. ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı para politikası kararlarında etkili olabilen, tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı verileri, tüm küresel piyasa katılımcılarının dikkatlerini yoğunlaştıracağı kritik nokta olacak.
Dün ECB Başkanı Draghi’nin, Bankası’nın genişlemeci para politikası tarafında yeni bir adım atmayı düşünmediği yönünde yorumlanan ifadeleri sonrasında Euro’da sert yukarı yönlü hareketler izlenmişti. Diğer taraftan istihdam talepleri verisinin tahminlerin altında olumlu açıklanması, şirket haberleri ile birlikte ABD endekslerini yukarı taşırken, Wall Street’teki borsalar tarım dışı istihdam değişimi (TDİ) verisi öncesinde %1’in üzerinde sıçrama gerçekleştirdi. Bu sabah Asya tarafında da benzer iyimserliğin pay senetlerine yansıdığını ifade edebiliriz.
ECB kararları ve Drahgi’nin konuşmasının ardından bugün piyasalarda dikkatler, birçok finansal enstrüman üzerinde etkili olabilecek ABD istihdam rakamlarında olacak. Bunun yanında Almanya, İngiltere, İsviçre ve Kanda gibi ülkelerden açıklanacak rakamlar da yakından takip edilecek. ABD tarafındaki bir diğer gündem ise hazinenin borç limiti konusu olduğunu ifade edebiliriz. ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar Ekim ayında 16.7 trilyon Dolar borç limitini 7 Şubat’a kadar yükseltmek için anlaşamaya varmışlardı. Eğer bugün yeni bir anlaşma sağlanmazsa, ABD için yine bir temerrüt riski doğacak. TDİ verisinden sonra piyasalar bu konuya odaklanabilir, ancak yetkililerin geç de olsa bugün bir uzlaşmaya varacağı düşünülüyor.
Günün Fırsatı; ”***ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi”; Haftanın en kritik verisinin, FED’in de yakından izlediği TDİ rakamının olduğunu ifade edebiliriz. Her ne kadar FED, söz konusu verinin geçen ay 74 bin olarak açıklanmış olmasına rağmen parasal genişlemesini kısmaya devam etse de, rakamların istihdam piyasasındaki olası bozulmaya işaret ederek düşük açıklanmaya devam etmesi, FOMC üyelerinin tahvil alımlarını azaltmanın zamanlamasını sorgulamalarına neden olabilir. Bu nedenle 180 binin üzerinde açıklanacağı tahmin edilen TDİ verisi, FED’in politikalarına yön verebilme potansiyeli yüksek bir rakam olarak önemini korumaya devam ediyor. Verinin 185 bin olan beklentinin üzerinde gerçekleşmesi Dolar’da yükselişlere neden olabilecekken, beklentinin altında kalması ABD’nin para biriminde sert kayıplara yol açabilir.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
Euro Bölgesi – Alman Ticaret Dengesi; Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisinin Ocak ayında 17.3 milyar Euro ticaret fazlası vermiş olması bekleniyor. Bazı Asya ülkelerinden ABD’ye kadar tartışma konusu olan Almanya’nın ticaret dengesi rakamları, son aylarda olumlu sinyallerin gelmeyi sürdürdüğü ülkenin ekonomik sağlığına ilişkin bilgiler verecek ve Euro üzerinde etkili olabilecek bir ekonomik gösterge olarak dikkat çekiyor.
İngiltere – İmalat Üretimi; İngiltere için ticaret dengesi ve endüstriyel üretim verileri ile birlikte açıklanacak imalat üretimi, ada ülkesinin toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’i imalat üretiminden oluştuğu için önem taşımaktadır. Hafta içerisinde açıklanan imalat PMI verisi sektöre ilişkin çok olumlu bilgiler vermese de, Aralık ayına ilişkin bilgiler verecek rakamda, önceki aya göre %0.6’lık bir yükseliş tahmin ediliyor. Verinin beklentilerin altında kalması Sterlin’de kayıplara yol açabilecekken, öngörünün üzerinde gelecek bir veri, ülkenin para biriminde yükselişler görülmesini sağlayabilir.
Euro Bölgesi – Alman Endüstriyel Üretim; Aralık ayı için açıklanacak rakamın, Almanya’da sanayi üretiminin Kasım’a göre %0.5 armış olmasını göstermesi bekleniyor. Kasım’da ise aynı veri, kendisinden önce gelen iki aylık daralmanın ardından %1.9’luk yükseliş kaydetmişti. Ülkeye ilişkin olumlu ekonomik görünüm altında, endüstriyel üretimin daha düşük bir tempoda olsa da yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Verinin tahmin edilenden düşük ya da yüksek gerçekleşmesi Euro üzerinde ABD kritik verileri öncesinde etkili olabilir.
***ABD – İşsizlik Oranı; TDİ verisi istikrarsız bir görünüm ortaya koysa da, ABD’deki işsizlik oranı 2013 yılında önemli bir gerileme kaydederek %6.7’ye kadar düştü. FED’in faiz oranına ilişkin %6.5’lik eşiğine oldukça yaklaşan veriye rağmen Banka’nın 2014’de politika faiz oranında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak, söz konusu oranın düşüşe devam etmesi, FED üzerinde baskı oluşturabilir ve faiz oranının beklenenden daha yakın bir tarihte artırılacağı düşüncesini destekleyebilir. Bu durumda Dolar’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, işsizlik oranının yükselmesi ise, FED’in faiz tarafında henüz bir hamle düşünmeyeceği beklentisinin korunmasını sağlayarak, ABD’nin para biriminde kayıplara yol açabilir. Bu noktada tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin birlikte incelenmesi, olası fiyat değişimlerini anlayabilmek için önem taşımaktadır.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Cuma
Zaman Haber Beklenti Önceki
09:00 EUR Alman Ticaret Dengesi 17,3B 17,8B
10:15 CHF Perakende Satış (Yıllık) 3,9% 4,2%
11:30 GBP Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,7% 0,0%
11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık) 0,6% 0,6%
11:30 GBP Ticaret Dengesi -9,3B -9,4B
13:00 EUR Alman Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,5% 1,9%
15:30 USD İşsizlik Oranı 6,7% 6,7%
15:30 USD Tarım Dışı İstihdam Değişimi 185K 74K
15:30 CAD İşsizlik Oranı 7,1% 7,2%
15:30 CAD İstihdam Değişikliği 19,7K -45,9K
17:00 GBP NIESR GDP (Büyüme Oranı) Tahmini 0,7%
EURUSD ANALİZ
Kritik haftanın son işlem gününe geldiğimiz bugün veri akışının hız kesmeden devam ettiğini ve piyasaların bugün sonuçlanacak olan ABD tarım dışı istihdam ile işsizlik oranına odaklanacağını söyleyebiliriz. Özellikle 1,3475 seviyesinden güç alarak yukarı yönlü çıkışlarını Avrupa merkez bankası (ECB) başkanı Draghi ile sürdüren ve 1,3618 seviyesine kadar yükselen EURUSD paritesi bu tutumunu bugün de sürdürecek mi? Geçtiğimiz ay beklentinin çok altında hayal kırıklığı yaratan Tarım dışı istihdam verisi bu ay da mı hayal kırıklığı yaşatacak sorusunun cevabını aramaktayız.
EURUSD paritesini incelediğimizde yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 1,3475 desteğinden toparlanarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren EURUSD paritesi şuanda bollinger bandının orta noktası olan 1,3600 seviyesi yakınında ama altında hareketlerine devam etmiştir. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerin devamı için 1,3645 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde alçalan üçgen formasyonunun devamı sağlanmak istenebilir ve bu da 1,3645 – 1,3475 bandının devam etmesine katkı sağlayabilir. Bu seviyelere ilaveten 1,3550 desteğinin kontrol noktası olduğunu, bu seviyeye göre bandın alt ya da üst noktalarını hedeflemek isteyeceğini ifade edebiliriz. Şuan ki görünüme göre bandın üst noktasının hedeflenme ihtimalinin bandın alt noktasını hedefleme ihtimalinden bir adım önde olduğunu ifade edebiliriz.
Pivot: 1,3550
Destek: 1,3550-1,3510-1,3475
Direnç: 1,3645-1,3685-1,3725
GBP/USD ANALİZ
İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının açıklamalarının bitmesi sonrasında GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6255 desteğinin üzerinde kaldığını ve günlük kapanışını da bu seviyenin üzerinde gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu tutum bu destek noktasının ne kadar önemli olduğunun, yükseliş baskısının hala daha mevcut olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle de parite de orta vadede satıcılı seyir düşünenler biraz daha sabırlı ve temkinli yaklaşması gerektiğini, 1,6255 seviyesi altında günlük kapanış gördüğü zaman aksiyon alması gerektiğini, bunun dışında satıcılı seyirden uzak durması gerektiğini ifade edebiliriz.
Kısa vadeli bakacak olursak 1,6356 bariyeri günün en önemli ve kritik seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 1,6255 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkışını sürdüren GBPUSD paritesi bu çıkışını devam mı ettirecek yoksa sonlandıracak mı sorusunun cevabını aramaktayız ve karşımızda 1,6356 seviyesi çıkmaktadır. Bu seviye bu haftanın en çok konuştuğumuz seviyelerinden birisiydi ve geçilememesi de hala daha piyasaların karar aşamasında olduğunun bir kanıtıdır. 1,6356 – 1,6255 arasında devam eden hareketlilikte bandın dışına çıkılması bundan sonraki süreçte hangi yönde hareketler devam edecek sorusunun da cevabıdır aslında. Bu nedenle de gün içerisinde sonuçlanacak kritik ABD verilerinin parite üzerindeki etkisi ve bu etkinin GBPUSD paritesindeki bandın dışına çıkılmasına önemli ölçüde katkı sağlaması beklenilmektedir.
Pivot: 1,6356
Destek; 1,6290-1,6255-1,6210
Direnç; 1,6356-1,6400-1,6450
USD/JPY ANALİZ
Haftanın en kritik iki destek noktası olan 99,55 ve 100,75 seviyelerinden 100,75 seviyesini defalarca test eden ancak kıramayan parite bu tutum dolayısı ile yeniden yükselişlerine maruz kaldı ve yeni işlem gününde 102 seviyesinin üzerinde hareketlerini sürdürdü. Gün içi ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin parite üzerindeki etkisi önemli ve bu hareketlilik acaba tepki satışları tamam mı devam mı sorusunun cevabını bulmamıza katkı sağlayacaktır.
Kısa vadeli olarak USDJPY paritesini incelediğimizde yukarı yönlü hareketlerin daha olası görüldüğünü, bu nedenle de 101,60 ve 101,20 destekleri üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz.
Pivot: 101,60
Destek: 101,60-101,20-100,75
Direnç: 102,45-102,85-103,25
USD/TRY ANALİZ
Kritik 2,3030 seviyesi altında hareketlerini sürdüren ve bu hafta hemen hemen her gün gerçekleştirdiği satıcılı seyirle 2,20 seviyesine kadar gerileyen kur bundan sonraki süreçte tepki satışlarına devam mı edecek yoksa bu düşüşler sınırlanacak mı sorusunun cevabını aramaktayız. Dikkat edilirse düşüşlere tepki satışı olarak nitelendirmem mevcut yükseliş trendinde bu düşüşün sadece düzeltme olduğu anlamına gelmelidir. Henüz yükseliş trendi sonlanmış değil ve 2,08 üzerinde kaldığı müddetçe de bu tutum devam etmek isteyecektir. Bu bağlamda da gün içi fırsat olarak görülen düşüşlerde özellikle dikkat etmek ve muhakkak zararı kes noktası belirlemek önemlidir.
Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,2315 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyebileceğini ifade edebiliriz. Eğer kur 2,2316 direnç noktası altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü hareketlerini 2,1950 seviyesine doğru devam ettirmek isteyebilir. İlaveten yeniden düşüşler başlayacak mı sorusunun cevabını da 2,1950 desteğinin karar vereceğini, bu bağlamda da bu seviyenin 2,1950 – 2,2316 mı yoksa 2,1950 – 2,1628 bandı oluşumunda önemli bir katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.
Pivot: 2,2315
Destek; 2,1950-2,1800-2,1628
Direnç; 2,2170-2,2315-2,2490
HAM PETROL ANALİZ
Ham petrol fiyatları uzunca bir süredir yükselişlerini 98,00 seviyesi altında gerçekleştirmekteydi. Dün başlayan yükseliş eğiliminin ham petrol fiyatlarını 98,80 seviyesini test etmesi öncelikli olarak önemli bir çıkış olarak değerlendirilmelidir. Ancak bu çıkış yükselişlerin devam edeceği anlamına gelir mi sorusuna net bir cevap vermek doğru olmayacaktır. Çünkü günlük grafikte yer alan 200 günlük basit hareketli ortalama hala daha kritik bir bariyer olarak karşımızdadır. 99,46 seviyesi olan bu ortalama üzerinde gerçekleşecek günlük kapanış önümüzdeki hafta pozitif konuşmamıza neden olabilir. Bu bağlamda da bugünü kapanışı dikkat edilmesi gerekilmektedir.
Kısa vadeli olarak ham petrol fiyatlarını incelediğimizde 96,25 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş eğiliminin devam etmek istediğini ve daha önce test edip satış baskısına maruz kaldığı 100,70 seviyesi hedeflenebilir. Gün içi satış baskısı oluşacağını düşünen Forex işlemcisi ise 96,25 desteğinin kırılmasını takip etmelidir.
Pivot; 96,25
Destek:97,00-96,25-95,20
Direnç: 99,46-100,70-101,60
ALTIN ANALİZ
Haftanın son işlem gününe geldiğimizde Altın fiyatlarının hafta içi performansında yukarı yönlü ivmelenmenin sürdüğünü ancak bu çıkışın alıcılar tarafından çok net desteklenmediği görülmüştür. Uzun vadeli satıcıların etkin olması nedeniyle altın ile ilgili pozisyonlar yükseldiği noktada kar realizasyonuna geç, düştüğü zaman yeniden al şeklinde devam ettiği için Altın fiyatlarındaki sakinlik dikkat çekicidir. 1247 ile 1274 seviyeleri arasında sakin bir seyirde hareketlerini sürdüren Altın fiyatlarında bugün ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerinin Altın fiyatları üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Özellikle de yukarıda belirtmiş olduğumuz seviyelerin dışına çıkılması daha agresif hareketlerin oluşmasını destekleyebilir. Bu bağlamda da yeni işlemcilerin bu aralık dışında işlemler gerçekleştirmesi önemlidir. Gün içi 1247 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam ettiğini ifade edebiliriz.
Pivot; 1247
Destek: 1252-1247-1238
Direnç: 1266-1274-1282
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.