11 Mart 2014 Forex Piyasası Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Haftaya Çin’den gelen olumsuz ekonomik verilerin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin büyüme kaygılarındaki yükseliş ile başlayan küresel piyasalarda dün, Avrupa ve ABD endekslerinde kayıplar görüldü. Bu sabah ise Asaya tarafında hafif alımlar dikkat çekerken, yeni günde gözler yine siyasi gelişmeler ve ekonomik takvim verileri üzerinde odaklanacak. Özellikle İngiltere, piyasa katılımcıların gündeminde önemli ülkeler arasında öne çıkıyor.

“Çin, Ukrayna ve ekonomik gündem”

Bu sabah Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasında bir değişiklik yapmadığını duyurmasının ardından yatırımcılar dikkatlerini, Banka’nın Başkanı Kuroda’nın bir konuşma yapacağı basın konferansına çevirdiler. Başkan’ın, ilerleyen aylarda BOJ’un herhangi bir adım atıp atmayacağına dair neler söyleyeceği, ülkenin para birimi Yen’in değeri için dikkatle izlenecek. Diğer taraftan küresel piyasaların gündeminde Çin’in büyümesine yönelik endişeler ve Ukrayna’dan gelen haberler önemli yer tutmaya devam ederken, Pazar günü Kırım’da yapılması planlanan referandum öncesinde batılı ülkeler ile Rusya arasındaki gerilimin artabileceği kaygıları piyasalarda tedirginliğin tamamen sona ermesine engel oluyor. Avrupa ve ABD’nin Rusya’ya yaptırımlarda bulunacağı basına yansıyan haberler arasında yer alıyor.

“Avrupa Birliği yetkilileri toplanıyor”

Avrupa tarafında Kırım Özerk Bölgesi’ne ilişkin gelişmeler ve açıklamalar dikkatle takip edilmeye devam edilirken, bir yandan da bugünkü Ecofin toplantısı izlenecek. Dün bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanlarının ardından bugün Avrupa Birliği (AB) yetkilileri Brüksel’de toplanacakken, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve tek elden bankacılık mekanizmasına ait konuların gündeme gelmesi bekleniyor. Bununla birlikte bankaların iflası halinde kullanılacak fonun oluşturulmasına ilişkin görüşmelerde AB maliye bakanları arasındaki tartışma konuları arasında yer alıyor.

“Yeni günde İngiltere öne çıkıyor”

Çin endişeleri ile global endekslerde satışlar yaşanırken bu sabah Asya seansı ile bu dalga şimdilik kırılış gibi görünüyor. Yine Asya’nın en büyük ekonomisine ait endişeler ile düşüş kaydeden ham petrol fiyatlarında, ABD’de stokların arttığı yönündeki beklentiler baskı oluşturmaya devam ediyor. Dolar endeksinden ise sakin ancak yukarı yönlü eğilim devam ederken, BOJ basın konferansı öncesinde Yen tarafında nispeten sakin bir seyir izleniyor. Haftanın ikinci gününde İngiltere’den gelecek veriler ve ülkenin merkez bankasından gelecek açıklamaların merakla beklendiğini ifade edebiliriz.

Almanya’dan ticaret dengesi verisi ile başlayacak haftanın ikinci günündeki gündem akışı, İngiltere’nin ekonomik verileri, 10 yıllık tahvil ihracatı ve Komite Oturumu ile devam edecek. Avrupa Birliği maliye bakanlarını bir araya getirecek olan Ecofin toplantısı ise dünkü Eurogroup sonrasında, olası açıklamaların piyasa üzerinde etki yaratabilecek olması nedeni ile yatırımcıların takibinde olacak. Daha sonra ise ABD tarafından toptan satış stokları, iş imkanları ve işgücü hacmi (Job Openings and Labor Turnover Summary – JOLTS) verisi izlenecek rakamlar arasında yer alacak.

“Günün Fırsatı; İngiltere – Enflasyon Raporu Komite Oturumu”; İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney ve Banka’nın Para Politikası Komitesi (MPC) üyelerinden bazılarının katılımı ile gerçekleştirilecek sunumda, Parlamento’nun Hazine Komitesi’ne, son hazırlanan enflasyon raporunun savunması yapılacak. BOE’nin hedef enflasyon olarak belirlediği %2.0 olan oranın hafif altında bulunan İngiltere CPI (Tüketici Fiyat Endeksi) verisine ilişkin yorumlar, ülkenin para birimi üzerinde etkili olabilir. İmalat ve sanayi üretimi verilerinin açıklanmasının hemen sonrasında başlaması beklenen oturum, piyasa katılımcıları tarafından dikkatle izlenecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

Euro Bölgesi – Almanya Ticaret Dengesi; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinden haftanın ikinci gününde Avrupa endeksleri işleme açılmadan önce yayınlanacak veri, kıtanın ortak para birimi üzerinde etkili olabilecek rakamlar arsında yer alıyor. Aralık ayına ilişkin 18.5 milyar Euro olarak açıklanan Almanya’nın ticaret dengesi, tahminlerin üzerinde olumlu gerçekleşirken, Alman ekonomisinin gücünü de ortaya koymuştu. Ocak ayında ülkenin ticaret fazlasının artmaya devam etmesinin beklendiği görülüyor. 19.3 milyar Euro olan tahminin üzerinde gelecek rakam Euro’da yükselişler görülmesine destek oluşturabilecekken, beklentilerin altında kalabilecek veri, kıtanın ortak para biriminde kayıplara yol açabilir.

İngiltere – İmalat Üretimi; Aralık ayında, önceki aya göre %0.3 arttığı açıklanan İngiliz imalat üretimi, %0.6 olan tahminlerin altında bir yükseliş göstermişti. Ocak döneminde ise artışın %0.3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Önem derecesi yüksek bu ekonomik gösterge, ülkedeki toplam sanayi üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturduğu için dikkatle takip edilmektedir. Öngörülen rakamından faklı bir verinin yayınlanması halinde Sterlin’de sert hareketler gözlemlenebilir. Aynı anda açıklanacak sanayi üretimi verisi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söylemekte fayda var ancak, piyasaların daha çok imalat üretimine odaklanacağını ifade etmek yanlış olmayacaktır.

ABD – İş İmkânları ve İşgücü Hacmi; ABD Merkez Bankası’nın (FED) istihdam piyasasındaki gelişmeleri izlemek için kullandığı ekonomik göstergeler arasında yer alan söz konusu veri, Ocak ayına ilişkin bilgiler verecek. Bir ay geriden gelerek yayınlandığı için tarım dışı istihdam değişimi ve istihdam talepleri gibi diğer istihdam rakamlarının gölgesinde kalan data, yine de piyasalar tarafından takip edilmektedir. 4.03 milyon olarak açıklanması beklenen verinin Şubat 2008’de yayınlanan rakamdan sonra görülen en yüksek rakama işaret etmesi bekleniyor. Verinin tahminlerin üzerinde yayınlanması Dolar’da yükselişler görülmesini sağlayabilecekken, öngörünün altında gerçekleşecek veriler, ABD’nin para birimin de kayıplar oluşmasına neden olabilir. İş imkanları ve işgücü hacmi, toptan satış stokları ile aynı zamanda açıklanacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

09:00 EUR Almanya Ticaret Dengesi 19,3B 18,5B

11:30 GBP Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,3% 0,4%

11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık) 0,3% 0,3%

11:30 GBP Enflasyon Raporu Komite Oturumu

GBP 10-Yıllık Tahvil İhalesi

EUR Ecofin Toplantısı

16:00 USD Toptan Satış Stokları (Aylık) 0,5% 0,3%

16:00 USD İş İmkanları ve İş Gücü Hacmi (JOLTS) 4.02M 3.99M

17:00 GBP NIESR GDP (Büyüme Oranı) Tahmini 0,8%

EURUSD ANALİZ

“Fırtına öncesi sessizlik”

Haftanın ilk işlem gününde sakin bir şekilde hareketlerini sürdüren EURUSD paritesi 1,3848 – 1,3898 seviyeleri arasında işlem görmekte ve yeni günde de 1,3863 seviyesinde seyrine devam etmektedir. Gerek 1 gerekse 4 saatlik grafiklerde görmüş olduğumuz sıkışık seyir “fırtına öncesi sessizlik” olarak adlandırdığımız bir sakinlik olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle de gün içi gelecek olan makro-ekonomik verilere daha fazla dikkat etmek gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda gün içi yükselişlerin devam edebilmesi için 1,3848 desteği hala daha güncel bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer EURUSD paritesi 1,3848 destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerini 1,3960 seviyesine kadar devam ettirebilir. Ancak indikatörleri incelediğimizde hafif bir düşüş baskısının da olduğunu göz ardı etmemek gerekmemektedir. Bu nedenle de olası 1,3848 desteğinin aşağı kırılmasında alıcılı konumda ısrarcı olmamak gerekmektedir.

Pivot: 1,3848

Destek: 1,3848-1,3795-1,3750

Direnç: 1,3895-1,3920-1,3960

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“1,6580 seviyesi yeni işlem stratejileri için önemli”

Yeni haftanın en dikkat çeken hareketleri hiç şüphesiz ki Sterlin’li paritelerde gerçekleşti ve Sterlinin değer kaybetmesi nedeniyle GBPUSD paritesi haftanın ilk işlem gününde 1,6620 seviyesine kadar geriledi. Yeni günde 1,6634 seviyesinde hareketlerine devam eden parite için 1,6705 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmesi beklenilmektedir. Eğer parite 1,6705 direnci altında hareketlerine devam edebilirse 1,6620 ve 1,6580 seviyeleri test edilmek istenebilir. Özellikle de 1,6580 seviyesi mevcut düşüşlerin devam edip etmeyeceği konusunda yeniden karar aşamasına geçebileceğimiz kritik seviye olarak karşımızdadır.

Pivot: 1,6685

Destek; 1,6620-1,6580-1,6540

Direnç; 1,6665-1,6705-1,6740

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

“2,1600 – 2,2500 arası orta vadeli bant devam etmektedir”

Orta vadeli olarak 2,16-2,25 arasındaki bant hareketinin uzunca bir süredir devam ettiği USDTRY kurunda kısa vadeli 2,1775 desteğinden aldığımız güçle yukarı yönlü çıkışına devam eden paritenin yeni günde 2,22 seviyesi yakınlarında hareket ettiğini görmekteyiz. Kuru teknik olarak incelediğimizde 2,2000 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve yukarıdaki bandın üst noktası olan 2,25 seviyesine yaklaşmak isteyeceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 2,2000

Destek; 2,2120-2,2000-2,1870

Direnç; 2,2258-2,2348-2,2500

usdtry

USD/JPY ANALİZ

“Gözler BOJ başkanı Kuroda’nın konuşmasında”

Japonya merkez bankasının bu sabah saat 5:00 civarında açıkladığı raporunda para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmediğini gözlemledik. Bu sonuç USDJPY paritesi üzerinde bir etki yaratmadı ve 103,41-103,19 arasındaki sıkışık seyri sabah saatlerinden itibaren devam etmektedir. Ancak bu sakinlik gün içerisinde Japonya merkez bankası (BOJ) başkanı Kuroda’nın yapacağı basın konferansı ile yerini sert hareketlere bırakabilir. Özellikle de enflasyon hedefini tutturabilmek için BOJ parasal genişleme miktarında artışa gidecek mi sorusunun cevabı aranmaktadır. Konuşma zamanını belirli olmayan Kuroda basın açıklamasının öğleden önce sonuçlanması beklenilmektedir.

USDJPY paritesini teknik olarak incelediğimizde 102,78 destek noktası güncelliğini korumaktadır. USDJPY bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerine devam etmek isteyebilir ve bu tutum USDJPY paritesini 103,47 ve 103,75 seviyelerine taşıyabilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi gün içi hareketler Kuroda’nın basın konferansı ile şekillenebilir. Bu nedenle de konuşmanın parite üzerindeki etkisi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 102,78

Destek: 103,15-102,78-102,45

Direnç: 103,47-103,75-104,05

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

“Düşüşlerin devamı için 99,95 altında günlük kapanış gerekli”

105,20 seviyesinden başlayan ve 100,14 ile sonlanan düşüşler sonrasında ham petrol fiyatlarının bu seviyeler arasında hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Buna ilaveten 150 günlük basit hareketli ortalama olan 99,95 seviyesi bundan sonraki süreçte gerçekleşecek işlem hareketleri için büyük önem taşımaktadır. Uzun bir süredir 150 günlük hareketli ortalamanın etkisi altında hareketlerine devam eden ham petrolde özellikle yükselişlerin devamı için son kale olarak tabir edilen bir seviye olduğunu ifade edebiliriz. Eğer bu destek noktası kırılmazsa yeniden yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Aksi takdirde mevcut düşüş baskısı etkisini gösterebilir ve bu tutum yeniden 92,**’li seviyelerin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 102,12 seviyesi altında aşağı yönlü baskıların devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer ham petrol 102,12 seviyesi altında hareketlerine devam ederse kritik seviye 99,95 seviyesi test edilmek istenebilir.

NOT: 2014 yılının ilk ayı ile başlayan yükseliş trendi geçtiğimiz hafta içerisinde sonlanmıştır. Bu nedenle de 150 günlük basit hareketli ortalama olan 99,95 seviyesi altında hareketler gerçekleştirme ihtimali mevcuttur. Bu nedenle de bundan sonraki günlük kapanışlar yeni işlem stratejileri için büyük önem taşımaktadır.

Pivot; 102,12

Destek: 100,80-99,95-98,20

Direnç: 101,52-102,12-103,13

petrol

ALTIN ANALİZ

“Kıyasıya mücadele devam etmektedir”

Bir yanda orta vadeli düşüş trendini savunan ve 1350 seviyesi altındaki haftalık kapanışa inanan “Satıcılar”, diğer yanda da kısa vadeli yükseliş trendini savunan ve 150 günlük basit hareketli ortalama olan 1296 seviyesi üzerinde yapılan günlük kapanışa inanan “Alıcılar” Altın fiyatlarının kararsız bir ortamda hareketlerine devam etmesini sağlamaktadır. 1350 seviyesine yaklaştığı zaman satıcıların etkin olduğunu gördüğümüz Altın fiyatları düşüşlerini 1327 ile sınırlandırırken 1296 öncesinde bu seviyenin kontrol noktası olduğunu ifade edebiliriz. Bu bağlamda da olası 1296 testi için öncelikli olarak 1327 destek noktasının kırılması gerektiğini unutmayalım.

Yeni işlem gününde Altın fiyatlarını incelediğimizde 1352 direncinin önemli olduğunu, bu direnç noktası altında kaldığı müddetçe kısa vadeli tepki satışlarının devam etme ihtimali güçlüdür. Eğer 1337 destek noktası aşağı da yönlü kırılabilirse kritik 1327 destek noktası yeniden test edilebilecek seviye olarak karşımızdadır.

Pivot; 1352

Destek: 1337-1327-1319

Direnç: 1345-1352-1361

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment