“Piyasalara FOMC damgası”
|20 Mart 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi
Makro-Ekonomik Gelişmeler
Piyasalar dün akşam ABD Merkez Bankası’nın (FED) tamamlanan toplantısının sonuçlarına odaklanırken, yayınlanan kararlar sonrasında genel anlamda varlık fiyatlarında sert hareketler gerçekleşti. Dolar diğer para birimlerinin tamamı karışışında değer kazanırken, kıymetli madenlerde de aşağı yönlü hareketler izlendi. ABD borsaları günü kayıp ile tamamlarken, Asya endekslerinde de FED karaları sonrasında bu sabah satışlar ağırlıkta.
“Piyasalara FOMC damgası”
Yeni başkanı Janet Yellen liderliğinde dün ilk kez toplanan ABD’nin Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), beklentiler paralelinde aylık 65 milyar Dolar olan tahvil alımlarını 10 milyar azaltırken, daha önceden %6.5 olarak belirlediği işsizlik oranı eşiğini de terk etti. ABD ekonomisine ilişkin büyüme ve işsizlik beklentilerini düşüren FED’in, 2014 yılı için işsizlik oranı tahminini %6.3-6.6’dan %6.1-6.3’e düşürmesi dikkat çekti. Banka aynı zamanda 2015 ve uzun vadeli işsizlik oranı öngörülerini aşağı yönlü revize etti. FOMC üyelerinden çoğunun ilk faiz artırımını 2015’de bekledikleri açıklanan karar metninde görülebilirken, Aralık ayı tahminlerinde göre öngörülen faiz artışı miktarlarının artması dikkat çekti. TSİ 20:00’da yayınlanan kararlar sonrasında FED’in daha yakın bir tarihte faiz artırımına gidebileceği beklentisi ağırlık kazanırken, Dolar’da sert değer kazanımları izlendi. Daha sonra kürsünün karışışına geçerek bir konuşma yapan Yellen, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Yellen’ın ifadelerinde, sözlü yönlendirmenin kalitatif olacağı, tahvil alımlarının sonbaharda bitirilebileceği, ilk faiz artırımının ise varlık alımları tamamen sonlandıktan 6 ay sonra yapılabileceği başlıklarının altı çizildi.
“Batılı ülkeler yaptırımları artırmayı planlıyor”
Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararını onaylayan ve anlaşmayı imzalayan Putin’in ülkesine batılı ülkeler tepki göstermiş ve sürecin meşru olmadığını savunmuşlardı. Rusya’nın baskı altına alınabilmesi için ABD ve İngiltere, Almanya, Fransa gibi Avrupa Birliği (AB) ülkeleri vize ve seyahat engelleri uygulayacaklarını duyurmuşlardı. Bugün Brüksel’de yapılacak olan AB Ekonomik Zirvesi’nde Rusya’ya yeni yaptırımlar getirilmesi beklenirken, ABD’nin söz konusu yaptırımlarını genişletmesi bekleniyor. Kırım’dan gelen haberler piyasalar tarafından dikkatle takip edilmeye devam edilirken, Rusya ve Ukrayna’dan yapılan açıklamalar da gündemde yer buluyor.
Haftanın dördüncü gününe geldiğimizde piyasaları yine yoğun bir işlem döneminin beklediğini ifade edebiliriz. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı’nın Tokyo’daki konuşması sonrasında dikkatler İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) toplantısından çıkan sonuçlarda olacak. ABD tarafından ise istihdam talepleri, mevcut ev satışları ve Philadelphia FED imalat endeksi gibi önem derecesi yüksek ekonomik göstergeler gündemde olacak. Akşam saatlerinde, FED tarafından gerçekleştirilen ve ABD’li bankaların kötü ekonomik şartlar altındaki sermaye yeterliliğini gösterecek olan banka stres testleri piyasa katılımcılarının merceği altında ye alacak.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
İsviçre– Merkez Bankası Faiz Kararı; Her üç ayda bir para politikasını belirlemek amacı ile toplanan İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) %0.00 – %0.25 aralığında tuttuğu faiz oranında bugün bir değişiklik yapması beklenmiyor. Euro Bölgesi’ne olan ihracatının büyüklüğü nedeni ile kendi para biriminin Euro karışışındaki değerinin düşük olmasını isteyen Banka, EUR/CHF için 1.20 tabanını korumaya devam ediyor. Küresel gerilimin son günlerde artması sonucu güvenli para birimleri arasında olduğu düşünülen Frank geride kalan haftayı değer kazanımı ile tamamladı. SNB’nin, düşük bir ihtimal olarak görülse de, “Maliyeti ve sonuçları ne olursa olsun EUR/CHF paritesini 1.20’nin altına indirmeyeceğiz” söylemini kuvvetlendirmesi ülkenin para biriminde kayıplar görülmesine neden olabilir. Banka’nın yeni bir adım atmaması halinde ise İsviçre Frankı’nda bir miktar değer kazanımları izlenebilir. Değişiklik yapılmasının beklenmediği faiz oranı ile birlikte yapılacak açıklamalar dikkatle izlenmelidir.
ABD – İstihdam Talepleri; Geride kalan hafta istihdam talepleri verisinde 315 bin ile Aralık ayının ilk haftasından sonra görülen en olumlu rakam açıklanmıştı. 15 Mart ile sona eren haftada ise 327 bin Amerikalının işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunmuş olmasının beklendiği görülüyor. Verinin beklentinin üzerinde olumsuz açıklanması Dolar’da değer kayıplarına neden olabilecekken, tahminlerin altında açıklanacak olumlu rakamlar ülkenin para biriminde yükselişlere destek verebilir.
ABD – Mevcut Ev Satışları; Son 5 aydır tahminlerin altında kalan mevcut ev satışları verisi ABD’nin konut piyasasına ilişkin bilgiler verecek önem derecesi yüksek ekonomik göstergeler arasında değerlendirilmektedir. FED’in parasal genişlemeden çıkış için adımlar atması ile mortgage kredilerinde yükselen faizlerin, satışları genel anlamda olumsuz etkilemiş olabileceği düşünülüyor. Son iki ayda ise ABD’deki soğuk hava koşullarının insanları ev aramaktan çok, evlerinde oturmaya ittiği yönündeki değerlendirme ise mevcut evlerin satışındaki olumsuz etkenlerden bir tanesi olarak görülüyor. Dünyanın en büyük ekonomisinde Şubat ayında 4.65 milyon mevcut ev satışının yapılmış olması bekleniyor. Rakamın tahminlerden farklı açıklanması ABD borsalarında ve Dolar’da fiyat değişimlerinin gerçekleşmesine zemin oluşturabilir.
ABD – Philadelphia FED İmalat Endeksi; Genel olarak içinde bulunulan ayın ortalarında, Philadelphia FED tarafından açıklanan endeks, ülkenin imalat sektörüne ait bilgiler açısından bir öncü olarak değerlendirilmektedir. “0.0”ın üzerindeki rakamlar, Philadelphia’daki imalat sektörünün genişlediğine, altındakiler ise daraldığına işaret etmektedir. Yaklaşık 250 imalatçıya sorulan sorular sonucu oluşturulan endeks, geride kalan ay 9.2 olarak beklenirken, -6.3 olarak açıklanmıştı. Bu kez ise endeksin yeniden 4.2 ile genişleme tarafına geçmesi bekleniyor. Verinin tahminlerin üzerinde açıklanması Dolar’da yükselişler görülmesini sağlayabilecekken, beklentilerin altında kalacak rakamlar ülkenin para biriminde kayıplara yol açabilir.
ABD – Banka Stres Testi Sonuçları; ABD Merkez Bakası FED tarafından uygulanan ve sentetik piyasa koşullarının oluşturularak, bankaların bu şartlar altında istikrar ve yeteneklerinin nasıl bir performans gösterdiğini ölçmeye yönelik banka stres testleri, ABD’nin finans sektörünün sağlığı açısından bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Sonuçlar ilgili bankanın testi geçtiği ya da geçemediği şeklinde açıklanacakken, yeni sermaye gerekliliklerini (sermaye açığını) tahmin etmek için de kullanılacak. Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Bank of Amarica gibi büyük bankaların da değerlendirileceği testleri, söz konusu şirketlerin pay senetleri fiyatlarında da etkili olabilir. Sonuçların günü bugün 22:00’dan sonra yayınlanması bekleniyor.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Perşembe
Zaman Haber Beklenti Önceki
09:00 EUR Alman PPI (Aylık) 0,2% -0,1%
09:00 CHF Ticaret Dengesi 2,47B 2,59B
09:15 JPY BOJ Başkanı Kuroda Konuşması
10:30 CHF SNB Faiz Oranı Beyanatı 0,25% 0,25%
10:30 CHF SNB Para Politikası Değerlendirmesi
EUR Avrupa Birliği Ekonomik Zirvesi
13:00 GBP CBI Endüstriyel Eğilim Emirleri 5 3
14:30 USD İstihdam Talepleri 327K 315K
16:00 USD Mevcut Ev Satışları (Aylık) 4,65M 4,62M
16:00 USD Philadelphia FED İmalat Endeksi 4,2 -6,3
16:30 USD Doğal Gaz Stokları -195B
22:00 USD Banka Stres Testi Sonuçları
EURUSD ANALİZ
ABD’den merakla beklenen açıklamalar dün akşam itibariyle sonuçlandı ve özellikle gelen açıklamaların Dolar endeksi üzerindeki etkisi önemliydi. Kısa vadeli olarak belirlemiş olduğumu düşüş trendinin üst noktası olan 79,90 seviyesini geçerek yükseliş sinyali veren endeks EURUSD paritesinin 1,3880 destek noktasını kırmasını sağladı ve gün içi 1,3808 seviyesinin test edilmesine katkı sağladı. İlaveten uzun bir süredir test ettiği ancak geçemediği 1,3960 direncinde de dönmesi paritedeki kısa vadeli tepki satışlarının devam etme ihtimalini de güçlendirdi. Bu nedenle de özellikle haftalık grafikte üzerinde durduğumuz yükseliş kanalının alt noktası olan 1,3610 seviyesi yeniden gündemimizde yer alabilir.
Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3895 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığımız müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer EURUSD paritesi 1,3895 direnci altında hareketlerine devam etmeyi sürdürürse 1,3808 ve 1,3772 seviyeleri test edilebilir.
Pivot: 1,3895
Destek: 1,3808-1,3772-1,3741
Direnç: 1,3865-1,3895-1,3930
GBP/USD ANALİZ
EURUSD paritesi gibi GBPUSD paritesi de aşağı yönlü hareketlerini toplantı sonrasında devam ettirdi ve gün içi 1,6507 seviyesi test edildi.
Günlük grafiği incelediğimizde yükseliş trendinde kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 89 günlük basit hareketli ortalama olan 1,6465 seviyesinin mevcut trendin devam edip etmeyeceği konusunda önemli bir seviye olduğunu, bu nedenle de GBPUSD paritesinde işlem stratejileri oluşturan işlemcilerin bu bölgede dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. 1,6821 seviyesinden başlayan tepki satışları 1,6465 seviyesinde son mu bulacak yoksa mevcut düşüşler bir ralliye mi dönüşecek sorusunun cevabını aramaktayız. Bu nedenle de aşağı yönlü hareketlerde 1,6465 seviyesine dikkat etmek gerekmektedir.
Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,6585 ve 1,6622 seviyelerinin güçlü bariyerler olduğunu, paritenin bu seviyeler altında hareketlerine devam etmesi durumunda yukarıda belirlediğimiz kritik bölgeye yaklaşmak isteyeceğini ifade edebiliriz.
Pivot: 1,6585
Destek; 1,6505-1,6465-1,6425
Direnç; 1,6585-1,6622-1,6655
USD/TRY ANALİZ
Bollinger bandının orta noktası üzerinde kalmayı sürdürmesi durumunda yukarı yönlü hareketlerin devam edebileceğini ilişkin açıklamalarımız sonrasında FOMC toplantı tutanakları ve başkan Yellen’in gerçekleştirdiği açıklamalar ile yükselişlerini devam ettiren kur 2,2440 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda da 2,2387 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.
Bollinger bandı içerisinde hareketlerine devam etmesi nedeniyle bandın üst noktası olan 2,2496 seviyesinin test edilmesinin güçlenmesine ilaveten USDTRY kurunun uzun bir süredir devam ettirdiği 2,17 – 2,26 bandının sürdüğünü, bandın üst noktasına yaklaşabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak da 2,2325 ile 2,2245 destek noktalarının üzerinde kalmayı sürdürmesi ile bandın üst noktalarının test edilme potansiyelinin güçlendiğini ifade edebiliriz.
Pivot: 2,2245
Destek; 2,2325-2,2245-2,2150
Direnç; 2,2430-2,2496-2,2600
USD/JPY ANALİZ
200 günlük basit hareketli ortalama olan 100,35 öncesinde pariten bir müddet 101,20 destek noktası üzerinde hareketlerine devam ettiğini, her seferinde bu destek noktasını test etse de kıramayarak yukarı yönlü hareketlerini sürdürdüğünü daha önceki analizimizde ifade etmiştik. Merakla beklenen tutanaklar ve başkan konuşması ile birlikte yukarı yönlü hareketlerini sürdüren USDJPY paritesinin bu güçle 102,00 seviyesinin üzerine çıktığını ve 102,48 seviyesini test ettiğini görmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda gerek kısa gerekse orta ve uzun vadeli yükseliş baskısının devam ettiğini söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak 101,95 ve 101,55 seviyeleri üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve daha önce test edip satış baskısına maruz kaldığı 103,75 seviyelerine yeniden ulaşmak isteyeceğini ifade edebiliriz.
Pivot: 101,55
Destek: 101,95-101,55-101,20
Direnç: 102,50-102,90-103,30
HAM PETROL ANALİZ
96,99 seviyesine kadar geriledikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile yukarı yönlü hareketlerini devam ettirerek 4 saatlik grafikteki düşüş trendini sonlandıran ham petrol ABD’den gelen açıklamalar sonrasında mevcut yükselişlerini devam ettirerek ham petrolün 99,42 seviyesine kadar yükselmesini sağladı ve şuanda da bu seviyede hareketler devam etmektedir. Kısa vadeli olarak incelediğimizde mevcut yükselişin devam etme ihtimali güçlüdür. Eğer ham petrol 98,38 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse 99,55 direncini geçmek isteyebilir ve böyle bir durumda 100,12 ve 101,09 seviyeleri test edilebilir. Bu nedenle de gün içi 98,38 ve 99,55 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.
Pivot; 96,99
Destek: 98,93-98,38-97,82
Direnç: 99,55-100,12-101,09
ALTIN ANALİZ
FOMC tutanaklarının sonuçlanması ve daha sonra başkan Yellen’in yapmış olduğu açıklamalar ile birlikte parasal genişlemenin 10 milyar dolar daha azaltılması ve bu sonbaharda sona erebilir açıklaması ile aşağı yönlü hareketlerine devam ederek 1325 seviyesini test eden Altın, 21 günlük basit hareketli ortalama altında hareketlerine devam etmektedir. Hatırlarsanız tepki satışlarının devamı için bu ortalama altında hareketlerin devam etmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu nedenle de Altın için tepki satışlarının devam etme ihtimali güçlüdür. Bu nedenle de 21 günlük basit hareketli ortalama altında devam edecek günlük kapanışlar tepki satışın devamlılığını sağlayabilir ve bu tutum 150 günlük basit hareketli ortalamanın hedeflenmesine neden olabilir.
Günü değerlendirdiğimizde 1350 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü tepki satışlarına devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Altın eğer 1350 seviyesi altında kalmayı sürdürürse 1317 ve 1307 seviyelerini test edebilir. 1350 öncesinde de 1338 seviyesi ilk ve önemli bir bariyer olarak karşımızdadır.
Pivot; 1350
Destek: 1318-1307-1297
Direnç: 1338-1350-1364
DAX30 ANALİZ
Endeks 9320 direncine ulaştı fakat aşamadı, 9217 desteğine kadar geri çekilme sonrası, şimdilik bu destek üzerinde kalınabildi. 8900 seviyesinden 9300 seviyesine kadar yükselen endekste geri çekilme normal karşılanmalı.9125 seviyesine kadar düşüşün devamı gelebilir. Günlük kapanışlar 9100 seviyesi üzerinde olduğu müddetçe 9300 direncine doğru tekrar hareketlenme mümkün olabilir. Fakat 9100 seviyesi altında kapanış oluyorsa 8900 dibine doğru çekilme teyit edilmiş olacaktır.
Pivot: 9256
Destek: 9166-9100-9010
Direnç: 9322-9412-9478
S&P500 ANALİZ
1866 minör dirençten 1845 minör desteğe geri dönüş tamamlandı mı bugün göreceğiz. Saatlik kapanışlar 1845 seviyesi üzerinde olduğu sürece endekste yukarı tepki ihtimali kuvvetlenecek. Gün sonunda 1850 üzerinde kapanış yaşanması durumunda 1900 seviyesine doğru hareket ihtimali artabilecek.
Tersi durumda saatlik kapanışlarla 1845 seviyesi altına sarkılırsa aşağıda ilk hedef 1826 seviyesi olabilir.
Pivot: 1852
Destek: 1839-1827-1814
Direnç: 1864-1877-1889
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.