27 Mayıs 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi
|Makro-Ekonomik Gelişmeler
ABD ve İngiltere piyasalarının tatil nedeni ile kapalı olduğu haftanın ilk iş gününde varlık fiyatlarında düşük bir işlem hacmi izlenmişti. Yeni günde ise söz konusu ülkelerin piyasalara dönmesinin yanında, açıklanacak önem derecesi yüksek makro-ekonomik veriler ile birlikte yatırımcıları yoğun bir seansın beklediğini ifade edebiliriz.
“Avrupa’nın karışık başlaması bekleniyor”
Wall Street’in tatil olmasının yanında Asya endeksleri bugün ABD borsaları olmadan ikinci açılışını gerçekleştirirken, Japon Nikkei-225’deki yukarı yönlü hareketler dikkat çekti. Ülkenin Merkez Bankası’nın (BOJ) ek parasal teşvikler uygulayacağı yönünde spekülasyonlar izlenmeye devam ediliyor. Diğer Asya-Pasifik borsalarında ise görünüm karışık. Avrupa endekslerinin ise haftanın ikinci gününe karışık bir görünüm ile başlaması bekleniyor. Hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) ve Ukrayna Devlet Başkanlığı seçimleri sonrasında dün rekor kıran Alman Dax’ın yataya yakın kayıp ile başlaması beklenirken, dün kapalı olan İngiltere piyasalarının yükseliş ile açılacağı tahmin ediliyor. İngiltere’de İngiliz Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) sürpriz bir şekilde AP seçimlerinden lider parti olarak çıkması sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Cameron, genel seçimlerde UKIP ile koalisyon yapmayacaklarını söyledi. Fransa’da ise Cumhurbaşkanı Hollande, partisinin yenilgisi sonrasında sonuçlar ile yüzleşilmesi gerek ifadelerini kullandı. Bunun yanında Ukrayna’daki seçimlerden Poroşenko’nun zaferle çıkması sonrasında özellikle Donetsk’de şiddet olaylarının artması, gün içerisinde piyasalarda baskı yapabilecek bir unsur olarak değerlendirilebilir.
“Enerji gündemi”
Ukrayna’daki devlet başkanlığı seçimleri sonrasında gerilimin azalma umutları yeşerirken artan şiddet olayları, ham petrol gibi enerji fiyatlarını etkileyen bir faktör olarak dikkat çekiyor. Diğer taraftan Libya’daki silahlı grupların yeni hükümeti tanımayacaklarını duyurmaları, ülkede tansiyonun yüksek kalacağı beklentilerine destek veriyor. Dün Berlin’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) enerjiden sorumlu üyesi Oettinger ile Ukrayna ve Rusya enerji bakanlarının doğal konusunda ilerleme sağladıkları belirtilirken, AB güvenlik yüksek temsilcisi Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Zarif İstanbul’da görüşerek nükleer anlaşma konusunda temaslarda bulundular. Ham petrol fiyatlarında gelişmiş ülkelerin bugün açıklanacak ekonomik verilerinin yanında, bu gündem maddeleri de yine yatırımcıların takibinde yer alacak.
ABD’den gelecek önemli veriler öncesinde Dolar endeksindeki hafif kayıpların majör paritelere yansıması izlenirken, Yen’deki düşüşlerin ABD’nin para biriminden daha baskın olduğu görülüyor. Salı günü piyasalarda hem siyasi gelişmelerin etkisinin hem de yoğun ekonomik takvimin gündemde olacağı tahmin edilen bir işlem dönemi olması bekleniyor.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
Euro Bölgesi – ECB Başkanı Draghi’nin Konuşması;Pazar gününden sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi, dün de Portekiz’de bir konuşma gerçekleştirirken, bugün, aynı organizasyon çerçevesinde bir kez daha dikkatler kürsünün arkasına geçecek. “Değişen Finansal Görünümde Merkez Bankacılığı” başlığı altında ECB’nin düzenlediği bir forumda konuşacak olan Draghi’nin sözleri, Euro’nun gelecek değeri açısından dikkatle takip edilecek. Draghi’nin güncel para politikalarından bahsetmesi halinde piyasalarda çok sert hareketler görülebilir. Başkan’ın, 5 Haziran’daki ECB’nin toplantısında alınacak kararlara ilişkin ipuçları vermesi beklentilerin fiyatlanmasını sağlayabileceği için, haftanın en önemli gelişmeleri arasında değerlendirilebilir.
Türkiye – Tüketici Güveni;Geride kalan ay 78.5 ile yaklaşık son bir buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkan tüketici güveni verisi, haftanın ikinci gününde yurtiçi piyasaların takip edeceği datalar arasında yer alıyor. Rakamın yükselişini sürdürmesi ya da düşüşe geçmesi, ileriye yönelik beklentileri ve TRY varlıklarını etkileyebileceği için, söz konusu gösterge yatırımcıların takibinde olacak.
ABD – Dayanıklı Mal Siparişleri; Son iki aydır güçlü bir artış ortaya koyan ABD’nin dayanıklı mal siparişleri verisi, dünyanın en büyük ekonomisindeki aktivitelerin canlılığını görebilmek adına yakından izlenen rakamlar arasında yer almaktadır. Taşımacılık hariç tutularak hesaplanan çekirdek dayanıklı mal siparişleri ise geride kalan ay için %2 ile yine olumlu bir tablo çizmişti. Ocak ve Şubat aylarından sonra, Mart ile Nisan aylarındaki daha iyimser rakamların temelinde de, ABD’de görülen çok soğuk kış şartlarının ekonomik veriler üzerindeki etkisinin arınmaya başlamasının yattığı düşünülüyor. Dayanıklı ve çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin beklentileri yine aşması halinde ABD’nin para biriminde yükselişler izlenebilecekken, söz konusu rakamların tahminleri karşılamaması Dolar’da kayıplara yol açabilir.
ABD – CB Tüketici Güveni; Ekonomisinin yaklaşık %70’i harcamalara dayalı olan ABD için, tüketicilerin geleceğe nasıl baktıkları ile bağlantılı olarak tüketimin artıp artmayacağı büyük bir önem taşımaktadır. Olumlu ekonomik beklentiler içerisinde olan tüketiciler harcamalarını artırma eğilimi içerisinde olacakken, geleceğe güvenle bakamayan tüketiciler ise daha çok tasarruf yapıp harcamalarını kısmayı düşünmektedirler. Conference Board tarafından hazırlanan tüketici güveni endeksi, piyasalar tarafından dikkatle izlenen ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Verinin 83.2 olan beklentinin altında kalması Dolar’da kayıplar görülmesine yol açabilecekken, tahminleri aşacak rakamlar ise ABD’nin para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Salı
Zaman Haber Beklenti Önceki
09:00 CHF Ticaret Dengesi 2,43B 2,05B
10:00 TRY Türkiye Tüketici Güveni 78,5
11:30 GBP BBA Mortgage Onayları 45,2K 45,9
15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri 0,2% 2,1%
15:30 USD Dayanıklı Malları Siparişleri (Aylık) -0,5% 2,5%
16:00 USD Konut Fiyat Endeksi – HPI (Aylık) 0,5% 0,6%
16:00 USD S&P/CS HPI Karma-20 (Yıllık) 11,9% 12,9%
16:30 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması
16:45 USD Öncü Hizmetler PMI 55,6 55,0
17:00 USD Tüketici Güveni 83,2 82,3
EURUSD ANALİZ
Haftanın ilk işlem gününde ABD borsalarının kapalı oluşu, gerek ABD gerekse Euro bölgesinden önemli makro-ekonomik verilerin olmayışı EURUSD paritesinin sakin bir şekilde hareketlerine devam etmesine neden oldu. Günün sonlanması sonrasında Asya seansı birlikte parite kısmen hareketlense de 1,3610 – 1,3690 arasında seyir gerçekleştirdiğini görmekteyiz. 1,3690 direnci gün içi önemli bir bariyer olmakla birlikte aşağı yönlü baskıların devamı için dikkatle takip edilmelidir. Aynı zamanda da 150 günlük basit hareketli ortalama olarak bildiğimiz EURUSD paritesinin bu bariyer altında kalma isteği 1,3610 desteğinin yeniden hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Genel görünüm olarak da 1,3690 direnci altında negatif seyrimizi korumaktayız. Gün içerisinde gerek ABD gerekse Euro bölgesinden önemli veriler açıklanacaktır. ABD bölgesinden Çekirdek Dayanıklı Malların Siparişleri ve Tüketici Şartları ile Euro bölgesinden ECB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği konuşma günün en önemli verileri olarak bilinmektedir. Bu nedenle de TR Saati ile 15:30 sonrası daha sert hareketler görebiliriz.
Pivot: 1,3690
Destek: 1,3640-1,3610-1,3565
Direnç: 1,3690-1,3735-1,3775
GBP/USD ANALİZ
ABD ve İngiltere borsalarının kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde sakin bir seyirle hareketlerini sürdüren GBPUSD paritesi Asya seansı ile birlikte kısmen hareketlendi ve bu hareketlerini yukarı yönlü gerçekleştirerek gün içi 1,6867 seviyesine kadar yükseldi. Dolar endeksinde yaşanılan tepki satışlarının önemli bir etkiye sahip olduğu bu yükseliş sonrasında paritedeki yükseliş baskısının devam edip etmeyeceği bugünkü en önemli sorumuz olarak belirlenmiştir. Eğer GBPUSD paritesi 1,6875 direnci üzerinde işlem gerçekleştirebilirse yukarı yönlü hareketler gün içi teyit kazanmış olabilir ve bu tutum paritenin 1,6915-55 gibi seviyeleri hedeflemelerine katkı sağlayabilir. 1,6875 direnci altındaki hareketler ise paritenin yeniden satış baskısına maruz kalması için psikolojik bir destek sunabilir ve bu tutum 1,6780 desteğinin yeniden gündemimizde kalmasına yardımcı olabilir. Bu bağlamda da gün içi 1,6875 direncine dikkat etmek gerekmektedir.
Pivot: 1,6875
Destek; 1,6840-1,6810-1,6780
Direnç; 1,6875-1,6915-1,6955
USD/TRY ANALİZ
2,0790 destek noktasından toparlanarak kısa vadeli tepki alışlarını devam ettirmeye çalışan ancak sakin seyrini sürdüren USDTRY kuru yeni haftanın ikinci işlem gününde 2,0846 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,0947 direnci güncelliğini korumaktadır. Kurun bu bariyer altındaki hareketleri aşağı yönlü baskının devamı için önemlidir. Eğer bu şart sağlanır ve kur 2,0947 seviyesi altında hareketlerini sürdürürse 2,0790 destek noktasının kırılma ihtimali güçlenebilir ve bu durumda kur yeniden 2,0615 desteğine doğru hareketlenme içerisine girebilir. Bu bağlamda da gün içi 2,0947 direnci dikkatle takip edilmelidir. 2,0947 öncesinde 2,0885 seviyesi ilk güçlü bariyer olarak karşımıza çıkmaktadır.
Pivot: 2,0947
Destek: 2,0790-2,0730-2,0615
Direnç: 2,0885-2,0947-2,1009
USD/JPY ANALİZİ
Japon Nikkei endeksinde olumlu havanın sürmesine rağmen, USD/JPY paritesinde yatay bir görünümle güne başlangıç yapıldığını görüyoruz. Dolar endeksi üzerinde oluşan baskıların parite üzerinde baskıda etkili olduğunu ifade edebiliriz.
Teknik olarak incelediğimizde, mavi renkle belirttiğimiz daralan hareketin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Uzun süredir paritede önemli bir destek görevi gören 155 günlük üssel (exponential) hareketli ortalamanın (101,55) üzerinde yukarı yönlü baskıların hakim olması beklenebilir. Yükselişlerde 102,10 seviyesinin geçilmesi baskıları netleştirebileceği gibi, 102,35 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. USD/JPY paritesinde düşüş beklentisi oluşturabilmek için ise, 101,80 seviyesinin kırılmasıyla gerçekleşebilecek satışları takip etmek gerekmektedir. Bu satışların etkisinin artabilmesi için 101,55 seviyesi altındaki günlük kapanışa ihtiyaç vardır.
Pivot: 101,55
Destek: 101,80 – 101,55 – 101,20
Direnç: 102,10 – 102,35 – 102,61
EUR/JPY ANALİZİ
Dolar endeksinde yaşanan düşüşle beraber Euro’da görülen yükselişin etkisiyle birlikte, EUR/JPY paritesinde yukarı yönlü baskıların ağırlık kazandığını gördük. Bugün Euro Bölgesi’nden veri akışı zayıf olmakla birlikte, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin konuşmasının takip edilmesinde fayda vardır.
Günlük grafiği incelediğimizde, 200 günlü basit (simple) hareketli ortalamanın (138,26) desteklemekte olduğu yükseliş kanalının takibini sürdürdüğümüzü söyleyebiliriz. Uzun süredir alt bölgesindeki günlük kapanışları engellemekte olan 138,55 seviyesi üzerinde, yukarı yönlü baskıların sürmesi beklenebilir. 8 günün en yüksek seviyesi durumundaki 139,43 seviyesinin geçilmesi alıcıların cesaretini artırabilir. Yükselişlerde 200 günlük ağırlıklı (linear weighted) hareketli ortalamanın (140,00) hedeflenmesi muhtemeldir. Paritede düşüş beklentisinin oluşabilmesi için, 138,43’ün geçilememesi veya 138,55 seviyesinin kırılması sonucu gerçekleşebilecek kısa vadeli tepki satışlarının takibi gerekmektedir. Yükseliş kanalının alt bölgesine yakın gerçekleşen hareketlerde, düşüş yönlü stratejiler oluştururken temkinli olmakta fayda bulunmaktadır.
Pivot: 138,55
Destek: 138,93 – 138,55 – 138,00
Direnç: 139,43 – 140,00 – 140,45
HAM PETROL ANALİZİ
Ham petrol fiyatında, stok endişeleri ve küresel ekonomide toparlanmayla paralel olarak talebin de artacağı beklentileriyle birlikte yukarı yönlü baskıların hakimiyeti dikkat çekmektedir.
Günlük grafiği teknik olarak incelediğimizde, kanal içindeki hareketlerde, geçtiğimiz hafta ortasından bu yana fiyata destek oluşturan 103,50 seviyesi üzerinde yukarı yönlü baskıların hâkim olabileceği beklentimizi korumaktayız. Gün içinde 104,50 seviyesinin geçilmesi, kritik 105,20 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir.
Kısa vadeli incelediğimizde, 105,20 seviyesi altında yükselişlerin uzun süredir sınırlanıyor olması dikkat çekmektedir. Haftanın zirvesi durumundaki 104,50 seviyesi altında gerçekleşebilecek tepki satışlarıyla, ikili tepe formasyonu görebilme ihtimalimiz bulunmaktadır. Bu şartların sağlanabilmesi için, 103,50 seviyesinin altındaki günlük kapanış ve trendi görmemizi sağlayan RSI (göreceli güç endeksi) indikatörünün 70 seviyesi altında düşüşü işaret etmesi gerekmektedir. Bu durumda kanalın alt bölgesini hedefleyebilecek tepki satışlarının oluşması olasıdır.
Pivot: 103,50
Destek: 103,50 – 103,00 – 102,65
Direnç: 104,50 – 105,20 – 106,10
ALTIN ANALİZ
Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD ve İngiltere borsalarının sakin oluşu, piyasaların dikkate alacağı ve fiyatlayacağı makro-ekonomik verilerin olmayışı emtia fiyatlarının da sakin kalmasını sağladı. Altın fiyatı bu sakinlik içerisinde 1290 seviyesi çevresinde hareketlerini sürdürmektedir. 1285-1303 seviyeleri Altın fiyatının kısa vadeli hareketleri için önemlidir. Özellikle de 1285 destek noktası şuan ki seviyeye dikkat ettiğimizde yakın olmamız nedeniyle daha fazla dikkat edilmelidir. Altın, 1285 desteğinden güç alarak yeniden 1300 seviyesi üzerine mi çıkacak yoksa 1285 desteği aşağı yönlü kırılarak satıcılı seyir için önemli bir sinyal mi göreceğiz? Bu sorunun cevabını gün içi 1285 destek noktasının kırılıp & kırılmamasına göre karar vereceğiz.
Pivot: 1285
Destek:1285-1277-1268
Direnç: 1296-1303-1309
DAX30 ANALİZİ
Açılış : 9810
En yüksek : 9897
En düşük : 9783
Kapanış : 9884
Endeksin 9700-9800 aralığından yükselişle çıkmayı deniyor. 9800 seviyesi üzerinde ilk hedef 9900 seviyesiydi ve dün bu hedefe çok yaklaşıldı. Bugün için gün sonu kapanış 9850 seviyesi üzerinde olursa yeni hedef 9950-10.000 bölgesi olabilecek. Gün sonu kapanışlar için 9800 seviyesi ilk güçlü destek. Önümüzdeki günlerde yükseliş beklentisinin korunabilmesi için bu destek seviyesi üzerinde kalınmalı.
Pivot : 9854
Destek: 9812-9740-9698
Direnç: 9926-9968-10.040
S&P500 ANALİZİ
Açılış : 1898
En yüksek : 1904
En düşük : 1896
Kapanış : 1903
Endeksin 1900 hedefine ulaşmasından sonraki aşamada ikinci hedef 1950 seviyesi olarak görülüyor. 1950 hedefine gitme ihtimali gün sonu kapanışlar 1900 seviyesi üzerinde olduğu sürece korunacaktır. Kısa vadeli işlemler için ise 1900-1880 aralığını destek bölgesi, 1910-1915 aralığını direnç bölgesi olarak düşünebiliriz.
Pivot : 1901
Destek: 1898-1893-1890
Direnç: 1906-1909-1914
“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR – “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.