Altın’da Bu Hafta Kritik!
|Mayıs ayında Avrupa Merkez Bankası toplantısı ile birlikte gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerini Ortadoğu’da yaşanılan gerilim ve olası savaş spekülasyonları ile destekleyen Altın, 1240 destek noktasından almış olduğu güçle 1326 seviyesine kadar yükseldi.
Altın fiyatı üzerinde yaşanılan spekülatif hareketleri incelediğimizde özellikle Ortadoğu’da yaşanılan gerilim ve bu gerilim ile birlikte olası operasyon açıklamalarının ifade edilmesi, kıymetli madenler üzerinde pozitif bir hava yaratıyor. Ancak burada gözden kaçmaması gereken bir husus var: Gerginliğe rağmen Altın fiyatının geleceği açısından piyasaların önümüzdeki süreçte FED’in parasal politikaları üzerinde gerçekleştireceği olası hamleler ve yeni yıla ilişkin beklentileri önem arz ediyor.
FED stratejileri öncesinde de Altın fiyatı bu haftaki kritik verilere odaklanacak. Peki, bu kritik veriler neler?
1 Temmuz 2014 – Salı
04:00 – Çin İmalat PMI
04:45 – Çin HSBC İmalat PMI
17:00 – ABD – ISM İmalat İndeksi
2 Temmuz 2014 – Çarşamba
15:15 – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği
18:00 – FED Başkanı Yellen Konuşması
3 Temmuz 2014 – Perşembe
04:45 – Çin HSBC Hizmet PMI
14:45 – Euro bölgesi Faiz Oranı Bildirisi
15:30 – ECB Başkanı Mario Draghi Basın Açıklaması
15:30 – ABD – İşsizlik Oranı
15:30 – ABD – Tarım Dışı İstihdam Değişimi
15:30 – ABD – İstihdam Talepleri
17:00 – ABD – ISM İmal Olmayan İndeks
Yukarıda yer vermiş olduğumuz makro-ekonomik veriler, bu hafta Altın fiyatı üzerinde sert etki yaratma ihtimali olan veriler. Özellikle de bu veriler içerisinde ECB Başkanı Mario Draghi’nin Basın Açıklaması ve ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam Değişimi sonuçları Altın fiyatı için kritik bir önem taşıyor.
Temel makro-ekonomik ve güncel gelişmelerden sonra Altın fiyatı ile ilgili teknik beklentileri paylaşacak olursak son zamanlarda gerçekleşen bu çıkışlar yeni bir yükselişlerin habercisi mi yoksa satış baskısının yeniden oluşabilmesi için bir tuzak mı?
Haftalık grafiği incelediğimizde Altın fiyatının uzunca bir süredir 200 haftalık üssel (exponential) ve 200 haftalık smoothed (düzeltilmiş) hareketli ortalama arasında hareketlerine devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle de özellikle de 200 haftalık üssel (exponential) hareketli ortalama olan 1377 seviyesi altında haftalık kapanışını sürdürdüğü müddetçe kısa vadeli mevcut yükselişlerin tuzak olduğunu ve yeniden aşağı yönlü baskıya maruz kalarak 200 haftalık smoothed (düzeltilmiş) hareketli ortalama olan 1208 seviyesine doğru hareket gerçekleştirme ihtimali mevcut. Buna ilaveten 28 Nisan 2013 tarihinden itibaren (kırmızı renkli kanal) kanal içi hareketlerine devam eden Altın fiyatında 1355 direnci kanalın üst noktası olarak önemli bir direnç noktası görevi görüyor. Bu nedenle de özellikle 1355 – 1377 seviyeleri Altın’da negatif baskı devam edecek mi sorusu için dikkatle takip edilmeli.
Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde ise Ortadoğu gündeminin kendisini hissettirmesi nedeniyle tepki alımlarının devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle de 1295 destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe Altın fiyatı 1330 ve 1355 bölgesine doğru hareket etmek isteyebilir. 1295 destek noktasının aşağı yönlü kırılması durumunda ise orta ve uzun vadeli satıcılar yeniden aktif bir şekilde piyasada yer alabilir.
Kudret AYYILDIR
Başanalist