15 Temmuz 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi
|Makro-Ekonomik Gelişmeler
Küresel piyasalar için haftanın en önemli günlerinden ilki bugün başlıyor. İç piyasalardan, Avrupa ve ABD’ye kadar yoğun bir gündemin yatırımcıları beklediği Salı gününde, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşması ise öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Önemli merkez bankalarından gelecek açıklamaların yanında yayınlanacak makro-ekonomik göstergeler varlık fiyatlarındaki değişimler için dikkatle takip edilecek.
“Olumlu hava devam etti”
Piyasalarda geride kalan haftaya yön veren Euro Bölgesi bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların, yeni haftanın kritik gündemi ile bir kenara bırakılması sonrasında haftanın ilk işlem günü ile başlayan olumlu hava ABD ve bu sabah Asya borsalarında da hissedildi. Wall Street endeksleri Citigroup’un beklentileri aşan karından da destek alırken, Asya-Pasifik’te Yellen’ın konuşması öncesinde yükselişler hakim. Ancak dün önemli yükselişler kaydeden Avrupa borsalarının yeni güne satışlar ile başlangıç yapabileceği düşünülüyor. Portekizli Banco Espiriyo Santo’ya ilişkin gerilim, yoğun haber akışı öncesinde piyasaların gündemine yeninden gelebilir.
“Draghi, güçlü Euro‘ya dikkat çekti”
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, dün Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’ne yaptığı sunumda, para birimi değerinin Euro Bölgesi’nde enflasyonun geleceğinin yönlenmesinde önemli olduğunu belirtti. Başkan, Euro’da görülen değerlenmenin fiyat istikrarı üzerinde kesinlikle etkisinin olduğunu belirten Mario Draghi, ayrıca, “ECB gerektiği halde yeniden eyleme geçmeye hazır” mesajını da yineledi. Başkan ECB’nin geleneksel olmayan para politikaları da uygulayabileceğini ifade etti. Draghi’nin konuşmasının ardından piyasalarda çok fazla sert hareketler gerçekleşemedi.
“BOJ büyüme tahminini düşürdü”
Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) iki gün süren ve bu sabah tamamlanan toplantısı sonrasında, para politikalarında piyasa beklentileri doğrultusunda herhangi bir değişikliğe gitmediği görüldü. BOJ içinde bulunulan mali yıl için %1.1 olan büyüme tahminini ise hafif şekilde güncelleyerek %1.0’a çekerken, enflasyon projeksiyonlarında ise değişikliğe gitmedi.
Kararların yayınlanmasının ardından BOJ için dikkatler düzenlenecek basın konferansında olacak. Banka’nın Başkanı Kuroda’nın açıklamaları merakla beklenirken, BOJ’un ilerleyen aylarda para politikasında ek teşvikler uygulamayı düşünüp düşünmediği konusunda ipuçları alınmaya çalışılacak. Başkan genelde olduğu gibi TR saati ile 09:30 civarı kürsünün arkasına geçerek açıklamalarına başlaması bekleniyor.
“ABD’de bilanço sezonun hız kazanıyor”
ABD’nin ve dünyanın en büyük şirketlerinin yılın ikinci çeyreğine ilişkin sonuçlarını açıklamaya başladığı bilanço sezonu geride kalan hafta başladı. Ancak önemli şirketlerin kar rakamları ise dün Citigroup ile başladı diyebiliriz. Bugün ise Goldman Sachs, Intel, Johnson&Johnson, JP Morgan ve Yahoo! gibi devlerin yılın ikinci üç aylık dönemine ait rakamları piyasaların risk algısına ve küresel endekslere yön verebileceği için yakından takip edilecek.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
Türkiye – İşsizlik Oranı;Üç aylık işsizlik ortalaması olarak açıklanan TÜİK’in hazırladığı işsizlik oranı verisi, Haziran ayında %9.7 ile üç ay sonra yeniden tek haneli rakamlara gerileyerek beklentinin altında olumlu açıklanmıştı. Perşembe günkü TCMB toplantısı öncesinde yurtiçi varlıklar üzerinde etkili olabilecek söz konusu makro-ekonomik gösterge, piyasaların gündeminde yer alacak rakamlar arasında yer alıyor. İşsizlik oranında düşüşün sürmesi bekleniyor.
İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI);Son 5 aydır, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) hedef rakamı olan %2’nin altında seyreden ada ülkesinin enflasyon oranı, bu hafta önem derecesi yüksek makro-ekonomik göstergeler arasında dikkat çekiyor. Datanın %1.6 olan beklentinin altında açıklanması BOE’nin faiz artırımını öteleyebileceği beklentisi ile Sterlin’de değer kayıplarının görülmesine neden olabilecekken, tahminleri aşacak bir rakam, faiz artırım beklentilerini daha yakın bir tarihe çekebileceği için ülkenin para biriminde yukarı yönlü hareketlere zemin oluşturabilir.
Euro Bölgesi – Alman ZEW Ekonomik Hassasiyeti;Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, ZEW Enstitüsü tarafından açıklanacak ekonomik hassasiyet verisi, ülkedeki yaklaşık 275 kurumsal yatırımcıya yapılan bir anket sonucu oluşturulmaktadır. Söz konusu rakam, kıtanın ortak para birimi olan Euro’da sert hareketlere yol açabilen önem derecesi yüksek bir ekonomik veri olarak değerlendirilmektedir. Gerek Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik aktivite, gerekse Ukrayna tarafındaki gelişmelerin getirdiği belirsizlik, Almanya ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yaratırken, ZEW verisinin de son 6 ayda önemli bir düşüş göstermesine neden oldu. Bu ayki rakamda 28.9’luk bir rakam beklendiği görülürken, verinin tahminlerin altında kalması Euro’da kayıplara, öngörüleni aşması halinde ise yükselişlere neden olabilir.
İngiltere – BOE Başkanı Carney’nin Konuşması;İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney bu hafta BOE Başkan Yardımcısı Andrew Bailey ile birlikte, İngiltere meclisinin alt kanadının Hazine Komitesi’ne finansal istikrar raporu hakkında bir sunum yapacaklar. Son haftalarda sert hareketlere maruz kalan Sterlin için, Başkan’ın İngiltere ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri son derece büyük bir önem taşıyor. BOE’nin 2015 yılının başlarında faiz artıracağı beklentilerinin aksine Carney’nin daha önce, faiz artırımının beklentilerden daha yakın bir tarihte yapılabileceğini ifade etmesi dikkat çekmişti. Carney’nin konuya ilişkin yeniden bir değerlendirme yapıp yapmayacağı merakla beklenecek. BOE Başkanı ve yardımcısının oturumda seçecekleri kelimeler, bu hafta Sterlin’in yönünü tayin edebilecek ana faktörler arasında yer alıyor.
ABD – Perakende Satışlar; ABD’deki ekonomik aktivitelerin 3’te 2’sini oluşturan perakende satışlar, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın tanıklığı öncesinde piyasalarda etkili olabilecek önemli rakamlar arasında yer alıyor. Perakende satışlar, son iki aydır tahminlerin altında bir yükseliş kaydediyor. Otomobil satışları hariç tutularak hesaplanan çekirdek perakende satışlar da, yine son iki aydır tahminleri karşılamıyor. Haziran ayında %0.6 yükseliş kaydetmesi beklenen perakende satışların yanında, çekirdek perakende satışların ise yine aynı dönemde %0.5 artış göstermesi bekleniyor. Verilerin öngörülen rakamlardan daha iyi bir tablo oluşturması halinde Dolar’da yükselişler izlenebilecekken, tahminlerin altında kalacak datalar, ABD’nin para biriminde kayıplara neden olabilir.
*ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşmaları; ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın bu hafta, Senato’nun Bankacılık Komitesi’ne ve Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komisyonu’na para politikası yarıyıl sunumlarını yapması bekleniyor. Haftanın en önemli gelişmeleri olarak değerlendirebileceğimiz Yellen’ın söz konusu bu konuşmalarında, FED’in ilerleyen aylardaki para politikası adımlarına yönelik ipuçları yer alabileceği için başta Dolar olmak üzere birçok finansal aracın fiyatında sert hareketler izlenebilir. Yellen’ın özellikle Çarşamba günkü Senato Bankacılık Komitesi sunumu ve ardından Komite üyelerinden gelecek sorulara vereceği cevaplar büyük bir önem taşıyor. Piyasalardaki mevcut durumda FED’in politika faiz oranlarını 2015 yılının ortalarında artırması bekleniyor. Ancak Başkan’ın konuşmalarında sürpriz bir şekilde bu beklentinin yeniden şekillenmesini sağlayacak ifadeler yer alırsa, Dolar’da yeni fiyatlamalar keskin bir şekilde gerçekleşebilir. Bunun yanında Yellen’ın piyasa dostu açıklamalar yaparak, FED’in ekonomiye olan desteğini sürdüreceğine vurgu yapması beklendiğini ifade edebiliriz.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Salı
Zaman Haber Beklenti Önceki
10:00 TRY Çeyreklik (Üç Aylık) İşsizlik Ortalaması 9,0% 9,7%
10:15 CHF PPI (Aylık) 0,1% 0,1%
11:00 TRY Türkiye Bütçe Dengesi 1,50B
11:30 GBP CPI (Yıllık) 1,6% 1,5%
11:30 GBP PPI Girişi (Aylık) 0,2% -0,9%
11:30 GBP RPI (Yıllık) 2,5% 2,4%
11:30 GBP Çekirdek CPI (Yıllık) 1,7% 1,6%
11:30 GBP HPI (Yıllık) 10,2% 9,9%
12:00 EUR Alman ZEW Ekonomik Kanısı 28,9 29,8
12:00 EUR ZEW Ekonomik Kanısı 62,3 58,4
12:00 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması
15:30 USD Çekirdek Perakende Satışları (Aylık) 0,5% 0,1%
15:30 USD Perakende Satış (Aylık) 0,6% 0,3%
15:30 USD New York İmalat İndeksi 17,2 19,3
17:00 USD FED Başkanı Yellen Konuşması
17:00 USD İşletme Stokları 0,6% 0,6%
EURUSD ANALİZ
Haftanın ilk işlem gününde sakin bir şekilde hareketlerine devam eden EURUSD paritesi 150 günlük basit ve üssel hareketli ortalamalar altında seyrini sürdürmektedir. 1,3707 ve 1,3653 olarak güncelliğini koruyan ortalamalar içerisinde 150 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3653, gün içi işlem stratejiler için önem arz etmektedir. Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3653 direnci altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskının 1,3575 seviyesine kadar devam etme ihtimalinin kuvvetli olduğunu ifade edebiliriz. Makro-ekonomik anlamda haftanın ilk işlem gününü sakin geçiren EURUSD paritesi bugünü aynı sakinlikte geçiremeyecektir. Çünkü bugün makro-ekonomik veri açısından yoğun bir gün olması beklenilmektedir. Bu yoğunluktaki en önemli veriler ise TR saati ile 12:00’de Euro bölgesinden gelecek olan Alman ZEW endeksi ve TR saati ile 15:30’da ABD’den gelecek olan Perakende Satışlar verisi olarak belirlenmiştir Günün en önemli haberi ise TR saati ile 17:00’de ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen’in senatoda yapacağı sunum EURUSD paritesi için oldukça hareketli geçebilir
Pivot: 1,3653
Destek: 1,3595-1,3575-1,3540
Direnç: 1,3650-1,3680-1,3707
GBP/USD ANALİZ
Makro-ekonomik anlamda zayıf bir gün geçirmesine rağmen pariteler içerisinde daha hareketli bir gün geçiren GBPUSD paritesi 1,7145 direnci altında satıcılı seyrini 1,7069’a kadar devam ettirdikten sonra sakin bir süreçte hareketlerini sürdürmüş ve yeni haftanın ikinci işlem gününde de bu sakinlikle birlikte 1,7081 seviyesinde hareketlerine devam etmiştir. Makro-ekonomik veri anlamında bugün yoğun bir gün olarak belirlenmiştir. Euro ve ABD bölgesinden gelecek olan önemli verilere ilaveten İngiltere’den TR saati ile 11:30’da gelecek olan CPI verisi de GBPUSD paritesinin gün içi sert hareketlere maruz kalmasına maruz kalabilir. Bu bağlamda da gün içi makro-ekonomik veriler dikkatle takip edilmelidir.
Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,7115 ve 1,7145 bariyerleri aşağı yönlü baskıların devam edebilmesi için kritik seviyeler olarak karşımızdadır. Paritenin bu bariyerler altında kalma isteği 1,7055 ve 1,7010 seviyelerinin hedeflenmesine neden olabilir. Bu bağlamda da 1,7145 seviyesine doğru yaşanılacak olası yükselişler yeniden satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Pivot: 1,7145
Destek; 1,7055-1,7010-1,6980
Direnç; 1,7115-1,7145-1,7178
USD/TRY ANALİZ
Yeni haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyrini devam ettirmek isteyen USDTRY kuru daha önce test etmiş ancak kıramamış olduğu 2,1142 seviyesine yaklaştığını ancak bu desteği kıramayarak toparlanmak istediğini görmekteyiz. Genel görünümün 2,1250 direnci altında kaldığı müddetçe negatif olduğunu ifade edebiliriz. Bu bariyer altında kaldığı müddetçe yeniden kritik destek 2,1142 seviyesi test edilmek istenebilir. Özellikle de gün içi düşüşler devam edecek mi sorusunun cevabını 2,1250 ve 2,1242 seviyelerine göre karar verebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex katılımcıları ise 2,1250 direncinin geçilmesine odaklanmalıdır.
Pivot: 2,1250
Destek: 2,1142-2,1080-2,1000
Direnç: 2,1205-2,1250-2,1315
USD/JPY ANALİZİ
Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasında değişikliğe gitmediği ve Çin’de olumlu verilerin açıklandığı günün geride kalan saatlerinde Japon Nikkei endeksinde pozitif havanın hakim olduğunu görüyoruz. BOJ kararlarının beklenti dahilinde olması sebebiyle USD/JPY paritesinde sert fiyatlamalar gözlenmedi. TSİ 17:00’de FED Başkanı Yellen’ın Senato’da gerçekleştireceği konuşma öncesi yoğun veri akışının da etkisiyle volatilite artış gösterebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, güncel seviyesi 101,20 olan 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalamadan başlayan yükseliş baskısının etkilerini görmekteyiz. 101,20 üzerinde beklenebilecek yukarı yönlü baskılar, 4 günün zirvesi olan 101,67’nin geçilmesiyle birlikte netlik kazanabilir. Bu şartla birlikte, mor renkle belirttiğimiz trendin sınırı olan 101,89’un hedeflenmesi olasıdır.
Kanalın alt bölgesinde yoğunlaşan hareket ve genel eğim yönünün aşağı olması, olası engellerde satışların ön plana çıkmasına neden olabilir. 101,67’nin geçilememesi, 101,20’nin tekrar hedeflenmesine yol açacak satış baskılarını devreye sokabilir. Her iki yönde hareketlerin ivme kazanabilmesini bekleyebilmek için, 101,20 – 101,67 aralığı dışındaki hareketlere ihtiyaç bulunmaktadır.
Pivot: 101,20
Destek: 101,40 – 101,20 – 100,75
Direnç: 101,67 – 101,89 – 102,40
EUR/JPY ANALİZİ
Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) beklentiler doğrultusunda para politikası araçlarında bir değişiklik gerçekleştirmemesi Yen’deki sert değişimlerin önüne geçti. Bu nedenle EUR/JPY paritesinin güne yataya yakın bir başlangıç yaptığını ifade edebiliriz. Avrupa piyasalarının açılışıyla birlikte başlayacak yoğun veri akışı, hareketliliğin artmasına neden olabileceği için dikkatle takip edilmelidir.
EUR/JPY paritesini teknik olarak incelediğimizde, kırmızı renkle belirttiğimiz kanalın devam etme çabasını görmekteyiz. Dünün dip noktası olan 137,81 üzerinde, kanal içine dönme çabasıyla da birlikte yukarı yönlü beklentilerin hakim olması beklenebilir. Yükseliş baskıları, siyah renkle belirttiğimiz kanalın üst noktası olan 138,75’in geçilmesiyle netlik kazanabilir. Bu şartla birlikte 139,35 hedeflenebilecek diğer önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor. Ek olarak, kanal içerisinde, yani 138,10 üzerinde gerçekleşebilecek her günlük kapanış, kanalın devam etme çabasını destekler nitelikte olabilir.
Paritede satışların ön plana çıkabileceğine dair beklentiler için, kanalın kırılmasını görmek gerekmektedir. Gün içinde 138,10 seviyesinin kırılması durumunda 137,81’e kadar düşüş gerçekleşebilir. Bu seviyenin kırılması ise, siyah renkle belirtilen kanalın alt noktası olan 137,00’ye kadar satış baskısına neden olabilir.
Pivot: 137,81
Destek: 138,10 – 137,81 – 137,00
Direnç: 138,75 – 139,35 – 140,05
HAM PETROL ANALİZ
Jeopolitik gelişmelerin ham petrol fiyatın üzerinde baskı yarattığı bir süreç geçirmekteyiz. Ek olarak ABD dağıtım noktalarından Cushing’te stokların yüksek olması da bu görünüme katkıda bulunan faktörlerden birisi. Özellikle bu iki ana başlığa dair gelişmeler fiyat üzerinde etkili olmaya devam edebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, sert düşüşler sonrası toparlanma hareketlerinin sınırlı kalmakta olduğunu görüyoruz. 101,54 seviyesi altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların ön planda olabileceğine dair beklentimizi korumaktayız. Özellikle temel faktörlerde yeni gelişmelerin etkili olmamasıyla destek bulabilecek satışlarda 100,14 seviyesi hedeflenebileceği gibi, bu seviyesinin kırılması durumunda 98,74’e doğru fiyatlamalar hız kazanabilir.
Ham petrol fiyatında alım yönlü beklentisi olan forex katılımcılarının, 101,54’ün geçilmesini görmeleri gerekmektedir. Bu durumda 103,00’e doğru fiyatlamalar gerçekleşebilir. Ancak kırmızı renkle belirttiğimiz kanal içerisinde dönüş gerçekleşene kadarki süreçte olası toparlamaların tepki alımından kaynaklanabileceği unutulmamalıdır.
Pivot: 101,54
Destek: 100,14 – 99,72 – 99,25
Direnç: 101,54 – 102,20 – 103,00
ALTIN ANALİZ
Haftanın ilk işlem gününe oldukça hızlı giren Altın, 1345 direncinden başlatmış olduğu satıcılı seyrini 1303 seviyesine kadar devam ettirmiş ancak gün içi önemli olarak ifade etmiş olduğumuz 1300 destek noktasını kıramayarak mevcut düşüşlerini sınırlandırmıştır. 4 saatlik grafikte düşüş kanalının alt noktası olarak belirlediğimiz 1300 destek noktası mevcut düşüşlerin devam edip etmemesi konusunda önemli bir sinyal niteliğindedir. Altın, eğer 1300 destek noktasını aşağı yönlü kırarsa satıcılı seyir daha da istekli olabilir ve 1284 seviyesine doğru yeni bir baskı oluşabilir. Aksi takdirde mevcut düşüşlerin düzeltmesi yani tepki alımları Altın fiyatını 1323 direncine kadar taşıyabilir. Genel görünüm, 1323 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir.
NOT: Bugün gerek Euro gerek İngiltere gerekse ABD bölgesinden önem derecesi yüksek makro-ekonomik veriler mevcuttur. Özellikle de TR saati ile 17:00’de ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen’in senatoda yapacağı sunum Altın hareketleri için oldukça önemlidir.
Pivot: 1323
Destek: 1300-1294-1284
Direnç: 1310-1317-1323
DAX30 ANALİZİ
Açılış : 9715
En yüksek : 9797
En düşük : 9692
Kapanış : 9768
Endekste saatlik grafikte 9623 seviyesinde ikili dip görüntüsü oluştu, formasyon endeksi 9800 seviyesine kadar taşıdı. Gün sonu kapanışlar 9800 seviyesi üzerine taşınırsa bir kez daha 9800-9900 bandına girilebilir. Bugün 9710 seviyesi üzerinde kalınabilirse 9800 direncini kırılması ümidi korunabilecek. 5 günlük basit hareketli ortalama 9749 seviyesinden geçiyor. Endeksin bu seviye üzerine kalması yükselişin devamı için pozitif.
Pivot : 9752
Destek: 9859-9837-9801
Direnç: 9720-9710-9650
S&P500 ANALİZİ
Açılış : 1962
En yüksek : 1973
En düşük : 1962
Kapanış : 1970
SP500 tekrar zirve seviyesine doğru hareketlendi. Bugün sonunda 1974 seviyesi üzerinde kalınırsa yeni zirve denemeleri de görülebilir. Kısa vadede saatlik grafikte minik bir ikili zirve ihtimali var. Yükselişin devamı için 1974 seviyesi üzerine çıkılmalı.
Pivot : 1968
Destek: 1967-1963-1959
Direnç: 1974-1877-1985
“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN– “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.