16 Temmuz 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Dün ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın konuşması sonrasında küresel borsalarda karışık bir seyir izlenirken, Dolar’daki yükseliş genel anlamda parite ve emtia fiyatlarına yön veren ana faktör olarak dikkat çekti. Bu sabah dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin’den gelen beklentiler paralelindeki makro-ekonomik göstergeler ise endekslerdeki karışık görünümün önüne geçemezken, haftanın üçüncü gününde yatırımcıları yine yoğun bir takvimin beklediğini ifade edebiliriz.

“Dolar Yellen ile destek buldu”

FED Başkanı’nın dün Senato’daki konuşmasında para politikalarına ilişkin yeni bir ifade kullandığını söyleyemeyiz. Ancak, Yellen savunma metnini okumayı bitirdikten sonra Bankacılık Komitesi üyelerinden gelen soruları cevaplamaya başladığında, Başkan’ın faiz artışına ilişkin yorumları Dolar’da yükselişlere zemin oluşturdu. Yellen’ın özellikle yılın ilk çeyreğindeki olumsuz büyüme verisini geçici olarak değerlendirmesinin ardından ekonominin yılın geride kalan kısmında toparlanmasını sürdüreceğini belirtmesi dikkat çekti. Faiz artışının ise gelecek ekonomik verilere bağlı olduğunu belirten Yellen, bunun için önceden belirlenmiş bir takvim olmadığının altını çizdi. Değerlendirmelerin ardından ABD’nin para biriminde yükselişler, altında ise kayıplar izlendi. Başkan’ın, biyoteknoloji ve sosyal medya şirketlerinde balon olabileceği uyarısı ise kafaları bir miktar karıştırırken, endekslerde dalgalanmalara neden oldu.

“Çin verileri beklentiler paralelinde”

Janet Yellen’ın sunumunun ardından Asya borsalarında da süren karışık seyir, endekslerin kayıp ve kazançlar arasında işlem görmesine neden oldu. Çin’den gelen büyüme oranı, sanayi üretimi, sabit varlık yatırımı ve perakende satışlar gibi makro-ekonomik göstergelerin beklenti rakamlarına yakın açıklanması sonrası da bu seyirde bir değişiklik olmadığı görüldü. Ülkede konut satışlarının yılın ilk ayında %9.2 gerilemesi ise dikkat çekti.

“Bilanço sezonu devam ediyor”

Dün önemli teknoloji ve finans sektörü şirketlerinin yılın ikinci çeyreğine ilişkin kar rakamları küresel piyasaların gündemindeki başlıklar arasında yer aldı. ABD borsalarının kapanışı sonrasında bilançolarını açıklayan şirketlerden Yahoo!’nun hisse başına karı beklentilerin altında kalırken, Intel ise kişisel bilgisayar pazarındaki toparlanmanın etkisi ile tahminlerden daha iyi sonuçlar yayınladı. Bugün ise Bank of America’nın rakamları yakından izlenecek. Bilanço sezonuna ilişkin daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Diğer taraftan piyasalarda yoğun veri akışı ve açıklamalar bugün de devam ediyor. İngiltere’den ABD ve Kanada’ya kadar, varlık fiyatlarında etkili olabilecek gelişmeler yatırımcıların gündeminde yer alacak.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Alacaklı Sayım Değişimi; İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney’nin konuşmasından sonra bu hafta, önem derecesi yüksek istihdam verileri ada ülkesinin ekonomisi için piyasaların gündeminde yer alacak. İşsizlik oranı ve alacaklı sayım değişimi rakamları, BOE’nin para politikası adımlarına ilişkin ipuçları verebilecek makro-ekonomik göstergeler olarak dikkat çekerken, yayınlanacak rakamlar Sterlin’de sert hareketlerin görülmesine neden olabilir. Geride kalan ay %6.6’ya gerileyerek istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyaller veren işsizlik oranın bu kez de %6.5’e düşmeceği tahmin ediliyor. Bunun yanında işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunan İngilizlerin (Alacaklı Sayım Değişimi) Haziran ayında 27.1 bin azalmış olması tahmin ediliyor. Açıklanacak işsizlik oranı, Mart-Nisan-Mayıs aylarının ortalamasını gösterecek. Alacaklı sayım değişimi verisi ise Haziran ayına ait bilgiler verecek. Bu nedenle aynı anda açıklanacak olan iki rakamdan, daha yakın bir tarihe ilişkin bilgiler verecek olan alacaklı sayım değişimi verisinin piyasalarda ilk olarak fiyatlanması beklenebilir. Bu durumda işsizlik oranı ve alacaklı sayım değişiminin zıt bir görünüm ortaya koyması halinde işlem stratejilerini bu bilgiye göre düzenlemek fayda sağlayabilir.

ABD – Enflasyon Oranı (PPI);Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde düşüş gösteren Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE – PPI), ABD Merkez Bankası FED’in, ülkedeki enflasyon görünümünü yakından takip etmesi nedeni ile piyasalarda etkili olabilir. Her ne kadar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE-CPI) verisi daha etkili bir makro-ekonomik gösterge olarak düşünülse de, açıklanacak veri Dolar’da fiyat değişikliklerine neden olabildiği için yakından takip edilecek. Verinin %0.2 olan beklentiden çok farklı gerçekleşmesi halinde ABD’li varlık fiyatlarında sert hareketler gözlenebilir.

Kanada – Merkez Bankası Toplantısı;Geride kalan hafta Kanada için açıklanan makro-ekonomik veriler, ülkenin para biriminde sert fiyat değişimlerinin görülmesine neden olmuştu. Bu hafta da dikkatler Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) para politikası kararlarına odaklanacak. Haziran ayındaki toplantıda Banka, politika faiz oranını %1.00 seviyesinde sabit tutarken, mevcut para politikasının uygun olmaya devam ettiğini ifade etmişti. BOC ayrıca düşük enflasyonun ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik endişelerini de bir kez daha dile getirmişti. Banka’nın Temmuz ayı toplantısına ilişkin tahminlere göz attığımızda ise faiz oranının sabit tutulmasının ve para politikalarında bir değişiklik yapılmamasının beklendiğini ifade edebiliriz. Bunların dışındaki bir adım, ülkenin para biriminde sert hareketlerin izlenmesine yol açabilir. Diğer taraftan BOC’un, toplantıda alınan kararlar ile birlikte her çeyrek başında yayınladığı Para Politikası Raporu açıklanacak. TSİ 18:15’de ise Banka’nın basın konferansı düzenlemesi bekleniyor. Yapılacak açıklamalar bu noktada da büyük bir önem taşıyor.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşması; ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’ın, dünkü Senato Bankacılık Komitesi’ndeki konuşmasının ardından bugün de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komisyonu’na para politikası yarıyıl sunumunu yapması bekleniyor. Başkan’ın konuşma metninde bir değişiklik olacağı tahmin edilmiyor. İki kısımdan oluşacak oturumun ilk bölümünde Yellen’ın dün okuduğu metni tekrarlamasının ardından soru-cevap kısmına geçilecek. Komisyon’daki üyelerin soruları paralelinde FED Başkanı’nın vereceği cevaplar dünkü savunmanın ardından dikkatle izlenecek ve günün en dikkat çekici gelişmelerinde arasında yine Janet Yellen’ın konuşması yer alacak.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi -27,1K -27,4K

11:30 GBP İşsizlik Oranı 6,5% 6,6%

12:00 CHF ZEW Beklentileri 4,8

12:00 EUR Ticaret Dengesi 16,3B 15,8B

15:30 USD PPI (Aylık) 0,2% -0,2%

15:30 USD Çekirdek PPI (Aylık) 0,2% -0,1%

15:30 CAD İmalat Satışları (Aylık) 1,3% -0,1%

16:00 USD TIC Net Uzun Vadeli İşlemler 27,4B -24,2B

16:15 USD Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,4% 0,6%

16:15 USD Kapasite Kullanım Oranı 79,4% 79,1%

17:00 CAD Faiz Oranı Beyanatı 1,00% 1,00%

17:00 CAD BOC Para Politikası Raporu

17:00 USD FED Başkanı Yellen Konuşması

17:00 USD NAHB Konut Piyasası İndeksi 51 49

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -2,086M -2,370M

18:15 CAD BOC Basın Konferansı

19:00 USD FOMC Üyesi Fisher Konuşması

21:00 USD Bej Kitap

EURUSD ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimizde EURUSD paritesi dün Euro bölgesinden gelen olumsuz ZEW Ekonomik Kanı verisi ile ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen’in açıklamasına odaklandı. Verinin ve başkanın konuşması ile başlayan aşağı yönlü hareketler paritenin gün içi 1,3561 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Bu süreçten sonra sakin bir seyir gerçekleştiren parite şu sıralar 1,3561 seviyesinde çıpalanmış durumda. Bugün makro-ekonomik veri anlamında düne kıyasla daha yoğun bir gün olması beklenilmektedir. Bu nedenle de düne göre bugün daha sert hareketler görebiliriz EURUSD paritesinde. Özellikle de FED başkanı Yellen’in bugün temsilciler meclisinde gerçekleştireceği sunum EURUSD paritesinde sert hareketlerin oluşabilmesi için önemlidir.

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 150 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3707, 150 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3653 ve mevcut düşüş kanalının üst noktası olan 1,3627 direnç noktaları altında negatif baskının devam ettiğini görmekteyiz. Bu bariyerler altında kaldığımız müddetçe EURUSD paritesi hem kısa vadeli hem orta vadeli hem de uzun vadeli kritik bir seviye olarak ifade edebileceğimiz 1,3500 desteğine yaklaşmak isteyebilir. Genel görünüm 1,3627 direnci altında kaldığı müddetçe EURUSD paritesinde aşağı yönlü baskının 1,3540 ve 1,3500 seviyelerine yaklaşması günün beklentisi olarak ifade edilebilir.

Pivot: 1,3627
Destek:
1,3540-1,3500-1,3460
Direnç: 1,3595-1,3627-1,3653

EURUSD

GBP/USD ANALİZ

İngiltere’den gelen olumlu CPI verisi ile İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’in gerçekleştirdiği basın açıklaması ile birlikte 1,7190 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdiğini gördüğümüz GBPUSD paritesi daha önceki zirve noktası olan 1,7178 üzerine çıktı ancak bu çıkış kalıcı olmadı. 1,7190 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirse de mevcut çıkışları sürdüremeyen ve ABD Merkez Bankası (FED) başkanı Yellen’in senatoda gerçekleştirmiş olduğu sunumu ile tepki satışlarının 1,7130 seviyesine yaklaştığını görmekteyiz. Tepki satışlarının devam etme ihtimalinin olduğunu ifade edebileceğimiz parite de psikolojik bir direnç olan 1,7200 direnci altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü baskılar kısa vadeli etkili olabilir. Böyle bir durumda 1,7125 ve 1,7090 seviyeleri yeniden test edilebilir. Tepki satışlarının devam edebilmesi ve daha net hareketler görebilmemiz içinse dünün dip noktası 1,7055 desteğinin kırılması gerekmektedir. Böyle bir durumda 89 günlük basit hareketli ortalama olan 1,6858 seviyesi hedeflenebilir. Aksi takdirde 1,7055 – 1,7200 arasında bant hareketi devam edebilir.

Gün içi gelecek olan makro-ekonomik verileri incelediğimizde özellikle TR saati ile 11:30’da İngiltere’den gelecek olan Alacaklı Sayım Değişimi ile İşsizlik Oranı verileri GBPUSD paritesinin sert hareketlere maruz kalmasına katkı sağlayabilir.

Pivot: 1,7200
Destek; 1,7125-1,7090-1,7055
Direnç; 1,7160-1,7200-1,7250

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

2,1142 destek noktasına son 5 iş gündür yaklaşan ancak kıramayarak yeniden yükseliş baskısına maruz kaldığını izlediğimiz USDTRY kuru mevcut çıkışlarını 2,1265 seviyesine kadar devam ettirdi ve yeni haftanın üçüncü işlem gününde 2,1250 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 2,1142 destek noktası üzerinde yükseliş baskılarının devam etmesini beklemekteyiz. Bu tutum kurun yeniden 2,1360 direncine doğru hareketlenmesine katkı sağlayabilir. 2,1142 öncesinde de ilk dikkat edilmesi gerekilen destek noktası 2,1215 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 2,1142
Destek: 2,1215-2,1170-2,1142
Direnç: 2,1280-2,1315-2,1360

USDTRY

USD/JPY ANALİZİ

FED Başkanı Yellen’ın dün TSİ 17:00’da başlayan sunumuyla birlikte Dolar endeksinde yükseliş hareketinin gerçekleştiğini gördük. Major para birimlerine karşı değer kazanan Dolar ile birlikte USD/JPY paritesinde de alımlar ağırlık kazandı. Bugün Avrupa piyasalarının tepkisi etkili olabileceği gibi, özellikle ABD tarafında yoğun bir veri trafiği bulunuyor. Hareketliliği artırabilecek bu verilerin takibi kritik önem taşımaktadır.

Teknik olarak incelediğimizde, 4 gündür takibini gerçekleştirdiğimiz bandın üst noktası olan 101,62 seviyesinin geçildiğini görüyoruz. Bu görünümle birlikte gün içerisinde 101,62 üzerinde alım yönlü baskıların ön planda olması beklenebilir. Yükselişler, mor renkle belirttiğimiz düşüş eğiminin sınır noktası olan 101,89’un geçilmesiyle ivme kazanabilir ve 102,80’lere doğru oluşabilecek bir potansiyeli destekleyebilir.

Paritede hafta boyunca görülen yükselişlere rağmen mor renkli düşüş trendinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Bu nedenle trendin sınırını oluşturan 101,89’un geçilememesi, tekrar satış baskılarının ön plana çıkmasına neden olabilir. Olası satışlar, 101,62 seviyesinin kırılmasıyla birlikte netlik kazanabilir.

Pivot: 101,67
Destek:
101,67 101,40101,20
Direnç:
101,89 – 102,40 – 102,80

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

Dolar endeksindeki yükselişin de etkisiyle birlikte zayıflayan Euro ile birlikte, EUR/JPY paritesinin dün sert düşüşler yaşadığını gördük. Bu süreç özellikle FED Başkanı Yellen’ın sunumuyla birlikte hız kazanmıştı. Haftanın ortasına geldiğimizde, yine yoğun bir veri takvimiyle karşı karşıya olmamız nedeniyle hareketliliğin artışı söz konusudur. Özellikle kritik bölgelerde hareket etmekte olan parite nedeniyle, veri takibi faydalı olacaktır.

Teknik olarak incelediğimizde, pariteye 1,5 yıldır destek oluşturan 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalamanın sorgulanmakta olduğunu görüyoruz. Gün içerisinde, haftanın zirvesi olan 138,45 altında kalındığı müddetçe, aşağı yönlü baskıların ön plana çıkması beklenebilir. Düşüşler, güncel seviyesi 137,86 olan 200 günlük üssel hareketli ortalamanın kırılmasıyla netlik kazanabilir. Bu şartla birlikte siyah renkle belirtilen düşüş kanalının alt noktası olan 137,00’lara doğru fiyatlamalar beklenebilir.

Paritede yükseliş yönlü beklentisi olan forex katılımcılarının, 200 günlük üssel hareketli ortalamanın takibini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. 137,86’da oluşabilecek sınırlayıcı etki, tekrar alım yönlü baskıların ön plana çıkmasında etkili olabilir.

Pivot: 138,45
Destek:
138,86137,45 – 137,00
Direnç: 138,45 –
138,75 – 139,35

eurjpy

HAM PETROL ANALİZ

Haftanın ortasında ham petrol fiyatına göz attığımızda, TSİ 17:30’da açıklanacak olan ABD ham petrol stok verileri öncesi yatay bir seyir izlendiğini söyleyebiliriz. Stoklara dair fiyatlamalar, özellikle ABD piyasa açılışı öncesinde hız kazanabileceği için temkinli olunmalıdır. Diğer yandan jeopolitik gündemde (özellikle petrol üreticisi ülkelere dair) yeni maddeler oluşmaması ve stok endişelerinin azalmasının fiyat üzerinde oluşturabileceği baskının geçerliliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Özellikle uzun süre sevkiyat yolları kapalı olan Libya’nın, ihracatını rekor düzeye çıkarma çabası ön plana çıkan başlıklar arasında.

Teknik olarak incelediğimizde, 101,54 seviyesinin altında satış baskılarının ön planda olabileceğine dair beklentimizi korumaktayız. Olası satışlar, 100,05 seviyesini kırdığı taktirde 98,74’ü hedefleyebilir. Dün düşüş baskılarını sınırlandıran bu bölgenin aşılması ise 97,00’lara doğru fiyatlamalar gerçekleşmesinde etkili olabilir.

Ham petrol fiyatında yukarı yönlü beklenti oluşturabilmek için, düşüş yönündeki önemli seviyelerin tepkileri takip edilmelidir. Fiyatın 100,05 üzerinde kalma çabası tepki alımlarını cesaretlendirerek 101,54’ün hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Bu süreçte unutulmaması gereken, kırmızı renkle belirtilen kanala dönüş gerçekleşene kadar yükselişlerin kısa vadeli olabilme ihtimalidir.

Pivot: 101,54
Destek:
100,05 – 99,55 – 98,74
Direnç:
100,70 – 101,54 – 102,20

petrol

ALTIN ANALİZ

Kısa vadeli tepki alımları devam etse de orta ve uzun vadeli olarak satış baskısının devam ettiğini her fırsatta dile getirmiş, kanalın üst noktası olan 1355 direnci, 200 haftalık üssel hareketli ortalama olan 1376 ve 100 haftalık üssel hareketli ortalama olan 1383 bariyerlerinin mevcut düşüşlerin devam edebilmesi anlamında kritik bir bölge olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Altın fiyatı belirlemiş olduğumuz kritik bölgeler altında kalarak 1345 seviyesinden başlatmış olduğu düşüşlerini 1292 seviyesine kadar taşıdı ve şu sıralar 1296 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Genel görünüm olarak kanalın alt noktası olan 1265-60 bölgesine doğru hareketlerin devam etme ihtimali kuvvetlidir.

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde aşağı yönlü baskıların devam etme potansiyelinin yüksek olduğunu ifade edebiliriz. Gün içerisinde 1314 direnci altında kaldığımız müddetçe 1292 ve 1284 seviyelerinin hedeflenme ihtimali kuvvetlidir. Bu bağlamda da yukarı yönlü yaşanılacak tepki alımları 1314 direnci altında kaldığı müddetçe satıcılı seyir olarak karşılanabilir. 1314 öncesinde tepki alımlarının devam edebileceği maksimum alan 1307 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1314
Destek:
1292-1284-1275
Direnç: 1301-1307-1314

Altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9767
En yüksek : 9790
En düşük : 9690
Kapanış : 9742

Endekste 9800 seviyesinin dünkü işlemlerle aşılamadığını izledik. 9800 seviyesi günlük kapanışla aşılabilirse yukarı yönde 100 puanlık hareket imkanı olabilir. Gün içi işlemlerde 9700 seviyesi destek, 9800 seviyesi direnç görevi görüyor.9700 seviyesi altında günlük kapanışlarla 9600 seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir. Bugün için 9756 seviyesi üzerinde çıkılmasıyla 9800 seviyesi tekrar denenebilir.9710 seviyesindeki destek aşağı yönde zorlanıyorsa 9650 seviyesine doğru geri çekilme ihtimali güç kazanabilir.

Pivot : 9740
Destek
: 9720-9710-9650
Direnç
: 9859-9837-9801

#dax30h1

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1970
En yüksek : 1975
En düşük : 1958
Kapanış : 1967

SP500 şimdilik 1971 seviyesi üzerinde tutunamadı. 1964 desteğinin de aşağı geçilmesi durumunda 1950 seviyesine kadar geri çekilme beklenebilir. Tekrar 1971 seviyesi ve üzeri denenecekse 1968 seviyesi üzerinde kalınmalı. 1950 seviyesi altında gün sonu kapanışlar yaşanmadığı sürece yükselişin devamı beklenebilir, yaşanan düşüşler ara düzeltmeler olarak kabul edilebilir.

Pivot : 1967
Destek:
1964-1959-1952
Direnç:
1974-1977-1985

#s&p500h1

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN– “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment