31 Temmuz 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Akşam Analizi
|Makro-Ekonomik Gelişmeler
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’den gelen büyüme oranı verisi ve ülkenin Merkez Bankası’nın (FED) yayınlanan kararları sonrasında haftanın dördüncü işlem gününde Dolar endeksindeki yükselişler dikkat çekiyor. Bugün yayınlanan istihdam verilerinin ardından yukarı yönlü hareketlerini hızlandıran Dolar’daki fiyat değişimlerinin yayında, dünyanın önemli şirketlerinden gelen haberler de fiyatlamalarda etkili oldu. Jeopolitik risklere ilişkin gelişmeler ise izlenmeye devam ediliyor.
“İsrail saldırmaya devam edecek”
İsrail ile Filistin arasında yapılacak olası bir ateşkes spekülasyonları haftanın geride kalan günlerinde gündemde yer almıştı. Ancak İsrail’in Gazze’deki operasyonlarının devam etmesi ve yapılan açıklamalar, bölgede gerilimin süreceğine yönelik ipuçları veriyor. Bugün İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’de tüneller yok edilene kadar saldırıların devam edeceğini söyledi.
Diğer yandan Ukrayna’da Başbakanı Yatsenyuk’un istifasının reddedilmesinin ardından, ülkede %1.5 oranında savaş vergisi alınacağı haberleri basında yer aldı. Devlet Başkanı Poroşenko ise operasyonlar için her gün 6 milyon Dolar harcadıklarını ifade etti.
“Gelişen ülkelerde görünüm negatif”
Arjantin’in temerrüde düştüğü haberlerinin yayılması ve FED’in güçlü veriler sonrasında gevşek para politikasını hızlı bir şekilde kısacağı beklentileri, gelişmekte olan ülke varlıklarında satışların izlenmesine neden olan başlıklar arasında kendine yer buldu. Ramazan Bayramı süresince genel olarak değer kaybeden Türk Lirası, bugün ABD’den gelen olumlu istihdam verileri ve BIST-100’ün kayıplarını genişletmesi ile Dolar karşısında düşüşünü sürdürdü. USD/TRY paritesi haftanın geride kalan günlerinde gördüğü 2,14 seviyesin bir kez daha gördü.
“İstihdam talepleri azalmaya devam ediyor”
ABD’de istihdam piyasasına ilişkin gelişmeleri izlemek adına yakından takip edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları bugün 302 bin Amerikalının geride kalan hafta başvuruda bulunduğuna işaret ederek beklentilerin küçük bir miktarda altında, olumlu açıklandı. Bu veri ile 4 haftalık ortalama işsizlik başvuruları 2006 Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca istihdam maliyen endeksinin de tahminlerde daha fazla bir yükseliş kaydetmesi, işgücü piyasasına ait olumlu veriler arasında yer aldı. Verilerin ardından Dolar endeksinin yükselişlerini ivmelendirdiği ve parite ile emtia fiyatlarında bu hareketlerin etkili olduğunu ifade edebiliriz. Diğer taraftan ABD’li şirketlerden Exxon Mobil’ın ikinci çeyrekteki hisse başına karının 2,05 Dolar ile 1,86 Dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü.
Paritelerde Dolar’daki yükselişin etkileri izlenirken, Altın da yükseliş kaydeden ABD’nin para birimi ile kayıplar yaşadı. Ham petrol fiyatlarında ise, ABD tarafındaki talebin zayıflıyor olabileceğine yönelik endişelerin baskı yapmasının ardından bir miktar toparlanmalar mevcut.
“Asya gündemi yoğun”
Günün devamında ABD için yayınlanacak Chicago PMI verisi ve doğal gaz stokları izlenecek. Asya-Pasifik tarafında ise Çin, Avustralya ve Japonya’dan gelecek rakamların yanında, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Kuroda’nın konuşması yakından takip edilecek.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
Çin – İmalat PMI; Geride kalan hafta HSBC tarafından hazırlanıp açıklanan öncü imalat PMI verisi, beklentilerin üzerinde gerçekleşerek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin olumlu sinyaller vermişti. 52.0 olarak yayınlanan rakamın, bir değişiklik yapılması beklenmeyen nihai şekli Cuma sabahı TR saati 04:45’de yayınlanacak. Ancak bu veri öncesinde aynı gün, TR saati ile 04:00’da hükümetin imalat PMI verisi yatırımcıların gündeminde yer alacak. Çin, büyük bir “üretici ekonomi” konumunda olduğu için, ülkenin ekonomik performansı tüm dünyadaki dengeleri etkileyebilmektedir. Söz konusu imalat PMI verisi de Çin ekonomisine ilişkin önemli bilgiler vereceği için birçok finansal araç bu rakamlardan etkilenebilir. Gelişmekte olan ülke varlıkları, piyasaların risk algısı, küresel endeksler, bakır gibi sanayi üretiminde kullanılan madenler, altın gibi piyasa psikolojisinden etkilenen araçlar, petrol fiyatları ve Avustralya gibi Çin’in önemli ticaret ortağı konumundaki ülkelerin varlık fiyatları, Çin’den açıklanacak ve ülkenin üretimine ilişkin bilgiler sunacak bu makro-ekonomi göstergeler ile yön bulabilir.
Japonya – BOJ Başkanı Kuroda’nın Konuşması;Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın Cuma sabahı, Japonya Araştırma Enstitüsü’nde yapması beklenen konuşması, ülkenin finansal araç fiyatlarında etkili olabileceği için yakından takip edilecek. Başkan’ın, BOJ’un para politikalarına değinmesi, özellikle Nikkei-225 endeksi ve Yen üzerinde sert hareketlerin görülmesine yol açabilir. Kuroda son konuşmasında, Merkez Bankası’nın mevcut politikalarında değişikliğin şimdilik düşünülmediğini, ancak gerektiğinde harekete geçmeye hazır olduklarını ifade etmişti.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
31 Temmuz 2014 Perşembe
Zaman Haber Beklenti Önceki
16:45 USD Chicago PMI 63,2 62,6
17:30 USD Doğal Gaz Stokları 92B 90B
01 Ağustos 2014 Cuma
Zaman Haber Beklenti Önceki
04:00 CNY Çin İmalat PMI 51,4 51,0
04:30 AUD PPI (çeyreklik) 0,7% 0,9%
04:35 JPY İmalat PMI 50,8 50,8
04:45 CNY Çin HSBC İmalat PMI 52,0 52,0
06:30 JPY BOJ Başkanı Kuroda’nın Konuşması
EURUSD ANALİZ
Kritik Tarım Dışı İstihdam verileri öncesinde piyasalar ABD’den açıklanan İstihdam Talepleri ve İstihdam Maliyet Endeksi verisine odaklanmıştı. ABD’den gelen bu verilerin pozitif sonuçlanması EURUSD paritesinin gün içi 1,3371 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu ve şu sıralar 1,3380 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.
Teknik olarak EURUSD paritesini inceldiğimizde 1,3425 seviyesi altında negatif baskının devam etme ihtimalinin güçlü olduğunu ifade edebiliriz. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse son zamanların dip noktası olan 1,3366 destek noktasını aşağı yönlü kırarak 1,3295 seviyesine doğru yeni bir hamle gerçekleştirebilir. Bu bağlamda da 1,3425 seviyesi altında kaldığı müddetçe yaşanılacak olası yükselişler kısa vadeli satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Pivot: 1,3425
Destek: 1,3366-1,3330-1,3295
Direnç: 1,3395-1,3425-1,3455
GBP/USD ANALİZ
89 günlük üssel hareketli ortalama (1,6890) altına düşerek yükseliş trendi sonlanıyor mu sorusunu sormamızı sağlayan son hareketleri incelediğimizde özellikle sabah analizimizde de üzerinde durduğumuz gibi bundan sonraki süreçte günlük kapanışların mevcut trendin tamam mı devam mı sorusuna vereceğimiz cevap için önemli olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle de trend değişimi için art arda iki gün günlük kapanışın 89 günlük üssel hareketli ortalama (1,6890) altında gerçekleşmesi gerektiğini unutmayalım. Kısa vadeli olarak gün içi hareketleri değerlendirdiğimizde 1,6925 direnci altında kaldığı müddetçe negatif baskının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer bu şart sağlanırsa 1,6850 ve 1,6810 seviyeleri hedeflenmek istenebilir. Bu bağlamda da 1,6925 seviyesi altında kaldığı müddetçe yaşanılacak olası yükselişler kısa vadeli satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Pivot: 1,6925
Destek; 1,6850-1,6810-1,6770
Direnç; 1,6895-1,6925-1,6953
USD/TRY ANALİZ
Ramazan bayramı tatili nedeniyle yurtiçi piyasaların eksikliğinde yukarı yönlü çıkışlarını 2,14 seviyesi üzerine taşıyan USDTRY kuru, yurtiçi piyasaların yeniden açılması ile birlikte BİST-100 endeksindeki satış isteği ile birlikte mevcut çıkışlarını devam ettirdi ve şu sıralar 2,1400 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak kur hareketlerini incelediğimizde 2,1320 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının 2,1460 – 2,1530 bölgesine doğru devam etme ihtimalinin olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle de 2,1460 direnci yeniden satış baskısı oluşacak mı sorusunun cevabı açısından önemli bir sinyal olabilir. Bu bağlamda da günün kalanında özellikle 2,1460 direnci dikkatle takip edilmelidir.
Pivot: 2,1320
Destek: 2,1380 – 2,1320 – 2,1280
Direnç: 2,1460 – 2,1530 – 2,1650
USD/JPY ANALİZİ
ABD’de istihdam taleplerinin beklentiyle paralel açıklandığı süreçte, Dolar endeksinde yükselişlerin günün geride bıraktığımız kısmında da devam ettiğini gördük. Bununla birlikte Dolar, major para birimleri karşısındaki tutumunu Yen karşısında da sürdürerek USD/JPY paritesinde alımların ön planda olmasında etkili oldu. Diğer yandan haftanın son iş gününün ilk saatlerinde Çin’de açıklanacak olan imalat verileri etkisini hissettirebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, düşüş kanalının kırılması sonrası oluşan toparlanmanın şu ana kadar yatay seyirde ilerleme potansiyeli dikkat çekti. Bununla birlikte, günün dip bölgesinde bulunan 102,70 üzerinde yukarı yönlü baskıların etkin olması beklenebilir. Dolar endeksindeki yükselişin korunması durumunda destek bulabilecek alımlarda 103,10 seviyesinin geçilmesi, pozitif seyre katkı sağlaya bilir.
Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için 103,10 seviyesinin olası tepkileri takip edilmelidir. Bu seviyenin geçilememesiyle oluşabilecek toparlanma baskısı, 102,70 seviyesinin kırılmasına yol açarsa düşüş baskıların güç kazanabilir ve 102,40 seviyesine doğru fiyatlamalar gerçekleşebilir.
Pivot: 102,70
Destek: 102,70 – 102,40 – 102,00
Direnç: 103,10 – 103,40 – 103,76
EUR/JPY ANALİZİ
Euro Bölgesi’nin lider ekonomisi olan Almanya’da açıklanan pozitif verilere rağmen, Bölge enflasyon oranının beklenti altında kalması Euro’nun Yen karşısında yatay bir seyir izlemesinde etkili oldu. Ek olarak, haftanın son iş gününde, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’de açıklanacak olan imalat verileri Yen üzerindeki fiyatlamalara hareket kazandırabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, parite için önemli bir gösterge konumunda olan 200 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama (137,77) çevresinde oluşan fiyatlamaları görüyoruz. Haftanın zirve noktası olan 137,85 seviyesi altında düşüş beklentimiz devam etmekle birlikte, hareketli ortalama altında gerçekleşebilecek günlük kapanış bu eğilimi destekleyici nitelik taşıyabilir. Olası düşüşlerde 137,33 seviyesinin kırılması, satışların netlik kazanmasında etkili olabilir.
Paritede yükseliş yönlü beklentiler için 137,85 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Bu şartla birlikte kanal üst noktası olan 138,45 seviyesi hedeflenebilir. Ancak bu seviye geçilene kadar, yükselişlerin kısa vadeli olabileceği unutulmamalıdır.
Pivot: 137,85
Destek: 137,33 -136,75 – 136,33
Direnç: 137,85 – 138,45 – 138,90
HAM PETROL ANALİZ
Ham petrol fiyatlamalarında toparlanma eğiliminin ön planda olmasına rağmen, yükseliş baskısının günün geride bıraktığımız kısmında sınırlı olduğunu gördük. Yarın günün ilk saatlerinde açıklanacak olan Çin imalat verisi, ekonominin önemli bir kısmını oluşturan imalat sektörünün petrol talebine dair spekülasyonların oluşmasına neden olabilir ve buna bağlı fiyatlamalar gerçekleşebilir.
Günlük grafiği incelediğimizde, gün içerisinde 98,74 üzerinde yukarı yönlü baskıların ön planda olmasına dair beklentimizi korumaktayız. Yükselişlerde 99,92 seviyesinin geçilmesi, psikolojik 100 Dolar sınırının aşılmasında ve 101,20’lere doğru fiyatlamalarda etkili olabilir.
Ham petrolde düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için 98,74 seviyesinin desteği takip edilmelidir. Bu seviyenin kırılamaması yatay hareketleri destekleyebilecekken, 3 ayın dip noktası olan 98,74 altında satışlar netlik kazanabilir.
Pivot: 98,74
Destek: 98,74 – 98,00 – 97,50
Direnç: 99,92 – 100,73 – 101,20
ALTIN ANALİZ
ABD’den olumlu sonuçlanan İstihdam Talepleri ve İstihdam Maliyet Endeksi ile birlikte satıcılı seyrini 1285.36 seviyesine kadar taşıyan Altın fiyatı şu sıralar 1285 seviyesi üzerinde hareketlerine devam etmektedir. 200 günlük basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da ichimoku indikatöründe bulutun alt noktasının kritik bir bölge olduğunu daha önceki analiz çalışmalarımızda sizlerle paylaşmıştık. Şuanda da güncel seviye olarak bu bölge 1285 olarak kaydedilmiştir. Kısa vadeli alıcıların son kalesi olarak ifade edeceğimiz bu destek noktası dikkatle takip edilmelidir. Genel görünüm ise 1303 direnci altında negatif baskının devam etmesi şeklindeki düşüncemizde herhangi bir değişiklik yoktur.
Pivot: 1303
Destek:1285 – 1278 – 1271
Direnç: 1298 – 1303 – 1310
DAX30 ANALİZİ
DAX30 bülten saatine kadar en düşük 9449, en yüksek 9604 seviyelerini gördü. Gün içi desteklerin kırılıp 9500 seviyesi altında işlem görmek endekste zayıflığın devam ettiğinin işareti. Gün sonu kapanış itibari ile 9580 seviyesi üzerine çıkılamazsa ilk etapta 9410 seviyesine kadar geri çekilme hala mümkün. 200 günlük basit hareketli ortalama 9490 seviyesinden geçiyor. Bu seviye altında kapanışlar yükseliş trendinin sonuna işaret edebilir. 9490 seviyesi altında kapanışla düşüşün devam etmesi durumunda günlük grafikte ana destek 9100 seviyesinde. Saatlik grafikte endeks bollinger alt banda yapışık seyrediyor. Bu görüntü henüz düşüşün durduğu fikrine güç katmıyor.
Pivot : 9628
Destek: 9410-9320-9100
Direnç: 9580-9650-9675
S&P500 ANALİZİ
Endeks 1947-1965 seviyeleri arasında işlem gördü. 1950 seviyesinin altına inilmesi yükselişin devamı anlamında negatif. Gün sonu kapanış 1950 seviyesi üzerinde olduğu sürece orta vadede 2000 seviyesi test edilebilecek seviye. 1950 seviyesi altına inilirse aşağıda ilk hedef 1900 seviyesi olabilir, arada 1945-1938 minör desteklerden de bahsedebiliriz. 50 günlük basit hareketli ortalama 1949 seviyesinden geçiyor. 1949 seviyesi altında kapanış aşağı yönlü baskıları artırabilir.
Pivot : 1964
Destek: 1950-1945-1938
Direnç: 1964-1967-1971
“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.