USDTRY kurunu tutabilene aşk olsun!
|USDTRY kuru, Ramazan Bayramı tatili sırasında 2,1000 seviyesine yakın hareketlerine devam ederken bugün 2,1750 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi.
Peki, USDTRY kuru 1 haftada neden bu tarz bir çıkış yaşadı.
Bu sorunun cevabını yurtiçi ve yurtdışı gündemleri birlikte değerlendirerek ifade edebiliriz.
Yurtiçini incelediğimizde TCMB’nin enflasyon inecektir beklentisine karşın haftanın başında Türkiye’den gelen olumsuz enflasyon rakamı TCMB’nin beklentisi aksine bir netice ile sonuçlandı. Buna ilaveten Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in açıklayacağı ülke görünümü öncesinde hükümetin açıklamalarından etkilenen piyasalarda BİST-100 endeksi art arda %1’in üzerinde değer kayıpları yaşadı. Gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsa endekslerinde yaşanılan bu kayıplar kurun yükselişini destekledi.
Yurtdışına baktığımızda ise ABD’den olumsuz TDI verisi gelmesine rağmen 1997 yılından beri ilk defa 6 ay üst üste 200K üzerinde TDI verisinin açıklanması moralleri bozmadı. Bu hafta ABD’den gelen olumlu İmal olmayan indeks ve Fabrika Siparişleri verisi ile Dolar’ın diğer para birimleri karşısında değer kazandığını gördük.
Yukarıdaki hususların etkisi ile birlikte yükselişlerini 2,1750 seviyesine kadar taşıyan USDTRY kuru şu sıralar 2,1700 seviyesine yakın hareketler gerçekleştirmektedir.
Peki, Bundan sonraki süreçte USDTRY kuru için 2,2000 ve 2,2500 seviyeleri gündeme gelecek mi?
Bu sorunun cevabını teknik ve temel beklentiler olarak iki aşamalı sizlerle paylaşabiliriz.
USDTRY kurunu teknik olarak incelediğimizde 31 Mart 2014 tarihinden itibaren etkisini hissettiğimiz 2,1530 – 2,0615 arasındaki bandın bugün itibariyle sonlandığını görmekteyiz. 2,1530 seviyesini geçtikten sonra yukarı yönlü çıkışlarını 2,1750 seviyesine kadar taşıyan kur şu sıralar 2,1700 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. USDTRY bundan sonraki süreçte eğer 2,1530 destek noktası üzerinde kalıcı bir şekilde durmayı başarırsa yükselişlerin 2,20 – 2,25 arasında hareket etme düşüncesi daha da güçlenebilir. Bu bağlamda da özellikle bu haftaki yapacağı günlük kapanışlar dikkatle takip edilmelidir. 2,1530 seviyesi üzerindeki günlük kapanış yükselişler için önemli bir sinyal olarak değerlendirilebilir. Aksi takdirde bu yükselişler önemli bir tuzak olarak piyasada ses getirebilir.
USDTRY kurunu temel olarak değerlendirdiğimizde ilk etapta hafta sonu da dâhil olmak şartıyla yaklaşık 4 günlük bir sürecin sonucuna odaklanmak ve sonucun kur üzerindeki etkisinin incelenmesi gerekmektedir.
- 7 Ağustos – Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı ve Başkan Draghi’nin konuşması
- 8 Ağustos – Kredi Derecelendirme Kuruluşu (Moody’s) Türkiye değerlendirmesi,
- 10 Ağustos – Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. Tur,
Yeni hafta ile birlikte makro-ekonomik anlamda yoğun bir takvim verisi bizi bekliyor olsa da piyasalar ve dolayısı ile para yönetimi gerçekleştiren yatırımcıların öncelikli olarak 4 günlük periyotta nasıl bir strateji belirlemeliyiz sorusunun cevabını aramaktadır.
- 21 Ağustos – FED Başkanı Janet Yellen’in Jackson Hole’de gerçekleştireceği konuşma,
- 24 Ağustos – Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. Tur,
- 27 Ağustos – PPK toplantısı ve Faiz Kararı
Yoğun ve kritik bir ay geçirecek olan Yurtiçi piyasalarda özellikle TRY’li kurlarda ve BİST-100 endeksinde sert hareketlerin olması gerektiğine ilişkin psikoloji ile stratejilerde yer almanın önemli olduğunu, teknik + temel analiz metotlarını birlikte değerlendirirken biraz daha dikkatli ve temkinli olmanın riski minimize etmek açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Kudret AYYILDIR
Başanalist