17 Eylül 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi
|Makro-Ekonomik Gelişmeler
Dünyanın en büyük ilk iki ekonomisine sahip olan ABD ve Çin’den gelen haberler, piyasaların kritik bir dönem içerisine girdiği şu günlerde varlık fiyatlarında sert hareketlerin izlenmesini sağlıyor. Dün Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) kamu banaklarını fonlamasının yanında, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bugün tamamlanacak toplantısında herhangi bir ifade değişikliğine gitmeyeceği spekülasyonu piyasalarda etkili olan önemli temel başlıklar olarak dikkat çekti. Bugünün, piyasalar için oldukça kritik bir tarih olduğunu ifade edebiliriz. Avrupa’dan gelecek verilerin yanında, özellikle FED’in toplantısından çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor.
“Çin’den piyasalara destek”
Dün Avrupa seansının sonlarına doğru Çin’den gelen haberler piyasalarda yankı buldu. Avrupa borsaları FED ve İskoçya referandumu öncesinde satıcılı bir seyir izlerken, PBOC’nin, Çin’in 5 büyük kamu bankasını 500 milyar Yuan (81 milyar Dolar) fonladı. Asya’nın en büyük ekonomisinde büyümenin beklenenden daha kötü bir performans göstermesi ile bankaların mücadele edebilmeleri için ilgili kredinin sağlandığı belirtildi. Çin’in destek haberinin basına yansıması sonrasında global endekslerde yükselişler izlenirken, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi para birimlerinde yükselişler gerçekleşti. Petrol fiyatları ise Avrupa seansın içerisinde başladığı yükselişini söz konusu bilgi ile hızlandırdı. Emtianın fiyatında daha önce, Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC) Genel Sekreteri’nden, üretim tavanının düşürülebileceği yönündeki açıklamalar gelmesi yukarı yönlü hareketleri desteklemişti.
“FED spekülasyonları sürüyor”
Dün yine Avrupa seansı sonlarına doğru Dolar endeksinde ve bu paralelde parite ve emtia fiyatlarının yanında birçok finansal araçta, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısına ilişkin haberler etkili oldu. FED’e yakınlığı ile bilinen ABD’li bir gazetecinin yazdığı bir yazıda, FED’in bugün tamamlanacak toplantısından sonraki açıklamalarda, herhangi bir ifade değişikliği yapmayacağını kaleme alması, ABD’nin para biriminde sert kayıpların izlenmesine yol açtı. Piyasalarda son haftalar içerisinde, FOMC toplantısından sonra, faiz artırımının daha yakın bir tarihte yapılabileceğine dair ipuçlarının alınabileceği beklentisi fiyatlanıyordu. Özellikle FED’in, “tahvil alımları bittikten sonra faizler ‘kayda değer bir süre’ (considerable time) daha düşük kalacak” cümlesindeki ‘kayda değer bir süre’ kısmının çıkarılacağı düşünülüyordu. Ancak söz konusu gazetecinin basına yansıyan makalesinde, bu şekilde bir değişiklik yapılmama ihtimalinin öne çıkarıldığı görüldü. Son günlerde, faiz artırıma ilişkin ipucu alınacağı beklentisinin fiyatlanması ile Dolar’da yükselişler izlenirken, ilgili makale ile kayıplar gözlemlendi.
Çin’in ekonomiye verdiği desteğin ve teşviklerini artırabileceği yönündeki beklentilerin de desteği ile FED’e ilişkin spekülasyonlar Wall Street endekslerine de olumlu yansıdı. Dow Jones yeni bir rekor kırarken, S&P-500 endeksi son bir ayın en iyi seansını geçirdi. Dolar ise son kayıplarının ardından daha sakin fiyat değişimleri gösteriyor. Parite ve emtia fiyatlarında da genel anlamda Çin ve FED’e ilişkin haberler etkili oldu. Altın, Çin teşviğinin talebi artırabileceği beklentileri ile yukarı yönlü hareketlerine destek buldu.
“Kritik günler başladı”
Piyasalarda Çarşamba ve Perşembe günleri içerisinde oldukça yoğun bir takvim bekleniyor. Ayrıca önem derecesi yüksek gelişmeler de varlık fiyatları için son derece kritik bir konumda yer alıyor. Bugün İngiltere’den gelecek haberler ve ülkenin Merkez Bankası’nın (BOE) yayımlanacak tutanakları mercek altında olacakken, yarın yapılacak İskoçya bağımsızlık referandumu dikkatle izlenecek. Londra, bağımsızlık karşıtlarını desteklemek için İskoçya’ya daha fazla özerklik teklif etti. Bunun yanında Ukrayna ve Ortadoğu’daki gelişmeler de yakından izleniyor. Ancak piyasalarda tüm dikkatler bugün, yayımlanacak rakamlar sonrasında DOMC toplantısından çıkacak sonuçlar ve FED Başkanı Janet Yellen’da olacak.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
İngiltere – Alacaklı Sayım Değişimi; Piyasaların İngiltere cephesi, geride kalan hafta oldukça yoğun bir gündem izledi. İskoçya belirsizliğinin yanında, para politikasına ilişkin değerlendirmeler, fiyatlar üzerinde etkili faktörler arasında yer aldı. Yeni haftada ise İskoçya’nın bağımsızlık referandumunun arifesinde, Sterlin ve FTSE-100 endeksinde sert hareketler e yol açabilecek kritik girdiler izlenecek. Bunlar arasında istihdam verileri de önemli rakamlar arasında yer alıyor. Geride kalan ay açıklanan işsizlik oranı veri %6.5’den %6.4’e gerilerken, işsizlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulunan İngilizlerin sayısını gösteren alacaklı sayım değişimi verisi, beklentilerin altında olumlu açıklanmıştı. Son 5 aydır beklentilerin altında kalan ortalama kazançlar endeksi ise Haziran’da %-0.2 ile azalışa işaret etmişti. İstihdam piyasasındaki ilerleyişe ilişkin bu göstergeler, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) atacağı adımlara ilişkin beklentilerin şekillenmesini sağlayabileceği için dikkatle takip edilecek. İşsizlik oranı, ortalama kazançlar endeksi ve alacaklı sayım değişimi verilerinin piyasalara üzerindeki etkilerini, açıklanacak söz konusu rakamları birlikte izleyerek değerlendirmek daha faydalı sonuçlar alınmasını sağlayabilir.
İngiltere – BOE Toplantı Tutanakları; İstihdam göstergeleri ile aynı anda açıklanacak olan İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) 4 Eylül’deki toplantısının tutanakları, piyasalarda merakla beklenecek faktörler arasında yer alıyor diyebiliriz. BOE, ayın başında gerçekleştirdiği toplantısında, politika faiz oranını ve toplam parasal parasal genişleme miktarını değiştirmeme kararı almıştı. Ancak Ağustos ayındaki toplantının geride kalan ay içerisinde yayımlanan tutanaklarında, Banka’nın 9 üyeli Para Politikası Komitesi’nin (MPC) 2 üyesinin, politika faiz oranının 25 baz puan artırılması gerektiği yönünde oy kullandıklarının görülmesi, piyasalarda sürpriz olarak algılanmıştı. 7’ye 2 şeklinde gerçekleşen oylama, BOE üyeleri arasında yaklaşık 3 yıl sonra faiz oranı konusundaki fikir birliğinin bozulduğunu göstermişti. Eylül toplantısının yayımlanacak tutanaklarında ise dikkatler yine MPC’nin faiz değerlendirmesinde üyelerin verdiği oylarda olacak. Martin Weale ve Ian McCafferty’nin 4 Eylül’de faiz artırımı için yanlarına başka üye ya da üyeleri çekip çekemedikleri merakla beklenecekken, tutanakların satır aralarında İngiliz ekonomisine ilişkin değerlendirmeler ve faiz artırımının zamanlamasına ait açıklamalar mercek altında olacak.
Euro Bölgesi – Enflasyon Oranı (CPI); 29 Ağustos’ta açıklanan öncü verisi, Euro Bölgesi’nde enflasyon oranının %0.3 olarak gerçekleştiğini gösteren makro-ekonomik göstergenin nihai rakamı, kıtada ekonomik aktivitelerin ilerleyişini izlemek adına izlenecek. Parasal birlik genelinde CPI verisi 10 aydır %1 seviyesinin altında ve Temmuz ayında ise %0.4’e geriledi. Öncü veriler Ağustos ayında %0.3’e düşerek, enflasyon oranının aşağı yönlü eğilimini sürdüreceğine işaret ediyor. Yayımlanacak rakam Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarına ilişkin fiyatlamaların yapılmasına yol açabilir.
ABD – Enflasyon Oranı (CPI); Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı kararlarının açıklanması öncesinde yayımlanacak ABD’nin enflasyon dataları, piyasaların merceği altında yer alacak önemli veriler arasında yer alıyor. Temmuz ayında aylık bazda çekirdek ve manşet enflasyon verileri %0.1 olarak açıklanmıştı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikalarını ayarlarken yakından izlediği değişkenlerden biri olan CPI rakamları bu açıdan da yakından izlenecek.
*ABD – FOMC Toplantısı; Haftanın ve ayın en önemli gelişmeleri arasında değerlendirebileceğimiz ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, tüm dünyada merakla bekleniyor. Yeni trendlerin oluşmasını sağlayabilecek FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar, piyasalarda sert hareketlerin görülmesine neden olabilir. Kritik beyanatların öncesinde ve sonrasında, başta Dolar olmak üzere birçok finansal araç fiyatı yakından izlenecek.
Çarşamba günü öncelikle dikkatler TR saati ile 21:00’da toplantıdan çıkan sonuçlarda olacak. FED’in tahvil alımlarını 10 milyar Dolar azaltacağı tahmin edilirken, faiz oranında ise bir değişiklik beklenmiyor. Parasal genişlemenin daha fazla/daha az azaltılması ya da azaltılmaması halinde Dolar’da fiyatlamalar hızlanacaktır. Bunun yanında yayımlanacak faiz beyanatındaki ifadeler de büyük önem taşıyor. “Tavil alımları bitirildikten sonra faiz oranları ‘uzun bir süre daha’ düşük seviyelerde kalacak” cümlesindeki, ‘uzun bir süre daha’ ifadesinin yine kullanılmış olup olmayacağı merakla bekleniyor. Eğer söz konusu ifadenin çıkarıldığı görülürse, FED’in faiz artışına bir adım daha yaklaştığı düşünülebilir ve bu da Dolar’ın sert bir değer kazanımı göstermesini tetikleyebilir. Yine aynı saatte ise FED’in ekonomik projeksiyonları, yani içinde bulunduğumuz ve gelecek yıllara ilişkin büyüme, enflasyon ve işsizlik oranı tahminleri izlenecek. FED’in makro-ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini olumlu ya da olumsuz yönde revize etmesi, Banka’nın para politikaları için mesaj verdiği şeklinde yorumlanabilir.
21:00’da sonra dikkatler piyasalarda 21:30’da başlayacak olan FED’in basın konferansında olacak. Banka’nın Başkanı Janet Yellen, mikrofonun arkasına geçerek önce alınan kararlara ilişkin açıklamalarını yapacak. Sonrasında ise basın yetkililerinden gelecek soruların yanıtlanacağı, soru-cevap kısmına geçilecek. Yellen’ın sorular karşısında nasıl bir performans göstereceği dikkatle izlenecekken, özellikle faiz artırımının zamanlamasına yönelik alınabilecek ipuçları büyük önem taşıtacak. Başkan’ın bu konuya ilişkin yapacağı değerlendirmeler Dolar’dan gelişmekte olan ülke varlıklarına, endekslerden emtia fiyatlarına kadar birçok finansal enstrümanda sert değişikliklere neden olabilir.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Çarşamba
Zaman Haber Beklenti Önceki
11:30 GBP Alacaklı Sayım Değişimi -29,7K -33,6K
11:30 GBP İşsizlik Oranı 6,3% 6,4%
11:30 GBP Ortalama Kazanç Endeksi 0,5% -0,2%
11:30 GBP BOE Faiz Oranı Oylaması 2-0-7 2-0-7
11:30 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0-0-9 0-0-9
12:00 EUR Çekirdek CPI (Yıllık) 0,9% 0,9%
12:00 EUR CPI (Yıllık) 0,3% 0,3%
12:00 CHF ZEW Beklentileri 2,5
15:30 USD Cari Hesap -114B -111B
15:30 USD Çekirdek CPI (Aylık) 0,2% 0,1%
15:30 USD Çekirdek CPI (Yıllık) 1,9% 1,9%
15:30 USD CPI (Aylık) 0,1% 0,1%
15:30 USD CPI (Yıllık) 1,9% 2,0%
17:00 USD NAHB Konut Piyasası İndeksi 56 55
17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -0,972M
21:00 USD FOMC Beyanatı
21:30 USD FOMC Basın Konferansı
EURUSD ANALİZ
Dolar Endeksinin dün akşam Avrupa Borsaları kapanışına yakın sert satış baskısına maruz kalması ve 84,47-84,00 bandının alt noktasına kadar gerilemesi EURUSD başta olmak üzere GBPUSD ve Altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin oluşmasını tetikledi ve parite gün içerisinde 1,2994 seviyesine kadar yükseldi. Dolar Endeksinin düşüşleri sonlandırması ve toparlanarak tekrar 84,20 civarına doğru hareketler gerçekleştirmesi ise EURUSD paritesindeki alışların sonlanmasını sağladı. Parite çıkışlarını 1,2994 üzerine taşıyamadı ve kritik günde 1,2952 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir.
Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,2995 bariyeri önemlidir. Parite eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,2920 – 1,2880 olarak devam ettirebilir. 1,2995 öncesinde de ilk bariyer 1,2965 olarak karşımızdadır. Tepki alımları devam edecek düşüncesine sahip Forex işlemcileri ise 1,2995 direncinin geçilmesini beklemelidir.
NOT: Parite de düşüş trendinin devam etmesi nedeniyle yaşanılacak tepki alışlarının sınırlı kalması beklenilmektedir. Olası bir tepki alım oluşarak parite 1,2995 direncini geçse de 1,3075 bariyeri altında hareketler devam etmek isteyecektir. Bu bağlamda da alım pozisyonlarında çok ısrarcı olmamak gerekmektedir.
Pivot: 1,2995
Destek: 1,2920-1,2880-1,2850
Direnç: 1,2965-1,2995-1,3030
GBP/USD ANALİZ
1,6155 desteğine yaklaşan ancak bu destek noktasını kıramayarak yeniden yukarı yönlü hareketler kaydeden GBPUSD paritesi Avrupa Borsaları kapanışa yakın gerçekleştirdiği yükselişlerle önemli çıkışlar kaydetti ve 1,6310 seviyesini test etmiş oldu. Özellikle Avrupa Borsaları kapanışa yakın başlatmış olduğu dalgalı seyri ABD borsaları kapanışına kadar ki süreçte de devam ettiren parite kritik FOMC tutanakları öncesinde 1,6283 seviyesinde hareketlerin devam etmektedir.
Gerek İngiltere’den TR saati ile 11:30’da başlayacak veri akışı gerekse ABD’den TR saati ile 15:30 – 21:00 ve 21:30’da gelecek veri akışı, GBPUSD paritesinde sert hareketlerin oluşumunu tetikleyebilir. Günün ilk yarısındaki verileri incelediğimizde TR saati ile 11:30’da İngiltere’den gelecek olan Alacaklı Sayım Değişimi, Ortalama Kazançlar İndeksi, İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Faiz Oylaması ve son olarak da işsizlik oranı verileri FOMC öncesinde parite üzerinde sert hareketleri destekleyebilir.
Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde her ne kadar yükseliş baskısı mevcut gibi görünse de 1,6330 bariyeri altında negatif baskının devam etme potansiyelinin bir adım daha önde olduğunu ifade edebiliriz. Parite eğer 1,6330 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,6185 seviyesine kadar devam ettirebilir. Bu bağlamda da gün içi yaşanılacak olası yükselişler 1,6330 seviyesi altında kaldığı müddetçe negatif olarak değerlendirilmelidir.
Pivot: 1,6330
Destek; 1,6250-1,6220-1,6185
Direnç; 1,6300-1,6330-1,6385
USD/TRY ANALİZ
Yükseliş trendinde kanalın üst noktası olan 2,2245 bariyerine yaklaşılsa da bu bariyeri geçemeyen ve tepki satışları oluşturan kur da 2,2030 destek noktası önem arz etmekteydi. Son zamanlarda kurun 2,2060 civarından dönüşü oldukça önemliydi ve bu tutum USDTRY’nin yeniden 2,2200 seviyesine yaklaşmasını sağlamıştı. Ancak Dolar’da yaşanılan sert dalgalanmalar ve özellikle bu dalgalanmaların aşağı yönde olması, kur da satış baskısını tetikledi ve gün içi 2,1977 seviyesi test edilmiş oldu. Kritik FOMC tutanakları öncesinde şu sıralar 2,2045 seviyesinde hareketlerine devam eden kur da tepki satışlarının devam etme potansiyelinin güçlendiğini, 2,2245 direnci altında kanalın alt noktası olan 2,1770 desteğine doğru yeni bir hareketliliğin oluşabileceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda da gün içi 2,2140 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Kur eğer 2,2140 bariyeri altında hareketlerine devam ederse gün içi 2,1970 ve 2,1885 seviyelerini test etmek isteyebilir. 2,2140 direnci öncesinde de ilk bariyer 2,2095 olarak belirlenmiştir.
Pivot: 2,2140
Destek: 2,1970-2,1885-2,1770
Direnç: 2,2095-2,2140-2,2245
USD/JPY ANALİZİ
Küresel piyasalar açısından oldukça kritik bir sürece girdiğimiz gün içerisinde, USD/JPY paritesinin hafta boyunca içerisinde kaldığı hareket alanının, geçtiğimiz haftanın ikinci yarısından bu yana geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. Bugün gerçekleşecek FOMC açıklamaları öncesinde fiyatlamalar netlik kazanabilir. Dolar’a bağlı fiyatlamaların yoğun olması beklenen günle, Dolar endeksinin takibi önemini artırırken, USD/JPY paritesinin hareket alanının dışına çıkıp çıkmayacağı veya çıkarsa bunun hangi bölgeden gerçekleşeceği dikkatle izlenmelidir.
Teknik olarak değerlendirdiğimizde, 106,80 ve 107,40 seviyesi arasındaki hareket bandının geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. Gün içerisinde, bandın orta noktası diyebileceğimiz ve 4 iş günü boyunca günlük kapanışı sınırlandıran 107,08 seviyesi üzerinde yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Bu süreçte 107,40 seviyesi hedeflenebileceği gibi, olası alımların netlik kazanabilmesi için bu seviyenin geçilmesine ve Dolar endeksindeki yatay seyrin yukarı yönlü hareketine ihtiyaç bulunmaktadır.
Paritede düşüş yönlü beklenti oluşturabilmek için 107,08 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu şartla birlikte gün içerisinde 106,80’e kadar sarkmalar gerçekleşebilir. Ancak tepki satışlarından daha güçlü bir etki bekleyebilmek için, yine bandın dışına çıkılması, yani 106,80 seviyesinin kırılması ve Dolar endeksinin bu tutumu desteklemesi gerekmektedir.
Pivot: 107,08
Destek: 107,08 – 106,80 – 106,47
Direnç: 107,40 – 107,85 – 108,21
EUR/JPY ANALİZİ
Küresel piyasalar açısında oldukça önemli bir sürece girilen dönemde, EUR/JPY paritesinin teknik anlamda oldukça kritik bir bölgede bulunduğunu görüyoruz. Gün içerisinde özellikle FOMC kararlarına yönelik beklentilerle fiyatlamalar artabileceği için, gündem takibi önem taşımaktadır. Diğer yandan, Dolar endeksi dolaylı etkileri nedeniyle dikkatle izlenmelidir.
Teknik olarak incelediğimizde, 2013 yılı sonundan bu yana süren düşüş trendinin sınırını 139,25 seviyesinin oluşturduğunu görüyoruz. Bu seviyesinin altında kalındığı müddetçe, düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Bu tutumla birlikte olası satışlarda 136,68 ve 138,24 seviyeleri hedeflenebilir. Eylül’ün ikinci haftası başından bu yana görülen sert yükselişin toparlanma isteği, 138,24 seviyesinin kırılmasıyla artabileceği için bu seviyenin dikkatle izlenmesinde fayda bulunuyor.
Temel veriler açısından oldukça kritik bir sürece girdiğimizi belirtmiştik. Kısa vadeli incelediğimizde Eylül’ün ikinci haftasından bu yana görülen yükselişin devam edebilmesi için 139,25 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Bu şartla birlikte yükseliş baskısı, bağımsız bir hareket olarak değerlendirilebilir. Diğer yandan, 139,25 üzerinde gerçekleşebilecek arka arkaya 2 günlük kapanış, bu tutumu teyit niteliği taşıyabilir.
Pivot: 139,25
Destek: 138,68 – 138,24 – 137,65
Direnç: 139,25 – 139,63 – 140,05
USD/CHF ANALİZİ
USD/CHF paritesi için oldukça kritik iki günlük maraton bugün FOMC toplantısı ile başlayacak. Toplantı kararlarının Dolar bazlı hareketleri dışında, yarın gerçekleşecek İsviçre Merkez Bankası toplantı kararlarına dair beklentiler ve İskoçya’da gerçekleşecek referandum, ön sıralarda İsviçre Frank’ı olmak üzere, birçok varlık fiyatında sert hareketlere neden olabilir. Bugüne dönecek olursak, FOMC kararları ve daha da önemlisi sonrasında gerçekleşecek basın konferansı, Dolar bazlı fiyatlamaların ön plana çıkmasına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle işlem stratejileri belirlerken Dolar endeksi hareketleri bir kat daha fazla önem kazanıyor.
Teknik olarak incelediğimizde, 2 haftadır bahsettiğimiz 0,9318 seviyesinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. İchimoku bulutunun pozitif seyri destekler nitelikte olduğu süreçte, teknik anlamda 0,9318 seviyesi üzerinde kalma çabasıyla birlikte, yükseliş baskısının etkili olması beklenebilir. Olası alımlarda 0,9367 ve 0,9394 seviyeleri hedeflenebileceği gibi, yoğun gündemin etkisiyle destek gördüğü durumda bu bölgenin geçilmesi yükseliş baskısını netleştirebilir.
0,9318 seviyesinin kırılması durumunda ise trendin sınırı olan 0,9285 seviyesine kadar düşüş gerçekleşebilir. Bu kısımda önemli olan, 0,9285 seviyesinin geçerliliğini koruyup korumadığıdır. Seviye kısa vadeli düşüşten etkilenip kırıldığı taktirde, trendin sona ermesiyle yeni oluşumlar gözlenebilir. Güncelliğin korunması durumunda ise, tekrar yükseliş beklentisine sahip olunabilir.
Pivot: 0,9318
Destek: 0,9318 – 0,9285 – 0,9250
Direnç: 0,9367 – 0,9394 – 0,9429
USD/CAD ANALİZİ
Dün, FED’in parasal genişlemeyi devam ettireceği yönünde spekülatif hareketlerle birlikte Dolar endeksinin sert değer kayıplarına maruz kaldığını gördük. Birçok finansal araç ve Dolar endeksi, bu hareket sonrasında toparlanma çabasına girse de, USD/CAD paritesinde bu tutumunda daha zayıf kaldığını gördük. Altın ve petroldeki yükselişin yanı sıra, Kanada Merkez Bankası Başkanı Poloz’un ticarete ilişkin oldukça pozitif açıklamalarıyla birlikte ülke para biriminin değer kazanması, USD/CAD paritesi üzerindeki baskısı diri tutan etkenler arasındaydı. Bu akşam gerçekleşecek FOMC açıklamaları ve bu olaya yönelik spekülatif hareketler, Dolar bazlı fiyatlamaların netlik kazanmasıyla birlikte pariteyi hareketlendirebilir.
Teknik olarak incelediğimizde, dün beklenen düşüş baskısıyla birlikte hedeflenen 1,0984 seviyesinin de altına inildiğini görüyoruz. Gün içerisinde, 1,0984 seviyesi altında düşüş baskısının etkili olması beklenebilir. Bu şartla birlikte 1,0935 seviyesi hedeflenebilir. Daha kalıcı düşüş beklentisi için temel veriler ve Dolar endeksinin desteği gerekebilir. Bu seçeneğin gerçekleşmesi durumunda, 50 günlük basit (simple) hareketli ortalamaya (1,0875) kadar sarkma gerçekleşmesi olasıdır.
Temel verilerin ağırlık kazanması beklenen günde, teknik açıdan yükseliş beklentisi oluşturabilmek için 1,0984 seviyesinin oluşturabileceği baskıdan kurtulma çabasını görmek gerekebilir. Seviyenin aşılmasıyla oluşabilecek yükseliş baskısı, paritenin tekrar 1,1027 ve 1,1075 seviyelerini hedeflemesini sağlayabilir. Ancak, her iki yönde de beklenti oluştururken, özellikle temel veri desteği dikkate alınmalıdır.
Pivot: 1,0984
Destek: 1,0935 – 1,0901 – 1,0855
Direnç: 1,0984 – 1,1027 -1,1075
HAM PETROL ANALİZ
Avrupa Borsaları kapanışına yakın Dolar ve ABD borsalarında yaşanılan sert hareketler kıymetli madenler ve enerji fiyatları üzerinde de etkisini gösterdi. 91,20 üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirerek yukarı yönlü çıkışların uzun vadeli devam etmesi yönündeki düşüncelerimizin değişmediğini ve kısa vadeli 93,65 direncinin geçilmesi durumunda ise yükselişlerde biraz daha istekli olabileceğimizi açıklamıştık. Ham Petrol dün gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerle 93,65 direncini geçerek önemli bir adım attı ve çıkışlarını 95,18 seviyesine kadar taşıdı.
Teknik olarak Ham Petrol fiyatını incelediğimizde 93,65 destek noktası üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde yükselişlerin daha da netleşebilmesi için 4 saatlik grafikte yer alan 200 periyotluk üssel hareketli ortalama olan 95,25 üzerinde 4 saatlik kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu şart sağlanırsa 96,52’ye doğru yeni bir hareketlilik görebiliriz. Aksi takdirde FOMC tutanaklarına kadar 93,65 – 95,25 arası hareketler görebiliriz.
Pivot: 93,65
Destek:94,30-93,65-92,50
Direnç: 95,25-95,88-96,52
ALTIN ANALİZ
Gün içerisinde yukarı yönlü çıkışlarını 1242 ile sınırlandıran ve yeniden satış baskısına maruz kalarak 1231 seviyesine yaklaşan Altın, kritik FOMC tutanakları öncesinde 1236 seviyesi çevresinde seyrini sürdürmektedir. Özellikle kıymetli madenlerin bugünkü FOMC tutanakları ve FED başkanı Yellen’in açıklamalarına odaklanacağını söyleyebiliriz. Faiz artırımı konusundaki şahin & güvercin tavırları Altın fiyatının günün sonuna doğru sert hareketlerin oluşumunu tetikleyecektir. Şahin tarzı bir açıklama Altın fiyatında 1180 seviyesine doğru gerçekleşecek olası düşüşleri destekleyeceği gibi Güvercin tarzı söylemler ise Altın’da yeniden 1258 – 1280 aralığına doğru bir çıkışın oluşmasına katkı sağlayabilir. Ancak genel görünümün 1280 altında negatif olduğunu unutmayalım.
Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1242 direnci önemini korumaktadır. Altın, eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1231 – 1225 olarak devam ettirebilir. Tepki alımlarında yer almak isteyen Forex katılımcıları ise 1242 direncinin geçilmesini beklemelidir.
Pivot: 1242
Destek: 1231-1225-1218
Direnç: 1242-1249-1258
DAX30 ANALİZİ
Açılış : 9657
En yüksek : 9677
En düşük : 9588
Kapanış : 9676
50 günlük basit hareketli ortalama : 9507
200 günlük basit hareketli ortalama: 9547
Endeks gün içinde bir kez daha 9600 seviyesi altına sarksa da gün sonu kapanış yüksek seviyeden gerçekleşti.9800 seviyesi en yakın zirve.9700 seviyesi ve üzerinde gün sonu kapanışlarla bir kez daha kısa vadeli zirve denemesi yaşanabilir. 9600 seviyesinin kısa vadede güçlü bir destek olduğu teyit edildi. Bu seviye altında günlük kapanışlar ise endeksi 9400 seviyesine doğru geri çekebilir.
Pivot : 9647
Destek: 9667-9659-9651
Direnç: 9684-9692-9700
S&P500 ANALİZİ
Açılış : 1976
En yüksek : 1994
En düşük : 1969
Kapanış : 1991
50 günlük basit hareketli ortalama : 1969
200 günlük basit hareketli ortalama: 1888
Endeks son 2 işlem gününde dokunduğu 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalmayı başardı. Yükseliş beklentileri açısından 1985 seviyesi üzerinde olmak da diğer bir pozitif gelişme. Endeks 1985 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlar yapmaya devam ederse 2000 zirvesi tekrar denenebilecek.
Pivot : 1985
Destek: 1985-1977-1966
Direnç: 1997-2004-2015
“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”
Araştırma Direktörü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR– “EURUSD, GBPUSD, USDTRY, Ham Petrol ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOĞAN– “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER– “USDJPY, EURJPY, USDCAD, USDCHF Analizi”
NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.