Altın için gözler FOMC Tutanaklarında!

Uzunca bir süredir Altın fiyatında aşağı yönlü baskılar devam etmektedir. Bu baskıların nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Dolar Endeksi, bazı zamanlarda tepki satışları gerçekleştirse de genel görünümde yükseliş trendine devam etmektedir.
  • ABD ve Avrupa borsa endeksleri, bazı zamanlarda tepki satışları gerçekleştirse de genel görünümde yükseliş trendine devam etmektedir.
  • ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı, bazı zamanlarda tepki satışları gerçekleştirse de genel görünümde yükseliş trendine devam etmektedir.
  • Fiziki Altın talebinde kayda değer bir artış olmamaktadır.
  • FED, faiz artırımı süresini daha da ileri bir tarihe ertelenmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapmamaktadır.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz tüm açıklamalar, kıymetli madenlerin düşüş trendinin gücünü görmemizi sağlayan en önemli gelişmeler olarak kaydedilmiştir. Buna karşın, enflasyonist baskı, jeopolitik risk, savaş spekülasyonları, merkez bankalarının fiziki altın alma gibi Altın fiyatının yükselişini destekleyecek faktörlerin de günümüzde yer almadığını görmekteyiz.

“O halde, Altın fiyatının aşağı yönlü baskılarına devam edebilme ihtimallerinin bir adım önde olduğunu görmekteyiz.”

Son olarak da aşağıda yer verdiğimiz dünyanın en büyük 10 maden işletmesinin Altın çıkartma maliyetleri incelendiğinde, mevcut düşüşlerin henüz bir dip olarak algılanmaması gerektiğine ilişkin düşünceleri güçlendirdiğini söyleyebiliriz.

gold ons

Gelelim FOMC tutanaklarına!

Piyasa katılımcıları, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin olarak sözlü yönlendirmesinde kullandığı “sabırlı” kelimesinin ilgili tutanaklarda yer alıp almayacağını takip edecektir. FOMC tutanakları olarak takip edilen bu açıklamalar, 18 Mart Çarşamba günü TR saati ile 20:00’da ulaşacağız. Tutanakların hemen ardından da TR saati ile 20:30’da FED Başkanı Janet Yellen, basın açıklaması gerçekleştirecektir. Özelliklede başkanın açıklamaları, kıymetli madenler üzerindeki mevcut sert hareketlerin daha da agresifleşmesine katkı sağlayabilir.

Teknik olarak nasıl bir beklenti içerisinde olmalıyız?

“Güvenilir Liman” algısını kaybettiği 2013 yılının Nisan ayından itibaren devam eden kanal içi hareketlerde, kanalın üst noktası olarak kaydedilen 1306 direncinden gerçekleştirdiği düşüşlerin, kanalın alt noktası olan 1157 – 1121 bölgesine doğru devam edeceğine ilişkin açıklamalarımızı daha önceki Altın raporlarımızda sizlerle paylaşmıştık. Altın fiyatı, beklentimiz doğrultusunda ilk hedef olan 1157 seviyesini test etti. 1157 bölgesini test ettikten sonra önce 1147 daha sonra da 1175 seviyelerini test eden Altın için ikinci hedef noktası olan 1121 seviyesini test edebileceği beklentimiz güncelliğini korumaktadır. Altın eğer 1225 direnci altında kalmayı sürdürürse orta vadeli olarak 1121 desteğini test edebilir.

Altın

1121 öncesinde tepki alımı görebilir miyiz?

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde ise 1175.50 ve 1147.00 aralığında bant hareketi gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Altın eğer tepki alımı konusunda önemli bir adım atmak istiyorsa 1175.50 bariyerini geçmesi gerekmektedir. Ancak böyle bir durumda 1192 ve 1210 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde 1147.00 seviyesini aşağı yönlü kırarak hedef beklentimiz olan 1121 desteğine ulaşmak isteyebilir.

DESTEK: 1147.00 – 1121.00 – 1100.00
DİRENÇ: 1175.50 – 1192.00 – 2010.00

Yukarıda yer verdiğimiz temel gelişmeleri özetlersek;

Bu hafta FOMC tutanakları ve FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları, kıymetli madenler için hayati bir önem taşımaktadır. Altın, mevcut temel gelişmeler eşliğinde düşüşlerine kaldığı yerden devam mı edecek yoksa bu düşüşler öncesinde bir tepki alımı mı oluşturacak sorusunun cevabını aramaktayız.

Teknik beklentileri özetlersek;

  • 1306 seviyesi altında uzun vadeli düşüş trendi devam etmektedir.
  • 1225 seviyesi altında orta vadeli düşüş trendi devam etmektedir.
  • 1175.50 – 1147.00 arasında kısa vadeli bant hareketi devam etmektedir.

NOT: Tüm bu açıklamalar eşliğinde mevcut düşüş trendinde artık çok düştü almalıyız şeklinde bir yaklaşım içerisine girmenin doğru olmadığını, mümkün olduğunca trend yönlü pozisyonlar gerçekleştirmemiz gerektiğini, özellikle son çeyrekteki hareketlerinde net bir şekilde görebiliriz. Bu bağlamda da Alış ile ilgili düşüncelerimizi bir süre daha ertelemeli, nereden satış gerçekleştirebiliriz sorusunun cevabını aramak için analiz çalışmaları oluşturulması gerektiğini unutmamalıyız! Altın ile ilgili olumsuz düşünce yapımızı ve 1121 seviyesi hedeflenmesini güçlendirecek bir diğer çalışmayı da aylık grafikte net bir şekilde görebilirsiniz

Kudret AYYILDIR
Başanalist

One Comment

Add a Comment