31 Ağustos – 04 Eylül 2015 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

Son haftalarda Çin’den gelen açıklamalarla birlikte finansal varlıklarda önemli fiyat hareketleri görüldü. Çin ekonomisindeki büyümenin hız kestiğine yönelik endişeler ile haftanın ilk işlem gününde (Kara Pazartesi) Dolar Endeksinde görülen sert düşüşler, EURUSD paritesinin 1.1713 seviyesine kadar yükselmesine katkı sağladı. Dolar Endeksinin ilk günkü düşüşünün ardından 93.07 seviyesi üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmesi ve haftanın son işlem gününe kadarki süreçte pozitif performansına devam etmesi, EURUSD paritesinin tekrar 1.1200 seviyesine yaklaşmasını sağladı.

  • Çin faktörü ile birlikte EURUSD paritesi ile ilgili düşünceler değişti ve bundan sonraki süreçte EURUSD için hedef 1.20 mi?
  • FED Eylül ayında faiz artışı gerçekleştirecek mi?
  • Avrupa’daki ekonomik sorunların üstesinden gelindi mi?

EURUSD paritesi için bundan sonraki süreçte yukarıda yer verdiğimiz soruların cevaplarına göre önemli fiyatlamalar görülebilir. Özellikle FED’in stratejileri, son çeyrekte önemini koruyacak en kritik makro gelişme olarak kaydedilmiştir.

EURUSD paritesi ile ilgili beklentileri aktarırken mevcut fiyatlamayı doğru yorumlayabilmek için Dolar endeksinin performansını net bir şekilde görebilmemiz gerekmektedir.

Çin etkisi ile birlikte önemli düşüş kaydeden daha sonra da toparlanarak yukarı yönlü fiyatlamalar gözlemlediğimiz Dolar Endeksi, haftanın son işlem gününde raporun hazırlandığı şu sıralar 95.80 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak Dolar endeksini incelediğimizde 93.07 seviyesi üzerinde devam edecek günlük kapanışlar, yükselişlerin devam etmesine katkı sağlayabilir. Burada dikkat edilmesi gerekilen husus, mevcut yükseliş öncesinde tepki satışları oluşup oluşmamasıdır. Bu nedenle de 96.00 direnci yakinen incelenmelidir. Endeks eğer 96.00 bariyerini geçemezse yeniden satış baskısına maruz kalmak isteyebilir ve bu tutum, EURUSD paritesinde önemli yükselişlerin oluşmasını sağlayabilir. Endeksin 96.00 seviyesi üzerindeki hareketleri ise EURUSD paritesinde tekrar satıcılı seyrin etkin ve güçlü olduğunu görmemizi sağlayan bir sinyal olarak dikkate alınabilir.

Dolar Endeksi

Dolar Endeksindeki beklentilerden sonra şimdide EURUSD paritesi ile ilgili görünümü ifade edecek olursak, 1.0808 – 1.1713 arasındaki yükselişin %38.2 ve %50’lik düzeltmesinin gerçekleştiğini görmekteyiz. Yaşanılan yükselişler sonrası gerçekleşen satış baskısı, bir tepki satışı mı yoksa kısa vadeli düşüş trendinin başlangıcı için önemli bir sinyal mi sorusunun cevabını aramaktayız. Bu aşamada fibonacci %61.8’lik düzeltme oranına tekabül eden 1.1154 desteği önem arz etmektedir. Bu seviye, aynı zamanda da uzunca bir süredir takibini sürdürdüğümüz 45 günlük üssel hareketli ortalama olarak da önemini artırmaktadır.

  • Parite eğer 1.1154 seviyesi üzerinde hareketlerine devam edecek olursa, yukarı yönlü çıkışına kaldığı yerden devam etmek ve yeniden 1.1713 seviyesine ulaşmak isteyebilir. (Böyle bir stratejinin oluşabilmesi için Dolar Endeksinin 96.00 seviyesi altında satıcılı seyrini sürdürmesi gerekmektedir)
  • Parite eğer 1.1154 seviyesi altına sarkabilirse, mevcut tepkisel düşünce trendsel bir değişime neden olabilir. Bu da ilk etapta 1.0808 desteğinin hedeflenmesine neden olabilir. (Böyle bir stratejinin oluşabilmesi için Dolar Endeksinin 96.00 seviyesi üzerinde kalması gerekmektedir)

Özetlersek;

Yeni hafta içerisindeki teknik beklentide Dolar endeksi için 96.00, EURUSD içinse 1.1154 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Özellikle endeksteki fiyatlamalar, EURUSD paritesindeki yön tayini için önemli bir sinyal olduğu unutulmamalıdır.

Yeni haftada hangi makro-ekonomik gelişmeler dikkat edilecektir?

  • Haftanın ilk işlem gününde Euro bölgesinden CPI ile ABD bölgesinden Chicago PMI verileri,
  • Haftanın ikinci işlem gününde Euro bölgesinden İşsizlik Oranı, Alman İşsizlik Değişimi ve Alman İmalat PMI ile ABD bölgesinden ISM İmalat PMI verileri,
  • Haftanın üçüncü işlem gününde Euro bölgesinden İspanya İşsizlik Değişimi, ABD bölgesinden Öncü Tarım Dışı İstihdam, Fabrika Siparişleri ve Ham Petrol Stokları verileri,
  • Haftanın dördüncü işlem gününde Euro bölgesinden Perakende Satışları, ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları ile ABD bölgesinden Ticaret Dengesi, İstihdam Talepleri ve ISM İmal Olmayan Endeks verileri,
  • Haftanın son işlem gününde Euro bölgesinden Alman Fabrika Siparişleri ile ABD bölgesinden FOMC üyesi Lacker konuşması, Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri, dikkatle takip edilecektir.

Yeni hafta içerisinde EURUSD paritesi fiyatlamaları için dikkat edilmesi gerekilen makro-ekonomik gelişmelere yukarıda değindik. Özellikle Perşembe ve Cuma günü, EURUSD paritesinde en sert fiyatlamaların olduğu günler olarak belirtebiliriz. Özellikle de FED’in Eylül ayında faiz artırıp artırmayacağına ilişkin spekülatif düşünceler ve buna ilişkin fiyatlamalar, Cuma günü TDI verisi sonucu ile net bir şekilde izlenebilir.

Destek: 1.1153-1.1020-1.0808
Direnç: 1.1368-1.1500-1.1713

EURUSD

GBPUSD ANALİZ

1.5675 seviyesi üzerine çıkarak 1.5800 – 1.5930 – 1.6040 hatta 1.6185 gibi rakamların telaffuz edilmesini sağlayan GBPUSD paritesi, Pazartesi gününden itibaren başlattığı satıcılı seyir ile düşüncelerin değişmesini sağladı. Çin ekonomisindeki büyümenin hız kestiğine yönelik endişeler ile yukarı yönlü çıkışlarını 1.5810 seviyesine kadar taşıyan ancak devam ettiremediği için önemli geri çekilmeler kaydeden parite şu sıralar 1.5365 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

  • 5800 üzerinde hareketlerine devam edememesi,
  • 89 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlar gerçekleştirmesi,
  • Yükseliş kanalının alt noktası altına sarkması,

Yukarıda maddeler halinde sizlerle paylaştığımız hususlar, GBPUSD paritesinin aşağı yönlü baskılarına devam edebilme ihtimallerini güçlendirmektedir.

  • GBPUSD paritesi eğer 89 günlük basit hareketli ortalama (1.5540) altında günlük kapanışlarına devam ederse aşağı yönlü baskılarını 1.5325 seviyesi altına sarkıtmak isteyebilir. Bu düşünce 1.5175 – 1.4980 gibi rakamların telaffuz edilmesine katkı sağlayabilir.
  • GBPUSD paritesi eğer 89 günlük basit hareketli ortalama üzerinde art arda 2 günlük kapanış gerçekleştirirse yükseliş düşüncesi tekrar etkinliğini koruyabilir. Bu durumda da haftanın zirve noktası olarak kaydedilen 1.5810 direnci tekrar hedeflenmek istenebilir.

Makro tarafta haftayı değerlendirdiğimizde ise yukarıdaki teknik beklentileri şekillendirecek önemli veriler mevcuttur. Özellikle ABD’den gelecek olan kritik veriler, paritenin sert fiyatlamalar oluşturmasına katkı sağlayabilir. Ancak her ne kadar gündemde ABD verileri ön planda kalsa da İngiltere’den gelecek önemli veriler göz ardı edilmemelidir. Özellikle de GBPUSD paritesinin İngiltere PMI verilerine hassasiyeti düşünüldüğünde, yeni hafta içerisinde sonuçlanacak İmalat, Yapı ve Servis PMI sonuçları dikkatle takip edilmelidir.

Destek; 1.5325-1.5175-1.4980
Direnç; 1.5445-1.5540-1.5675

GBPUSD

HAM PETROL ANALİZİ

  • 56 seviyesi altında uzun vadeli düşüş beklentisi devam etmektedir.
  • 08 seviyesi altında orta vadeli düşüş beklentisi devam etmektedir.
  • 50 seviyesi altında kısa vadeli düşüş beklentisi devam etmektedir.

Geride bıraktığımız hafta, Ham Petrol ile ilgili beklentilerimizi yukarıdaki şekilde belirtmiş ve aylık grafik üzerinden bu paylaşımımızı sağlamıştık. (İlgili grafiği incelemek için tıklayınız)

Ham Petrol fiyatının bu haftaki fiyatlamalarını değerlendirdiğimizde 37.74 seviyesinden başlayan yukarı yönlü çıkışların, düşüş trendinin üst noktasını geçmesi sonrasında hızlandığını ifade edebiliriz. Haftanın dördüncü işlem gününde gerçekleştirilen kırılma ve test edilen 43.44 seviyesi sonrasında şu sıralar 43.00 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Yaşanılan bu yükseliş sonrasında yukarı yönlü çıkışlar tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramaktayız. Bu süreçte 43.57 – 44.30 bölgesi hayati bir önem taşımaktadır. 2015 yılının ilk zamanlarında, Ham Petrol fiyatının ilgili bölge üzerinde kalma isteği ve bu bölgeye doğru gerçekleşecek geri çekilmelerin önemli bir alım fırsatı olarak dikkate alındığını görmekteydik. İlgili bölgenin aşağı yönlü kırılması sonrasında artık destek görevi direnç olarak değişti. Bu nedenle de Ham Petrol fiyatının ilgili bölge altında kalma isteği, Ham Petrol fiyatının aşağı yönlü baskısını daha da hızlandırmasına katkı sağlayabilir. Tepki alımlarında yer almak isteyen Foreks işlemcileri ise kritik bir bölge olarak kaydettiğimiz 43.57-44.30 bölgesi üzerindeki günlük kapanışı takip etmelidir.

Destek: 41.80-39.80-38.85-37.74
Direnç: 43.57-45.35-46.70-48.15

Ham Petrol

DAX30 ANALİZ

Çin ekonomisindeki büyümenin hız kestiğine yönelik endişeler ile birlikte Asya dahil olmakla birlikte Avrupa ve ABD borsalarında önemli fiyatlamalar görüldü. Özellikle haftanın ilk işlem gününde görülen satıcılı seyir sonrasında kritik bölgeleri test eden Dax30 endeksi, haftanın ikinci işlem gününden itibaren başlattığı toparlanmasında önemli bir yol kat etti. Son yaşanılan düşüşler sonrasında gerçekleştirilen fiyatlamalar, bazı algıların değişmesine neden oldu. Özellikle de endeks tarafında yükseliş trendi sonlandı mı sorusunun cevabını aramaktayız. Bu konu ile ilgili stratejiler aktarırken dikkat çekmek istediğimiz en önemli husus, mevcut beklentilerin gün içi stratejiler ile karıştırılmamasıdır. Yani haftalık bültende yer verdiğimiz Dax30 endeksi beklentisi, gün içi işlem stratejisi olarak dikkate alınmamalıdır.

Grafiği inceleyecek olursak, 11 Eylül 2011 tarihinden beri devam eden yükseliş trendinin iki alt noktası mevcuttur. Çin’den gelen açıklamalar ile tercih edilmeyen alt bölgenin test edilmesi, ilk ve önemli olarak dikkat çektiğimiz kanalı tercih eden traderların hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. Ancak stratejilerimizde üzerinde ısrarla durduğumuz husus, kırılmalardan ziyade kapanışlara odaklanmaktır. Bu bağlamda da Dax30 endeksi, yükseliş trendinde kanalın alt noktası üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirecek mi yoksa gerçekleştiremeyerek yeniden satış baskısına maruz kalacak mı? Bu sorunun cevabı için haftalık kapanış dikkate alınmalıdır.

Diğer düşünce yapısına geçtiğimizde, mevcut dönüş kaydedilmiş olsa da bu dönüşün gerçek bir dönüş olup olmadığını haftalık kapanışı gördüğümüz kadar yeni hafta açılışına da dikkat etmemiz önemlidir. Grafik üzerinde yer alan RSI ve MACD göstergeleri bu konuda bize yardımcı olabilir. Bu hafta yaşanılan düşüşler sonrasında sıfır seviyesinin altına sarkan MACD, düşüş trendinde seyrini sürdüren RSI, an itibariyle bazı kararsız bir ortamın oluştuğunu bizlere göstermektedir. Bu bağlamda da yeni haftanın açılışı sonrasında MACD ve RSI görünümü dikkatle takip edilmelidir.

Son olarak da endeks hareketlini seviye bazlı konuşacak olursak, yaşanılan bu dönüş yükselişlerin tekrar etkin olabileceği bir dönüş mü yoksa yeni satış baskıları için önemli bir fırsat mı sorusunun cevabını aramaktayız. Bu aşamada kısa vadeli olarak 10380 seviyesi yakinen incelenmelidir. Bu seviye, kısa vadeli düşüş trendinin güncel alt noktası olarak önemlidir. Parite eğer bu seviye üzerinde hareketler gerçekleştirebilirse 10550 başta olmak üzere 10830 ve 11150 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. 10380 seviyesi altında hareketlerin devam etmesi durumunda ise bu haftanın dip noktası olan 9315 seviyesi tekrar test edilmek istenebilir.

Özetlersek!

Yeni hafta beklentileri için haftalık kapanış kadar yeni hafta açılışı sonrasında MACD ve RSI göstergelerinin son durumu dikkatle incelenmelidir. Son olarak da fiyat bazlı karar verirken 10380 seviyesine göre gerçekleştirilecek hareketler, yakinen takip edilmelidir.

Destek: 10100-9800-9555
Direnç: 10380-10550-10830

DAX30

S&P500 ANALİZ

Çin ekonomisindeki büyümenin hız kestiğine yönelik endişeler ile birlikte Asya dâhil olmakla birlikte Avrupa ve ABD borsalarında önemli fiyatlamalar görüldü. Özellikle haftanın ilk işlem gününde görülen satıcılı seyir sonrasında kritik bölgelerin altına sarkan S&P500 endeksi, haftanın ikinci işlem gününden itibaren başlattığı toparlanmasında önemli bir yol kat etti.

S&P500 endeksi her ne kadar kayıplarını telafi eden bir görünüm içerisinde yer alsa da uzun zamandır dikkate aldığımız kritik bölgelerin altına sarkması, yükseliş trendine olan inancımızın zayıflamasını sağladı. Bu nedenle de aşağıda yer vereceğimiz kritik seviyeler altındaki hareketler, yeni başlayacak düşüş trendinin devam edebilmesi adına önemlidir. Tekrar yükseliş düşüncesinde yer alabilmemiz için ilgili seviyeler üzerinde haftalık kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

  • Kırmızı Renkli Çizgi: 40 haftalık üssel hareketli ortalama: 2058
  • Mavi Renkli Çizgi: Yükseliş trendinde kanalın alt noktası: 2026
  • Yeşil Renkli Çizgi: 40 haftalık düzeltilmiş hareketli ortalama: 1985

S&P500 endeksi eğer yukarıda belirtmiş olduğumuz kritik seviyeler altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskılarını bu haftanın dip noktası olarak kaydedilen 1972 seviyesine kadar taşımak isteyebilir.

S&P500 endeksi eğer yukarıda belirtmiş olduğumuz kritik seviyeler üzerine çıkmayı başarır ve bu seviye üzerinde haftalık kapanış gerçekleştirebilirse, mevcut düşüşleri bir istisna olarak değerlendirebilir ve tekrar 2133 seviyesi hedeflenmek istenebilir.

Destek: 1920-1845-1772
Direnç: 1984-2026-2076

S&P500

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment