09 – 13 Kasım 2015 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

Geride bıraktığımız hafta EURUSD paritesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz haftalık bülten raporumuzda, 50 günlük basit hareketli ortalamanın 1.1260 seviyesinden geçtiğini, ilgili ortalama altında günlük kapanışlarına devam etmesi durumunda satıcılı seyrini daha önceki kritik dip noktalara (1.0820 – 1.0650 ve 1.0460) ulaştırmak için aksiyon almak isteyeceğini ifade etmiş, 1.1260 öncesinde dikkat edilmesi gerekilen bariyer içinse 1.1130 olduğunu paylaşmıştık.

EURUSD paritesi, hafta içerisinde yukarı yönlü çıkışlarını 1.1052 ile sınırlandırdıktan sonra satış baskısına maruz kaldı ve bu baskı ile birlikte 1.0833 seviyesini test etmişti. Haftanın son işlem gününde ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte uzunca bir süredir kırılamayan 1.0815 seviyesini aşağı yönlü kırarak satıcılı seyrini hızlandıran parite, ilgili haftalık dip noktasını 1.0706 seviyesi ile yeniledi. Hafta kapanış öncesinde raporun hazırlandığı şu sıralar 1.0735 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

06 Kasım 2015 TDI - EURUSD 1 dklık grafik

Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde aşağı yönlü baskının devamına ilişkin düşüncenin ön planda olduğunu ifade edebiliriz. Uzun zamandır yukarı yönlü çıkışlarda etkisini gözlemlediğimiz yükseliş trendinin alt noktasının kırılarak trend değişikliği için önemli sinyaller vermesi, ECB ve FED’in bu değişimi destekleyecek açıklamaları parite ile ilgili negatif beklentimizin daha da güçlenmesine katkı sağlamıştır. Bu bağlamda da sonlanan yükseliş trendinde kanalın güncel alt noktası olarak kaydettiğimiz 1.1095 seviyesi , mevcut düşüşlerin devam etmesini destekleyecek en kritik rakam olarak belirlenmiştir. EURUSD paritesi eğer aşağı yönlü baskısına devam edecekse, 1.1095 seviyesi altındaki fiyatlamalarını sürdürmesi gerekmektedir. Bu düşünce yapısı ile mevcut satıcılı seyrin teyit kazanabilmesi için 1.0815 seviyesi altında günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Ancak bu tutum ile 1.0650 – 1.0460 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde yani 1.0815 seviyesi üzerinde devam edecek günlük kapanı, 1.1095 seviyesine doğru yeni bir tepki çıkışının oluşmasını sağlayabilir.

Özetlersek, yeni hafta içerisinde oluşturacağımız stratejik hamle, 1.0815 seviyesine göre gerçekleşecek günlük kapanışlardır. Özellikle bu seviyeye göre gerçekleşecek günlük kapanışlar, yeni işlem stratejileri için önemli bir sinyal olarak değerlendirilebilir.

NOT: Bloomberg anketine katılan aracı kurum ve bankaların EURUSD paritesine ilişkin çeyreklik beklentilerine (2015 yılı 4. Çeyrek, 2016 yılı 1. 2. ve 3 çeyrek beklentisi) ulaşmak için tıklayınız.

EURUSD1

EURUSD

GBPUSD ANALİZ

Sihirli rakam: 1.5505

Uzunca bir süredir GBPUSD paritesi 1.5505 seviyesine doğru kaydetmiş olduğu her yükselişi satışlarla karşıladı. Bunu net bir şekilde gözlemleyen traderlar, 22 Eylül 2015 tarihinden beri 1.5505 seviyesine doğru gerçekleştirilen yukarı yönlü çıkışları, satış fırsatı olarak değerlendirerek önemli kazançlar elde etti. Bu hafta da buna benzer bir örneğe rastladık. Hafta içerisinde yukarı yönlü çıkışlarını 1.5496 seviyesine kadar sürdüren ancak psikolojik bir bariyer olan 1.5505 seviyesi altında fiyatlamalar kaydeden parite, önemli bir satış baskısına maruz kaldı. İlgili baskıda gerek BOE (Başkan Carney açıklamaları ve enflasyon raporu sunumu) gerekse FED (Başkan Yellen ve FOMC üyelerinin açıklamaları) açıklamaları ve olumlu gelen TDI verisi dikkat çekti. GBPUSD paritesi, 1.5496 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrini 1.5027 seviyesine kadar taşıdı ve haftanın son işlem gününde analizin hazırlandığı şu sıralar 1.5070 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Teknik olarak bundan sonraki süreci değerlendirdiğimizde, 1.5505 bariyeri ve 89 günlük basit hareketli ortalama önemini korumayı sürdürmektedir. Yani GBPUSD paritesi, gerek 1.5505 gerekse 89 günlük basit hareketli ortalama olarak kaydedilen 1.5435 seviyesi altında günlük kapanışına devam edecek olursa, düşüş kanalının alt noktası olarak kaydedilen 1.4985 seviyesine doğru yeni baskı etkisini hissettirebilir. Satıcılı seyrin teyit kazanabilmesi içinse 1.4985 seviyesi altındaki günlük kapanışa ihtiyaç vardır. Ancak bu şekilde 1.4855 ve 1.4745 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde parite 1.4985 destek noktası üzerinde tepki alımı oluşturmak isteyebilir. Böyle bir durumda da 1.5240 seviyesi kontrol noktası olarak önemli bir bariyer görünümündedir.

NOT: GBPUSD paritesinde tekrar yükselişlerden bahsedebilmemiz için paritedeki düşüşlerin 1.4985 seviyesinden gerçekleştireceği olası dönüşü ya da 1.5240 seviyesi üzerindeki günlük kapanışa odaklanması gerekmektedir.

NOT: Bloomberg anketine katılan aracı kurum ve bankaların GBPUSD paritesine ilişkin çeyreklik beklentilerine (2015 yılı 4. Çeyrek, 2016 yılı 1. 2. ve 3 çeyrek beklentisi) ulaşmak için tıklayınız.

GBPUSD1

gbpusd

USDTRY ANALİZİ

Seçim sonrasında USDTRY kurunda nelere dikkat etmeliyiz!

USDTRY kuru, 1 Kasım seçimlerinde AKP’nin tek başına iktidar olması sonrasında piyasa açılışında önemli bir boşluk (GAP) oluşturdu ve haftanın ilk işlem gününde 2.7580 seviyesini test etti. Yaşanılan bu düşüşlerden sonra kur tarafında aşağı yönlü baskının varlığını konuşabilme ihtimali ön plana çıksa da kurun daha sonra toparlanması ve olumlu gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ile 2.9220 seviyesine kadar yükselmesi, yatırımcıların mevcut durumu sorgulamasına neden oldu. Dolayısıyla bugünkü raporumuzda, yatırımcıların bu süreçte nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde duracağız. Ancak USDTRY kurunda teknik beklentileri paylaşmadan önce bundan sonraki süreçte temel makro-ekonomik gelişmelerde nelere dikkat etmeliyiz, hangi soruların cevaplarını aramalıyız?

  • AKP’nin tek başına iktidar olması sonrasında hükümetin ekonomi yönetiminde alacağı aktif rol ve bu rolün, ekonomik kaynaklara etkisi,
  • 7 Haziran seçimi sonrasında başlayan ve hala daha devam eden terör saldırılarının, yeni süreçte nasıl bir çözüme gidileceği ve bu çözümün mevcut belirsizliği ortadan kaldırıp kaldırmayacağı,
  • 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümetsiz bir ortamın devam etmesi ve buna ilaveten FED’in faiz artırımı konusundaki belirsizliği nedenleriyle yakın süreçte aktif bir rol gerçekleştiremeyen TCMB’nin ekonomik hedeflere (enflasyon, TL’yi korumak, vb) ulaşabilmek için atacağı olası adımlar,
  • Ortadoğu’da özellikle de Suriye’deki çatışma ortamının bundan sonraki süreçte nasıl sonuçlar doğuracağı ve bu süreç içerisinde Türkiye’nin tavrı,
  • FED’in faiz artırımı konusundaki tavrı ve bu konuda atacağı adımlara ilişkin gerçekleştirdiği para politikası koşullarının yurtiçi piyasalar üzerindeki olası etkisi,
  • ECB’in para politikasında uygulayacağı stratejiler ve stratejilerin yurtiçi piyasalar üzerindeki olası etkisi,
  • Çin ekonomisinin hız kesmesi, gelişen ülke para birimleri üzerindeki etkisinin devam edip etmemesi,

Teknik ne diyor?

Teknik beklentilere geçecek olursak, USDTRY kuru için günlük ve haftalık grafiklerden yararlanacağız. Özellikle bu grafikler arasındaki diyaloglar, farklı vadelere göre nasıl bir beklenti içerisinde yer almalıyız sorusunun cevabını bulmamıza katkı sağlayabilir.

USDTRY kurunu günlük grafikte incelediğimizde, 1 Ağustos 2014 tarihinden beri devam eden yükseliş trendi ve bu trendi destekleyen 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamaların (seçim fiyatlaması nedeniyle) altına sarkması, orta vadeli görünüm değişiyor mu sorusunu sormamızı sağladı. Seçim fiyatlamasının kur üzerindeki önemli etkisi nedeniyle mevcut trend değişikliği sorgusuna katılan piyasalar, kurun tekrar ilgili ortalamayı test etmesi sonrasında yeniden karar aşamasına geçmiştir.

  • Kur, 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamalar (2.8710-2.8700)) üzerinde günlük kapanış gerçekleştirerek yükselişler için yeniden sinyaller verecek olup orta vadeli yükseliş trendine kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. Bu süreçte garantici olmak için 20 günlük üssel hareketli ortalamanın da (2.8990) üzerindeki günlük kapanış takip edilmelidir.
  • Kur, 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamaları test etse de bu ortalamalar altında günlük kapanışlar gerçekleştirirse, seçim fiyatlaması ile birlikte gerçekleştirilen trend değişimini destekleyecek fiyatlamalara merhaba diyebilir. İşte bu noktada 200 günlük üssel hareketli ortalamaya (2.7350) doğru gerçekleşecek düşüşler sürpriz olarak değerlendirilmemelidir.

Özetlersek, seçim sonucu ile birlikte yaşanılan düşüş, orta vadeli yükseliş trendini sonlandırıcı bir hareket mi yoksa trend sorgulamasında tuzak hareketler olarak kaydettiğimiz bir fiyatlama mı sorusunun cevabını aramaktayız. Bu nedenle de 93 günlük üssel ve basit hareketli ortalamaya göre gerçekleşecek günlük kapanışlar, mevcut sorunun cevabını bulabilmemiz adına hayati bir önem taşımaktadır.

NOT: 2.5600 – 3.0750 arasında yaşanılan yükselişlerin tepki satışlarının Fibonacci %61.8’lik orana tekabül eden 2.7567 ile sınırlanması, yukarıdaki seçeneklerden ilkinin oluşabilme ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Çünkü trend içerisinde düzeltme hareketleri nerede sonlanabilir sorusunun cevabı için Fibonacci retracement oranları ve bu oranlar içerisinde %38.2, %50 ve %61.8’lik oranlar dikkate alınmaktadır.

usdtry günlük

USDTRY kurunu haftalık grafikte incelediğimizde, 50 haftalık üssel hareketli ortalama olarak kaydedilen 2.6800 seviyesi üzerinde uzun vadeli yükseliş trendine devam ettiğini görmekteyiz. 21 haftalık üssel hareketli ortalama (2.8500) altına sarkması nedeniyle yükseliş trendi içerisinde tepki satışlarını sürdüren kur, şu sıralar 21 haftalık üssel hareketli ortalama üzerine çıkarak tepki satışları sonlandı mı sorusunu sormamızı sağladı. Bu bağlamda da haftalık kapanış, kur da yükseliş trendi içerisinde tepki satışı tamam mı devam mı sorusunun cevabını bulmamıza katkı sağlayabilir. Özellikle 21 haftalık üssel hareketli ortalama üzerinde gerçekleştirilecek haftalık kapanış, yeni yükseliş fiyatlamaları için önemli bir sinyal olarak değerlendirilebilir. Böyle bir durumda 3.0750 seviyesi tekrar hedef gündemimizde yer alabilir. 21 haftalık üssel hareketli ortalama altında gerçekleşecek haftalık kapanışlarda ise yükseliş trendi içerisinde tepki satışları devam düşüncesi ön planda kalabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu senaryo gerçekleşse dahi, 2.68-2.60 bölgesi üzerindeki devam edecek her fiyatlama, uzun vadeli yükseliş trendinin aktifliğine zarar veremeyecektir.

Özetlersek, seçim sonucu ile birlikte yaşanılan düşüşler, uzun vadeli yükseliş trendi içerisinde tepki satışı olarak değerlendirilmektedir. Tepki satışları tamam mı devam mı sorgulamasını yaşadığımız bugünlerde haftalık kapanış ve 21 haftalık üssel hareketli ortalama takibi dikkatle takip edilmelidir.

usdtry haftalık

NOT: Yayınlanan bu rapor, kısa vadeli beklentiyi içeren bir çalışma değildir. Kısa vadeli beklentileri incelemek için GCM FOREX Araştırma Sayfasını takip edebilirsiniz.

NOT: Bloomberg anketine katılan aracı kurum ve bankaların USDTRY kuruna ilişkin çeyreklik beklentilerine (2015 yılı 4. Çeyrek, 2016 yılı 1. 2. ve 3 çeyrek beklentisi) ulaşmak için tıklayınız.

USDTRY1

HAM PETROL ANALİZİ

Ham Petrol fiyatı uzunca bir süredir 49.55 ile 43.36 arasında yatay bir görünümde seyrini sürdürmektedir. Mevcut yataylık, bollinger bandı ile de net bir şekilde izlenmektedir. Düşüş trendinin üst noktası üzerinde fiyatlamalar devam etse de işlem hacminin zayıflığı nedeniyle net bir trend değişiminden bahsetmek mümkün değil. Bu nedenle de özellikle orta vadeli işlemcilerin mevcut yatay trend görünümünün sonlanmasını beklemesi önemlidir. Yatay görünüm içerisinde destekten al – dirençten sat mantığı her ne kadar etkin bir strateji olarak görülse de stop loss olarak mutlaka bant dışındaki günlük kapanış dikkate alınmalıdır.

NOT: Her ne kadar düşüş trendinin üst noktası üzerinde fiyatlamalar görülse de 61.55 seviyesinden başlatılan satıcılı seyri destekleyen 165 günlük üssel hareketli ortalama altındaki fiyatlamalar, trend değişimi için net sinyaller vermemektedir. Bu nedenle de özellikle orta vadeli yatay görünümün sonlandığını ve yukarı yönlü çıkışların etkinlik kazandığını konuşabilmemiz için 165 günlük üssel hareketli ortalama olarak kaydedilen 51.10 üzerindeki günlük kapanışa ihtiyaç olduğunu unutulmamalıdır.

Uzunca bir süredir Ham Petrol fiyatı 49.55 – 43.36 arasında yatay bir görünümde seyrini sürdürmektedir. Her ne kadar uzun vadeli negatif bir eğilim söz konusu olsa da mevcut düşüşlerin sınırlı kalması ve kısa vadeli alıcıların etkili olmak isteği, Ham Petrol fiyatının yatay bir görünümde fiyatlamasını sürdürmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle de özellikle Ham Petrol fiyatı ile ilgili beklentileri incelerken kısa, orta ve uzun vadeli görünümleri ayrı ayrı ele almak ve uygun olan en ideal vadeye göre stratejiler oluşturmak gerekmektedir. Günlük analizlerde kısa, Haftalık analizlerde orta, Aylık analizlerde ise uzun vadeli beklentileri inceleyebilirsiniz.

Yatay bir görünümün etkili olduğu Ham Petrol fiyatı için alış ya da satış baskısının oluşabilmesi için son haftalarda bültenlerde paylaşmış olduğumuz adımlar önem arz etmektedir.

Ham Petrol’de Alış baskının oluşabilmesi için;

  • Adım: “Düşüş trendinin üst noktası üzerinde fiyat hareketleri oluşturması,
  • Adım: Yatay trend olarak adlandırdığımız bant hareketinde üst nokta (49.55) üzerinde fiyat hareketleri izlemek,
  • Son Adım: 165 günlük üssel hareketli ortalama (51.10) üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmeye ihtiyaç vardır.

Ham Petrol’de Satış baskısının etkisini gösterebilmesi için;

  • Adım: 165 günlük üssel hareketli ortalama altındaki seyrine devam etmek,
  • Adım: “Düşüş trendinin üst noktası altında fiyat hareketlerini sürdürmek,
  • Son Adım: Yatay trend olarak adlandırdığımız bant hareketinde alt nokta (43.36)altında günlük kapanışlara ihtiyaç vardır.

Özetlersek, son zamanlarda alıcı – satıcı mücadelesi nedeniyle yatay bir görünümün devam ettiğini orta vadeli olarak işlem stratejileri oluşturabilmek için ilgili yataylığın sonlanması gerektiğini, kısa vadeli beklentilerde ise haftalık bülten yerine günlük bültenlerin izlenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

NOT: Bloomberg anketine katılan aracı kurum ve bankaların Ham Petrol fiyatına ilişkin çeyreklik beklentilerine (2015 yılı 4. Çeyrek, 2016 yılı 1. 2. ve 3 çeyrek beklentisi) ulaşmak için tıklayınız.

Ham Petrol1

Ham Petrol

ALTIN ANALİZİ

FED Başkanı Janet Yellen ve bazı FOMC üyelerinin Aralık ayında faiz artırım konusundaki ihtimalleri güçlendirici açıklamaları ile birlikte yukarı yönlü çıkışlarına devam edemeyen ve kısa vadeli yükseliş trendinin aşağı yönlü kırılarak trend değişimi sinyalleri veren Altın, haftanın son işlem gününde ABD’den gelen olumlu istihdam rakamları ile birlikte FED’in faiz arıtımını teyit etmesini sağladı. Bu tutum, 1100 seviyesi altında fiyatlamaların oluşmasını ve mevcut düşüşün 1085 seviyesine kadar taşınmasına neden oldu. Haftanın son işlem gününde analizin hazırlandığı şu sıralar Altın fiyatının 1087 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Teknik olarak Altın fiyatı için bundan sonraki süreçte nasıl bir strateji benimsemeliyiz sorusunun cevabını aramaktayız. Ancak bu sürece geçmeden önce bundan sonraki zamanlarda Altın fiyatını etkileyecek temel faktörler üzerine kısaca değinelim.

  • ABD’den gelecek önem derecesi yüksek verilerin sonuçları, (Enflasyon,Büyüme, İstihdam, İşsizlik, vb)
  • ABD’den gelecek önem derecesi yüksek verilerin FED’in faiz artırımı konusundaki tavrına etkisi (şahin & güvercin)
  • ABD’den gelecek verilerin Dolar Endeksi, ABD borsaları ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı üzerindeki etkisi,
  • ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranının %2.00 seviyesi üzerinde fiyatlamalarını sürdürüp sürdürmeyeceği,
  • Spekülatörlerin Altın’daki uzun pozisyonlarındaki artışına devam edip etmemesi,
  • Fiziki Altın talebinde artışın devam edip etmemesi,

Yukarıda maddesel olarak vurguladığımız hususlar, Altın fiyatının bundan sonraki süreçte etkileyebileceği temel gelişmeler olarak dikkate alınabilir.

Teknik olarak Altın fiyatını incelediğimizde, kısa vadeli yükseliş trendinde kanalın alt noktasını (1130) aşağı yönlü kırılarak trend değişimini gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bundan sonraki süreci değerlendirdiğimizde ise 13 günlük üssel hareketli ortalama (1130) altında günlük kapanışlar devam ettiği müddetçe satıcılı seyrin devamına ilişkin düşüncemizin ön planda kaldığını ifade edebiliriz. Bu tutumun devam etmesi, aşağı yönlü baskıların 1085 ve 1070 gibi rakamların hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Yukarı yönlü çıkışların tekrar etkinlik kazanabilmesi içinse 13 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde gerçekleşecek art arda 2 günlük kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 80, 144 ve 233 günlük üssel hareketli ortalamalara doğru yükselişler gündemimizde yer bulabilir.

NOT: Bugün ABD’den gelen olumlu istihdam verileri ile birlikte FED’in faiz artırımı konusundaki isteği, kıymetli madenlerdeki negatif baskıyı tetiklemektedir. Bu bağlamda da Altın fiyatının bundan sonraki süreçte 1070 seviyesi altına sarkarak daha alt bölgelere ulaşabilme ihtimali bir adım öndedir. FED tarafından sürpriz bir sonuç çıkmazsa, 1130 seviyesi altında yaşanılacak olası yükselişler, satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Özetlersek; kısa vadeli yükseliş trendinin yerini düşüşlere bırakması ardından negatif baskının devamına ilişkin düşüncemiz ön plandadır. Mevcut yeni düşünce etkinliğini koruyacak mı korumayacak mı sorusunun cevabı için 13 günlük üssel hareketli ortalamaya göre gerçekleşecek günlük kapanışlar dikkatle takip edilmelidir.

NOT: Bloomberg anketine katılan aracı kurum ve bankaların Altın’a ilişkin çeyreklik beklentilerine (2015 yılı 4. Çeyrek, 2016 yılı 1. 2. ve 3 çeyrek beklentisi) ulaşmak için tıklayınız.

ALTIN1

Altın

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment