Varlık Fiyatları Arasındaki İlişki!
|Foreks işlemcileri, finansal varlıkların birbirleri ile arasındaki ilişkiyi inceleyerek işlem stratejilerini güçlendirmeyi amaçlar. Örneğin, Dolar Endeksindeki güçlenmenin EURUSD paritesi üzerindeki negatif etkisini bilen yatırımcı, ABD verilerin sonuçlarının Dolar Endeksi üzerindeki etkisini inceleyerek EURUSD paritesinde nasıl bir görünüm olacağına ilişkin beklentiye sahip olur. Forex işlemcisinin bu düşüncesine korelasyon adı verilir.
Yatırımcılar, korelasyon özelliğinden yararlanarak iki ya da daha fazla varlık arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü öğrenir.
Korelasyon ile ilgili gerçekleşecek hesaplamalarda elde edilen rakamsal değere “Korelasyon Katsayısı” adı verilir. Özellikle bu katsayı, varlıklar arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü görmemizi sağlar.
-1 ile +1 arasında yer alacak korelasyon katsayısında pozitif sonuç, varlıklar arasında doğru bir korelasyon olduğunu, negatif sonuç ise varlıklar arasında ters korelasyon olduğunu görmemizi sağlar.
Peki, varlıklar arasındaki korelasyonun güçlü mü yoksa zayıf mı olduğunu, hatta ilgili varlıkların kıyaslamasının doğru olup olmadığını nereden anlarız?
Bu sorunun cevabı için korelasyon tablosundan yararlanabiliriz.
Yukarıdaki grafikte yer alan aralık değerler, varlıklar arasındaki ilişkinin yönü ve gücü hakkında bize bilgi vermeyi amaçlayan en önemli tablodur. Yukarıdaki tabloyu daha net anlayabilmek için bir örnek ile mevcut konuyu pekiştirelim.
NOT-1: Yukarıda yer alan korelasyon tablosu, 26 Kasım 2015 tarihinde alındığı için güncelliğini korumaktadır.
NOT-2: Grafik içerisinde çapraz bir şekilde 100 seviyelerinin işaretlenmesi, üst ve sol taraftaki aynı varlıkların kendisi ile olan korelasyonunu göstermektedir. Yani AUDUSD ile AUDUSD arasındaki korelasyonun 100 olması, EURUSD ile EURUSD arasındaki korelasyonunun 100 olması gibi. Bu çaprazlamalarda korelasyon incelenmesine ihtiyaç yoktur.
Yukarıdaki tabloda varlıklar arasında bir ilişki olup olmadığını sorgulamak adına haftalık grafik içerisinde yer alan son 200 mum’daki kapanış fiyatlarının uyumunu inceliyoruz. Bu tablo, içerisinde AUDUSD ve EURGBP bölgesini incelediğimizde 85.9 rakamını görüyoruz. Rakamın pozitif olması, AUDUSD & EURGBP arasında pozitif bir korelasyonun olduğunu, ilgili katsayı rakamının ise 0.50 – 1.00 & 50 – 100 arasında yer alması nedeniyle de güçlü bir korelasyon olarak belirtildiğini izliyoruz.
O halde, AUDUSD paritesinde yukarı yönlü bir hareketin oluşması, güçlü korelasyon içerisindeki EURGBP paritesinin de yükseliş kaydetmesine katkı sağlayabilir.
DİKKAT! İstatistiki olarak hesaplanan ve yorumlanan bu çalışma, %100 başarılı olacaktır şeklinde bir düşünce yapısı ile değerlendirilmemelidir. Unutmayınız ki istatistiki çalışmalarda her zaman standart sapma yani hata payı mevcuttur. Buradaki amaç, mevcut varlıklar arasındaki ilişkiyi görerek stratejilerimizi güçlendirme çabasıdır.
Korelasyon ile ilgili çalışmalarımızı biraz daha farklılaştırarak Metatader4 içerisinde kullanmak için “Korelasyon İndikatörünü” Metatrader 4 platformuna yüklüyoruz.
- Korelasyon ile ilgili indikatörü bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
- Korelasyon indikatörünü Metatrader 4 platformuna nasıl yükleneceğini öğrenmek için tıklayınız.
Korelasyon ile ilgili indikatörü platforma yükledikten sonra varlıklar arasındaki ilişkiyi inceleyen grafik çalışmalarını oluşturabilir ve buna göre işlem stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
EURUSD ile Dolar Endeksi arasındaki İlişki:
Grafiği incelediğimizde EURUSD ile Dolar Endeksi arasında ters korelasyonun olduğunu görmekteyiz. Yani Dolar Endeksinde yaşanılan yukarı yönlü çıkış, EURUSD paritesinin aşağı yönlü baskısına katkı sağlayabilir.
Altın ile Dolar Endeksi arasındaki ilişki:
Grafiği incelediğimizde Altın ile Dolar Endeksi arasında ters korelasyonun olduğunu görmekteyiz. Yani Dolar Endeksinde yaşanılan yukarı yönlü çıkış, Altın fiyatındaki aşağı yönlü baskısına katkı sağlayabilir.
Altın ile S&P500 arasındaki ilişki
Grafiği incelediğimizde S&P500 ile Altın arasında ters korelasyonun olduğunu görmekteyiz. Yani S&P500 Endeksinde yaşanılan yukarı yönlü çıkış, Altın fiyatındaki aşağı yönlü baskısına katkı sağlayabilir.
Gram Altın, Ons Altın ve USDTRY arasındaki ilişki
Gram Altın, Ons Altın ile USDTRY kurunun çarpımının 31.10’a bölünmesi ile elde edilir. Grafiği incelediğimizde Mevcut üç grafiğinde de aynı eğilim içerisinde olduğunu, yani doğrusal bir korelasyon içerisinde yer aldığını görüyoruz. Özellikle de Gram Altın ile Ons Altın hareketleri, birbirlerini yakinen desteklemektedir.
Ham Petrol ile S&P500 arasındaki ilişki
Grafiği incelediğimizde S&P500 ile Ham Petrol arasında ters korelasyonun olduğunu görmekteyiz. Yani S&P500 Endeksinde yaşanılan yukarı yönlü çıkış, Ham Petrol fiyatındaki aşağı yönlü baskısına katkı sağlayabilir.
Ham Petrol ile Dolar endeksi arasındaki ilişki
Grafiği incelediğimizde Dolar Endeksi ile Ham Petrol arasında ters korelasyonun olduğunu görmekteyiz. Yani Dolar Endeksinde yaşanılan yukarı yönlü çıkış, Ham Petrol fiyatındaki aşağı yönlü baskısına katkı sağlayabilir.
Özetleyecek olursak, varlıklar arasındaki ilişkiyi incelerken “korelasyon” önemli bir yere sahiptir. Özellikle de farklı varlıkların birbirleri üzerindeki etkisi ve bu etkinin sonucuna ilişkin kurgulanacak senaryolar, yatırım kararı verirken hayati bir önem taşır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu tarz çalışmalarda her zaman standart sapma yani hata payı mevcuttur. Buradaki amaç, mevcut varlıklar arasındaki ilişkiyi görerek stratejilerimizi güçlendirme çabasıdır.
Kudret Ayyıldır
Başanalist