Gram Altın’da ne yapmalıyız?

Yatırımlarınızı nerede değerlendiriyorsunuz sorusunu sorduğumuzda, en çok karşılaştığımız cevap hiç şüphesiz ki Altın olmaktadır. Parlak sarı rengi ve göz kamaştıran ışıltısıyla tarih boyunca hükümdarlığın ve zenginliğin simgesi olarak gösterilen Altın, ilk çağlardan beri insanların ilgisini çekmektedir. Günümüzde de bu ilgi devam etmektedir. Altın yatırımı dediğimizde aklımıza çok fazla seçenek gelse de her kesime hitap eden ve yatırım yapabilmeye olanak tanıyan Gram Altın, kaldıraç avantajı sayesinde Foreks piyasasında son dönemde dikkat çekmektedir.

USDTRY ve Ons Altın’daki fiyatı ile formülüze edilen Gram Altın (GAUTRY), 2016 yılının son haftasında başlattığı yükselişini yeni yılın ilk haftasına kadar taşıdı ve daha sonra günümüze kadar devam eden yatay süreci başlattı. 149 ile 142 seviyeleri arasında devam eden bu yataylık, bu yılın 2. çeyreğinde sonlanabilir.

Beklentiler nelerdir?

Teknik olarak Gram Altın fiyatını değerlendirdiğimizde yükseliş trendinin alt noktasının 137,50 – 142,00 bölgesinden geçtiğini izlemekteyiz. Bu nedenle de kısa vadeli olarak Gram Altın fiyatı ilgili bölge üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışına devam etmek isteyebilir. Burada dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, 142 – 149 bandının üst noktasının geçilip geçilmemesidir.

Gram Altın’daki yukarı yönlü çıkışların devam edebilmesi için 149 Türk Lirası üzerinde hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 154 ve 160 seviyeleri hedeflenmek istenebilir. Aksi takdirde yani 149 seviyesinin geçilememesi durumunda bandın alt noktası 142 desteğine doğru geri çekilmeler izlenebilir. Böyle bir geri çekilme oluşsa dahi kısa vadeli beklentinin 137,50 – 142,00 bölgesi üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır.

Teknik tarafta her ne kadar 1. çeyrekte yatay bir görüntü izlesek de mevcut görünümde yükseliş trendinin devam ettiği gözden kaçmamaktadır. Bu bağlamda da bandın üst noktası 149 seviyesinin geçilebilme ihtimali bir adım önde görülmektedir. Böyle bir senaryoda teknik görünümü destekleyecek (fitili ateşleyecek) makro dinamiklere ihtiyaç vardır.

Yakın çevrede makro dinamiklerde popüler olan dinamikleri değerlendirdiğimizde;

  • 16 Nisan tarihinde yurtiçinde gerçekleşecek referandum,
  • Yeni sağlık sigortası yasa tasarısı ile alakalı ABD başkanı Trump’ın alacağı aksiyonlar,
  • 07 Nisan tarihinde ABD’den gelecek istihdam verileri (Tarım dışı istihdam, İşsizlik oranı ve Ortalama saatlik kazançlar),
  • Fed’in 2017 yılı için hedeflediği 3 faiz artışı tahmininde bir değişimin olup olmaması, Fed başkanı ve üyelerden gelecek ipuçları,

Gram Altın üzerinde etkili fiyat değişimi oluşabilmesi adına yakinen takip edilmesi gerekilen makro-ekonomik dinamikler olarak kaydedilmiştir. Özellikle ABD’den gelecek veri ve açıklamaların Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı üzerindeki kaydedeceği değişim, dolaylı olarak Gram Altın üzerinde etkisini hissettirebilir.

Nasıl yani?

  • Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranında yaşanılacak olası geri çekilmeler, Ons Altın üzerinde pozitif, USDTRY kurunda ise negatif bir görünüm kaydedebilir. Kısa vadeli olarak Ons Altın’ın Gram Altın üzerinde daha baskın olduğu korelasyonu düşünüldüğünde böyle bir düşünce de Ons Altın’daki yükselişler, USDTRY kurundaki düşüşe rağmen Gram Altın fiyatındaki olası yükselişleri tetikleyebilir.
  • Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranında yaşanılacak olası çıkışlar, Ons Altın üzerinde negatif, USDTRY kurunda ise pozitif bir görünüm kaydedebilir. Kısa vadeli olarak Ons Altın’ın Gram Altın üzerinde daha baskın olduğu korelasyonu düşünüldüğünde böyle bir düşünce de Ons Altın’daki negatiflik, USDTRY kurundaki yükselişe rağmen Gram Altın fiyatındaki olası düşüşleri tetikleyebilir. Tabii bu senaryo gündemde yer alırken kısa vadeli olduğu unutulmamalıdır. Orta – Uzun dönemli korelasyonlar değerlendirildiğinde USDTRY fiyatındaki değişimler, Gram altın üzerinde önemli bir etki bırakmaktadır.

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment