Ons Altın Tarihi Dönemeçte, Gözler FOMC Tutanaklarında!
|2008 – 2009 krizi sonrasında muslukları açan ABD Merkez Bankası Fed, 2013 yılında o zamanın Merkez Bankası Başkanı Bernanke ile genişlemeci para politikasına son vereceğine ilişkin sinyaller verdi. Bernanke’den sonra görevi devralan Başkan Janet Yellen da genişleyici para politikasına son vereceği tarihi ağzından kaçırarak finansal piyasalarda önemli bir dönemin başlamasına imkân tanıdı.
OnsAltın, 2013 yılının ilk çeyreğinde ayı piyasasına giriş yaparak güvenli liman algısını kaybeden bir döneme başlarken, Fed’in sıkı para politikası kavramı ile negatif görünümüne devam etti ve psikolojik 1000 seviyesine ulaştı. Fed sıkı para politikasına devam ederken Jeopolitik ve Politik risk başlıkları ile birlikte 1000 üzerinde tutunmaya çalışan kıymetli maden, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının oylandığı 24 Haziran 2016 tarihinde 1375 seviyesine ulaştı ve 2016 yılı ile birlikte gerçekleştirdiği sıkışık fiyatlama davranışı ile birlikte bu bölge üzerinde herhangi bir seyir oluşturamadı. 2017 yılı zirvesi 1357, 2018 yılı zirvesi 1365 ile de mevcut sıkışma görünümü teyit etmiş oldu.
Kriz döneminden yaklaşık 10 yıl geçti. Ons Altın fiyatının şuanda bulunduğu bölge itibariyle tarihi bir dönemeçte yer aldığını izlemekteyiz. 2019 yılına ilişkin 2 adet faiz artışı beklentisinin Mart toplantısında iptal edildiği bir ortamda, şu sıralar yıl içerisinde faiz indirimi yapılabilir şekilde fiyatlama davranışları gündemde yer almaktadır. Fed’in Ons Altın için tarihsel bir önem arz ettiği varsayımı altında 19 Haziran’daki FOMC tutanakları ve ekonomik projeksiyonlardaki olası revizeleri, Ons Altın fiyatlama davranışı açısından yakinen takip edilmesi gerekmektedir.
Raporun ayrıntıların ulaşmak için tıklayınız.
Başarılı işlemler dilerim.
Kudret AYYILDIR
GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı