2024 Yılı Küresel Piyasalara Yönelik Beklentiler

2024 yılı gündeminde “jeopolitik Risk” , Merkez Bankalarının “Faiz İndirim” konusundaki yarışı ve ABD, Rusya, Almanya, İngiltere ve Türkiye’nin de bulunduğu 50’yi aşkın ülke ve 2 milyara yakın insanın oy kullanacağı içinde “Seçim” teması yer almaktadır.

Küresel piyasalar bilinen ve gelecek dönemde gündemimizi meşgul edecek (şu an bilinmeyen – başımıza ne geleceği belli olmayan) konularla birlikte oldukça hareketli fiyatlama davranışı oluşturabilir. Yılın başından sonunu kestirmek mümkün olmamakla birlikte kahve falına eş değer olduğunu her zaman hatırlatmakta fayda var. Bu sebeple de tahminleri paylaşsak da çeyreklik gelişmeler değerlendirilip üzerinde tekrar güncellemeler yapmak en rasyonel stratejidir.

Yılın son enflasyon rakamlarına ulaştık.

Mevcut rakamlara karşın piyasaların merkez bankalarından beklentilerinde önemli ayrışmalar söz konusu. Konuya ilişkin banka başkanı ve üyelerden ihtiyatlı mesajlar geliyor olsa da piyasa tahminlerindeki inatçılık devam ediyor. Bu sebeple de yılın ilk toplantılarında piyasalar ile banka arasındaki ayrışma ne kadar devam edecek hususunu tartışacağız. BoJ için 23 Ocak, ECB için 25 Ocak, Fed için 31 Ocak ve BoE için 1 Şubat tarihleri yılın ilk toplantılarıdır.

Son gelen göstergelere göre Mart ayında Fed, Nisan ayında ECB ve Mayıs ayında BoE ilk faiz indirimi planlıyor. Bu ihtimali oldukça zayıf bulmakla birlikte üyeler / başkanlardan gelen açıklamalar eşliğinde bu düşünce Mayıs – Haziran tarihlerine kaymaktadır. Ancak piyasalar tarafındaki inatçılık buna karşın devam ediyor…

Kişisel beklentim Nisan ECB, Mayıs Fed ve Haziran BoE idi. Son açıklamalar ışığında Mayıs Fed ve ECB, Haziran ayında ise BoE faiz indirimi tarafında aksiyona geçmesi üzerinde yoğunlaşmaktayım. Ancak kızıldeniz riski , taşımacılık maliyetlerinde ciddi değişimler enflasyon teması üzerinde sorun yaratacak mı hususunu da incelemek gerekiyor.

Hal böyle olunca da varlık fiyatlarında oynaklık artıyor bazı zamanlarda da anlamsız görünen değişimler izlenmektedir. Bu sebeple de yıl genelinde küresel piyasalar için yoğun bir değişim bizi beklemektedir.

Peki, şu anki görünüm itibariyle Bloomberg’e tahmin giren analist / ekonomist / kurumlar parite, borsa endeksi ve şirketlere yönelik beklentiler ne durumdadır sorusunun cevabında aşağıdaki görselleri inceleyebilirsiniz.

Paritelere İlişkin Uzun Vadeli Tahminler

Kişisel beklentim EURUSD paritesinin 1,07 – 1,12 arasında, GBPUSD paritesinin 1,25 – 1,30 arasında sıkışma eğilimi oluşması şeklinde, özellikle de üst bölgede yer verdiğim rakamlar üzerinde kalıcılık izlenmediği (aylık kapanış) müddetçe temkinli olmak, USDJPY tarafında ise 138 – 152 arasındaki fiyatlama , 152 seviyesindeki reaksiyon ve BoJ faiz artırımı ne kadar mümkün sorularının cevaplarını incelemek gerekiyor.

Borsa Endekslerine İlişkin 12 Aylık Analist Tahminler

SP500 Endeksinde En Çok Getiri Beklenen İlk 5 Şirket (12 Aylık Analist Tahminler)

Nasdaq100 Endeksinde En Çok Getiri Beklenen İlk 5 Şirket (12 Aylık Analist Tahminler)

DJ30 Endeksinde En Çok Getiri Beklenen İlk 5 Şirket (12 Aylık Analist Tahminler)

Dax40 Endeksinde En Çok Getiri Beklenen İlk 5 Şirket (12 Aylık Analist Tahminler)

FTSE100 Endeksinde En Çok Getiri Beklenen İlk 5 Şirket (12 Aylık Analist Tahminler)

NIKKEI225 Endeksinde En Çok Getiri Beklenen İlk 5 Şirket (12 Aylık Analist Tahminler)

Shanghai Endeksinde En Çok Getiri Beklenen İlk 5 Şirket (12 Aylık Analist Tahminler)

Burada yer verilen tahminler kesin bir görüş olarak değerlendirilmemekle birlikte mevcut rakamlar sürekli olarak güncelleneceği de unutulmamalıdır. Bu paylaşım küresel piyasalara yönelik bakış açı ne durumdadır sorusunun cevabına rasyonel bir anlam yüklemek içindir. Bu çalışmalar sizin risk anlayışınız ve beklentileriniz ile örtüşmeyebilir. Bu sebeple de çalışmayı kişisel bilgi düzeyinizi geliştirecek bir bakış açısı olarak değerlendirmek gerektiği hususu göz ardı edilmemelidir.

Sevgiler,

Kudret AYYILDIR

Add a Comment