Borsa İstanbul (Bist100) için Muhakeme Zamanı!

Borsa İstanbul 100 endeksi yıl başından bu yana sergilediği performans ile göz doldurdu. Gelişen / Gelişmiş fark etmeksizin iyi bir reaksiyon verdi. Lokal para cinsinden %43, $ cinsinden ise %31 ile en iyiler arasında yer almaktadır.

Bist100 endeksinde ağırlığı en yüksek 10 şirketin toplam endeks içerisindeki oranına baktığımızda neredeyse yarısını temsil ediyor. %49büyük bir ağırlık olarak izah edilebilir. Ağırlığı en yüksek şirketler sırasıyla THYAO, AKBNK, TUPRS, BIMAS, KCHOL, ISCTR, YKBNK, SAHOL, TCELL, EREGL olarak kaydedilmiştir.

Ağırlığı en yüksek 10 şirketin 3’ü endeksin yıl başından bu yana sergilediği %43’lük performansı altında kalırken en az performans %22 ile EREGL, en iyi performans sergileyen ise %95 ile AKBNK olarak kaydedilmiştir.

Endeks yıl başından bu yana %43’lük performansı ile önemli bir seyir izlemesine karşın endeks içerisindeki her şirket için aynı durumu söylemek mümkün değildir.

Bist100 endeksi üzerinde getiri sağlayan Bist100 şirketi sadece 40. Bu şirketler içerisinde en iyi performans sağlayan şirket %120 ile TAVHL olmakla birlikte endeks getiri sınırında kalan ise %44 ile ZOREN olarak kaydedilmiştir.

60 şirket Bist100 endeks getirisi altında performans sergilerken içlerinden 15 şirket negatif, 1 şirket ise nötr performans sergilemektedir. O halde 44 şirket endeks altında ancak pozitif bir getiri sağlamış oluyor.

Detaylar için çalışmamızın tamamına ulaşabilirsiniz.

https://www.gcmyatirim.com.tr/arastirma-analiz/uzman-gorusleri/2024-05-28-bist100-icin-muhakeme-zamani

İyi okumalar.

Kudret AYILDIR

Add a Comment