Merkez Bankası Faiz İndirim Temposu Bakışı

G20 içerisinde dikkat ettiğimiz ülkelerin (gelişmiş ve gelişen) Güncel Çekirdek Enflasyon ve Faiz Oranları, bu oranların birbirleriyle kıyaslamalarını grafik üzerinden görebilirsiniz.

Ekim ayında izleyeceğimiz Eylül TÜFE verisinin politika faizi altına sarkması sonrasında TCMB üzerinde baskı çok daha fazla olabilir. Ancak politika faiz oranının altına sarkması ne denli merkez bankalarını harekete geçirmiş hususunda objektif bir yorum yapabilmek adına katı görünümde yer alan Çekirdek Enflasyon ve Faiz Oranı kıyaslamasına bakılabilir. Tabi ki her ülkenin kendi iç dinamiklerindeki farklılıkları göz ardı etmemek gerekiyor. En azından göz ucu ile inceleyelim…

Birinci bölümde ABD, Euro Bölgesi, Almanya, İngiltere, Japonya ve Çin yer alırken İkinci bölümde Türkiye, Brezilya, Rusya, Güney Afrika, Meksika ve Endonezya yer almaktadır.

Birinci bölümde Faiz / Çekirdek Oranı (Japonya ve Çin Hariç) ortalama 1,52 olurken, Türkiye’nin yer aldığı İkinci Bölümde Faiz / Çekirdek Oranı (Arjantin Hariç) ortalama 2,31 olarak kaydedilmiştir.

Bizde ekonomik aktivite öne sürülerek faiz indirimine başlaması gerekiyor vurgusu yapıldığı için canlı bir örnek vermek gerekirse Euro Bölgesi ortalaması da 1,25 olarak izlenmektedir.

Bu cepheden baktığımızda Euro bölgesini dikkate aldığımızda Çekirdek Enflasyonumuzun %40’a ulaşması, Birinci bölümü dikkate alırsak %33, İkinci bölümü yani kendi ligimizin olduğu yeri dikkate alırsak %22.

TCMB bir zaman sonra faiz indirimine başlayacaktır. Ancak bu zaman ekonomik normlarla ideal bir ortamda mı olacaktır hususu gündemimizi oldukça meşgul etmektedir. Beklentilerdeki katılığı kırma konusunda soru işaretlerini gözlemlediğimiz anketler sebebiyle banka üzerindeki baskının ortadan kalkması çok önemlidir. Bu açıdan yılın son Enflasyon raporu sunumunun yer alacağı 8 Kasım tarihinde bankamızın süreci nasıl değerlendirdiği çok önemlidir diye düşünen taraftayım.

Aynı konu başlığını Manşet Enflasyon / Faiz Oranı ile devam ettirecek olursak;

Birinci bölümde Faiz / Manşet Enflasyon Oranı (Japonya ve Çin Hariç) ortalama 1,98 olurken, Türkiye’nin yer aldığı İkinci Bölümde Faiz / Manşet Enflasyon Oranı (Arjantin Hariç) ortalama 2,07 olarak kaydedilmiştir.

Bizde ekonomik aktivite öne sürülerek faiz indirimine başlaması gerekiyor vurgusu yapıldığı için canlı bir örnek vermek gerekirse Euro Bölgesi ortalaması da 1,59 olarak izlenmektedir.

Bu cepheden baktığımızda Euro bölgesini dikkate aldığımızda Manşet Enflasyonumuzun %32’ye ulaşması, Birinci bölümü dikkate alırsak %25, İkinci bölümü yani kendi ligimizin olduğu yeri dikkate alırsak %24.

Kudret AYYILDIR

Add a Comment