Piyasalarda Kritik Hafta: 17-21 Şubat’ta Neler Bekleniyor?
|Dünyanın en önemli oyuncuları Fed ve ECB cephesinde her ne kadar Şubat ayı toplantısız geçiyor olsa da önemli ekonomik göstergelerle birlikte beklentilerin anlık reaksiyonda hareketlilik gösterdiğini izlemekteyiz. Özellikle yükselen enflasyon kalıcı olup olmadığı sorusu tartışılırken Fed faiz indirimi hususunda iştahlı olmayacak düşüncesi Mart ayındaki Şubat TÜFE ile Fed ekonomik projeksiyonlarını yol haritası olarak değerlendirileceğini söyleyebiliriz. Bir yandan makro çerçevede göstergelerin bankalar üzerindeki olası etkilerini incelerken diğer taraftan 20 Ocak tarihinden bu yana popülaritesini koruyan Trump, magazinsel gelişmeleriyle küresel piyasa dinamiklerinde oynaklığı artırmaktadır.
Tarifelerle alakalı izlenen ötelenmeye ek olarak bir telefonla Rusya – Ukrayna savaşını bitiririm diyen başkanın 17 – 21 Şubat haftasında Suudi Arabistan’da ABD’li, Rus ve Ukraynalı yetkililerle gerçekleştireceği görüşme savaşın biran önce bitmesine yönelik isteğinin gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini görmemizi sağlayacaktır. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Rus insansız hava aracının Çernobil Nükleer Santrali’ndeki radyasyon sığınağını vurduğunu paylaşması, ülkeler arasındaki bu tansiyon hızlı bir şekilde çözülecek mi hususunda soru işaretlerini beraberinde getirmektedir. Bir diğer jeopolitik risk olarak takip edilen İsrail – Hamas sürecine yönelik de İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haber akışında cumartesi günü Hamas’ın üç rehineyi serbest bırakması halinde İsrail’in ateşkes anlaşmasına bağlı kalacağını aktarması ardından yeni haftaya başlamadan önce hafta sonunda konuya ilişkin gelecek olası açıklamalar önemle takip edilecektir.
Yeni hafta dinamiklerinde bir yandan jeopolitik risk temasına yönelik gelecek güncel haberler takip edilecek olup diğer yandan da kritik Mart ayı öncesinde hem merkez bankası kararları hem de bankaların kararlarını etkileyebilecek makro ekonomik göstergelerin takibini sürdürmeye devam edeceğiz.
Başkanlar Günü sebebiyle ABD’de hisse senedi piyasasının işleme kapalı olduğu bir Pazartesi ile haftaya başlıyoruz. Bu süreçte Fed yetkililerinden Harker (Philadelphia) ve Bowman (Fed Guvernör) konuşmaları son süreçte izlenen ve piyasaları tedirgin eden enflasyon verisi ardından Fed yol haritası için önem arz etmektedir.
Tatil sonrası piyasalar bir miktar hareket akışını veri bazlı artırabilir. Sabah saatlerinde Avustralya Merkez Bankası RBA tarafında 25 baz puan faiz indirim ile politika faizinin %4,10 olması beklenirken gün içerisinde İngiltere’den İstihdam, Euro Bölgesinden Alman ZEW Ekonomik Hissiyat, Kanada’dan Enflasyon (TÜFE) verileri dikkat çekerken konuşma trafiğinde BoE Başkanı Bailey ve Fed yetkililerinden Daly ( San Francisco), Waller (Fed Guvernor) ve Barr (Fed Denetim Başkan Yardımcısı) bu süreçte ayrıca takip edilebilir.
Hafta ortasına geldiğimizde RBA sonrasında bu sefer de Asya seansı sırasında Yeni Zelanda Merkez Bankası RBNZ cephesinde 50 baz puan faiz indirim ile politika faiz oranının %3,75 olması beklenirken gün içerisinde İngiltere’den Ocak ayına ilişkin Enflasyon (TÜFE), bir önceki Fed toplantısının detaylarına ulaşacağımız FOMC tutanakları takip edilecek gelişmeler olarak izah edilebilir. İngiltere’de enflasyon cephesinde piyasa medyan beklentisi yıllık bazda %2,5 olan Manşet TÜFE’nin %2,8’e, %3,2 olan Çekirdek TÜFE’nin ise %3,7’ye yükselmesi şeklindedir. Bu yükseliş Şubat toplantısında BoE tarafından da izah edildiği için bilinen bir gelişme, ancak enflasyondaki yükselişin devam edip etmeyeceğine yönelik gelecek dönem yönlendirmeler BoE yol haritası için önemlidir. Özellikle faiz indirimine yönelik beklentilerin 2025 yılı için 2 adet olarak tahmin edildiği bankanın 20 Mart öncesinde takip edilecek enflasyon sonuçları bir bütün halde süreci yorumlayabilmek adına dikkatle takip edilmelidir.
Haftanın dördüncü işlem gününde Asya seansı sırasında Çin’den 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranında bir değişim var mı hususunu takip ederek başlamakla birlikte gün içerisinde ABD’den İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları (son 4 haftaya focus), Philadelphia Fed İmalat Endeksi gibi veriler ve konuşma trafiğinde Fed yetkililerinden Jefferson (Fed Başkan Yardımcısı), Musalem (St. Louis), Goolsbee (Chicago) ve Barr (Fed Denetim Başkan Yardımcısı) bu süreçte ayrıca takip edilebilir.
Haftayı yoğun bir takvim verisi ile tamamlıyoruz. RBA Başkanı Bullock, BoC Başkanı Macklem, Fed Guvernör Kugler ve Fed Başkan Yardımcısı Jefferson konuşmasının yer aldığı veri trafiği Fransa, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’den İmalat ve Hizmet sektörüne yönelik öncü PMI ile devam edecek olup Kanada ve İngiltere’den Perakende Satışlar, ABD’den Konut Satışları ve Michigan üniversitesinin 1 ve 5 yıllık Enflasyon beklentileri ile tamamlanacaktır. Süreç içerisinde özellikle Almanya’dan İmalat, İngiltere ve ABD’den ise Hizmet PMI verileri büyüme dinamiklerini yorumlayacağımız kritik gelişmeler olarak izah edilebilir. Bir bütün halde ele alacak olursak 50 eşik seviyesi PMI verilerinde önemlidir. Üzerinde ülke ekonomik aktivitesinde Büyüme, altında ise Daralma düşüncesi dikkate alınır. Ekonomi takvim yorumlanmasında da beklenti altı ya da üzerindeki sonuçları büyüme hızı / daralma hızı artıyor – azalıyor şeklinde lokal para birimi ve borsa endeksleri üzerinde anlık etkisi özellikle öncü veriler eşliğinde görülebilir.
Küresel piyasalarda yoğun bir haber trafiği gündemimizi meşgul ederken yurt içi tarafta Tarım ÜFE, Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, İşsizlik Oranı ve Tüketici Güven Endeksi gibi başlıklar takip edilebilir. Özellikle enflasyon raporu sunumu sonrasında enflasyonda izlenen revizyon ve piyasa katılımcıları anketinde de bu duruma benzer izlenen değişim ile birlikte Mart ayındaki Şubat enflasyon verisi ile birlikte 39 – 41 arasında sonuçlanacak olası yıllık enflasyon ile birlikte TCMB cephesinde enflasyona uyumlu bir faiz ayarlama alanı olsa da başkanın dediği gibi bunu otomatiğe bağlamadık vurgusu beklentilerdeki katılığı kırabilmek adına tek başına yeterli değil. Yıla gerçekleştirdiği revizyona yönelik eleştirilerle başlayan bankanın bir sonraki yol haritasını inceleyebilmek adına 6 Mart toplantısı önem arz ederken bu süreçte enflasyon ne kadar 40 seviyesi altına sarkabilecek hususunda da TÜİK rakamını takip ediyor olacağız. Burada teorik bir yaklaşım içerisine girecek olursak son 5 yılın şubat enflasyon verisinin ortalaması ile aylık %2,75 yıllık karşılığı %39,03 olurken son 3 yılın ortalaması aylık %4,16 ve yıllık karşılığı %40,94 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan %3 altı rakamlar piyasalar tarafından olumlu karşılanabilecekken %4 üzerindeki sonuçlar teorik TCMB Mart ayında indirim / ayarlama yapabilecek durumda olsa da piyasaların tedirgin olmasını sağlayabilir.
Kudret AYYILDIR