30 Temmuz 2012 Sabah Analizi…

EUR/USD ANALİZ

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine Pazartesi günü yayınlanması için verdiği röportajda Lüksemburg Başbakanı ve Eurogrup Başkanı Jean-Claude Juncker, Euro ülkeleri, Avrupa Kurtarma Fonu ve Avrupa Merkez Bankası’nın yakın zamanda Euro’yu kurtarmak için hareket geçeceğini belirtti. Haberde Juncker’ın “Önümüzdeki günlerde hangi önlemlerin kullanılacağına karar vereceğiz” ifadelerine yer verildi. Eurogrup Başkanı Juncker, Euro Bölgesi liderlerinin Haziran sonundaki zirvesinin, kurtarma fonunun doğrudan ülke tahvili almasının yolunu açmasının ardından, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve ECB’nin tırmanan borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için İspanyol hazine tahvillerini satın alacağına işaret etti. Juncker, “Son zirvede alınan kararların hayata geçirileceğinden hiç şüphem yok” dedi. Juncker’ın açıklamaları, Avrupalı liderlerin, AMB ve kurtarma fonunun, İspanyol ve İtalyan tahvilleri satın almasına yönelik bir plan hazırladığına işaret eden ilk resmi açıklama oldu.

EUR/USD paritesi haftanın açılış gününde 1,2390 direncinin altında kalması neticesinde düşüşlerini sürdürmek istemekte ve şuanda da 1,2290 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Açılış ile birlikte sakin tutumunu sürdüren EUR/USD paritesi eğer 1,2390 direnci altında kalmayı sürdürürse tepki alışlarının sonlanmaya yaklaşıldığını ve bu nedenle de paritede satış baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak haftanın diğer günlerinde gelecek olan makro-ekonomik verilere de dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde tahvil ve bono ihaleleri dışında önemli veriler olmamakla birlikte akşam saatlerinde açılacak ABD borsalarına dikkat etmek gerekmektedir. Ekonomik takvim verilerinin az olması paritenin teknik olarak var olan düşüşlerin devamlılığı için önemlidir. Eğer EUR/USD paritesi 1,2390 direnci altında kalmayı sürdürür ve 1,2220 desteğini kırabilirse satışların hızlanması gözlemlenebilir.

Pivot;1,2390

Destek; 1,2240-1,2170-1,2140

Direnç; 1,2390-1,2440-1,2470

Eurusd419

GBP/USD ANALİZ

İngiltere’nin iş dünyası ve muhalefet partileri, ekonomistlerin “üç dipli resesyon” uyarıları üzerine İngiltere Maliye Bakanı George Osborne’a, “kemer sıkma stratejilerini” yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. Londra’daki Sunday Times gazetesi, ekonomistlerin Euro Bölgesi krizi ve Yunanistan’ın Euro’dan çıkış ihtimalinin, İngiltere’yi ilkbaharda yeniden resesyona sürükleyebileceği endişelerine dikkat çekti. Muhalefetteki İşçi Partisi’nin mali sözcüsü Ed Balls, Osborne’un politikalarının ekonomiyi hızlandırmaya yeterli olmadığını söyleyerek yeniden saldırıya geçti. Geçtiğimiz haftaki rakamların, İngiltere’nin resesyonunun ikinci çeyrekte derinleştiğine işaret ederek, Osborne’un ekonomi politikalarını ve görevinin devamlılığını sorgulatmasının ardından İngiltere Maliye Bakanı’na karşı yapılan eleştirililer de artıyor. İngiltere’nin GSYH’si ikinci çeyrekte yüzde 0.7 daralarak, 3.kez üst üste düştü.

GBP/USD paritesi haftanın açılış gününde 1,5750 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirse de 1,58 seviyesinin kritik olması var olan çıkışları da sınırlandırmakta ve GBP/USD paritesi de 1,5718 seviyesinde çıpalanmıştır. Genel olarak baktığımızda kısa vadeli yükselişlerin devam edeceğini ve bu yükselişlerin devamlılığı için 1,5660 desteğinin önemli olduğunu söyleyebiliriz. Teknik olarak da baktığımızda 1,5660 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi kuvvetli olacaktır. Gün içerisinde İngiltere’den gelecek olan verilerin etkisiyle parite de sabah saatlerinden itibaren gerçekleşen sakinlik yerini hareketliliğe bırakabilir. Bu nedenle de gün içerisinde İngiltere’den gelecek olan veriler dikkatle takip etdilmelidir.

Pivot: 1,5660

Destek; 1,5660-1,5630-1,5590

Direnç; 1,5755-1,5780-1,5810

USD/TRY ANALİZ

ABD Kongresi’ndeki anlaşmazlığın, hükümet harcamalarını yavaşlatmasıyla Obama Yönetimi, 2012’ye ait bütçe açığı tahminini 1.33 trilyon dolardan 1.21 trilyon dolara düşürdü. Yönetim ve Bütçe Ofisi Başkanı, işsizliğin de 2012’de yüzde 8’lerde seyredeceğini öngördü. Bütçe Ofisi, 2011’in son çeyreğinden 2012’nin son çeyreğine kadar geçen sürede ABD ekonomisinin yüzde 2.6 büyümesini bekliyor. Bu oran Şubat tahminlerinin altına işaret etse de, hâlen daha özel sektör ekonomistlerinin tahminlerinin üzerinde. Euro Bölgesi’ndeki ekonomik ve finansal kırılganlığın, ABD’nin toparlanması ve küresel ekonomi için ciddi risk oluşturmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Beyaz Saray ekonomistleri, “Zorluklarla rağmen, yönetim, ekonomik büyümenin 2012 ve 2013’de ılımlı seyredeceğini, 2014’te ise toparlanmasını bekliyor” dedi.

USD/TRY paritesi gün içerisinde Dolar’ın değer kazanması ile yukarı yönlü atak başlatmak istese de üçgen formasyon içerisinde hareket etmesi formasyondaki kanalın alt noktası olan 1,8050 seviyesinin test edilme ihtimalini artırmaktadır. Genel olarak baktığımızda mavi renkle belirlediğimiz üçgen formasyonu içinde hareketlerini sürdüren parite de bu aralıkta işlem stratejisi gerçekleştirilebileceği gibi bu formasyonun kırılması sonrasında yaşanılacak olası sert hareketlerle de işlemler gerçekleştirilebilir. Teknik olarak baktığımızda formasyondaki kanalın alt noktası olan 1,8050 desteğinin önemli olduğunu ve bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesinin yüksek bir ihtimal olduğunu söyleyebiliriz. 1,8050 desteği üzerinde kaldığı müddetçe üçgen formasyonunda kanalın üst noktası olan 1,8270 seviyesi hedef olduğu gibi var olan formasyonun kırılıp kırılmamasına dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 1,8050

Destek; 1,8050-1,8000-1,7930

Direnç; 1,8200-1,8270-1,8305

Usdtry10

USD/JPY ANALİZ

Küresel yavaşlama, Japonya ve Güney Kore gibi Asya devlerinin imalat sanayisi üzerindeki baskısını artırarak, daha fazla parasal ve mali teşvik önlemleri ihtiyacını öne çıkarıyor. Japonya’nın sanayi üretimi Mayıs ayındaki yüzde 3.4’lük sert düşüşünün ardından, Haziran’da aylık bazda yüzde 0.1 geriledi. Bloomberg’in anketine katılan 29 ekonomistin medyan tahmini, Japonya’nın sanayi üretiminin yüzde 1.5 yükseleceği yönündeydi. Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın daha fazla teşvik önlemlerine ilişkin kararlarını açıklayacağı hafta zayıflık sinyalleriyle açıldı. Enflasyonu 2003’ten bu yana en yavaş seviyelerde seyreden Hindistan’ın merkez bankasının da para politikası kurulu Salı günü bir araya gelecek.

USD/JPY paritesi 77,95 desteğini kıramadığı için yukarı yönlü hareketlerini sürdürmek istemekte ancak paritedeki uzun vadeli satış baskısının etkisi USD/JPY’nin yeniden düşüşlerine başlamasına katkı sağlamaktadır. Genel olarak baktığımızda şuanda 78,40 seviyesinde hareketini sürdüren USD/JPY paritesi için 78,65 direnci önemlidir. Eğer parite 78,65 direnci altında kalmayı sürdürürse ki bu durum teknik beklentilerimizi destekleyici niteliktedir, düşüşlerin sürmesi beklenilmektedir. Ancak bu düşüşlerin devamlılığı için paritenin daha önce test ettiği ancak kıramadığı 77,95 desteğini kırması gerekmektedir. Böyle bir durumda düşüşlerin teyit edildiği gözlemlenecek olup yeniden düşüş baskısın etkisi ile 77 seviyesi hedeflenecektir.

Pivot: 78,65

Destek: 78,25-77,95-77,75

Direnç: 78,65-78,80-79,05

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol geride bıraktığımız haftalarda özellikle de bir buçuk ay önce başlattığı çıkışını devam ettirmekte ve bu nedenle de yükselişlerini ilerletmek istemektedir. 77 dolar seviyesinden başlatılan yükselişler ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 80,25 seviyesi üzerinde tutunma çabası ham petrol fiyatlarının yukarı yönlü çıkış gerçekleşmesine neden olmaktadır. Bu çıkışını 93,30 ile sınırlandıran ham petrol fiyatları şuanda 90 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda haftalık grafikte yer alan 21 günlük basit hareketli ortalama olan 93,65 direnci önemlidir. Eğer petrol bu direnci geçerse yükselişlerine tam gaz devam edeceği gibi psikolojik bir direnç olan 100 dolar seviyesi hedeflenecektir. Aksi takdirde haftalık grafikte kanalın alt noktası ve aynı zamanda 200 günlük basit hareketli ortalama olan 80,25 seviyesi hedeflenecektir.

Temel olarak baktığımızda her hafta açıklanan ham petrol stokları verisinin aslında piyasalarda etkili olduğu ve bu nedenle de özellikle stok verisine dikkat etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Diğer haberler ise çarşamba günü gerçekleşecek olan FED toplantısı ve faiz oranı ile başlayacak haberler Perşembe günü ECB faiz oranı ve basın konferansıyla devam edeceği gibi Cuma günü tarım dışı istihdam ve ABD işsizlik oranı ile son bulacaktır. Özellikle de FED’in faiz oranı ve buna göre QE3’e izin verilip verilmeyeceği Ham petrol fiyatlarının sert hareketler oluşturmasına izin verecektir.

Pivot; 89,00

Destek; 89,00-87,75-86,75

Direnç; 90,90-91,40-92,10

ALTIN ANALİZ

Büyük bir çoğunluğun ısrarla Altın için olumsuz senaryolar vermesi ve bu senaryolarla 1400 ve 1300 seviyelerini hedeflemesine inat altın fiyatları yukarı yönlü hareketlerine devam etmeyi sürdürmektedir. Genel olarak yapmış olduğumuz her analizde uzun vadeli 1530 seviyesinin üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve bu nedenle de 1555 ve 1561 dolar seviyelerinin alım için uygun olduğunu sizlerle paylaşmış ve bizi dinleyen yatırımcılar altındaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmiştir. Fırsatı yakalayan yatırımcılar koltuklarına oturmuş başarılı alım işlemlerinin tadını çıkartırken fırsatı kaçıran yada düşüşlere inanan yatırımcıların açmış oldukları satış pozisyonları da zararlarının büyümesine neden olmakta ve bu yatırımcılar da var olan işlemlerinin tadını çıkartamamaktadır.

Acaba bu yükselişler nereye kadar devam eder? Elimde 1560’dan satışım var ne yapmalıyım gibi soruların yüksek ihtimalle sorulacağı bir hafta olacağını söyleyebiliriz. Özellikle de bu hafta gelecek olan verilerin etkisiyle de altın fiyatları çok sert hareketlere maruz kalması beklenilmektedir. Çarşamba günü gerçekleşecek olan FED toplantısı ve faiz oranı ile başlayacak haberler Perşembe günü ECB faiz oranı ve basın konferansıyla devam edeceği gibi Cuma günü tarım dışı istihdam ve ABD işsizlik oranı ile son bulacaktır. Özellikle de FED’in faiz oranı ve buna göre QE3’e izin verilip verilmeyeceği Altın fiyatlarının sert hareketler oluşturmasına izin verecektir.

Teknik olarak baktığımızda altın fiyatlarının haftalık grafikteki 21 günlük basit hareketli ortalama olan 1620 seviyesi üzerinde yapmış olduğu haftalık kapanış altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketlerinin devam edeceğinin ve haftalık grafikte üçgen formasyonunun üst noktası olan 1667 dolar seviyesinin hedeflenmesi beklenilmektedir. Ancak eğer FED QE3 ile ilgili somut bir ifade kullanmaz ise yeniden satış baskısına maruz kalması kaçınılmaz olacaktır. Ancak bu sefer satış baskısı gerçekleşirse üçgen formasyonunda kalanın alt noktası olarak 1500 seviyesi hedef olarak belirlenebilir. FED’in son kozu olan QE3 ihtimalini acaba bu hafta mı gerçekleştirecek mi yoksa eylül ayındaki toplantıya saklayacak bunu hep birlikte göreceğiz. Genel olarak beklentimiz altın fiyatlarının üçgen formasyonundaki kanalın üst noktası olan 1667 direncini test etmesi yönündedir. Tabi ki bunun için öncelikle 1630 direncinin geçilmesi gerekmektedir.

Pivot;1608

Destek; 1608-1598-1589

Direnç; 1630-1640-1650

Altin402

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Add a Comment