Altın’da Üçgen Formasyonuna Tam Gaz Devam…

EUR/USD ANALİZ

Haftanın açılış gününde gerek Dolar endeksindeki değer kayıpları gerekse Euro’ya gelen talep neticesinde çıkış gerçekleştiren EUR/USD paritesi 1,2290 seviyelerinden 1,2372 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda da 1,2355 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Avrupa Merkez bankasının 22 haftadır üst üste devlet tahvili almadığı bilgisinin ek olarak geçtiği ve bunun yerine dün bono ihalelerinin olması Euro’nun bu anlamda değer kazanmasına neden oldu. Gerek bono ihalelerinin etkisi gerekse devlet tahvili alabilme spekülasyonu ile değerlenen Euro paritenin düzeltme yükselişlerinin devam etmesini sağladı. Teknik olarak baktığımızda da yükseliş trendi içerisinde yer aldığı ancak yükselişlerin devam edebilmesi için 4 saatlik grafikte kanalın orta noktası olan 1,2380 direncini geçmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer EUR/USD paritesi 1,2380 direncini geçebilirse yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi beklenilirken kanalın üst noktası olan 1,2510 direncinin de hedeflenebilme ihtimali güçlenecektir. Diğer yandan 1,2380 direncinin geçilememesi durumunda normal seyir olan satış baskısının oluşması artacaktır ve böyle bir durumda muhakkak gün içi önemli bir pivot noktası olan 1,2320 desteği takip edilmelidir. Düşüşlerin teyit edilebilmesi için paritenin 1,23220 desteğini kırması gerekmektedir. 1,2320 desteğinin kırılması durumunda sert satış baskısının oluşacağını söyleyebiliriz.

Temel olarak baktığımızda gün içerisinde Avrupa ve ABD’den gelecek olan verilerin etkisi tüm gün ağırlığını hissettirecektir. Gün içerisinde TR saati ile 12.00’de Euro bölgesinden gelecek olan ZEW hassasiyet verisi ile başlayacak veri akışı öğleden sonra TR saati ile 15,30’da ABD’den gelecek olan çekirdek perakende satışları verisi ile devam edecek olup gün içi önem derecesi yüksek veri akışının olacağı bir gün olarak belirlenmiştir. Bu tür günlerde teknik analiz seviyelerinde esneme paylarının olabileceği ve bu nedenle de teknik seviyelerde daha garantici olmak için sabırlı bir şekilde destek-dirençlerin kırılmasını beklemenin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot;1,2320

Destek; 1,2320-1,2295-1,2250

Direnç; 1,2380-1,2405-1,2450

Eurusd443

GBP/USD ANALİZ

Avrupa’daki borç krizinin bölge bankalarının uzun vadeli tahvillerinin değerini düşürdüğüne dikkat çeken AmerikanWall Street Journal gazetesi, Avrupalı bankaların bazılarının, yatırımcılardan tahvillerini iskontolu olarak geri aldığını öne sürdü. Gazete, bankaların bu şekilde de fiyat değişikliğini muhasebe kazançları altında yansıtarak, kârlarını artırdığını yazdı. Yatırımcıların bankalara borç vermekte isteksiz olmasından ötürü Piyasadaki hisselerini artırmak ya da satışlar gibi klasik yöntemlerle sermaye artırımı zorlaşıyor. Diğer yandan bazı analistler, kendi tahvillerini geri almanın, bankaların gerekli olan uzun vadeli kredi fonlaması ve operasyonlara düşük maliyetle giriş imkanlarını mahvettiğini savunuyor ve bu durumun bankaları, düşük maliyetli borçlanmada Avrupa Merkez Bankası’na daha da bağımlı hâle getirebileceğini ve ilerleyen zamanlarda daha büyüm fonlama sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Wall Street Journal gazetesinin görüşlerine yer verdiği UBS’in Londra’daki analistlerinden Alastair Ryan, “Özel piyasalara girişiniz azsa, geri alımlar merkez bankası bağımlılığını artıracaktır” dedi ve artan merkez bankası fonlamalarının, gelecekte özel sektör piyasalarından borçlanmayı zorlaştırdığını söyledi.

Avrupa borsalarının gün içi olumlu olması ve Dolar endeksindeki değer kaybı paritenin gün içi çıkışlarını kolaylaştırdı ve GBP/USD paritesi haftanın ilk işlem gününde 1,5716 seviyesine kadar yükseldi ve günlük kapanışını 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5709 direnci altında gerçekleştirdi. (Günlük kapanışını 1,5683 seviyesinde gerçekleştirdi) Dün sizinle paylaştığımız yukarı yönlü atak başlangıcı için olması gereken ilk adımın 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5709 direnci üzerinde yapılması gerekilen kapanış olarak belirtmiş ve bu durumun öneminden bahsetmiştik. Ancak parite bunu dün başaramadı. Bundan sonraki günlerin kapanışlarına da dikkat ederek paritedeki olası yükselişlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini buna göre gözlemleyebiliriz. Gün içinde de 1,5645 desteği hala daha geçerliliğini korumakta ve parite bu desteğin üzerinde kaldığı müddetçe gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Diğer yandan bugün makro-ekonomik olarak yoğun bir gün içinde olduğumuzu ve bu verilerin etkisiyle piyasalarda sert hareketlerin oluşacağını belirtebiliriz. TR saati ile 11.30’da İngiltere’den gelecek olan CPI verisi ile başlayacak veri akışı öğleden sonra TR saati ile 15,30’da ABD’den gelecek olan çekirdek perakende satışları verisi ile devam edecek olup gün içi önem derecesi yüksek veri akışının olacağı bir gün olarak belirlenmiştir. Bu tür günlerde teknik analiz seviyelerinde esneme paylarının olabileceği ve bu nedenle de teknik seviyelerde daha garantici olmak için sabırlı bir şekilde destek-dirençlerin kırılmasını beklemenin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5645

Destek; 1,5645-1,5600-1,5570

Direnç; 1,5725-1,5765-1,5800

USD/TRY ANALİZ

Alçalan takoz formasyonu gereği USD/TRY paritesinde olası bir çıkış bekleniyordu ancak bu çıkış 1,7925 direncini geçemediği için gerçekleşememekteydi. Uzun bir uğraştan sonra bu kritik direnç geçildi ve USD/TRY paritesi kanal içi hareketlerini sürdürerek gün içinde 1,7970 seviyesine kadar yükseldi. Şuanda da 1,7911 seviyesinde hareketini sürdüren USD/TRY paritesinde 1,7855 desteği önemlidir. Eğer parite bu destek üzerinde kalmayı sürdürürse gün içi yükselişlerine devam edeceği gibi formasyonun üst noktası olan 1,8126 seviyesi hedeflenecektir. Tekrar satış baskısına maruz kalabilmesi için paritenin 1,7855 desteğini kırması gerekmektedir ve böyle bir durumda kanalın alt noktası olan 1,7735 seviyesi yeniden hedeflenecektir.

Pivot: 1,7855

Destek; 1,7880-1,7855-1,7835

Direnç; 1,7970-1,8025-1,8126

Usdtry37

USD/JPY ANALİZ

Japonya Merkez Bankası’nın toplantı tutanaklarının, politika yapıcıların hiçbir teşvik seçeneğini masadan kaldırmadığına işaret etmesinin ardından ve ABD’deki artış kaydetmesi beklenen perakende satış verilerinin öncesinde Borsası yükseldi. Kuzey Amerika’yı en büyük pazarı sayan elektronik üreticisi Uniden Corp. yüzde 3.5 değer kazandı. Satışlarının yüzde 40’ını Avrupa’da kaydeden Makita Corp. yendeki zayıflamanın etkisiyle yüzde 2.2 yükseldi. Keisei Electric Railway, Nomura Holdings Inc.’in hisselerin hedef fiyatını yükseltmesinin ardından yüzde 4.9 primlendi. Japonya’nın en büyük kargo şirketi Nippon Yusen K.K., JP Morgan Chase&Co.’nun, sektörün notunu “nötr” olarak belirlemesinin sonrasında yüzde 2.3 değer kaybetti.

Daha önce 77,90 desteğinin öneminden bahsetmiş ve bu destek noktası kırılırsa satışların teyit edileceğini ve paritedeki uzun vadeli hedefin 76 seviyesi olduğunu analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. 77,90 desteğine ilaveten uzun bir süredir test ettiği ancak kıramadığı 78,15 desteğini de eklemek istiyorum. USD/JPY paritesi geçen hafta olduğu gibi haftanın açılış gününde 78,15 desteğini test etti ancak kıramayarak tekrar yukarı çekildi ve şuanda da 78,42 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 78,50 direncinin önemli olduğu ve bu direnç altında gün içi düşüşlerini sürdürmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak satış baskısının oluşabilmesi için kritik iki destek noktası olan 78,15 ve 77,90 desteklerinin kırılması şarttır. Bu şartların sağlanması durumunda USD/JPY paritesinde sert düşüşler gözlemleyebiliriz. Aksi durumda 78,85-77,90 seviyeleri arasındaki bant hareketinin bir müddet daha süreceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 78,50

Destek: 78,15-78,05-77,90

Direnç: 78,50-78,65-78,85

HAM PETROL ANALİZ

Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi Japonya’nın beklenenin altında büyümesinin yatırımcıların küresel yavaşlamaya ilişkin endişelerini artırmasıyla Standard&Poor’s 500 Endeksi 7 gündür ilk kez ekside kapandı. Endeks, son 20 ayın en uzun süreli kazanç dönemini sonlandırdı. Bank of America Corp.’un Çin’in büyüme tahminini düşürmesinin ardından S&P 500 Endeksi’nde yer alan 10 sektör grubu arasında emtia hisseleri düşüşe öncülük etti. Yatırımcıların ekonomiye bağımlılığı yüksek olan şirketlerin hisselerinde satışa gitmesiyle Dow Jones Endeksi’nde en çok değeri Alcoa Inc. ve Cisco Systems Inc. kaybetti. Google Inc.’in John Wiley&Sons Inc.’in seyahat birimindeki varlıklarını almada anlaşmasının ardından TripAdvisor Inc. yüzde 4.5 düştü.

Ham petrol fiyatları haftanın açılış gününde yukarı yönlü atağını devam ettirmeye çalıştı ve bu durum petrol fiyatlarını yukarı yönde hareket gerçekleştirmesine katkı sağlamaktadır. Genel olarak baktığımızda gün içerisinde 91,75 desteğinin önemli olduğu ve destek üzerinde gün içi yükselişlerin baskın olacağını söyleyebiliriz. Dolar endeksinin de gün içinde tepki satışlarına maruz kalması Ham Petrol fiyatlarının yukarı yönlü atak başlatmasını kuvvetlendirmektedir. Bu nedenle de özellikle dolar endeksindeki hareketliliği de dikkatle takip etmek gerekmektedir. Eğer dolar endeksi değer kaybını sürdürürse ham petrol fiyatları günlük grafikteki yükseliş trendi içinde hareketlerini sürdürmesi ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 96,60 seviyesinin test edilmesini gözlemleyebiliriz. Temel olarak baktığımızda gün içerisinde gerek Euro bölgesinden gerekse ABD bölgesinden gelecek olan verilere dikkat etmek gerektiğini söyleyebiliriz. Gelecek olan verilerin Avrupa ve ABD borsalarında yaşatacağı etki ile petrol fiyatları direk olarak etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot; 91,75

Destek; 91,75-90,60-89,40

Direnç; 93,75-94,70-96,00

ALTIN ANALİZ

Altın için ısrarlı bir şekilde üçgen formasyonundan bahsetmiş ve kanalın üst noktası olan 1625 direncinin önemini vurgulamıştık. Üçgen formasyonu içinde hareketine devam eden altın haftanın ilk işlem günü 1625 seviyesine kadar yükselse de bu direnç geçilemedi ve formasyon bozulmadı. Formasyonun bozulmaması aslında tam anlamıyla kar satışlarının oluşmasını tetikledi ve altın fiyatları gün içinde 1625 direncinden başlattığı satıcılı seyrini 1607 dolar seviyesine kadar sürdürdü ve şuanda da 1612 seviyesine yakın hareketini sürdürmektedir. Genel olarak baktığımızda 1625 direncinin önemli olduğu ve bu direnç altında kar satışlarının kanalın alt noktası olan 1578 seviyesine kadar gerilemesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de 1625 direnci dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Diğer bir husus ise üçgen formasyonlarının özelliği olarak piyasaların belirli seviyeler arasında sıkışık seyrini sürdürmesi ve bu sıkışıklıktan sonra herhangi bir kırılışla piyasaların sert hareketlere maruz kalmasıdır. Bu nedenle de önümüzdeki günlerde başlayacak olan sert hareketlere hazırlıklı olmak gerekmektedir.

Pivot;1625

Destek;1605-1598-1591

Direnç; 1618-1625-1630

Altin427

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Add a Comment