USD/TRY Formasyon Kırılışını Gerçekleştirdi…

EUR/USD ANALİZ

EUR/USD paritesi haftanın ilk iki gününde makro-ekonomik verilerin yoksunluğundan dolayı sakin seyrini sürdürürken teknik olarak da aynı tutum içinde hareket etmektedir. Bu sakinliğin temel nedeni hiç şüphesiz hafta sonu gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısı ve bu toplantıda çıkacak sonuçlar olarak belirlenmiştir. Teknik nedeni ise şuanda EUR/USD paritesinde Alıcı&Satıcı mücadelesi kıyasıya devam etmektedir. Paritenin belirli yükselişleri gerçekleştirmesi alıcıların olduğu kadar satıcıların da iştahını kabartmaktadır. Bu nedenle de parite ilk iki işlem gününde sadece 100 pips yükseliş gerçekleştirebildi. Bugünden itibaren gelecek olan makro-ekonomik veriler pariteyi kısmi olarak hareketlendirme ihtimali artsa da asıl hareketlilik eylül ayında net bir şekilde gözlemlenecek ve bu dönemde EUR/USD paritesindeki seyirde sert hareketlerin olması beklenilmektedir. Bu nedenle de eylül ayında trade ederken makro-ekonomik verileri de doğru yorumlamak gerekmektedir.

Teknik olarak baktığımızda EUR/USD paritesi 1,2450 desteği üzerinde tutunmayı başardı ve bu başarı pariteyi 1,2576 seviyesine kadar yükseltti. Daha önce de hatırlanırsa 1,2588 seviyesi test edilmiş ve buradan sert satışlara maruz kalınmıştı. Bu sefer aynı durum kendisini tekrarlayacak mı yoksa yeni bir yükseliş dalgası mı oluşacak bunu bugün açıklanacak bazı makro-ekonomik haberler sonrasında göreceğiz. Genel olarak baktığımızda paritedeki çıkışların devam ettiği ancak bu yükselişlerin zorlandığı indikatörlerce görülmektedir. Günlük grafikteki 100 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2605 ile kanalın üst noktası olan 1,2675 direnci parite için önemli direnç noktaları olarak belirlenmiştir. Özellikle de 1,2675 direnci paritenin dönüşlerinin olacağı en önemli ve kritik bir direnç olarak karşımızdadır.

Kısa vadeli baktığımızda şuada 1,2558 seviyesinde hareket eden EURUSD paritesi için 1,2525 desteği önemlidir. Eğer parite 1,2525 desteği üzerinde kalmayı başarırsa yukarı yönlü hareket etmesi beklenilmekte ve kritik dirençlerden ilki olan 100 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2605 seviyesini geçmesi beklenilmektedir. Düşüşlerde yer almak isteyenler ise 1,2525 desteğinin kırılmasını beklemelidir. Gün içerisinde TR saati ile 15,30’da ABD’den gelecek olan GDP ( büyüme oranı ) verisi paritenin hareketlenmesini beklediğimiz ilk önemli veri olarak belirlenmiştir.

Pivot;1,2525

Destek; 1,2525-1,2490-1,2465

Direnç; 1,2590-1,2625-1,2675

Eurusd465

GBP/USD ANALİZ

İspanyol ekonomisinin beşte birini oluşturan Katalonya’nın 5 milyar Euro’luk acil yardım isteyeceğini söylemesi, İspanya’nın kurtarma başvurusu yapacağı endişelerini tırmandırdı. İspanyol bankalarının özel mevduatlarının, Euro’ya geçilmesinden bu yana en hızlı düşüşünü kaydetmesinin ve İspanyol ekonomisinin 2. çeyreği de 3. kez resesyonda geçirdiğini gösteren rakamların hemen sonrasına rastladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de önümüzdeki haftaki para politikası toplantısı öncesinde, ABD Merkez Bankası’nın Kansas Fed’in yıllık sempozyumunun yapıldığı Jackson Hole’a katılmaktan da vazgeçti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için hükümetin Avrupa’dan tam kapsamlı kurtarma isteme seçeneğini düşüneceğini söyledi. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile görüşmesinin ardından Rajoy, kurtarmaya ilişkin hiçbir kararın alınmadığını belirterek, İspanyolların çıkarını koruma sözünü tekrarladı.

GBP/USD paritesi trendin yükselişe çevrilmesinden sonra bazı kısmi tepki satışları ile karşı karşıya kalmış ancak bu düşüşler piyasada çok etki yaratmadığından parite yeniden yukarı yönlü atak başlatmak istemektedir. 1,5920 direncinden başlattığı satıcılı seyirle 1,5750 seviyesine kadar gerileyen ancak bu destekte tutunamadığı için yeniden yükselen parite gün içerisinde 1,5836 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda da 1,5815 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Günlük grafikte 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5717 desteği üzerine yapılan günlük kapanışlar paritenin yükseliş trendinin gücünü gösteren en önemli sinyal olarak belirlenmiştir. Parite bu seviyenin üzerinde günlük kapanışlar yapması tepki satışlarını da zayıflattığı için yeni bir yükseliş dalgası oluşmasına katkı sağlayabilir. Ancak bu yükseliş temel analiz vasıtasıyla tetiklenmelidir. Gelecek olan verilerin parite üzerindeki pozitif etki yaratması durumu paritenin 1,60 seviyelerine kısa sürede ulaşmasını sağlayabilir. Bu nedenle de gün içi verileri dikkatle takip etmek gerekmektedir. Günün en önemli verileri ABD’den gelecek olan büyüme oranı (GDP), beklemedeki ev satışları, ham petrol stokları ve bej kitap olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,5790

Destek; 1,5790-1,5750-1,5715

Direnç; 1,5850-1,5880-1,5920

USD/TRY ANALİZ

1,8485 seviyesine artık tek engel günlük kapanış…

USD/TRY paritesi uzun bir süredir alçalan takoz formasyonu içerisinde hareket etmekteydi ve özellikle de formasyonun üst kanal noktası olan 1,8042 direncinin önemliydi. Bu direncin geçilmesi sonrasında yükseliş trendi içinde hareketlerin devam etmesini beklediğimiz parite düşündüklerimize pozitif karşılık verdi ve dün 1,8042 direnci geçilerek formasyon kırılışı gerçekleşti. Bu kırılışla birlikte 1,8107 seviyesine kadar yükselen USD/TRY paritesi günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8113 seviyesi üzerinde günlük kapanış gerçekleştiremedi ancak günlük yükseliş baskısı ilerleyen zamanlarda bu kapanışın olmasını sağlayabilir. Takoz formasyonunun yukarı yönlü kırılması neticesinde 1,8485 seviyesinin hedeflendiğini dünkü analizimizde ve fırsatımızda sizlerle paylaşmıştık. Ancak garantici işlem yapmak için paritenin günlük kapanışına dikkat etmek gerekmektedir. Eğer parite 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8113 seviyesi üzerinde günlük kapanış gerçekleştirirse fibonacci %38,2 düzeltme noktası olan 1,8485 seviyesi hedeflenecektir. Aksi takdirde yeniden aşağı yönlü hareketlerin oluşması beklenilmektedir.

Pivot: 1,8020

Destek; 1,8020-1,7960-1,7900

Direnç; 1,8115-1,8150-1,8220

Usdtry59

USD/JPY ANALİZ

Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore’nin cari dengesi, petrol fiyatları ve iç talepteki azalmayla birlikte ham madde ithalatının düşmesinin ardından Temmuz’da rekor düzeye genişledi. Kore Merkez Bankası’nın rakamlarına göre Güney Kore’nin cari fazlası Temmuz’da 6.1 milyar dolara çıktı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bu hafta mali ve ekonomik gücünü gerekçe göstererek, ülkenin kredi notunu Aa3 ile Japonya ve Çin ile aynı seviyeye yükseltti. Samsun Economic Research Institute’ün araştırmacılarından Jeong Young Sik, Ülkenin tahvil ve hisselerine giren yabancı paranın etkisiyle won üzerinde yukarı yönlü baskı olduğuna dikkat çekti.

Bir yandan yükseldikçe satışa katılan trend takipçileri, diğer yandan da 77,90 desteğinin kırılmamasını fırsat bilen ve spekülasyonlarla beslenen bullish’ler paritenin belirli seviyeler arasında dalgalanmasına neden olmaktadır. Özellikle de 79,65 ile 77,90 seviyesi arasında bir müddettir gerçekleşen bant nedeniyle parite sakinliğini korumaktadır. Japonya’dan gelen makro-ekonomik veriler ve spekülatif konuşmalar Yen’in değer kaybetmesine neden olmakta. Ancak Dolar’daki değer kaybı da olunca parite de net düşüş ya da yükselişler gerçekleşmemektedir. Genel olarak 80,50 ve 79,65 dirençleri altında kaldığı müddetçe net düşüşlerin olması beklenilen USD/JPY paritesinde bu düşüşlerin oluşabilmesi için paritenin 77,90 desteğini kırması gerektiğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde parite 79,65 ile 77,90 seviyesi arasında sıkışıklığın bir süre daha devam etmesi beklenilmektedir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda ise 78,40 desteği önemini korumaktadır ve bu destek üzerinde kaldığı müddetçe paritede yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. 78,40 üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin 78,90 seviyesine kadar devam etmesi beklenilmektedir. Düşüşlerde yer almak isteyenler 78,40 desteğinin kırılmasını daha garantici işlem yapmak isteyen uzun vadeci trend takipçileri ise 77,90 desteğinin kırılmasını beklemelidir.

Pivot: 78,40

Destek: 78,40-78,25-78,10

Direnç: 78,70-78,90-79,15

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol fiyatları günlük grafikte belirlediğimiz yükseliş kanalı içinde hareketine devam etmekte ve kanalın alt noktası olan 94,40 desteğini bir türlü aşağı yönlü kıramamaktadır. Hal böyle olunca petrol fiyatları kanal içi hareketlerini sürdürmek istemekte ve bu durum petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketlerine devam etmesini tetiklemektedir. Bu nedenle de özellikle kanalın alt noktası olan 94,40 desteğine dikkat etmek ve bu kırılış gerçekleştirmeden satışlarda yer alınmaması aksine yükseliş beklentisi olan petrol için alımlarda yer alınması önemlidir. Çünkü ham petrol fiyatları eğer kanalın alt noktası olan 94,40 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse kanalın üst noktası olan 102,55 seviyesi hedeflenmesi beklenilmektedir. Bunun için öncelikli olarak gün içi belirlemiş olduğumuz pivot noktası olan 95,15 ve kanalın alt noktası olan 94,40 destekleri üzerinde kalması yeterlidir. Gün içerisinde ABD’den gelecek olan büyüme oranı (GDP), beklemedeki ev satışları, ham petrol stokları ve bej kitap verileri petrol fiyatlarının hareketlenmesine neden olacak en önemli haberler olarak belirlenmiştir. Ancak içlerinden bir haber petrol fiyatlarını yakından ilgilendirmektedir. Bu veri de hiç şüphesi ham petrol stokları olarak belirlenmiştir. Haberi incelediğimizde stoklarda artış beklenmektedir. Stoklarda artış beklenilmesi petrol fiyatının değer kaybetme ihtimalini artıracağı gibi beklentinin tersi çıkması durumunda yani ham petrol stoklarının azalması durumunda ise petrol fiyatları yukarı yönlü hareketlerine devam etmek isteyecektir. Bu nedenle de gün içinde TR saati ile 17,30’da gelecek olan ham petrol stokları verisine dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde teknik olarak 95,15 desteği önemli ve bu destek üzerinde ham petrol fiyatlarının 98 seviyesine yaklaşması beklenilmektedir. Düşüşlerde yer alacaklar 95,15 desteğinin kırılmasını beklemelidir.

Pivot; 95,15

Destek; 95,15-94,40-93,00

Direnç; 96,85-97,70-98,50

ALTIN ANALİZ

Fed’in henüz bir politika değişikliği kararı almadığını belirten Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Fed yetkililerinin olası bir parasal genişlemenin “olumsuz yan etkilerini” de göz önünde bulundurmasının gerektiğini söyledi. Ekonomik “hastalıktan” kurtulmak için düzenli finansal piyasalara ihtiyaçlarının olduğunu savunan Fisher, “Bu sebeple parasal genişleme yapmayı sürdürmenin yan etkilerini düşünmemiz gerekiyor” dedi. Fisher’ın bu yıl Fed Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunmuyor. Dallas Fed Başkanı ayrıca daha fazla parasal genişlemeye ilişkin hiçbir kararın alınmadığını, faizleri daha da düşürmenin, hükümeti “ninniyle uyutmak” olacağını söyledi.

Dikkat! 1680-90 bandı hala daha geçilmiş değil…

Altın fiyatları 1680 direncini geçemedikten sonra kısmi olarak kar satışlarına maruz kalmış ve bu satış baskısı altın fiyatlarını 1657 seviyesine kadar geriletmiştir. Bu düşüşten sonra tekrar toparlanmaya çalışan altın Dolar’ın da değer kaybetmesi neticesinde yukarı yönlü hareketlerine devam etti ve şuanda da 1670 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda hala daha 1680-90 bandının kar realizasyonlarının devam etmesi için önemli direnç noktaları olduğunu ve bu nedenle de şuanda 1670 seviyesinde olan altın da bu noktalara yakınlaştıktan sonra dikkatli olmak gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer altın özellikle de 1690 direncini geçemezse kar satışlarının sertleşmesi beklenilmektedir. Bu durumda tepe noktalarda alıma yakalanmak anaparanızı sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle de şuandan itibaren alış işlemi açmak isteyenler 1690 direncinin geçilmesini beklemeli ya da kar realizasyonlarını beklemelidir. Gün içi bakacak olursak 1657 dolar desteğinin önemli olduğunu ve bu destek üzerinde yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyenler 1657 desteğinin kırılmasını beklemesi gerekmektedir.

Pivot;1657

Destek;1657-1652-1646

Direnç; 1673-1680-1690

Altin449

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Add a Comment