03-07 Eylül 2012 Haftaya Bakış Analizi…

EUR/USD ANALİZ

Gerek Euro bölgesinden gerekse ABD bölgesinden gelen makro-ekonomik verilerin etkisi ile EUR/USD paritesi düzeltme yükselişlerini gerçekleştirmiş ve bu düzeltme yükselişleri sonrasında EUR/USD paritesi 1,2636 seviyesine kadar yükselmiş ve kapanışını 1,2577 seviyesi ile yapmıştır. Genel anlamda baktığımızda hala daha EUR/USD paritesinde düşüş trendinin devam ettiğini ve 1,2750 direnci altında düşüş baskısının sürdüğünü söyleyebiliriz. Genel anlamda kısa vadeli Euro’nun gelen haberlerle değerlenmesi ile ABD’den gelen olumsuz verilerle Dolar Endeksinin değer kaybetmesi EUR/USD paritesinin çıkışını sağlamaktadır. Ancak şu bir gerçek ki Euro bölgesindeki uzun vadeli sorunların devam etmesi ve bu nedenle de ilerleyen zamanlarda Euro bazlı yeni bir satış baskısı oluşabilir. Teknik olarak 1,2750 direnci altında düşüşlerin devam etmesi gerektiğini söylediğimiz EUR/USD pariteisnde diğer bir önemli nokta ise haftalık grafikte düşüş trendinin üst kanal noktası olan 1,2650 seviyesi olarak belirlenmiştir. Bu nokta aslında paritenin dönüşleri için önemli bir sinyal niteliğinde ve ilk etapta 1,2636 seviyesi test edildikten sonra bu seviyede tutunamayarak geri dönmüştür. Eğer parite hafta için 1,2650 direnci altında kalmaya devam eder ve gelecek olan makro-ekonomik veriler paritenin düşüşüne katkı sağlarsa paritedeki düşüşlerin sertliği netleşecektir. 1,2750 ve 1,2650 dirençleri altında kaldığı müddetçe orta ve uzun vadeli beklentimiz ise 1,2320 ve 1,2000 seviyeleri olarak belirlenmiştir. Bu hafta gerek Avrupa gerekse ABD’den gelecek olan verileri dikkatle takip etmeli ve bu verileri doğru yorumlamak gerekmektedir. Özellikle ECB başkanı Draghi’nin konuşması ve bu konuşmanın ertesi günü ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerine dikkat etmek gerekmektedir.

Eurusd471

GBP/USD ANALİZ

Trendini yükseliş olarak belirledikten sonra belirli kar satışlarını gerçekleştiren GBP/USD paritesi 1,5920 seviyelerinden başlattığı tepki satışlarını ilk etapta 1,5750 seviyesi ile sınırlandırdı ve haftanın son işlem günü FED başkanından ABD ekonomisi için olumsuz veri gelmesi ile beraber yeniden yukarı yönlü hareketler devam etti. Bu hareketler neticesinde 1,5750 seviyelerinden başlanılan yükselişlerin 1,5894 seviyesine kadar sürdüğü ve kapanışı da 1,5865 seviyesinde yaptığı gözlemlenmiştir. Teknik olarak baktığımızda fibonacci fan’ın üst noktası olan 1,5960 ve daha önce test edip geçemediği 1,5920 dirençleri önemlidir. Eğer parite kar satışlarına devam etmek istiyorsa bu direnç altında kalması gerek ve böyle bir durumda ise 1,57 ve 1,55 seviyeleri hedef olarak gösterilebilir. Ancak eğer parite 1,5960 direncini geçerse fibonacci fan’ın orta kanalını kırmış olacak ve bu durum üst kanal noktası olan 1,6585 seviyesinin hedeflenmesini sağlayacaktır. Diğer yandan hafta içi gündemi meşgul edecek önemli açıklamalar mevcuttu. Özellikle de İngiltere Merkez bankasının parasal genişlemesini arttırıp arttırmadığı önemli bir konu olurken diğer yandan da Euro bölgesi faiz oranı ve başkanı Draghi’nin konuşmasının parite üzerinde etkili olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca haftanın son işlem günü de ABD bölgesinden gelecek olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verisi parite üzerinde diğer etkili olacak haberler arasında yer almaktadır.

USD/TRY ANALİZ

Alçalan takoz formasyonunu 1,8042 seviyesi ile yukarı yönlü geçen USD/TRY paritesi gerek analizde gerekse fırsat analizimizde belirttiğimiz çıkışı gerçekleştirmek istedi ve hafta içinde 1,83 direncine kadar yükseldi. Bu yükseliş sonrası soluklanmak isteyen USD/TRY 1,83 direncini geçemediği gibi ABD’den gelen olumsuz verilerin etkisiyle de tepki satışlarını oluşturdu. 1,83 direncini geçemediği için kar satışlarına giden USD/TRY paritesi 1,8137 seviyesine kadar geriledi ancak kapanışını 1,8170 seviyesinde gerçekleştirdi. Genel olarak baktığımızda günlük grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8100 desteği önemli olmakla beraber paritenin yapacağı günlük kapanışlar paritenin seyri açısından önemlidir. 1,81 seviyesine göre hedef belirleyeceğimiz parite de yapılacak günlük kapanışlar 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8100 desteği altında gerçekleşirse kanalın alt noktası olan 1,7830 seviyesine kadar sürmesi beklenilirken, paritenin kapanışını 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8100 desteği üzerinde yapması USD/TRY paritesini 1,8510 seviyesine taşıması beklenilmektedir. Haftanın açılış gününde Türkiye’den gelecek olan verilerle hareketlenmeye başlayacak olan USD/TRY paritesi özellikle haftanın son iki işlem gününde agresif ve sert hareketlere maruz kalabilir. Bu nedenle de özellikle Perşembe ve Cuma günü gelecek olan makro-ekonomik verilere dikkat etmek gerekmektedir.

Usdtry65

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi aşırı değerli Yen’e ilişkin spekülatif konuşmalar neticesinde Yen’in değer kaybettiği bir hafta da paritenin belirli bir çıkış gerçekleştirdiğini gördük ancak ABD için gelen olumsuz açıklamalar paritenin bu çıkışını engellediği gibi satış baskısının da oluşmasını sağladı. USD/JPY paritesi 77,90 desteğini bir türlü kıramaması nedeniyle yukarı yönlü hareketlerine devam etti ve 78,83 seviyesini test etti. Günlük grafiğe baktığımızda 200 günlük basit hareketli ortalama olan 79,30 direnci paritedeki çıkışların devamlılığını etkileyecek en önemli seviyedir. Eğer parite bu direnci geçemezse satış baskısına maruz kalması ve kritik nokta olan 77,90 seviyesini test etmesi beklenilmektedir. Genel olarak baktığımızda daha önceleri aslında bu yükselişlerin uzun vadeli satış fırsatı olduğunu her zaman dile getirdik ve paritede ki düşüş trendinin 80,50 seviyesi altında devam edeceğini sizlerle paylaşmıştık. Bu nedenle de bu tür yükselişlerde 80,50 direnci altında kaldığı müddetçe uzun vadeli düşüş trendinde yer alınabilir ve sırasıyla 77,90 ve 76,50 seviyeleri orta vadeli hedef olarak belirlenmiştir. 80,50 direnci altında da en önemli direnç noktası olarak 200 günlük basit hareketli ortalama olan 79,30 direnci olarak belirlenmiştir. USD/TRY paritesi 79,30 direnci altında günlük kapanışlarına devam etmesi durumunda ilerleyen zamanlarda parite 77,90 desteğini kırmak isteyecektir.

HAM PETROL ANALİZ

78 dolar seviyesinden başlatılan yükseliş baskısının devam ettiği ve bu yükselişlerle birlikte 98 dolar seviyesini test eden ham petrol fiyatları gelen makro-ekonomik veriler sonrası tepki satışlarına maruz kalmış ve bu durum ham petrol fiyatlarının 93,94 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Gelen makro-ekonomik verilerin etkisiyle yaşanan bu geri çekilme sonrasında tekrar toparlanan ham petrol fiyatları yukarı yönlü hareket gerçekleştirdi ve kapanışını 50 günlük basit hareketli ortalama olan 95,30 seviyesi üzerinde ( 96,40 seviyesinde ) gerçekleştirdi. Genel olarak baktığımızda yükseliş trendi içinde hareketlerine devam eden ham petrol de yaşanılan kar satışlarının aslında alım fırsatı olduğu görülmektedir ve bu düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirecek yatırımcılar kanalın üst noktası olan 105 dolar seviyesini hedef olarak değerlendirebilir. Demark kanalının üst noktası olan 105,21 seviyesinin ilk etapta test edileceğini ve bu noktaya göre kar satışlarına gidip gitmeyeceğine karar vereceğini gözlemleyebiliriz. Teknik analiz dışında temel analizin yoğun olduğu bir hafta içine girmiş bulunmaktayız. Petrol fiyatlarını direk olarak etkileyecek olan ham petrol stokları verisi sonrasında Perşembe ECB başkanı Draghi’nin konuşması ve Cuma günü Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisi mevcuttur. Bu makro-ekonomik verilerin ham petrol üzerinde ciddi bir etkisi olacağı ve bu nedenle de temel verileri doğru yorumlamanın önemli olduğunu söyleyebiliriz.

ALTIN ANALİZ

Piyasanın kaderini değiştirecek kritik hafta geldi çattı…

Bu hafta piyasalarda özellikle altın’ın var olan düşüşüne devam mı yoksa yeni bir satış rallisi mi oluşacak sorularının sinyallerini alacağımız bir haftanın içine girdiğimizi söyleyebiliriz. Cuma günü Jackson Hole’de QE3 ile ilgili beklentilerini bir sonraki toplantı olan 12-13 Eylül tarihine paslayan FED bu kararı vermeden önce bu hafta ABD’den gelecek olan bazı önemli verilerin sonucuna bakmak isteyebilir. Özelikle de Salı günü ISM İmalat İndeksi ve Cuma günü Tarım dışı istihdam ile işsizlik oranı verilerinden çıkacak sonuç QE3’e sinyal niteliğinde olacaktır. Belirlemiş olduğumuz bu verilerin olumsuz olması QE3 ihtimallerini artırırken, gelecek olan verilerin pozitif sonuçla cevaplanması QE3 ihtimalini Obama’nın seçimi sonrasına ( 6 Kasım 2012) taşınabilir. Bu nedenle de bu hafta özellikle QE3 fiyatlaması açısından önem arz etmektedir.

Temel olarak bilgiler verdikten sonra teknik analize geçecek olursak geride bıraktığımız hafta özellikle de haftanın son işlem günü FED başkanı Bernanke’nin önce her zaman söylediği gibi gerekirse parasal genişlemeye gideriz açıklaması sonrası 1645 dolar seviyesine kadar kar satışlarının oluştuğu altın fiyatları daha sonra ki olumsuz açıklamalarla altın fiyatları düştüğü yerden toparlandı ve yukarı yönlü çıkışına devam etti. ABD ekonomisi için yapmış olduğu olumsuz konuşma neticesinde 1645 seviyesinden başlatılan yükselişler 1692,83 seviyesine kadar devam etti ve haftayı da 1691,55 seviyesinden kapattı.

Peki Altın fiyatlarında bundan sonra nasıl bir seyir bekleniyor?

Haftalık grafiği incelediğimizde özellikle de fibonacci fan içinde hareketlerini sürdüren altın fiyatları bu nedenle de fibonacci fan’ın üst kanal noktası olan1735-1740 bandına doğru çıkış gerçekleştirmesi, bu noktada kar realizasyonlarına gidip gitmeme konusunda karar vermek isteyeceği ve bu noktadan yaşayacağı kar satışları ile tekrar 1630 seviyesine kadar geri çekilmesi beklenilmektedir. 12-13 Eylül FED toplantısına kadar beklediğimiz hareketlerin olması durumunda FED’den çıkacak sonuç altın fiyatlarının genel anlamda hangi yöne hareket edeceğini gösterecektir. Teknik olarak altın fiyatlarında daha önce yazmış olduğumuz hemen hemen tüm analizlerde yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olduğunu ve orta vadeli ilk hedefin 1690 dolar olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Şimdi de kar realizasyonlara dikkat etmemiz gerektiğini ve bu kar realizasyonların oluşması sonrasında kısa vadeli düşüşlerin oluşabileceğini söyleyebiliriz. Ancak altın ile ilgili en önemli husus ABD’den gelecek olan veriler ve bu verilerin QE3 ile ilgili bağlantısını doğru yorumlayabilmektedir. Eğer her şey altın’ın uzun vadeli yükselişlerini teyit edecek şekilde gerçekleşirse uzun vadeli beklentimiz 1800 direnci orta vadeli olarak belirlememiz gerektiğini, tam tersi olması durumunda da uzun vadeli kritik noktamız olan 1530 desteğini dikkatle takip etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz.

Altin455

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment